• No results found

Noter gemensamma för moderbolag och koncern

ALLMÄNNA REDOVISNINGSPRINCIPER Årsredovisningen är upprättad i enlighet med Årsredovisningslagen (1995:1554) och BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).

KONCERNREDOVISNING

Koncernredovisningen omfattar Svenska Mässan Stiftelse och de bolag i vilka stiftelsen utövar ett bestämmande inflytande.

Koncernens bokslut är upprättat enligt förvärvsmetoden enligt årsredovisningslagen (1995:1554) och BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).

Redovisningen av rörelseförvärv bygger på enhetssynen.

Det innebär att förvärvsanalysen upprättas per den tidpunkt då förvärvaren får bestämmande inflytande. Från och med denna tidpunkt ses förvärvaren och den förvärvade enheten som en redovisningsenhet. Tillämpningen av enhetssynen innebär vidare att alla tillgångar (inklusive goodwill) och skulder samt intäkter och kostnader medräknas i sin helhet även för delägda dotterföretag. Endast resultat uppkomna efter förvärvstidpunkten ingår i koncernens egna kapital.

I koncernredovisningen redovisas inte bokslutsdispositioner och obeskattade reserver. Dessa delas upp i eget kapital och uppskjuten skatteskuld. Uppskjuten skatt hänförlig till årets bokslutsdispositioner ingår i koncernens skattekostnad.

Resterande del av årets bokslutsdispositioner ingår i koncernens nettovinst. Den uppskjutna skatteskulden redovisas som avsättningar, medan resterande del tillförs koncernens egna kapital.

VÄRDERINGSPRINCIPER M.M.

Tillgångar, avsättningar och skulder har värderats till anskaffningsvärde om inget annat anges nedan.

FORDRINGAR

Fordringar upptas till det belopp som efter individuell bedömning beräknas inflyta.

VARULAGER

Varulager värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet på balansdagen.

REDOVISNING AV INTÄKTER

Intäkter har upptagits till verkligt värde av vad som erhållits eller kommer att erhållas utifrån utförd tjänst eller levererad vara. Intäkter redovisas i den omfattning det är sannolikt

att de ekonomiska fördelarna kommer att tillgodogöras och att intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Projekt i form av mässor och andra arrangemang resultat-avräknas i den period som de genomförs.

ERSÄTTNINGAR TILL ANSTÄLLDA

Ersättningar till anställda avser alla typer av ersättningar som koncernen lämnar till de anställda. Koncernens ersättningar innefattar bland annat löner, betald semester, betald frånvaro, bonus och ersättningar efter avslutad anställning (pensioner). Redovisning sker i takt med intjänandet.

Ersättningar till anställda efter avslutad anställning avser avgiftsbestämda eller förmånsbestämda pensions-planer. Som avgiftsbestämda planer klassificeras planer där fastställda avgifter betalas och det inte finns förplik-telser, vare sig legala eller informella, att betala något ytterligare, utöver dessa avgifter. Övriga planer klassifi-ceras som förmånsbestämda pensionsplaner. I koncernen finns såväl avgiftsbestämda som förmånsbestämda pensionsplaner. Utgifter för avgiftsbestämda planer redovisas som en kostnad under den period de anställda utför de tjänster som ligger till grund för förpliktelsen.

Koncernens övriga planer klassificeras som förmånsbe-stämda och beräknas enligt Tryggandelagen och redovisas i enlighet med förenklingsreglerna i BFNAR 2012:1 (K3).

Koncernen har även förmånsbestämda pensionsplaner som finansieras i egen regi. Uppgift om pensionsskuldens storlek erhålls från ett oberoende företag (PRI Pensions-garanti) och redovisas enligt den erhållna uppgiften.

PÅGÅENDE PROJEKT

Pågående projekt avser framtida mässor och andra arrangemang, vilka kommer att genomföras 2021 och senare. I balansräkningen redovisas nettot av fakturering och nedlagda kostnader avseende, vid årsskiftet, på -gående projekt. Nedlagda kostnader utgörs av direkta kostnader samt pålägg för skälig andel av indirekta kost-nader. Vid värdering av pågående projekt, i de fall det föreligger en koncernmässig förlust av väsentligt belopp, reserveras hela den beräknade förlusten.

