• No results found

Noter, gemensamma för moderbolag och koncern

Not 1 Redovisnings- och värderingsprinciper

Årsredovisning och koncernredovisning har upprättats enligt årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Års- och koncernredovisning (K3).

Redovisningsprinciperna är oförändrade i jämförelse med föregående år.

Koncernredovisning

Gullberg & Jansson AB (publ) upprättar koncernredovisning. Uppgifter om koncernföretag finns i not 19.

Dotterföretagen inkluderas i koncernredovisningen från och med den dag då det bestämmande inflytandet överförs till koncernen. De exkluderas ur koncernredovisningen från och med den dag då det

bestämmande inflytandet upphör.

Koncernens bokslut är upprättat enligt förvärvsmetoden. Förvärvstidpunkten är den tidpunkt då det bestämmande inflytandet erhålls. Identifierbara tillgångar och skulder värderas inledningsvis till verkliga värden vid förvärvstidpunkten. Minoritetens andel av de förvärvade nettotillgångarna värderas till verkligt värde. Goodwill utgörs av mellanskillnaden mellan de förvärvade identifierbara nettotillgångarna vid förvärvstillfället och anskaffningsvärdet inklusive värdet av minoritetsintresset och värderas initialt till anskaffningsvärdet. Mellanhavanden mellan koncernföretag elimineras i sin helhet. Eftersom koncernen är nybildad under 2016 så lämnas inga jämförelsetal för 2015 utan istället hänvisas till moderbolagets balans- och resultatrapport.

Utländska valutor

Monetära tillgångs- och skuldposter i utländsk valuta värderas till balansdagens kurs. Transaktioner i utländsk valuta omräknas enligt transaktionsdagens avistakurs.

Intäkter

Varor

Försäljning av varor redovisas när väsentliga risker och fördelar övergår från säljare till köpare i enlighet med försäljningsvillkoren. Försäljningen redovisas efter avdrag för moms och rabatter.

Inkomstskatter

Aktuella skatter värderas utifrån de skattesatser och skatteregler som gäller på balansdagen. Uppskjutna skatter värderas utifrån de skattesatser och skatteregler som är beslutade före balansdagen.

Uppskjuten skatteskuld avseende temporära skillnader som hänför sig till investeringar i dotterföretag redovisas inte i koncernredovisningen då moderföretaget i samtliga fall kan styra tidpunkten för återföring av de temporära skillnaderna och det inte bedöms sannolikt att en återföring sker inom överskådlig framtid.

Uppskjuten skattefordran avseende underskottsavdrag eller andra framtida skattemässiga avdrag redovisas i den utsträckning det är sannolikt att avdraget kan avräknas mot överskott vid framtida beskattning.

Fordringar och skulder nettoredovisas endast när det finns en legal rätt till kvittning.

Aktuell skatt, liksom förändring i uppskjuten skatt, redovisas i resultaträkningen om inte skatten än hänförlig till en händelse eller transaktion som redovisas direkt i eget kapital. Skatteeffekter av poster som redovisas direkt mot eget kapital, redovisas mot eget kapital.

Immateriella tillgångar

Immateriella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar och nedskrivningar.

Avskrivningar görs linjärt över den bedömda nyttjandetiden.

Goodwill skrivs av linjärt över den beräknade nyttjandeperioden. Den goodwill som uppkom vid

förvärvet skrivs av på tio år då det rör sig om förvärv av två verksamheter, två dotterbolag, som förväntas ha en positiv värdeutveckling under de närmaste 10 åren enligt styrelsen.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med avskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången.

Org.nr. 556690-5989 När en komponent i en anläggningstillgång byts ut, utrangeras eventuell kvarvarande del av den gamla komponenten och den nya komponentens anskaffningsvärde aktiveras.

Utgifter för löpande reparation och underhåll redovisas som kostnader.

Realisationsvinst respektive realisationsförlust vid avyttring av en anläggningstillgång redovisas som Övrig rörelseintäkt respektive Övrig rörelsekostnad.

Materiella anläggningstillgångar skrivs av systematiskt över tillgångens bedömda nyttjandeperiod. När tillgångarnas avskrivningsbara belopp fastställs, beaktas i förekommande fall tillgångens restvärde.

