• No results found

Uppsatsens syfte är att undersöka hur ordet ”kvalitetslitteratur” används i allmänt spridda tidningar och tidskrifter. Frågeställningarna är:

- Vilken typ, eller vilka type r, av språkspel spelas med ordet ”kvalitetslitteratur”

i de valda artiklarna d v s enligt vilka regler, eller mönster, används ordet? På vilket sätt förklaras betydelsen av ordet? Genom exempel, en explicit definition, implicita förgivettaganden…?

- Vilka andra ord och uttryck sätts ”kvalitetslitteratur” i relation till och på vilket sätt? Ses något ord som dess motsats? På vilket sätt dras gränserna gentemot andra ord?

- Finns i artiklarna någon problematiserande diskussion kring användningen av ordet? Visar skribenterna medvetenhet om att det är ett svårdefinierat ord?

- I vilken typ av artiklar används ordet, vad diskuteras i dem och hur ser

sambanden med typ av språkspel ut? Tycks ordet användas på ett visst sätt för att förstärka budskapet i artikeln som helhet och hur görs i så fall detta?

- Kan man se några samband mellan det sätt på vilket ordet används och aspekter som; i vilken typ av publikation artikeln återfinns och hur ser dessa samband i så fall ut? Med typ av publikation avses här kategorierna större och mindre dagstidningar, kvällstidningar och tidskrifter.

Den teoretiska utgångspunkten är Ludwig Wittgensteins teori om språkspel. Mycket kortfattat går idén med språkspel ut på att man ser på språket som att man ”spelar” med olika ord på olika sätt och ibland med samma ord på olika sätt i olika sammanhang. Ord kan då analyseras utifrån deras användning, som man ger en översiktlig framställning av, gällande de mönster och spelregler de används enligt.

Som en abstrakt bakgrund till den mer konkreta anvä ndningen av ordet beskrivs ett antal filosofiska språkspel i litteraturgenomgången. Denna börjar med två huvudfåror gällande estetiska värderingar; det subjektivistiska och det objektivistiska synsättet. Jag redogör dels för ett försök att kombinera dessa, som dock har tyngdpunkten åt det objektivistiska hållet och dels för en kritik mot själva utgångspunkten att estetiska omdömen är antingen subjektiva eller objektiva. Därefter beskrivs ett subjektivistiskt synsätt som närmar sig frågan om konstnärlig kvalitet från sociologiskt håll. Det sociala perspektivet tas sedan ett steg vidare till ett synsätt där litteraturens politiska betydelse värderas högre än dess eventuella estetiska kvalitet och där estetiska värderingar ses som politiskt grundade. Detta leder vidare till diskussionen om kanonbegreppet. Att försvara den traditionella litterära kanon antyder ett objektivistiskt synsätt medan kritikerna lutar mer åt det subjektivistiska hållet. Då kvalitetslitteratur ofta ställs i relation till populärlitteratur, eller andra liknande ord, kommenterar jag sedan två avhandlingar som berör denna relation.

Det empiriska materialet består av 37 artiklar, som valts ut genom sökning på ordet

”kvalitetslitteratur” i Presstext och Mediearkivet. Artiklarna analyseras kvalitativt med hermeneutisk utgångspunkt. Som ett resultat av analysen bildas fem kategorier, eller typer av språkspel. Dessa är; det övertagande, det polariserande, det exempelgivande,

det könskritiska och det ironiska språkspelet. Att associera kvalitetslitteraturen med det smala och polarisera mot det breda, ses som ett genomgående tema som dock är mest uttalat i det polariserande språkspelet.

”Kvalitetslitteratur” sätts framför allt i relation till ordet ”populärlitteratur”, eller det bredare ”populärkultur” och gränsen dras mestadels genom att associera orden med vissa andra – ofta värdeladdade – ord. Kvalitetslitteraturen associeras ofta med ord som;

smal, komplex och seriös, populärlitteraturen ofta med; bred, kommersiell och

massproducerad. Gränsdragningen är olika skarp i olika artiklar. Vissa ser ett närmande som hotfullt, andra som något positivt. Den problematiserande diskussionen är inte särskilt utvecklad, men det tycks finnas medvetenhet om att ordet är komplext. Detta antyds t ex genom användning av uttryck som ”den så kallade kvalitetslitteraturen”.