UTLÄNDSK VALUTA

Koncernens och moderbolagets redovisningsvaluta är svenska kronor. Fordringar och skulder i utländsk valuta värderas till balansdagens kurser. Valutakursdifferenser

redovisas i rörelseresultatet eller som finansiell post utifrån den underliggande affärshändelsen, i den period de uppstår, med undantag för transaktioner som utgör säkring och som uppfyller villkoren för säkringsredo-visning av kassaflöden eller av nettoinvesteringar.

UPPSKJUTEN SKATT

Uppskjuten skatt beräknas för balansdagens samtliga identifierade temporära skillnader mellan å ena sidan till-gångarnas eller skuldernas skattemässiga värden och å andra sidan deras redovisade värden. Uppskjutna skatte-fordringar och skatteskulder beräknas med hjälp av de skattesatser som förväntas gälla för den period då fordringarna avräknas eller skulderna regleras, baserat på de skattesatser som föreligger på balansdagen.

FINANSIELLA INSTRUMENT

Finansiella instrument värderas utifrån anskaffnings-värdet. Koncernen använder finansiella instrument i form av båda räntederivat för att skydda mot ränteföränd-ringar och valutaderivat för att säkra värdet på större in- och utflöden i utländska valuta. Koncernen har identifierat ett säkringsförhållande och tillämpar säkringsredovisning avseende dessa finansiella instrument. Se vidare beskriv-ning i not 37.

REDOVISNING AV LEASINGAVTAL

I koncernen redovisas operationella leasingavtal linjärt över leasingperioden.

ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

Immateriella och materiella anläggningstillgångar redo-visas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar enligt plan och eventuella nedskrivningar.

Materiella anläggningstillgångar har delats upp på komponenter när komponenterna är betydande och när komponenterna har väsentligt olika nyttjandeperioder.

När en komponent i en anläggningstillgång byts ut, utrangeras eventuell kvarvarande del av den gamla komponenten och den nya komponentens anskaffnings-värde aktiveras. Utgifter avseende internt upparbetade immateriella anläggningstillgångar som uppfyller kriterierna i K3 aktiveras som immateriella anläggnings-tillgångar. Vissa lånekostnader aktiveras.

Avskrivning sker linjärt över den förväntade nyttjande-perioden med hänsyn till väsentligt restvärde.

Följande avskrivningsplaner (år) tillämpas:

NYTTJANDEPERIOD (ÅR) Mark Skrivs ej av Markanläggningar 20-50 Byggnader på annans mark 20 Stomme 100 Tak 30-100 Fasad 50-100 Installationer 20-30 Inre ytskikt 10-30 Byggnadsinventarier 10-50 Inventarier 3-10 Balanserade utgifter 3-10 Varumärken 5-10

Noter

FINANSIELLA RISKER

Svenska Mässans strategi är att minimera de risker som uppstår i affärsverksamheten genom tydliga riktlinjer för finanshanteringen. Målsättningen är att aktivt hantera riskerna i skuldportföljen i enlighet med koncernens policy för finansiella risker. Svenska Mässan bedriver ett kontinuerligt arbete att identifiera finansiella risker som koncernen kan bli exponerad för. Koncernens finansiella risker sammanställs kontinuerligt och följs upp för att säkerställa att finanspolicyn efterlevs. Portföljen är väl diversifierad med olika räntebindningar och finansie-ringar tagna vid olika tillfällen.

Svenska Mässan koncernens finanshantering är centraliserad till Svenska Mässan Stiftelses ekonomi-avdelning, för att tillvarata stordriftsfördelar samt för att minimera hanteringsrisker. Svenska Mässan Stiftelse svarar för koncernens lånefinansiering, valuta- och ränteriskhantering samt fungerar som internbank för koncernbolagens finansiella transaktioner.

VALUTARISKER

Svenska Mässan koncernen transaktions- och omräknings-exponering i utländsk valuta är begränsad. För att minimera koncernens valutarisk säkras in- och utflöden i samband med större enskilda affärer och investeringar.

