• No results found

Niklas Gunnarsson, affärsområdeschef

17,8% genomsnittlig rörelsemarginal under de senaste fem åren 32,9% genomsnittlig tillväxt

under de senaste fem åren

NIBE Brasvärme

är marknadsledande i Sverige och en av de ledande aktörerna i Europa på bras-värmeprodukter.

Affärsidén är att förse marknaden med prisvärda brasvärmeprodukter och skorstenssystem med attraktiv design, utvecklade och tillverkade med hänsyn till vår miljö.

Strategi

NIBE Brasvärmes strategi är att vara en bred och komplett leverantör av bras- värmeprodukter och därigenom befästa och ytterligare stärka den marknadsle-dande positionen. Utlandsförsäljningen skall ökas genom kontinuerlig utveckling av nya produkter, anpassade för nya mark-nader, i kombination med marknadseta-bleringar som skall ske genom företagsför-värv, etablering av egna dotterbolag eller genom utnyttjande av andra befintliga säljkanaler.

Målsättning

NIBE Brasvärmes målsättning är att uppnå en tillväxt på minst 20% per år, varav hälften organisk, och att rörelse-resultatet skall uppgå till minst 10% av omsättningen över en konjunkturcykel.

-10 0 10 20 30 40 50 60

-10

0 10

20 30 40 50 60

2007 2006 2005 2004 2003

Måluppfyllelse

Tillväxt (%)

47 45 29 59 -6

Mål 20%

0 5 10 15 20 25

0 5

10 15 20 25

2007 2006 2005 2004 2003

Måluppfyllelse

Rörelsemarginal (%)

19,3 22,8 21,1 17,2 13,1 Mål 10%

Under året lanserades Handöl 30-serien.

Tuff design med spegelglas.

Året i sammandrag

Efterfrågan på brasvärmeprodukter i Sverige har under året minskat något jämfört med föregående år men total-marknaden befinner sig fortfarande på en förhållandevis hög nivå. Efterfrågan har huvudsakligen drivits av en allmänt hög konsumtion, god byggnation och stort intresse för investeringar i det egna hemmet. Vår marknadsledande position har förstärkts ytterligare genom kraftfulla marknadssatsningar och ett stort antal produktlanseringar av Svanen-märkta produkter, vilka ligger helt rätt i tiden.

På de nordiska marknaderna har mark-nadsutvecklingen varierat. Efterfrågan på brasvärmeprodukter i Norge har legat på en relativt hög nivå men med en svagare utveckling under fjärde kvartalet. Våra marknadsandelar fortsätter emellertid att öka och förklaras av lyckade produkt-lanseringar i kombination med ett starkt återförsäljarnät. I Danmark har efterfrå-gan minskat avsevärt medan efterfråefterfrå-gan i Finland fortsatt legat på en hög och stabil nivå.

I Tyskland har marknaden för bras-värmeprodukter minskat kraftigt under året i förhållande till 2006, som dock får betecknas som ett exceptionellt starkt år.

Den avsevärt lägre efterfrågan kan för-klaras med momshöjning vid årsskiftet, stora lager hos återförsäljarna vid årets början, milt väder och lägre byggnation.

Varken 2006 eller 2007 representerar ett normaltillstånd för efterfrågan på bras-värmeprodukter i Tyskland, varför vi bör kunna förvänta oss en mer stabil situation framöver. Vi har fortsatt en mycket stark position i den tyska fackhandeln för brasvärmeprodukter till följd av en kon-sekvent distributionsstrategi och konti-nuerlig produktutveckling.

Våra marknadssatsningar på övriga utlandsmarknader fortsätter att utvecklas väl.

Såväl produktionstakten som den fasta kostnadsmassan har under hösten anpas-sats till den lägre efterfrågan.

Uppförandet av den nya produk-tionsanläggningen för braskaminer följer tidplanen och produktionen kommer successivt att startas upp under inled-ningen av 2008.

Under året har danska Varde Ovnes verksamhet genomgått omfattande för-ändringar för att förbättra lönsamhe-ten. Beslut har tagits om att flytta till-verkningen av modellserier med stora volymer till den nya produktionsanlägg-ningen i Markaryd och mindre serier till externa leverantörer. Produktionsenheten i Danmark stängs vid halvårsskiftet 2008 och Varde Ovne blir därefter ett renodlat försäljnings- och utvecklingsbolag.