Det tycks finnas ett visst samband mellan val av språkspel och typ av artikel, eller ämne och att syftet med artikeln påverkar hur man använder ordet kvalitetslitteratur. Dock finner jag inga tydliga samband mellan val av språkspel och typ av publikation.

I diskussionskapitlet kopplas det empiriska materialet till litteraturgenomgången och de teorier om litterär och konstnärlig kvalitet, kanonbegreppet och relationen till

populärlitteraturen som presenteras där.

Därefter kopplas de empiriska resultaten till Wittgensteins teori. Jag menar där att artikelförfattarna använder ordet på ett begripligt sätt, som inte särskilt lätt kan

missförstås. Även de som är kritiskt inställda till kvalitetsmässig vä rdering av litteratur, eller till hur någon viss grupp författare, t ex kvinnor, har värderats, använder ordet enligt samma regler, men med en viss distansering. Artikelförfattarna förklarar inte vad de menar att kvalitetslitteratur är genom att ge exempel i den bemärkelsen Wittgenstein menar att man gör gällande ”spel”, eller som hans teori ofta har tolkats i relation till

”konst”. Exemplen ges inte för att definiera kvalitetslitteraturbegreppet. De explicita förklaringarna är mycket få. Man kan säga att det vanligaste sättet att visa vad man menar inte är en förklaring, utan ett mer subtilt sätt att associera vissa andra ord till ordet kvalitetslitteratur. Materialet antyder vissa gränser för användningen av ordet.

T ex kan man inte på allvar använda det om Jackie Collins, eller Wahlströms

ungdomsböcker. Då måste man räkna med att tolkas som ironisk. Med utgångspunkt från artiklarna kan kvalitetslitteraturen sälja bra, men den kan inte skrivas för att sälja bra. Gränserna är inte helt fasta eller tydligt definierade, men det behöver inte göra ordet meningslöst. Jämförelsen mellan filosofiska och journalistiska språkspel antyder att reglerna för ordets användning och dess gränser kan se olika ut i olika sammanhang.

KÄLLFÖRTECKNING

Otryckta källor

Bibliotekstjänst (2004). ”Ikoner – vision och tradition”.

http://www.btj.se/ikoner/index.html [2004-03-23].

Computer Sweden (2004). ”ComputerSweden”. http://computersweden.idg.se [2004-03-23].

En bok för alla (2004). ”En bok för alla”. http://www.ebfa.se/om_ebfa/index.asp [2004-05-05].

Podium (2004). ”Om Podium”. http://www.podium.nu/omp/om_podium.htm [2004-05-05].

Rámus (2004). ”Rámus”. http://www.ramus.nu [2004-06-15].

Tryckta källor och litteratur

Becker, Howard S. (1984). Art Worlds. Los Ange les: University of California Press.

Bloom, Harold (2000). Den västerländska kanon; Böcker och skola för eviga tider.

Stockholm/Stehag: Brutus Östlings Bokförlag Symposion.

Eriksson, Stefan (1998). Ett mönster i livets väv; Tro och religion i ljuset av Wittgensteins filosofi. Nora: Bokförlaget Nya Doxa. Diss. Uppsala universitet.

Gates, Henry Louis Jr (1992). Loose canons; Notes on the culture wars. New York, Oxford: Oxford University Press.

Gorak, Jan (1991). The making of the modern canon; Genesis and crisis of a literary idea. London: The Athlone Press Ltd. (Vision, division, and revision: The Athlone series on canons).

Meynell, Hugo A (1997). En fråga om smak?. Nora: Bokförlaget Nya Doxa.

Moderna tider (2000). ”Moderna tankar – moderna tider!” [Reklamblad]

Persson, Magnus (2002). Kampen om högt och lågt; Studier i den sena nittonhundratalsromanens förhållande till masskulturen och moderniteten.