I de fall lån tas upp i utländsk valuta skall valutasäkring ske.

RÄNTERISKER

I egenskap av nettolåntagare är det viktigt för Svenska Mässan att balansera risken i skuldportföljen för att garantera kapital för den operativa verksamheten samt över tid skapa stabila och förutsägbara räntekostnader.

Det innebär att Svenska Mässan koncernen har som mål-sättning att skapa framförhållning vad gäller för ändring av räntekostnader och kapitalförfall för att därigenom undvika en situation av kraftigt ökande ränte kost nader och stora låneförfall som utsätter koncernen för en väsentlig risk vid refinansiering. Fastställd norm för ränte risker är en genomsnittlig räntebindningstid om 2–5 år.

DERIVATINSTRUMENT

Syftet är framförallt att förändra räntebindningen i den underliggande skuldportföljen. Den vid var tid valda ränte bindningen baseras på koncernens riskpreferenser och bedömning av den framtida ränteutvecklingen.

Grundprincipen vid användandet av derivatinstrument är att de ska användas i de fall det finns underliggande lån.

Det innebär att andelen utestående räntederivat (netto) inte får överstiga utestående lånevolym. Räntederivat kan även användas för att förändra/förbättra kassa-flödet och reducera snittränta i skuldportföljen.

Följande finansiella instrument är tillåtna:

• Ränteswap

• Förlängningsbar swap

• Stängningsbar swap

• Köpta räntetak/golv samt räntekorridorer

KREDITRISK

Svenska Mässan har ingen väsentlig koncentration av kreditrisker. Koncernen har fastställda riktlinjer för att säkra att försäljning av produkter och tjänster sker till kunder med lämplig kreditvärdighet.

LIKVIDITETS- OCH REFINANSIERINGSRISK

Svenska Mässan har som målsättning att ständigt hålla en likviditetsreserv som en beredskap och säkerhet för den operativa verksamheten. Hanteringen av likviditets-risk sker med försiktighet som utgångspunkt, vilket inne-bär att bibehålla tillräckliga likvida medel och tillgänglig finansiering genom avtalade kreditmöjligheter.

Likviditetsreserven kan bestå av:

• Likvida medel

• Räntebärande placeringar

• Checkkredit

Noter

NOT 2.

RISKER OCH RISKHANTERING

Svenska Mässan ska arbeta med minst tre olika banker för att därigenom skapa en spridning i sina engagemang och minska refinansieringsrisken. Motparter i derivat-kontrakt och kassatransaktioner begränsas till finansiella institutioner med hög kreditvärdighet.

INTERN KONTROLL

Svenska Mässans interna kontroll för de finansiella riskerna syftar till att i möjligaste mån undvika att förluster uppstår på grund av felaktig hantering av betalningar, valutatransaktioner eller på grund av fel i IT-systemen. Detta omfattar bl a rutinbeskrivningar, attestinstruktioner och en regelbunden intern rappor-tering rörande hur finansverksamheten bedrivs. Svenska Mässan har dokumenterade rutiner och processer med en klar uppdelning mellan affärsavslut och verifiering samt rapportering av finansverksamheten.

OPERATIONELLA RISKER

Svenska Mässan arbetar med en särskild modell för risk-analys där ett antal fokuserade områden identifierats.

Riskanalysen genomförs och uppdateras vid behov dock minst en gång per år.

Svenska Mässans tillgångar är till största delen inves-terade i anläggningen. Skador på anläggningen, för-orsakade av t ex brand, kan få stora negativa konsekvenser dels i form av direkta skador på egendom dels i form av avbrott som försvårar eller omöjliggör att leva upp till åtaganden mot kunderna. Detta kan i sin tur få kunder att välja andra mäss- och mötesanläggningar. För att minska denna risk sker ett kontinuerligt arbete för att förbättra skadeförebyggande åtgärder och rutiner för säkerhet. Svenska Mässan har ett fullgott försäkrings-skydd mot såväl avbrott som egendomsskador.