Framåtblick för 2008

Bedömningen är att den generella efter-frågan på brasvärmeprodukter kommer att dämpas något på ett flertal marknader i Europa, vilket huvudsakligen kan för-klaras av en förväntad allmän försvagning av konjunkturen. Även ett antal andra faktorer påverkar efterfrågan. De ovanligt varma och milda vintrarna de senaste åren minskar efterfrågan på brasvärme-produkter, framförallt under påföljande högsäsong.

Vidare förekommer det också diskus-sioner i ett antal länder i Europa om vilka gränsvärden för utsläpp från brasvärme-produkter som skall gälla i framtiden.

Oklara regler skapar osäkerhet bland slut-konsumenterna och får därmed en till-fällig negativ inverkan på försäljningen.

Skärpta krav innebär däremot långsiktigt en konkurrensfördel för oss som har ett stort produktsortiment som ligger långt fram vad gäller miljöriktighet. Dessutom utvecklas kontinuerligt nya produkter med ännu bättre prestanda.

Vår marknadsposition är mycket stark i Norden och Tyskland tack vare ett starkt produktsortiment och en konsekvent marknadsbearbetning. I en situation med något lägre efterfrågan är bedömningen att vår marknadsposition kommer att förstärkas ytterligare. På flera stora

mark-nader i Europa har vi förhållandevis låga marknadsandelar och förutsättningarna är därför mycket goda för att kunna öka tillväxten genom fortsatt utbyggnad av det internationella återförsäljarnätet och genom företagsförvärv.

Med genomförda kostnadsbesparingar, en mycket stark marknadsposition, en helt ny och effektiv produktionsanläggning i Markaryd, finns det goda möjligheter att uppnå fortsatt god lönsamhet trots osäkra omvärldsförhållanden.

Nettoomsättningen

mins-kade med 6,1% under 2007 Rörelseresultatet minskade

med 28,6% under 2007

Nibe Brasvärme

174 243 373 620 683

Nettoomsättning

Rörelseresultat

Modern tillverkning av braskaminer sker framför allt med robotar men manuellt arbete för svårmekaniserade ope-rationer förekommer också.

NIBE Brasvärme

Fem års översikt

Marknaden Sverige

Brasvärmemarknaden följer i huvudsak den allmänna ekonomiska utvecklingen.

Ökar det ekonomiska utrymmet ökar också konsumtionen av sällanköpsvaror.

Energipriser och energipolitiska beslut påverkar också efterfrågan. Efterfrågan på brasvärmeprodukter har ökat kontinuer-ligt sedan mitten av nittiotalet, tack vare ökat ekonomiskt utrymme till konsum-tion för de svenska hushållen och stigande energikostnader.

Den huvudsakliga försäljningen sker till ägare av befintliga hus och fritidshus.

Försäljningen till nyproducerade småhus och grupphus ökar emellertid kontinuer-ligt eftersom husköparen allt oftare väljer en brasvärmeprodukt som tillval i det nya huset.

NIBE Brasvärme har en klart mark-nadsledande position i Sverige tack vare ett brett och komplett produktsortiment med välkända varumärken. Målsättningen är att befästa och ytterligare stärka denna position genom kraftig marknadsbearbet-ning och kontinuerlig lansering av nya modeller.

Utlandsmarknaderna

Efterfrågan skiljer sig mellan länderna vad gäller produkternas design, material och teknik. Den svenska marknaden domine-ras av lätta bdomine-raskaminer med inhemsk och numera även med internationell design, tillverkade i stålplåt. I Finland säljs det i huvudsak tunga värmeackumulerande produkter i olika stenmaterial och kakel,

medan det i Norge framförallt är gjut-järnskaminer samt gjutjärnsinsatser med en murad omramning som efterfrågas. De senaste åren har det emellertid skett en förändring i det norska efterfrågemönstret med en förskjutning mot plåtkaminer med internationell design, som numera utgör en allt väsentligare andel av den norska brasvärmemarknaden.

De tyska och danska marknaderna är relativt lika, där lätta plåtkaminer med modern design har den största andelen.

I södra Europa som till exempel Frankrike och Italien domineras efterfrå-gan av större kamininsatser med någon typ av omramning i betong eller sten.

Denna produkttyp är också vanligt före-kommande i östra Europa och Ryssland.

De stora variationerna i efterfrågan kan till stor del förklaras av att en eller flera inhemska tillverkare etablerat en viss stil på respektive hemmamarknad.