Följande avskrivningstider tillämpas:

Förbättringsutgifter på annans fastighet 3-20 år Inventarier, verktyg och installationer 3-10 år Nedskrivningar av icke-finansiella tillgångar

När det finns en indikation på att en tillgångs värde minskat, görs en prövning av nedskrivningsbehov.

Har tillgången ett återvinningsvärde som är lägre än det redovisade värdet, skrivs den ner till

återvinningsvärdet. Vid bedömning av nedskrivningsbehov grupperas tillgångarna på de lägsta nivåer där det finns separata identifierbara kassaflöden (kassagenererande enheter). För tillgångar, andra än

goodwill, som tidigare skrivits ner görs per varje balansdag en prövning av om återföring bör göras.

Leasingavtal

Leasingavtal där de ekonomiska fördelar och risker som är hänförliga till leasingobjektet i allt väsentligt kvarstår hos leasegivaren, klassificeras som operationell leasing. Betalningar, inklusive en första förhöjd hyra, enligt dessa avtal redovisas som kostnad linjärt över leasingperioden.

Finansiella instrument

Finansiella instrument som redovisas i balansräkningen inkluderar kundfordringar och övriga fordringar, kortfristiga placeringar, leverantörsskulder, och låneskulder. Instrumenten redovisas i balansräkningen när Gullberg & Jansson blir part i instrumentets avtalsmässiga villkor.

Finansiella tillgångar tas bort från balansräkningen när rätten att erhålla kassaflöden från instrumentet har löpt ut eller överförts och koncernen har överfört i stort sett alla risker och förmåner som är förknippade med äganderätten.

Finansiella skulder tas bort från balansräkningen när förpliktelserna har reglerats eller på annat sätt upphört.

Kundfordringar och övriga fordringar

Fordringar redovisas som omsättningstillgångar med undantag för poster med förfallodag mer än 12 månader efter balansdagen, vilka klassificeras som anläggningstillgångar. Fordringar tas upp till det belopp som förväntas bli inbetalt efter avdrag för individuellt bedömda osäkra fordringar.

Låneskulder och leverantörsskulder

Låneskulder och leverantörsskulder redovisas initialt till anskaffningsvärde efter avdrag för transaktionskostnader. Skiljer sig det redovisade beloppet från det belopp som ska återbetalas vid förfallotidpunkten periodiseras mellanskillnaden som räntekostnad över lånets löptid med hjälp av instrumentets effektivränta.

Varulager

Varulagret värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoförsäljningsvärdet. Anskaffningsvärdet fastställs med användning av först in, först ut-metoden (FIFU). För färdiga varor inkluderar

anskaffningsvärdet förutom utgifter för inköp även utgifter för att bringa varorna till deras aktuella plats och skick.

Värdet av de produkter som ej anses vara försäljningsbara har skrivits ner.

Ersättningar till anställda

Kortfristiga ersättningar: Kortfristiga ersättningar i koncernen utgörs av lön, sociala avgifter, betald semester, betald sjukfrånvaro, sjukvård och bonus. Kortfristiga ersättningar redovisas som en kostnad och en skuld då det finns en legal eller informell förpliktelse att betala ut en ersättning.

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalysen upprättas enligt indirekt metod. Det redovisade kassaflödet omfattar endast transaktioner som medfört in- eller utbetalningar.

Som likvida medel klassificerar företaget, förutom kassamedel, disponibla tillgodohavanden hos banker och andra kreditinstitut samt kortfristiga likvida placeringar som är noterade på en marknadsplats och har en kortare löptid än tre månader från anskaffningstidpunkten. Förändringar i spärrade medel redovisas i investeringsverksamheten.

Moderföretagets redovisnings- och värderingsprinciper

Samma redovisnings- och värderingsprinciper tillämpas i moderföretaget som i koncernen, förutom i de fall som anges nedan.

Eget kapital

Eget kapital delas in i bundet och fritt kapital, i enlighet med ÅRLs indelning.

Aktier och andelar i dotterföretag

Aktier och andelar i dotterföretag redovisas till anskaffningsvärde efter avdrag för eventuella nedskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår köpeskillingen som erlagts för aktierna samt

förvärvskostnader. Eventuella kapitaltillskott och koncernbidrag läggs till anskaffningsvärdet när de uppkommer. Utdelning från dotterföretag redovisas som intäkt.