Stockholm/Stehag: Brutus Östlings Bokförlag Symposion.

Robinson, Lillian S. (1997). In the canon’s mouth; Dispatches from the culture wars.

Bloomington, Indianapolis: Indiana University Press.

Smidt, Jofrid Karner (2002). Mellom elite og publikum: Litterær smak og

litteraturformidling blant bibliotekarer i norske folkebibliotek. Oslo: Unipub forlag.

Diss. Universitetet i Oslo.

Szanto, George (1987). Narrative taste and social perspectives; The matter of quality.

London: The Macmillan Press Ltd.

Wilhelmi, Juan (1999). Smak eller värde; En filosofisk undersökning av litterära omdömen. Nora: Bokförlaget Nya Doxa

Williams, Anna (1997). Stjärnor utan stjärnbilder; Kvinnor och kanon i

litteraturhistoriska översiktsverk under 1900-talet. Uppsala: Gidlunds förlag. (Skrifter utgivna av Avdelningen för litteratursociologi vid Litteraturvetenskapliga institutionen i Uppsala 35).

Wittgenstein, Ludwig ([på tyska 1953, på svenska 1978] 1996). Filosofiska undersökningar. Stockholm: Thales

Wittgenstein, Ludwig ([förel. hölls 1938] 1968). Föreläsningar och samtal om estetik, psykoanalys och religion. Stockholm: Albert Bo nniers förlag. (BLMbiblioteket).

Empiriskt material

Bengtsson, Petter (2003-02-08). ”Buller i Skåne”. Hufvudstadsbladet. s. 12. (Presstext) Berg, Mattias (2000-12-30). ”Mediemogulerna slåss om herraväldet”. Dagens Nyheter.

s. D20 (A6A0). (Presstext)

Bergström Edwards, Pia (2001-11-05). ”Fett med galenskap”. Aftonbladet. s. 4.

(Mediearkivet)

Blomkvist, Rune, Hjalmarsson, Lars & Skogsberg, Berit (2003-08-20). ”Rune Ovik. En litteraturfrämjare”. Dagens Nyheter. s. B20 (A6A2). (Presstext)

Brevinge, Åsa & Ihse, Adam (2000-09-16). ”Fullbokade partiledare”. Göteborgs-posten. s. 44. (Mediearkivet)

Edenborg, Carl Mikael (2000-01-16). ”Operation flugsmälla”. Aftonbladet. s. 4.

(Mediearkivet)

Ellerström, Jonas (2001-01-09). ”Flankerna breddas. Jonas Ellerström ser en framtid för de små förlagen i piraternas kölvatten.”. Expressen. s. 06 (K1). (Presstext)

Ericsson, Leif (2000-02-14). ”McCarthy i Marieberg. Leif Ericsson och Knut Carlqvist avfärdar Leo Lagercrantz Ordfrontartiklar som kommunistnoja.”. Expressen. s. 04 (S1) (Presstext)

Frelin, Anders (2000-03-13). ”Olönsamt ge ut billiga barnböcker. Prissättning. DN:s Anders Frelin frågar sig varför barnens böcker måste kosta så mycket mer än de vuxnas..”. Dagens Nyheter. s. B01 (A6A4). (Presstext)

Gellerfelt, Mats (2000-01-10). ”Nostalgisk minnesresa bland röda och gröna ryggar”.

Svenska Dagbladet. s. 11. (Mediearkivet)

Gestrin, Gunn (2003-09-28). ”Krig och satir i goncourtval för unga”.

Hufvudstadsbladet. s. 11. (Presstext)

Grönborg, Peter (2001-05-27) ”recension/litteratur Myllrande rikedom Peter Grönborg läser 20 nya svenska författare och drar slutsatsen att förlagens framtida utgivning är tryggad”. Borås Tidning. s. 17. (Mediearkivet)

Gustafsson, Styrbjörn (2000-03-11). ”Hur ska man kunna fråga efter nå got som inte finns?”. Aftonbladet. s. 4. (Mediearkivet)

Hagelbäck, Lina (2001-05-07). ”Nedslag/Östasiatiska museet: Wang Anyi: Det kommersiella samhället är som en drog i Kina.”. Dagens Nyheter. s. B02 (A6A3).