Faktorerna som påverkar efterfrågan på brasvärmeprodukter är desamma för utlandsmarknaderna som för hemmamark-naden. I Norden, som har ett relativt stort elberoende, är det främst elpriserna som påverkar efterfrågan medan det i många länder i Europa i större utsträckning är gas- respektive oljepriserna som påverkar efterfrågan. De senaste årens oljeprishöj-ningar och ett ökat intresse för förnyelse- bar energi har haft en positiv effekt på efterfrågan på brasvärmeprodukter i hela mellersta Europa.

Den senaste trenden är att flera mark-nader, i mycket större utsträckning än tidigare, accepterar nya produkter med ny design även från utländska tillverkare.

Återförsäljare Återförsäljare

Slutkund Slutkund

SVERIGE EXPORT

Distribution

Övriga marknader Europa exkl Norden Norden

Omsättning per geografisk region

26%

74%

0%

Omsättning per geografisk region

Rationell serieproduktion av brasvärmedetaljer.

NIBE Brasvärme

Branschens utveckling

Den svenska brasvärmebranschen har under den senaste tioårsperioden omstrukturerats från ett stort antal mindre tillverkare till en knapp handfull aktörer.

NIBE Brasvärme har lett denna process genom förvärv av marknadens starkaste varumärken. NIBE Brasvärmes strategi att vara en komplett leverantör med ett stort och heltäckande sortiment har också blivit en trend bland övriga aktö-rer i branschen.

Situationen skiljer sig något om man ser till de övriga nordiska marknaderna.

I Norge finns det få inhemska tillver-kare och under de senaste åren har det skett en kraftig svängning i efterfrå-gan från total dominans av traditionella gjutjärnskaminer till plåtkaminer med internationell design. I Finland finns det ett antal relativt stora tillverkare, i huvudsak på tunga ackumulerande produkter. På den danska marknaden finns det många små och medelstora tillverkare av brasvärmeprodukter, vilka nästan uteslutande producerar produkter i stålplåt. Dessa företag har lång tradition av försäljning till framför allt Tyskland.

Även i Mellaneuropa finns det ett stort antal tillverkare av varierande storlek.

Många av dessa tillverkare har dessutom ofta andra verksamheter än enbart bras-värmeproduktion. Sammantaget innebär detta sannolikt att brasvärmemarkna-den i Europa kommer att genomgå en fortsatt strukturomvandling under de närmaste åren.

Trenden på de flesta marknader är att efterfrågan på relativt billiga, lätta eldstäder ökar medan större, dyrare och ackumulerande produkter går tillbaka.

Tillväxten framöver bedöms finnas inom

+ Försäljningspotential inom vissa segment på den inhemska marknaden + Mycket stor utlandsmarknad

+ Egen, stark produktutvecklingsfunktion + Starka varumärken

+ Brett produktprogram

+ Många olika produkttyper tillfredsställer ett brett kundsegment och minimerar därmed riskexponeringen

+ Rationell produktion + Expansion genom förvärv

– Nya energipolitiska beslut med för snäv tidshorisont

– Lokala kommunala beslut om inskränkningar av vedeldade produkter – Lågprissortiment

– Allmän ekonomisk utveckling

de produktsegment där man lyckas kom-binera modern design med konkurrens-kraftiga priser.

De flesta aktörerna i brasvärmebran-schen har i dag egen produktutveckling men det förekommer också kopieringar av framgångsrika modeller som sedan produceras i så kallade låglöneländer och säljs till låga priser, i huvudsak via de

stora europeiska byggvaruhuskedjorna.

Detta innebär att det i framtiden även kommer att bli andra faktorer än de rent produkttekniska som avgör tillverkarens framgång. Företagets långsiktighet, eko-nomiska stabilitet, miljöriktighet och förmåga att ta hand om sina återförsäljare och slutkunder kommer att få en allt större betydelse.

Möjligheter och risker

Den nya brasvärmefabriken i Markaryd uppfördes under 2007 och tas i drift under 2008. En stor satsning på högmeka-niserad produktion i Sverige.

