• No results found

NOTER KONCERNEN 1 Redovisningsprinciper

In document INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN (Page 86-91)

Denna årsredovisning och koncernredovisning omfattar det svenska moderbolaget Internationella Engelska Skolan i Sverige Holdings II AB (publ.) (Internationella Engelska Skolan eller IES), organisationsnummer 556900-7254 och dess dotterföretag.

Huvudsaklig verksamhet är att bedriva skolverksamhet.

Internationella Engelska Skolan är sedan 2016 noterad på Nasdaq Stockholm, Mid Cap, med kortnamnet ”ENG”. Största ägare av IES är amerikanska TA Associates, nära knutet till ledande universitet och stiftelser i USA, grundaren Barbara Bergström samt Paradigm Capital AG med olika fonder. Bland de fem största ägarna i övrigt fanns den 30 juni 2020 också Swedbank Robur fonder och Handelsbanken fonder.

Moderbolaget är ett aktiebolag registrerat i och med säte i Täby, Sverige. Adressen till huvudkontoret är Nytorpsvägen 5B, 183 71 Täby.

Styrelsen har den 9 oktober 2020 godkänt denna års- och koncernredovisning, vilken kommer att läggas fram för godkännan-de på årsstämman godkännan-den 24 november 2020.

Grund för rapporternas upprättande

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) utgivna av International Accounting Standards Board (IASB) samt tolkningsuttalanden från International Financial Reporting Committee (IFRIC) såsom de fastställts av Europeiska unionen (EU). Därtill följer koncernredovis-ningen rekommendationen från Rådet för finansiell rapportering RFR 1 ”Kompletterande redovisningsregler för koncerner”.

Förutsättningar vid upprättande av koncernens finansiella rapporter Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvaluta för moderbolaget och koncernen. Det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor.

Samtliga belopp är, om inte annat anges, angivna i miljoner kronor (Mkr). Koncernredovisningen är upprättad enligt anskaffningsmeto-den och tillgångar, avsättningar och skulder har baserats på historiska anskaffningsvärden.

De nedan angivna redovisningsprinciperna har, om inte annat anges, tillämpats konsekvent på samtliga perioder som presenteras i koncernens finansiella rapporter. Koncernens redovisningsprinci-per har tillämpats konsekvent av koncernens bolag.

Tillämpning av nya IFRS standarder från och med 2019 International Accounting Standards Board har beslutat om en ny redovisningsstandard för redovisning av leasingavtal, IFRS 16 Leasingavtal. IFRS 16 är godkänd av EU och har trätt i kraft för det räkenskapsår som påbörjas närmast efter den 1 januari 2019, vilket för Bolagets del innebar räkenskapsåret som påbörjades den 1 juli 2019.

Enligt tidigare regler redovisades operationella leasingavtal som en rörelsekostnad inkluderad i externa kostnader. IFRS 16 innebär i korthet att operationella leasingavtal, med löptid längre än ett år, istället ska redovisas som tillgång i balansräkningen ett belopp som motsvarar leasingskulden, justerat för eventuella förutbetalda eller upplupna leasingavgifter baserat på ett diskonterat nuvärde av framtida betalningar. Leasingskulden värderas initialt till nuvärdet av återstående leasingavgifter under den bedömda leasingperio-den. Resultaträkningen belastas med avskrivningar över tillgångens nyttjandeperiod, vilket i normalfallet överensstämmer med leasingavtalets längd, och räntekostnader. Vidare kan noteras att övergången till IFRS 16 inte påverkar totala kassaflödet.

I moderbolaget tillämpas undantaget i RFR 2 beträffande leasingav-tal. Det innebär att moderföretagets principer för redovisning av leasingavtal är oförändrat.

Övriga ändringar i standarder och tolkningsuttalanden som träder i kraft från och med 1 januari 2019 bedöms inte ha någon väsentlig påverkan på IES finansiella rapporter.

Redovisning av leasingavtal från och med 1 juli 2019 Val av metod

IES har som övergångsmetod för IFRS 16 valt den förenklade metoden, vilken innebär en omräkning vid övergångstidpunkten genom en justering av öppningsbalansen den 1 juli 2019.