Nyckeltalsdefinitioner

Soliditet

Eget kapital och obeskattade reserver (med avdrag för uppskjuten skatt) i förhållande till balansomslutningen.

Avkastning på totalt kapital

Resultat före avdrag för räntekostnader i förhållande till balansomslutningen.

Avkastning på eget kapital

Resultat efter finansiella poster i förhållande till eget kapital och obeskattade reserver (med avdrag för uppskjuten skatt).

Not 2 Uppskattningar och bedömningar

Under 2016 har det inte gjorts några uppskattningar och bedömningar som innebär en betydande risk för en väsentlig justering av de redovisade värdena för tillgångar och skulder under nästa räkenskapsår.

Denna bedömning kommer att uppdateras årligen.

Org.nr. 556690-5989

Not 3 Valutakursdifferenser

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

I rörelseresultatet ingår

valutakursdifferenser avseende

rörelsefordringar och rörelseskulder enligt följande:

Övriga rörelseintäkter 993 221 0 951 308 478 309

Övriga rörelsekostnader -770 386 0 -497 901 -585 023

Summa 222 835 0 453 407 -106 714

Not 4 Ersättning till revisorerna

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

LR Revision Kattegatt KB

Revisionsuppdraget 157 600 0 129 613 93 619

Summa 157 600 0 129 613 93 619

Not 5 Operationella leasingavtal

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

Framtida minimileaseavgifter, som ska

erläggas avseende icke uppsägningsbara leasingavtal:

Förfaller till betalning inom ett år 1 392 604 0 1 176 556 240 540 Förfaller till betalning senare än ett men

inom 5 år 4 274 976 0 4 125 364 18 000

Förfaller till betalning senare än fem år 7 119 500 0 7 119 500 0

12 787 080 0 12 421 420 258 540

Under perioden kostnadsförda

leasingavgifter 1 777 537 0 1 577 071 194 989

I koncernens redovisning utgörs den

operationella leasingen i allt väsentligt av hyrda fastigheter/lokaler.

Not 6 Löner, andra ersättningar och sociala kostnader

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

Medelantalet anställda

Kvinnor 6 0 6 5

Män 6 0 4 3

Totalt 12 0 10 8

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

Löner, ersättningar, sociala avgifter och

pensionskostnader

Löner och ersättningar till styrelsen, vice

VD och verkställande direktören 2 809 347 0 2 202 754 1 904 680

Löner och ersättningar till övriga anställda 3 677 549 0 3 073 817 2 761 940

6 486 896 0 5 276 571 4 666 620

Sociala avgifter enligt lag och avtal 2 032 885 0 1 712 601 1 754 266 Pensionskostnader för styrelsen och

verkställande direktören 323 033 0 323 033 434 488

Pensionskostnader för övriga anställda 406 412 0 406 412 401 027

Totalt 9 249 226 0 7 718 617 7 256 401

Styrelseledamöter och ledande

befattningshavare (tkr)

Antal styrelseledamöter på balansdagen

Kvinnor 2 0 2 1

Män 5 0 4 4

Totalt 7 0 6 5

Specifikation av löner och ersättningar

till ledande befattningshavare (tkr)

Namn Titel 2016 2015

Alex Molvin VD/Styrelseledamot 1 268 943

Peter Ragnarsson Styrelseordförande 150 150

Lars-Erik Andersson Styrelseledamot 100 100

Susanna Hilleskog Styrelseledamot 100 0

Lottie Gustafsson Svedenstedt Styrelseledamot 100 0

Marie Jensen CFO och Vice VD 848 712

Gaétan Boyer Styrelseledamot 607 0

Not 7 Skatt på årets resultat

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

Aktuell skatt -194 954 0 0 0

Uppskjuten skatt 498 432 0 686 422 0

Skatt på årets resultat 303 478 0 686 422 0

Redovisat resultat före skatt -510 315 0 -1 672 607 0

Skatt beräknad enligt gällande skattesats

(22%) 112 269 0 367 974 0

Skatteeffekt av ej avdragsgilla kostnader

och skattepliktiga intäkter -61 415 0 65 824 0

Effekt av uppskjuten skatt på

underskottsavdrag 252 624 0 252 624 0

Redovisad skattekostnad 303 478 0 686 422 0

Org.nr. 556690-5989

Not 8 Uppskjuten skatt

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

Skillnaden mellan å ena sidan den

inkomstskatt som har redovisats i resultaträkningen samt å andra sidan den inkomstskatt som belöper sig på