(Presstext)

Hansson, Jan (2001-04-24). ”BOK Tufft språk – men berättelse utan substans”. Svenska Dagbladet. s. 60. (Mediearkivet)

Höglund, Hans & Wahlberg, Per (2001-01-03). ”BRETT eller SMALT?”. Göteborgs-posten. s. 37. (Mediearkivet)

Ingström, Pia (2003-09-02). ”Grattis, medelstora Schildts!”. Hufvudstadsbladet. s. 10.

(Presstext)

Jonsson, Bo W (2003-01-09). ”recension litteratur Då den tjeckiske författaren Bohumil Hrabal den 3 februari 1997 matade duvor från sitt sjukhus…”. Borås Tidning. s. 13.

(Mediearkivet)

Jordebo, Lena (2002-06-10). ”Bokpris för jämnare könsbalans”. Dagens Nyheter. s. B04 (A6A3). (Presstext)

Jordebo, Lena (2001-06-17). ”Efter hästböckerna. Här kunde man få romantiskt sex utan att bli gravid.”. Dagens Nyheter. s. B03 (A6A2). (Presstext)

Korsström, Tuva (2003-11-13). ”Volym eller mångfald?”. Hufvudstadsbladet. s. 15.

(Presstext)

Lagerholm, Martin (2003-04-06). ”Förlagen har gett upp tysk kvalitetslitteratur”.

Svenska Dagbladet. s. 42. (Mediearkivet)

Liinason, Mia (2000-04-13). ”Väck lusten att läsa”. Göteborgs-posten. s. 48.

(Mediearkivet)

Lundgren, Caj (2001-03-22). ”BOK 50-talets noveller snart i var mans ficka”. Svenska Dagbladet. s. 76. (Mediearkivet)

Nelson, Cecilia (2000-07-23). ”Finland flödar av framtidstro”. Göteborgs-posten. s. 23.

(Mediearkivet)

Olsson, Lotta (2003-09-01). ”Barnbokens väg från klassiker till Harry Potter”. Dagens Nyheter. s. B06 (A6A3). (Presstext)

Olsson, Lotta (2002-10-07). ”Bokförmedlare som vägrar skräp”. Dagens Nyheter.

s. B03 (A6A2). (Presstext)

Olsson, Peter (2002-04-03). ”Välj och vraka”. Moderna Tider. s. 28. (Mediearkivet) Parkert, Cecilia (2000-07-20). ”Att vara eller inte vara på Internet?”.

Västerbottenskuriren. s. 3. (Mediearkivet)

Renborg, Greta (2002-02-25). ”Bildningsresor – ett nödvändigt gott?”. Ikoner. s. 17, 20.

(Mediearkivet)

Schimanski, Folke (2003-04-11). ”Är bästsäljarna på väg att ta över?”. Computer Sweden. s. 6. (Mediearkivet)

Skyum-Nielsen, Erik (2000-01-30). ”KOMMENTAR/ÄROFULLT PRIS Norden har ingen gemensam litteratur”. Svenska Dagbladet. s. 18. (Mediearkivet)

Snellman, Anja (2002-05-07). ”Det säljande höljet”. Hufvudstadsbladet. s. 12.

(Presstext)

Stenberg, Lisbeth (2002-04-22). ”Det könskritiska perspektivet”. Ikoner. s. 12, 17.

(Mediearkivet)

”Sänkt skatt gav utdelning” (2003-08-31). Borås Tidning. s. 2. (Mediearkivet) Westman Tullus, Barbro (2000-11-30). ”Vad lockar hos En bok för alla?”. Svenska Dagbladet. s 69. (Mediearkivet)

Zorn, Henriette (2000-01-21). ”Biblioteket ska sälja tidskrifter”. Dagens Nyheter. s.