Nyttjanderättstillgången motsvarar leasingskulden justerat för eventuella förutbetalda eller upplupna leasingavgifter. Uppgift om övergångseffekterna framgår då av balansräkningen per den 1 juli 2019. Vid övergången till IFRS 16 ges möjlighet att tillämpa vissa lättnadsregler, vilka IES har valt att tillämpa.

Fastigheter/lokaler

IES har identifierat två huvudsakliga tillgångsslag, fastigheter/

lokaler och bilar. Hyresavtal för fastigheter och lokaler med löptid längre än 12 månader från den 1 juli 2019 har identifierats och redovisas. Ett antal mindre förråd, parkeringsplatser och kontor har exkluderats. Avtal avseende tillsvidarekontrakt på hyreslägenheter med kort uppsägningstid har också exkluderats. Det totala antalet hyresavtal uppgick per den 30 juni 2019 till cirka 100 stycken. Av dessa avser cirka 100 rörelsesegmentet Sverige och ett rörelseseg-mentet Spanien.

För att beräkna leasingskulden hänförlig till fastigheter har skulden diskonterats med IES uppskattade marginella låneränta. Som underlag för att beräkna den marginella låne- och diskonterings-räntan har bland annat använts marknadsräntor och externa jämförelsetal för avkastning på samhälls- och skolfastigheter. Den marginella låneräntan bedöms skilja sig åt mellan olika geografiska områden varför IES hyreskontrakt har kategoriserats utifrån dess geografiska läge. För hyreskontrakt i Sverige används under 2019 en ränta mellan 2,9–4,5 procent och för Spanien 4,5 procent.

Genomsnittet av diskonteringsräntorna för koncernens leasings-kuld uppgår till 4,0 procent.

Förlängningsoptioner och indexuppräkning

IES gör individuella bedömningar om förlängning för varje enskilt avtal. Normalt används faktisk avtalslängd för avtal som är längre än två år medan avtal som kommer att gå ut inom två år förväntas förlängas enligt den förlängningsklausul som finns i avtalen. IES hyresavtal är normalt sett långa och den genomsnittliga återståen-de avtalstiåterståen-den i IES hyresportfölj är cirka 10 år. Nya avtal som tecknas i Sverige löper vanligtvis över tjugo år.

Avseende indexuppräkning har kontraktets startdatum använts som basdatum med uppräkning enligt den faktiska indexklausulen i avtalet.

Övriga tillgångsslag

Utöver hyreskontrakt har IES även leasing av 13 bilar. Då det totala värdet ej bedöms som väsentligt har denna leasing inte beaktats i IFRS 16 sammanhang. Inte heller enstaka mindre avtal avseende andra tillgångsslag såsom kaffemaskiner och dylikt har beaktats.

Övergångseffekter

IES redovisning påverkades väsentligt vid övergången till den nya standarden IFRS 16 den 1 juli 2019. Balansomslutningen ökade kraftigt medan EBITDA och EBIT har kommit att bli högre och finansnettot försämrats under räkenskapsåret på grund av förändringen. I tabellerna nedan följer en avstämning mellan åtagandena avseende operationell leasing den 30 juni 2019 och leasingskulden vid ingången av det nya finansiella året den 1 juli 2019.

86

NOTER INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN ÅRSREDOVISNING 2019/20

Avstämning leasingåtaganden

Koncernen Åtaganden för operationella leasingavtal på fastigheter

per den 30 juni 2019 6 163

Avgår leasingavtal på övrig utrustning av mindre värde –20 Varav leasingavtal på fastigheter som ej har trätt i kraft