Framförallt mässverksamheten präglas av stora svängningar i verksamheten mellan olika år beroende på mässportföljen för det enskilda året. Ett kontinuerligt arbete görs för att balansera fasta och rörliga kostnader för att minska känsligheten för svängningarna.

Svenska Mässan verkar på starkt konkurrensutsatta marknader och är utsatt för förändringar i konjunkturen.

Stor vikt läggs vid prognoser för att i möjligaste mån förutse efterfrågans utveckling. Införsäljnings- och bok-ningsrapporter tillsammans med goda kundrelationer gör att Svenska Mässan har god information om mark-nadens svängningar.

IT-riskerna innefattar dels risken för intrång i systemen dels risken för att hårdvara skadas genom t ex brand.

Intrångsriskerna minimeras genom att information hanteras i ett eget datanät som är väl skyddat av brandväggar och strikta behörighetsrutiner. Ett IT-råd har inrättats för att fastställa policy och riktlinjer samt samordna åtgärder inom bland annat IT-säkerheten.

Noter

NOT 3. NETTOOMSÄTTNINGENS FÖRDELNING

KONCERNEN 2020 2019

Mäss- och mötesverksamhet 138 991 293 574

Hotellverksamhet 197 038 479 912

Kongress- och eventverksamhet 67 081 226 004

Publik restaurangverksamhet 76 330 157 808

Kongressarrangörsverksamhet 13 623 77 527

Fastighetsförvaltning 29 650 28 754

Övrig omsättning 2 399 8 242

525 112 1 271 821

STIFTELSEN 2020 2019

Mäss-, kongress-, och konferensverksamhet 29 021 45 009

Fastighetsförvaltning 51 001 56 591

Övrig omsättning 41 969 38 434

121 991 140 034

NOT 4. LEASINGAVTAL, LEASEGIVARE KONCERNEN

Årets intäktsförda leasingavgifter avseende operationella leasingavtal, uppgår till 29 597 (28 703).

Framtida minimileaseintäkter avseende ej uppsägningsbara operationella leasingavtal förfaller till betalning enligt följande:

2020 2019

Inom 1 år 21 750 22 041

Inom 1-5 år 55 625 66 191

Senare än 5 år 16 197 27 180

93 572 115 412

STIFTELSEN

Årets intäktsförda leasingavgifter avseende operationella leasingavtal, uppgår till 51 002 (56 591).

Framtida minimileaseintäkter avseende ej uppsägningsbara operationella leasingavtal förfaller till betalning enligt följande:

2020 2019

Inom 1 år 56 537 54 688

Inom 1-5 år 6 754 13 711

Senare än 5 år 67

-63 358 68 399

Noter

NOT 5. ÖVRIGA RÖRELSEINTÄKTER

KONCERNEN 2020 2019

Erhållet statligt stöd 88 946

-Övriga rörelseintäkter 131 467

89 077 467

STIFTELSEN 2020 2019

Erhållet statligt stöd 12 191

-Övriga rörelseintäkter 54 118

12 245 118

NOT 6. LEASINGAVTAL, LEASETAGARE KONCERNEN

Årets kostnadsförda leasingavgifter avseende operationella leasingavtal uppgår till 7 162 (6 424).

Framtida minimileaseavgifter avseende ej uppsägningsbara operationella leasingavtal förfaller till betalning enligt följande:

2020 2019

Inom 1 år 5 279 5 670

Inom 1-5 år 882 1 402

6 161 7 072

STIFTELSEN

Årets kostnadsförda leasingavgifter avseende operationella leasingavtal uppgår till 508 (372).

Framtida minimileaseavgifter avseende ej uppsägningsbara operationella leasingavtal förfaller till betalning enligt följande:

2020 2019

Inom 1 år 466 510

Inom 1-5 år 355 561

821 1 071

Noter

Noter

NOT 7. ERSÄTTNING TILL REVISORERNA

KONCERNEN 2020 2019

Ernst & Young AB

Revisionsuppdrag 552 535

Skatterådgivning 162 182

Övriga tjänster 399 145

1 113 862

STIFTELSEN 2020 2019

Ernst & Young AB

Revisionsuppdrag 552 535

Skatterådgivning 162 182

Övriga tjänster 399 145

1 113 862 Koncernens revisionsarvode avseende 2020 debiterades Stiftelsen.