NIBE Brasvärme

Produkterna

Basen i produktsortimentet utgörs av produkter med skandinavisk design som anpassas för de prioriterade utlandsmarknaderna när det gäller såväl design som teknik. Sortimentet omfattar sex olika produktgrupper

y Braskaminer, rena eller med omram-ningar av t ex täljsten eller kakel

y Murspisar

y Gjutjärnskaminer

y Kakelugnar

y Braskassetter

y Skorsstenssystem

Varumärkena, som kommunicerar våra budskap mot kunderna, kommer också att bli allt viktigare som konkur-rensfördel i framtiden. NIBE Brasvärme har idag flera välkända varumärken och en klar strategi för att stärka, integrera och vidareutveckla dessa.

Vi utvecklar och säljer egna produk-ter under varumärkena Handöl, Contura,

Cronspisen, Roslagsspisen, Nordpeis och Varde Ovne. Eftersom alla våra varu-märken är mycket starka på framför allt respektive hemmamarknad är samtliga varumärkesskyddade.

I de fall köparna av brasvärmeproduk-ter inte har en befintlig skorsten erbjuder NIBE Brasvärme kompletta skorstens-system som är anpassade för produkterna.

Vårt skorstenssystem är mycket lättmon-terat, tillverkat i rostfritt material, kan monteras utan schakt och är dessutom det mest prisvärda skorstenssystemet på den svenska marknaden.

Det märks en tydlig trend att pro-dukterna blir allt mer lika i Europa när det gäller utseende och funktion. Vår bedömning är att den internationella designtrend som för närvarande råder, innebärande lätta eldstäder med rena linjer och stora glasytor, ökar på i prin-cip alla våra bearbetade marknader. Våra senaste marknadsintroduktioner av bras-kaminer med just sådan design har därför blivit mycket stora försäljningssuccéer.

Utvecklingsprocessen

NIBE Brasvärme har lång tradition av produktutveckling. Stora resurser läggs ned på att utveckla produkternas förbränningsteknik, främst för att mini-mera produkternas miljöpåverkan och optimera verkningsgraden.

Ett synligt bevis på detta är att NIBE Brasvärme som första aktör i Sverige har fått ett stort antal produkter P-märkta.

Detta är en utökad kvalitets- och miljögaranti som utfärdas av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, inne-bärande att kaminens effektavgivning kan regleras och samtidigt klara krav på låga utsläpp.

Som ett led i att ytterligare förstärka vår ledande position inom produktut-veckling har vi ett stort antal produkter som utöver P-märkning även är Svanen-märkta. Detta innebär att produkterna har ännu bättre miljövärde än vad de generella reglerna kräver, det vill säga en mycket god förbränning med mycket låga utsläppsvärden samt att tillverk-Braskaminer

Kaminer tillverkade i stålplåt med modern design med möjlighet till omramning-ar av till exempel täljsten eller kakel. Säljs under vomramning-arumärkena Contura, Handöl och Varde Ovne.

Murspisar

Insatser tillverkade i stål eller gjutjärn med en omramning av betong under varumärkena Nordpeis, Contura och Handöl.

Kakelugnar

Värmelagrande produkter under varumärket Cronspisen.

NIBE Brasvärme PRODUKTOMRÅDE

Gjutjärnskaminer

Kaminer tillverkade helt i gjutjärn under varumärkena Handöl och Nordpeis.

Braskassetter

Insatser för inbyggnad eller för öppna spisar under varumärkena Handöl, Nordpeis, Roslagsspisen och Varde Ovne.

Skorsten

Komplett skorstenssystem i rostfritt stål under varumärket Premodul för alla typer av brasvärmeprodukter.

ningen sker på ett miljöriktigt sätt.

Vidare har våra produkter haft de högsta verkningsgraderna i jämförelse med konkurrenterna vid ett f lertal offi-ciella tester i Sverige.

Produktdesignen utgör också en stor del av utvecklingsarbetet efter-som produkterna till stor del följer inredningstrenderna. Vår utvecklings-avdelning arbetar i nära samarbete med externa industridesigners i såväl Sverige som utomlands.

För att på både kort och lång sikt upprätthålla ett attraktivt och lönsamt sortiment kombineras utvecklingspro-jekt av helt nya brännkammare med utveckling av nya modeller baserade på befintliga brännkammare. Vi har en mycket tydlig strategi för hur ett modellprogram skall se ut och alla pro-dukter utvärderas kontinuerligt utifrån ett lönsamhetsperspektiv.

Den allmänna trenden är att utveck-lingstakten och antalet lanseringar av nya modeller hela tiden ökar. Tack vare vår rationella produktutveckling har

pro-dukternas utvecklingstid kunnat redu-ceras avsevärt. Exempelvis sker en stor del av utvecklingsarbetet i tredimensio-nell datormiljö och prototyperna testas i ett toppmodernt laboratorium.