per den 30 juni 2019 –1 613

Diskontering med den implicita låneräntan för varje

leasingavtal –1 053

Leasingåtaganden per den 1 juli 2019 3 477

Balansräkning

Mkr 2019-06-30 Förändring

IFRS 16 Effekt IFRS 16 i tabeller TILLGÅNGAR

Goodwill och immateriella

tillgångar 893 893

Materiella

anläggningstillgångar 476 476

Nyttjanderättstillgångar – 3 515 3 515

Andelar i intresseföretag 16 16

Summa

anläggningstillgångar 1 385 3 515 4 900

Förutbetalda kostnader 118 –38 80

Övriga

omsättningstillgångar 298 – 298

Summa

omsättningstillgångar 416 –38 379

SUMMA TILLGÅNGAR 1 801 3 477 5 278

TOTALT EGET KAPITAL 1 114 1 114

SKULDER

Långfristiga räntebärande

skulder 171 171

Långfristig leasingskuld 3 186 3 186

Övriga långfristiga skulder 77 77

Summa långfristiga

skulder 248 3 186 3 434

Kortfristiga räntebärande

skulder 24 24

Kortfristig leasingskuld 291 291

Kortfristiga skulder / Upplupna kostnader och

förutbetalda intäkter 415 415

Summa kortfristiga

skulder 439 291 730

SUMMA EGET KAPITAL

OCH SKULDER 1 801 3 477 5 278

Nya eller ändrade redovisningsstandarder som träder i kraft efter räkenskapsårets början

Ändringar i IFRS 3 Rörelseförvärv

Ändringen klargör definitionen av en rörelse med syfte att bistå företag att avgöra om en transaktion ska redovisas som en rörelse eller som ett förvärv av tillgångar. Ändringen inkluderar ett valbart förenklat koncentrationstest som leder till att förvärvet är ett förvärv av tillgångar om i stort sett hela verkliga värdet koncentre-ras i en identifierbar tillgång/grupp av liknande tillgångar. Om inte koncentrationstestet leder till ett förvärv av tillgångar ska prövning ske enligt huvudregelns schema för att säkerställa att inte redovisning sker felaktigt som rörelseförvärv. EU godkände ändringen under andra kvartalet 2020. Tillämpas från och med 1 januari 2020.

Ändringar i IAS 1 och IAS 8, Definition av väsentlighet

Ändringarna avser förtydligande av väsentlighetsbegreppet. Syftet är att det skall finnas en enda definition av väsentlighet i IAS 1, vilken är konsistent med föreställningsramen). EU godkände ändringen under fjärde kvartalet 2019. Tillämpas från och med 1 januari 2020.

Bedömningar och uppskattningar

Att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med IFRS kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovisningsprinci-perna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kostnader.

Bolagets uppskattningar och bedömningar baseras på historiska erfarenheter och antaganden som företagsledningen samt styrelse anser vara rimliga under gällande omständigheter. De bedömning-ar och uppskattningbedömning-ar som tas upp i detta avsnitt hbedömning-ar begränsats till områden väsentliga till graden av påverkan samt underliggande osäkerhet. Uppskattningarna och bedömningarna utvärderas löpande. Ändringar av uppskattningar redovisas i den period ändringen görs om ändringen endast påverkat denna period, eller i den period ändringen görs och framtida perioder om ändringen påverkar både aktuell period och framtida perioder. Faktiskt utfall kan avvika från dessa uppskattningar.

Viktiga bedömningar

Koncernen periodiserar skolpeng och lärarnas ferielöner över den period som undervisningen pågår inklusive perioder av för- och efterarbete av elevundervisning. I övrigt har företagsledningen inte identifierat några viktiga redovisningsmässiga bedömningar som gjorts vid tillämpningen av koncernens redovisningsprinciper.

Viktiga källor till osäkerheter i uppskattningar

De källor till osäkerheter i uppskattningar som innebär en signifikant risk för att tillgångars eller skulders värde kan komma att behöva justeras i väsentlig grad under det kommande räkenskaps-året är nedskrivningsprövning av goodwill.

Nedskrivningsprövning av goodwill

Vid nedskrivningsprövning av goodwill måste ett antal väsentliga antaganden och bedömningar beaktas för att kunna beräkna kassagenererande enhetens nyttjandevärde. Dessa antaganden och bedömningar hänför sig till förväntade framtida diskonterade kassaflödena. Prognoser för framtida kassaflöden baseras på bästa möjliga bedömningar av framtida intäkter och rörelsekostnader, grundade på historisk utveckling, allmänna marknadsförutsättning-ar, utveckling och prognoser för branschen samt annan tillgänglig information. Antagandena framtas av företagsledningen och granskas av styrelsen. För mer information om nedskrivningspröv-ningen av goodwill se not 12 Goodwill.