NOT 8. ANSTÄLLDA OCH PERSONALKOSTNADER

KONCERNEN 2020 2019

Medelantalet anställda

Kvinnor 385 482

Män 313 376

698 858

Löner och andra ersättningar

Verkställande direktör 3 055 3 187

Tantiem och liknande ersättning till verkställande direktör - 314

Övriga anställda 290 753 350 866

293 808 354 367

Sociala kostnader

Pensionskostnader för verkställande direktör 889 886

Pensionskostnader för övriga anställda 23 542 28 098

Övriga sociala avgifter enligt lag och avtal 98 980 120 813 123 411 149 797 Totala löner, ersättningar, sociala kostnader och pensionskostnader 417 219 504 164 Årets förändring avseende aktiverade personalkostnader beträffande pågående arbeten i koncernen uppgår till -11 320 (6 344).

Könsfördelning bland ledande befattningshavare

Andel kvinnor i styrelsen 40 % 40 %

Andel män i styrelsen 60 % 60 %

Andel kvinnor i koncernledningen 57 % 50 %

Andel män i koncernledningen 43 % 50 %

Noter

NOT 8. ANSTÄLLDA OCH PERSONALKOSTNADER (forts)

STIFTELSEN 2020 2019

Medelantalet anställda

Kvinnor 31 30

Män 42 43

73 73

Löner och andra ersättningar

Verkställande direktör 3 055 3 187

Tantiem och liknande ersättning till verkställande direktör - 314

Övriga anställda 41 068 43 784

44 123 47 285

Sociala kostnader

Pensionskostnader för verkställande direktör 889 886

Pensionskostnader för övriga anställda 6 346 7 193

Övriga sociala avgifter enligt lag och avtal 16 312 17 840 23 547 25 919 Totala löner, ersättningar, sociala kostnader och pensionskostnader 67 670 73 204 Styrelsearvoden har utgått med 1 165 (1 646). Med VD i Stiftelsen finns ett avtal om avgångsvederlag

uppgående till en årslön. Avtalet gäller med en ömsesidig uppsägningstid om 6 månader.

Könsfördelning bland ledande befattningshavare

Andel kvinnor i styrelsen 40 % 40 %

Andel män i styrelsen 60 % 60 %

Andel kvinnor bland övriga ledande befattningshavare 57 % 50 % Andel män bland övriga ledande befattningshavare 43 % 50 %

NOT 9. AV- OCH NEDSKRIVNINGAR AV MATERIELLA OCH IMMATERIELLA ANLÄGGNINGSTILLGÅNGAR

KONCERNEN 2020 2019

Balanserade utgifter -1 776 -1 345

Varumärken -3 255 -3 575

Byggnader och markanläggningar -57 846 -55 608

Fastighetsinventarier -20 975 -19 863

Övriga inventarier -35 119 -35 404

-118 971 -115 795

STIFTELSEN 2020 2019

Balanserade utgifter -671 -670

Varumärken -3 255 -3 576

Byggnader och markanläggningar -17 455 -15 897

Fastighetsinventarier -9 163 -8 396

Övriga inventarier -4 801 -5 589

-35 345 -34 128

Noter

NOT 10. ÖVRIGA RÖRELSEKOSTNADER

KONCERNEN 2020 2019

Förlust vid kostnadsföring av pågående nyanläggningar 600 -Förlust vid utrangering av fastighetsinventarier - -501 Förlust vid utrangering av övriga inventarier -7 -459 -607 -960

STIFTELSEN 2020 2019

Förlust vid kostnadsföring av pågående nyanläggningar 600 -Förlust vid utrangering av fastighetsinventarier - -501