Eftersom en stor del av vår framgång handlar om design strävar vi efter att alla nya modeller som tas fram erhåller mönsterskydd.

Produktion

Huvuddelen av NIBE Brasvärmes pro-dukter, som är lätta braskaminer i plåt, tillverkas i produktionsanlägg-ningen i Markaryd. Anläggproduktionsanlägg-ningen har kontinuerligt förändrats och anpassats till våra nya modellserier. Detta har kombinerats med investeringar i ny produktionsutrustning som resulterat i betydligt högre produktionskapacitet och ökad produktivitet.

Försäljningsutvecklingen har under de senaste åren varit mycket positiv och en ny produktionsanläggning uppfördes därför i Markaryd under 2007. Anläggningen som successivt tas

i bruk under inledningen av 2008 kommer att ge en ännu effektivare produktion och en betydligt högre produktionskapacitet. Med Europas effektivaste och modernaste produk-tionsanläggning för brasvärmeproduk-ter ges ytbrasvärmeproduk-terligare möjlighet till att vara med och omstrukturera den europeiska brasvärmebranschen.

Förvärvet av Nordpeis har gett NIBE Brasvärme tillgång till en egen produk-tionsenhet för betongomramningar, kakelugnselement och montering av brasvärmeprodukter i Polen. Produkter som endast innehåller monteringsar-bete kommer framöver att förläggas till denna enhet. Därför har även denna produktionsenhet successivt byggts ut.

Varde Ovnes produktion i Danmark kommer att upphöra under året och tillverkningen av modellserier med stora volymer f lyttas till den nya pro-duktionsanläggningen i Markaryd medan mindre serier f lyttas till externa tillverkare.

NIBE Brasvärme PRODUKTOMRÅDE

Leif Gustavsson, ekonomidirektör

Styrelsen och verkställande direktören för NIBE Industrier AB (publ), organisationsnummer 556374-8309, med säte i Markaryds kommun, får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för verksamhetsåret 2007.

0

senaste fem åren (Mkr)

2 451 3 161 3 819 4 958 5 402

senaste fem åren (Mkr)

237 377 274 502 445

0

senaste fem åren (Mkr)

253 365 310 556 528

Resultat efter finansiella poster minskade med 11,3%

under 2007 Rörelseresultatet minskade

med 5,0% under 2007 Nettoomsättningen ökade med

9,0% under 2007

Resultaträkningen under fem år Omsättningen har under femårsperioden stadigt ökat. Målsättningen har varit att ha en tillväxt på 20% per år, helst med en fördelning där hälften av detta tillfö-res genom organisk tillväxt och hälften genom förvärv. Under femårsperioden har omsättningen stigit från 1.944,2 Mkr till 5.402,5 Mkr. Detta har skett dels genom organisk tillväxt, dels genom en offensiv förvärvsstrategi. Sexton företags- och rörelseförvärv har genomförts.

Tillväxten har under femårsperioden i genomsnitt varit 22,7%. Den organiska omsättningen har svarat för 13,8% och den förvärvade omsättningen för 8,9%.

Resultatmålsättningen har varit att koncernens affärsområden genomsnitt-ligt skall uppnå en rörelsemarginal på

minst 10% och att koncernens avkastning på eget kapital genomsnittligt skall uppgå till minst 20%.

NIBE Elements rörelsemarginal, exklusive avsättningen till strukturreserv, har under femårsperioden genomsnittligt uppgått till 4,9%. Inklusive avsättningen till strukturreserv har rörelsemarginalen genomsnittligt uppgått till 3,9%. NIBE Villavärmes rörelsemarginal har som ett genomsnitt under perioden upp-gått till 12,5% medan NIBE Brasvärmes genomsnittliga rörelsemarginal uppgått till 17,8%.

Koncernens avkastning på eget kapital, inklusive avsättningen till strukturreser-ven, har under femårsperioden genom-snittligt uppgått till 26,8%.

Information om verksamheten NIBE Industrier är ett europeiskt värme-företag som bedriver verksamhet inom tre olika affärsområden; NIBE Element, NIBE Villavärme och NIBE Brasvärme.

Koncernen har mer än 5.400 anställda och är verksam i femton länder i Europa, Nordamerika och Asien.