B04 (A6A3). (Presstext)

Bilaga 1

Mediearkivet

Affärsvärlden Aftonbladet Borlänge Tidning Borås Tidning Computer Sweden Dagens Forskning Dagens Industri Dagens IT Dagens Medicin Datateknik

Elektroniktidningen Falu Kuriren

Finanstidningen Göteborgs-Posten Hallands Nyheter Helsingborgs Dagblad Ikoner

Info

Kristdemokraten Landstingsvärlden Mobil

Moderna Tider Mora Tidning Nerikes Allehanda Nu

Ny Teknik Nya Dagen

Nya Ludvika Tidning Nätverk & Kommunikation Nätvärlden

Pressens Mediaservice Pressreleaser – Waymaker Privata Affärer

Resumé Siren

Stockholms Fria Tidning Svenska Dagbladet

Sveriges Radio Dagens Eko Södra Dalarnes Tidning Ticker

Vision Vår Bostad

Värnpliktsnytt

Västerbottens-Kuriren Östersunds- Posten

Presstext

Dagens Nyheter Expressen

Göteborgs-Tidningen Kvällsposten

Bonniers Lexikon Dagens Arbete Dagens Handel Dagensit.se

Forskning & Framsteg Hufvudstadsbladet Jusektidningen Lön & Jobb Månads Journalen Privata Affärer Resumé Skolvärlden Vi

Veckans Affärer

Bilaga 2

Det övertagande språkspelet

Bengtsson, Petter (2003-02-08). ”Buller i Skåne”. Hufvudstadsbladet. s. 12. (Presstext) Blomkvist, Rune, Hjalmarsson, Lars & Skogsberg, Berit (2003-08-20). ”Rune Ovik. En litteraturfrämjare”. Dagens Nyheter. s. B20 (A6A2). (Presstext)

Frelin, Anders (2000-03-13). ”Olönsamt ge ut billiga barnböcker. Prissättning. DN:s Anders Frelin frågar sig varför barnens böcker måste kosta så mycket mer än de vuxnas..”. Dagens Nyheter. s. B01 (A6A4). (Presstext)

Korsström, Tuva (2003-11-13). ”Volym eller mångfald?”. Hufvudstadsbladet. s. 15.

(Presstext)

Lundgren, Caj (2001-03-22). ”BOK 50-talets noveller snart i var mans ficka”. Svenska Dagbladet. s. 76. (Mediearkivet)

Olsson, Lotta (2002-10-07). ”Bokförmedlare som vägrar skräp”. Dagens Nyheter.

s. B03 (A6A2). (Presstext)

Parkert, Cecilia (2000-07-20). ”Att vara eller inte vara på Internet?”.

Västerbottenskuriren. s. 3. (Mediearkivet)

Westman Tullus, Barbro (2000-11-30). ”Vad lockar hos En bok för alla?”. Svenska Dagbladet. s 69. (Mediearkivet)

Zorn, Henriette (2000-01-21). ”Biblioteket ska sälja tidskrifter”. Dagens Nyheter. s.

B04 (A6A3). (Presstext)

Det polariserande språkspelet

Edenborg, Carl Mikael (2000-01-16). ”Operation flugsmälla”. Aftonbladet. s. 4.

(Mediearkivet)

Ellerström, Jonas (2001-01-09). ”Flankerna breddas. Jonas Ellerström ser en framtid för de små förlagen i piraternas kölvatten.”. Expressen. s. 06 (K1). (Presstext)

Gustafsson, Styrbjörn (2000-03-11). ”Hur ska man kunna fråga efter något som inte finns?”. Aftonbladet. s. 4. (Mediearkivet)

Hagelbäck, Lina (2001-05-07). ”Nedslag/Östasiatiska museet: Wang Anyi: Det kommersiella samhället är som en drog i Kina.”. Dagens Nyheter. s. B02 (A6A3).

(Presstext)

Höglund, Hans & Wahlberg, Per (2001-01-03). ”BRETT eller SMALT?”. Göteborgs-posten. s. 37. (Mediearkivet)

Ingström, Pia (2003-09-02). ”Grattis, medelstora Schildts!”. Hufvudstadsbladet. s. 10.