Förlust vid utrangering av övriga inventarier 7

--607 -501

NOT 11. RÄNTEINTÄKTER OCH LIKNANDE RESULTATPOSTER

KONCERNEN 2020 2019

Övriga ränteintäkter 620 1 295

620 1 295

STIFTELSEN 2020 2019

Ränteintäkter från koncernföretag 16 872 21 538

Övriga ränteintäkter 31 9

16 903 21 547

NOT 12. RÄNTEKOSTNADER OCH LIKNANDE RESULTATPOSTER

KONCERNEN 2020 2019

Övriga räntekostnader -51 539 -54 272

-51 539 -54 272

STIFTELSEN 2020 2019

Övriga räntekostnader -39 396 -48 619

-39 396 -48 619

Noter

NOT 13. SKATT PÅ ÅRETS RESULTAT

KONCERNEN 2020 2019

Skatt på årets resultat

Förändring av uppskjuten skatt avseende temporära skillnader 26 437 -4 882 Effekt av förändrad skattesats på uppskjuten skatt -1 273 303

Totalt redovisad skatt 25 164 -4 579

Avstämning av effektiv skatt Procent Belopp Procent Belopp

Redovisat resultat före skatt -277 836 15 208

Skatt enligt gällande skattesats 21,40 59 457 21,40 -3 254

Ej avdragsgilla kostnader -601 -860

Effekt av ränteavdragsbegränsning -3 464 -978

Ej skattepliktiga intäkter 26 210

Underskottsavdrag vars skattevärde ej redovisas som tillgång -28 980 -Effekt av förändrad skattesats på uppskjuten skatt -1 273 303

Redovisad effektiv skatt 9,06 25 164 30,11 -4 579

STIFTELSEN 2020 2019

Skatt på årets resultat

Förändring av uppskjuten skatt avseende temporära skillnader -1 091 -4 548 Effekt av förändrad skattesats på uppskjuten skatt 13 72

Totalt redovisad skatt -1 078 -4 476

Avstämning av effektiv skatt Procent Belopp Procent Belopp

Redovisat resultat före skatt -186 329 18 752

Skatt enligt gällande skattesats 21,40 39 874 21,40 -4 013

Nedskrivning aktieägartillskott -38 948

-Ej avdragsgilla kostnader -107 -139

Effekt av ränteavdragsbegränsning -1 957 -559

Ej skattepliktiga intäkter 46 163

Effekt av förändrad skattesats på uppskjuten skatt 13 72

Redovisad effektiv skatt -0,58 -1 078 23,87 -4 476

Noter

NOT 14. BALANSERADE UTGIFTER

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 17 938 12 900

Årets aktiverade utgifter - 4 034

Omföring från pågående nyanläggningar - 1 004

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 17 938 17 938

Ingående avskrivningar -11 167 -9 822

Årets avskrivningar -1 776 -1 345

Utgående ackumulerade avskrivningar -12 943 -11 167

Utgående redovisat värde 4 995 6 771

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 11 485 11 485

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 11 485 11 485

Ingående avskrivningar -10 165 -9 495

Årets avskrivningar -671 -670

Utgående ackumulerade avskrivningar -10 836 -10 165

Utgående redovisat värde 649 1 320

NOT 15. VARUMÄRKEN

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 36 807 36 807

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 36 807 36 807

Ingående avskrivningar -20 532 -16 956

Årets avskrivningar -3 255 -3 576

Utgående ackumulerade avskrivningar -23 787 -20 532

Utgående redovisat värde 13 020 16 275

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 34 992 34 992

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 34 992 34 992

Ingående avskrivningar -18 717 -15 141

Årets avskrivningar -3 255 -3 576

Utgående ackumulerade avskrivningar -21 972 -18 717

Utgående redovisat värde 13 020 16 275

Noter

NOT 16. BYGGNADER, MARKANLÄGGNINGAR OCH MARK

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 2 614 082 2 534 514

Inköp 4 876 10 327

Omföring från pågående nyanläggningar 6 048 69 241

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 2 625 006 2 614 082

Ingående avskrivningar -535 520 -479 912

Årets avskrivningar -57 846 -55 608

Utgående ackumulerade avskrivningar -593 366 -535 520

Utgående redovisat värde 2 031 640 2 078 562

Av koncernens utgående anskaffningsvärde för byggnader, markanläggningar och mark avser 45 020 (45 020) aktiverade ränteutgifter. Aktivering av ränteutgifter i koncernen under året uppgick till 0 (0).