Legalt bedrivs verksamheten genom ett antal dotterbolag som i sin tur bedri-ver sin bedri-verksamhet via egna bolag eller filialer.

Moderbolaget NIBE Industrier ABs verksamhet omfattar koncerngemen-samma funktioner som finansiering, valutahantering, företagsförvärv, nyetab-leringar samt ekonomistyrning och andra policyfrågor.

Resultaträkning

(Mkr) 2007 2006 2005 2004 2003

Nettoomsättning 5.402,5 4.958,0 3.819,1 3.161,0 2.451,1

Kostnad för sålda varor – 3.828,2 – 3.409,0 – 2.763,9 – 2.170,8 – 1.736,3

Bruttoresultat 1.574,3 1.549,0 1.055,2 990,2 714,8

Försäljningskostnader – 838,2 – 786,2 – 578,0 – 471,1 – 341,4

Administrationskostnader – 292,3 – 266,4 – 224,0 – 177,0 – 144,8

Övriga rörelseintäkter 84,2 59,6 56,9 23,3 24,3

Rörelseresultat 528,0 556,0 310,1 365,4 252,9

Finansiellt netto – 83,0 – 54,5 – 36,5 11,8 – 16,0

Resultat efter finansiella poster 445,0 501,5 273,6 377,2 236,9

Skatt – 130,3 – 150,7 – 89,9 – 97,7 – 74,4

Nettoresultat 314,7 350,8 183,7 279,5 162,5

Minoritetens andel av resultat efter skatt 1,7 1,1 0,5

Planenliga avskrivningar ingår med 163,7 141,0 121,1 96,5 70,4

Förvaltningsberättelse

Femårsöversikt

Balansräkning

(Mkr) 2007 2006 2005 2004 2003

Immateriella anläggningstillgångar 732,2 670,3 458,5 304,7 210,7

Materiella anläggningstillgångar 1.374,4 1.116,3 1.015,2 875,7 659,3

Finansiella anläggningstillgångar 35,7 28,2 36,0 10,6 47,2

Summa anläggningstillgångar 2.142,3 1.814,8 1.509,7 1.191,0 917,2

Varulager 1.344,0 1.007,9 831,1 690,2 445,6

Kortfristiga fordringar 829,3 857,0 651,2 525,4 443,3

Kortfristiga placeringar – 4,8 1,1 0,9 2,3

Kassa och bank 207,9 218,3 132,2 88,6 81,5

Summa omsättningstillgångar 2.381,2 2.088,0 1.615,6 1.305,1 972,7

Summa tillgångar 4.523,5 3.902,8 3.125,3 2.496,1 1.889,9

Eget kapital 1.547,7 1.283,5 1.031,0 891,6 666,8

Långfristiga skulder och avsättningar, icke räntebärande 210,2 247,8 265,2 205,1 140,7

Långfristiga skulder och avsättningar, räntebärande 1.866,5 1.317,8 1.025,8 730,3 602,6

Kortfristiga skulder och avsättningar, icke räntebärande 760,3 914,0 685,4 586,9 424,1

Kortfristiga skulder och avsättningar, räntebärande 138,8 139,7 117,9 82,2 55,7

Summa eget kapital och skulder 4.523,5 3.902,8 3.125,3 2.496,1 1.889,9

Balansräkningen under fem år Balansomslutningen har under fem-årsperioden ökat från 1.336,7 Mkr till 4.523,5 Mkr.

Varulager samt kortfristiga fordring-ar som huvudsakligen består av kund-fordringar utgör cirka 48% av balans-omslutningen. Dessa båda poster står principiellt i direkt relation till omsätt-ningen och därmed till tillväxten.

Immateriella tillgångar består huvud-sakligen av goodwill som uppstått i sam-band med förvärv av företag eller rörel-ser. Behovet av nedskrivning av goodwill prövas årligen genom en nuvärdesbe-räkning av affärsområdenas kassaflöden.

Vid beräkning av kassaflödet tas hänsyn till behovet av normalt rörelsekapital och behovet av investeringar motsvarande den årliga avskrivningstakten.

Materiella anläggningstillgångar består uteslutande av mark, byggnader och maskiner. Ökningen under den senaste femårsperioden uppgår till 947,5 Mkr.

Av detta har cirka 37% tillförts genom de förvärv av företag och rörelser som

Av detta har cirka 37% tillförts genom de förvärv av företag och rörelser som

Related documents