(Presstext)

Lagerholm, Martin (2003-04-06). ”Förlagen har gett upp tysk kvalitetslitteratur”.

Svenska Dagbladet. s. 42. (Mediearkivet)

Nelson, Cecilia (2000-07-23). ”Finland flödar av framtidstro”. Göteborgs-posten. s. 23.

(Mediearkivet)

Snellman, Anja (2002-05-07). ”Det säljande höljet”. Hufvudstadsbladet. s. 12.

(Presstext)

Brevinge, Åsa & Ihse, Adam (2000-09-16). ”Fullbokade partiledare”. Göteborgs-posten. s. 44. (Mediearkivet)

Liinason, Mia (2000-04-13). ”Väck lusten att läsa”. Göteborgs-posten. s. 48.

(Mediearkivet)

Olsson, Lotta (2003-09-01). ”Barnbokens väg från klassiker till Harry Potter”. Dagens Nyheter. s. B06 (A6A3). (Presstext)

Olsson, Peter (2002-04-03). ”Välj och vraka”. Moderna Tider. s. 28. (Mediearkivet) Schimanski, Folke (2003-04-11). ”Är bästsäljarna på väg att ta över?”. Computer Sweden. s. 6. (Mediearkivet)

”Sänkt skatt gav utdelning” (2003-08-31). Borås Tidning. s. 2. (Mediearkivet)

Det exempelgivande språkspelet

Bergström Edwards, Pia (2001-11-05). ”Fett med galenskap”. Aftonbladet. s. 4.

(Mediearkivet)

Gestrin, Gunn (2003-09-28). ”Krig och satir i goncourtval för unga”.

Hufvudstadsbladet. s. 11. (Presstext)

Grönborg, Peter (2001-05-27) ”recension/litteratur Myllrande rikedom Peter Grönborg läser 20 nya svenska författare och drar slutsatsen att förlagens framtida utgivning är tryggad”. Borås Tidning. s. 17. (Mediearkivet)

Hansson, Jan (2001-04-24). ”BOK Tufft språk – men berättelse utan substans”. Svenska Dagbladet. s. 60. (Mediearkivet)

Jonsson, Bo W (2003-01-09). ”recension litteratur Då den tjeckiske författaren Bohumil Hrabal den 3 februari 1997 matade duvor från sitt sjukhus…”. Borås Tidning. s. 13.

(Mediearkivet)

Ericsson, Leif (2000-02-14). ”M cCarthy i Marieberg. Leif Ericsson och Knut Carlqvist avfärdar Leo Lagercrantz Ordfrontartiklar som kommunistnoja.”. Expressen. s. 04 (S1) (Presstext)

Jordebo, Lena (2002-06-10). ”Bokpris för jämnare könsbalans”. Dagens Nyheter. s. B04 (A6A3). (Presstext)

Renborg, Greta (2002-02-25). ”Bildningsresor – ett nödvändigt gott?”. Ikoner. s. 17, 20.

(Mediearkivet)

Skyum-Nielsen, Erik (2000-01-30). ”KOMMENTAR/ÄROFULLT PRIS Norden har ingen gemensam litteratur”. Svenska Dagbladet. s. 18. (Mediearkivet)

Det könskritiska språkspelet

Stenberg, Lisbeth (2002-04-22). ”Det könskritiska perspektivet”. Ikoner. s. 12, 17.

(Mediearkivet)

Det ironiska språkspelet

Berg, Mattias (2000-12-30). ”Mediemogulerna slåss om herraväldet”. Dagens Nyheter.

s. D20 (A6A0). (Presstext)

Gellerfelt, Mats (2000-01-10). ”Nostalgisk minnesresa bland röda och gröna ryggar”.

Svenska Dagbladet. s. 11. (Mediearkivet)

Jordebo, Lena (2001-06-17). ”Efter hästböckerna. Här kunde man få romantiskt sex utan att bli gravid.”. Dagens Nyheter. s. B03 (A6A2). (Presstext)

Related documents