Uppgifter om förvaltningsfastigheter: Koncernen äger fastigheterna Heden 34:16, Heden 34:21 och Heden 34:22 i Göteborgs kommun. I april 2020 utfördes en extern fastighetsvärdering och det totala marknadsvärdet uppgick till 5 754 Mkr. Redovisat värde på fastigheterna uppgår till 2 032 Mkr (2 079).

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 931 026 871 698

Inköp 907 3 080

Omföring från pågående nyanläggningar 2 878 56 248

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 934 811 931 026

Ingående avskrivningar -237 625 -221 728

Årets avskrivningar -17 455 -15 897

Utgående ackumulerade avskrivningar -255 080 -237 625

Utgående redovisat värde 679 731 693 401

Uppgifter om förvaltningsfastigheter: Stiftelsen äger fastigheten Heden 34:16. I den senaste externa värderingen som utfördes april 2020 uppgick marknadsvärdet till 1 900 Mkr. Redovisat värde på fastigheten uppgår till 680 Mkr (693).

Noter

NOT 17. FASTIGHETSINVENTARIER

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 632 876 574 992

Inköp 6 633 20 518

Övriga försäljningar och utrangeringar -9 441 -5 906

Omföring från pågående nyanläggningar 23 731 43 272

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 653 799 632 876

Ingående avskrivningar -391 729 -378 478

Övriga försäljningar och utrangeringar 9 441 5 405

Årets avskrivningar -20 975 -18 656

Utgående ackumulerade avskrivningar -403 263 -391 729

Ingående nedskrivningar 1 208

-Årets nedskrivningar - -1 208

Utgående ackumulerade nedskrivningar -1 208 -1 208

Utgående redovisat värde 249 328 239 939

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 327 893 283 106

Inköp 627 13 302

Övriga försäljningar och utrangeringar -1 854 -4 319

Omföring från pågående nyanläggningar 21 247 35 804

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 347 913 327 893

Ingående avskrivningar -221 642 -218 272

Övriga försäljningar och utrangeringar 1 854 3 818

Årets avskrivningar -9 163 -7 188

Utgående ackumulerade avskrivningar -228 951 -221 642

Ingående nedskrivningar 1 208

-Årets nedskrivningar - -1 208

Utgående ackumulerade nedskrivningar -1 208 -1 208

Utgående redovisat värde 117 754 105 043

Noter

NOT 18. ÖVRIGA INVENTARIER

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 399 245 382 657

Inköp 8 987 25 881

Övriga försäljningar och utrangeringar -7 080 -13 532

Omföring från pågående nyanläggningar 1 291 4 239

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 402 443 399 245

Ingående avskrivningar -289 254 -266 872

Övriga försäljningar och utrangeringar 6 937 13 022

Årets avskrivningar -35 119 -35 404

Utgående ackumulerade avskrivningar -317 436 -289 254

Utgående redovisat värde 85 007 109 991

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 36 422 31 868

Inköp 2 751 2 848

Övriga försäljningar och utrangeringar -598 -1 796

Omföring från pågående nyanläggningar - 3 502

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 38 575 36 422

Ingående avskrivningar -25 005 -21 212

Övriga försäljningar och utrangeringar 455 1 796

Årets avskrivningar -4 801 -5 589

Utgående ackumulerade avskrivningar -29 351 -25 005

Utgående redovisat värde 9 224 11 417

Noter

NOT 19. PÅGÅENDE NYANLÄGGNINGAR

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 20 758 22 691

Om- och nybyggnad 19 981 115 823

Omföring till byggnad -5 571 -69 241

Omföring till fastighetsinventarier -24 208 -43 272

Omföring till inventarier -1 291 -4 239

Omföring till balanserade utgifter - -1 004

Kostnadsföring 600

-Utgående nedlagda kostnader 9 069 20 758

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Ingående anskaffningsvärden 19 927 19 380

Om- och nybyggnad 13 811 96 101

Omföring till byggnad -2 878 -56 248

Omföring till fastighetsinventarier -21 247 -35 804

Omföring till inventarier - -3 502

Kostnadsföring 600

-Utgående nedlagda kostnader 9 013 19 927

NOT 20. ANDRA LÅNGFRISTIGA VÄRDEPAPPERSINNEHAV

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Kapitalförsäkring 7 997 8 520

7 997 8 520

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Kapitalförsäkring 6 382 6 614

6 382 6 614 Värdet på koncernens kapitalförsäkringar inklusive tillägg för 24,26% löneskatt redovisas också som en skuld under övriga avsättningar. Koncernens avsättning avseende kapitalförsäkringar per 2020-12-31 uppgår till 9 937 (10 587). Motsvarande belopp för stiftelsen uppgår till 7 931 (8 219).