verksamheten utgörs av

uppskjuten skatt på obeskattade reserver -330 051 0 0 0

uppskjuten skattefordran på

underskottsavdrag 686 422 0 686 422 0

356 371 0 686 422 0

Not 9 Koncessioner, patent, licenser, varumärken samt liknande rättigheter

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

Årets nyanskaffningar 268 033 0 268 033 0

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 268 033 0 268 033 0

Utgående restvärde enligt plan 268 033 0 268 033 0

Not 10 Goodwill

Koncernen

2016 2015

Genom förvärv från dotterföretag 6 425 366 0

Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 6 425 366 0

Årets avskrivningar -535 448 0

Utgående ackumulerade avskrivningar -535 448 0

Utgående restvärde enligt plan 5 889 918 0

Not 11 Förbättringsutgift på annans fastighet

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

Inköp förbättring på annans byggnad 1 324 406 0 1 324 406 0

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 1 324 406 0 1 324 406 0

Årets avskrivningar -46 456 0 -46 456 0

Utgående ackumulerade avskrivningar -46 456 0 -46 456 0

Utgående restvärde enligt plan 1 277 950 0 1 277 950 0

Not 12 Inventarier, verktyg och installationer

Koncernen Moderbolaget

2016 2015 2016 2015

Ingående anskaffningsvärden 251 020 0 251 020 251 020

Inköp 332 556 0 292 636 0

Utgående ackumulerade

anskaffningsvärden 583 576 0 543 656 251 020

Ingående avskrivningar -109 217 0 -109 217 -75 615

Årets avskrivningar -84 835 0 -81 509 -33 602

Utgående ackumulerade avskrivningar -194 052 0 -190 726 -109 217

Utgående restvärde enligt plan 389 524 0 352 930 141 803

Org.nr. 556690-5989

Not 13 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

Koncernen Moderbolaget

2016-12-31 2015-12-31 2016-12-31 2015-12-31

Förutbetalda hyror 250 413 0 250 413 56 252

Övriga poster 327 631 0 242 510 218 509

Summa 578 044 0 492 923 274 761

Not 14 Aktiekapital

Aktiekapitalet består av 8 584 027 st aktier med kvotvärde 0,125 kr.

Not 15 Förslag till disposition av resultatet

2016 2015

Till årsstämmans förfogande står följande vinstmedel:

Överkursfond 27 002 886 15 402 899

Balanserade vinstmedel 1 586 051 81 578

Årets resultat -986 185 2 362 876

27 602 752 17 847 353 Styrelsen föreslår att vinstmedlen disponeras så att

i ny räkning överförs 27 602 752 17 847 553

27 602 752 17 847 553

Not 16 Checkräkningskredit

Koncernen Moderbolaget

2016-12-31 2015-12-31 2016-12-31 2015-12-31

Beviljat belopp på checkräkningskredit

uppgår till 3 500 000 0 3 000 000 2 000 000

Not 17 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

Koncernen Moderbolaget

2016-12-31 2015-12-31 2016-12-31 2015-12-31

Upplupna löner 54 450 0 54 450 309 608

Upplupna semesterlöner 535 741 0 466 101 338 849

Upplupna sociala avgifter 168 330 0 146 449 106 466

Övriga poster 757 991 0 682 009 660 427

Summa 1 516 512 0 1 349 009 1 415 350

Not 18 Förvärv av likvida medel i koncernföretag

Den 29:e februari förvärvade Gullberg & Jansson AB (publ) 100% av kapital och röster i Poolvärlden AB (namnändrat i december 2016 till Gullberg & Jansson of Sweden AB) och Stads & Park Produkter i Stockholm AB. De tillgångar och skulder som redovisades till följd av förvärvet vid förvärvstillfället samt påverkan på koncernens likvida medel var enligt nedanstående:

Koncernen 2016

Goodwill 6 425 366

Varulager 2 558 584

Kortfristiga fordringar 963 562

Kassa / Bank 1 243 498

Kortfristiga skulder -1 896 730

Uppskjuten skatteskuld -142 062

Förvärvspris 9 152 218

Likvida medel i förvärvade bolag genom apportemission 1 243 498

Kontant nyemission 3 138 800

Emissionskostnader -364 735

Påverkan på likvida medel 4 017 563

Not 19 Andelar i koncernföretag

Koncernen Org nr Säte Kapital-

andel (%) Gullberg & Jansson of Sweden AB 556929-9356 Helsingborg 100

Stads & Park Produkter i Stockholm AB 556899-2480 Stockholm 100

Moderbolaget Kapital-

andel %

Rösträtts- andel %

Antal aktier Bokfört värde 2016-12-31 Gullberg & Jansson of Sweden AB 100 100 2 000 6 381 474 Stads & Park Produkter i Stockholm AB 100 100 2 000 2 770 743

Summa 9 152 217

Org.nr. 556690-5989

Not 20 Ställda säkerheter

Koncernen Moderbolaget

2016-12-31 2015-12-31 2016-12-31 2015-12-31

För egna avsättningar och skulder

Avseende Skulder till kreditinstitut

Företagsinteckningar 9 000 000 0 8 000 000 8 000 000

Summa ställda säkerheter 9 000 000 0 8 000 000 8 000 000

Not 21 Väsentliga händelser efter räkenskapsårets slut

I februari 2017 offentliggjordes det att moderbolaget Gullberg & Jansson AB (publ) och dotterbolaget Poolvärlden AB integrerat sina verksamheter inom swimmingpoolbranschen med syfte att utvinna intäkts- och kostnadssynergier. Dotterbolaget Poolvärlden AB har i december 2016 namnändrats till Gullberg & Jansson of Sweden AB och har i februari 2017 via en inkråmsöverlåtelse förvärvat verksamheten inom swimmingpoolbranschen från moderbolaget Gullberg & Jansson AB (publ).

Moderbolaget renodlas därmed till att endast utföra administrativa och koncerngemensamma tjänster.

Gullberg & Jansson of Sweden AB kommer att marknadsföra sig under varumärket Gullberg & Jansson och fokusera sina marknads- och säljaktiviteter till främst Sverige men också Danmark, Norge och Finland. Tidigare offentliggjorda marknadssatsningar utanför Norden kommer att avslutas under 2017 utan någon förväntad resultatpåverkan.

Förväntningar avseende den framtida utvecklingen

Affärsområdet Gullberg & Jansson har som strategi att ytterligare stärka sin ställning som ledande leverantör av miljösmarta poolprodukter i Norden.

Affärsområdet Stads & Parkprodukter har som strategi att stärka sin marknadsposition på den professionella grönytemarknaden i Sverige och Norge. Stads & Parkprodukter marknadsför ett produktsortiment som är fokuserat på miljövänliga, batteridrivna grönytemaskiner för professionell park- och grönyteskötsel.

Gullberg & Jansson-koncernens målsättning är att långsiktigt bibehålla lönsam tillväxt, både organiskt och genom företagsförvärv. Under 2017 finns det en betydande marknadspotential för affärsområdena Gullberg & Jansson och Stads & Parkprodukter att öka sin försäljning. Sammantaget sett ligger detta till grund för styrelsens prognos om att koncernens rörelseresultat för 2017 förväntas att överstiga rörelseresultatet för 2016.

Affärsområdena Gullberg & Jansson och Stads & Parkprodukter har en säsongsmässig omsättnings- och resultatvariation till följd av inriktningen på swimmingpoolmarknaden, respektive

grönytebranschen. Säsongsvariationen innebär normalt sett att andra och tredje kvartalet är väsentligt bättre omsättnings- och resultatmässigt än första och fjärde kvartalet. Bolagets försäljning är

väderkänslig och påverkas positivt av varmt och soligt väder.

Underskrifter

Helsingborg 2017-05-09

Alex Molvin Peter Ragnarsson

Verkställande direktör Ordförande

Lars-Erik Andersson Lottie Gustafsson Svedenstedt

Susanna Hilleskog Gaétan Boyer

Min revisionsberättelse har lämnats 2017-05-09

Lennart Petersson Auktoriserad Revisor

Org.nr. 556690-5989

Related documents