Noter

NOT 21. FÖRUTBETALDA KOSTNADER OCH UPPLUPNA INTÄKTER

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Erhållet statligt stöd 20 976

-Förutbetalda licensavgifter 3 007 2 813

Förutbetalda serviceavgifter 895 1 894

Förutbetalda hyresavgifter 1 543 1 549

Förutbetalda försäkringspremier 718 846

Upplupna fastighetsintäkter 363 338

Upplupna projektintäkter 1 461 189

Förutbetalda råvarukostnader 35 160

Övriga förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 645 980 29 643 8 769

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Erhållet statligt stöd 2 534

-Förutbetalda licensavgifter 2 422 2 028

Förutbetalda försäkringspremier 648 715

Förutbetalda serviceavgifter 316 361

Förutbetalda hyresavgifter 44 110

Upplupna fastighetsintäkter 196 224

Övriga förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 163 811 6 323 4 249

NOT 22. AVSÄTTNINGAR FÖR PENSIONER, PRI

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Belopp vid årets ingång 86 597 84 722

Årets avsättningar 5 250 5 534

Under året ianspråktagna belopp -3 554 -3 659

Belopp vid årets utgång 88 293 86 597

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Belopp vid årets ingång 86 597 84 722

Årets avsättningar 5 250 5 534

Under året ianspråktagna belopp -3 554 -3 659

Belopp vid årets utgång 88 293 86 597

Noter

NOT 23. AVSÄTTNING UPPSKJUTEN SKATT KONCERNEN

2020-12-31 Uppskjuten Uppskjuten

Temporära skillnader skattefordran skatteskuld Netto Skattemässigt och bokfört värde på byggnader - 141 130 141 130

Obeskattade reserver - 33 620 33 620

Outnyttjade underskottsavdrag -21 218 - -21 218

Övrigt -2 045 - -2 045

-23 263 174 750 151 487

2019-12-31 Uppskjuten Uppskjuten

Temporära skillnader skattefordran skatteskuld Netto Skattemässigt och bokfört värde på byggnader - 140 238 140 238

Obeskattade reserver - 46 208 46 208

Outnyttjade underskottsavdrag -7 616 - -7 616

Övrigt -2 179 - -2 179

-9 795 186 446 176 651

STIFTELSEN

2020-12-31 Uppskjuten Uppskjuten

Temporära skillnader skattefordran skatteskuld Netto Skattemässigt och bokfört värde på byggnader - 73 773 73 773

Outnyttjade underskottsavdrag -722 - -722

Övrigt -1 634 - -1 634

-2 356 73 773 71 417

2019-12-31 Uppskjuten Uppskjuten

Temporära skillnader skattefordran skatteskuld Netto Skattemässigt och bokfört värde på byggnader - 72 768 72 768

Outnyttjade underskottsavdrag -736 - -736

Övrigt -1 693 - -1 693

-2 429 72 768 70 339

NOT 24. LÅNGFRISTIGA SKULDER

KONCERNEN 2020-12-31 2019-12-31

Skulder till kreditinstitut med förfallotidpunkt 1-5 år 1 465 000 1 415 000 1 465 000 1 415 000

STIFTELSEN 2020-12-31 2019-12-31

Skulder till kreditinstitut med förfallotidpunkt 1-5 år 710 000 710 000 710 000 710 000

Noter

NOT 25. RÄNTEBÄRANDE KORTFRISTIGA SKULDER

NOT 25. RÄNTEBÄRANDE KORTFRISTIGA SKULDER

Related documents