Klassificering

Anläggningstillgångar och långfristiga skulder består i allt väsentligt av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen. Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består i allt väsentligt av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balans- dagen.

Koncernredovisning Grunder för konsolidering

Koncernredovisning omfattar moderbolaget och dess dotterbolag.

Dotterbolag är bolag som står under Internationella Engelska Skolan i Sverige Holdings II AB:s bestämmande inflytande. En investerare har bestämmande inflytande över ett bolag när investeraren exponeras för, eller har rätt till, rörlig avkastning från sitt engagemang i bolaget och kan påverka avkastningen genom sitt inflytande.

Dotterbolag redovisas enligt förvärvsmetoden. Metoden innebär att förvärv av ett dotterbolag betraktas som en transaktion varigenom koncernen indirekt förvärvar dotterbolagets tillgångar och övertar dess skulder. I förvärvsanalysen fastställs det verkliga värdet på

INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN ÅRSREDOVISNING 2019/20 NOTER

87

förvärvsdagen av förvärvade identifierbara tillgångar och övertagna skulder samt eventuella innehav utan bestämmande inflytande.

Transaktionsutgifter, med undantag av transaktionsutgifter som är hänförliga till emission av egetkapitalinstrument eller skuldinstru-ment, som uppkommer redovisas direkt i årets resultat. Vid rörelseförvärv där överförd ersättning överstiger det verkliga värdet av förvärvade tillgångar och övertagna skulder som redovisas separat, redovisas skillnaden som goodwill. När skillnaden är negativ, så kallat förvärv till lågt pris, redovisas denna direkt i årets resultat.

Förvärv från och avyttring till innehav utan bestämmande inflytande redovisas som en transaktion inom eget kapital, d v s mellan moderbolagets ägare (inom balanserade vinstmedel) och innehav utan bestämmande inflytande. Därför uppkommer inte goodwill i dessa transaktioner. Förändringen av innehav utan bestämmande inflytande baseras på dess proportionella andel av nettotillgångar.

Dotterbolags finansiella rapporter inkluderas i koncernredovisning-en från och med förvärvstidpunktkoncernredovisning-en till det datum då det bestämmande inflytandet upphör.

Transaktioner som elimineras vid konsolidering

Koncerninterna fordringar och skulder, intäkter eller kostnader och orealiserade vinster eller förluster som uppkommer från koncern- interna transaktioner mellan koncernföretag, elimineras i sin helhet vid upprättandet av koncernredovisningen. Orealiserade vinster som uppkommer från transaktioner med intressebolag elimineras i den utsträckning som motsvarar koncernens ägarandel i bolaget.

Orealiserade förluster elimineras på samma sätt, men endast i den utsträckning det inte finns något nedskrivningsbehov.

Transaktioner samt balansposter i utländsk valuta

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på transaktionsdagen.

Monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta räknas om till den funktionella valutan till den valutakurs som föreligger på balans- dagen.

Kursvinster och kursförluster på rörelsefordringar och rörelseskul-der redovisas i rörelseresultatet, medan kursvinster och kursförlus-ter på finansiella fordringar och skulder redovisas som finansiella poster.

Omräkning av utlandsverksamheter

Tillgångar och skulder i utlandsverksamheter, inklusive goodwill och andra koncernmässiga över- och undervärden, omräknas från utlandsverksamhetens funktionella valuta till koncernens rapporterings- valuta, svenska kronor, till den valutakurs som råder på balansda-gen. Intäkter och kostnader i en utlandsverksamhet omräknas till svenska kronor till en genomsnittskurs som utgör en approxima-tion av de valutakurser som förelegat vid respektive transakapproxima-tions- transaktions-tidpunkt. Omräkningsdifferenser som uppstår vid valutaomräkning av utlandsverksamheter redovisas i övrigt totalresultat och ackumuleras i en separat komponent i eget kapital, benämnd omräkningsreserv. Vid avyttring av en utlandsverksamhet realiseras de till verksamheten hänförliga ackumulerade omräkningsdifferen-serna, varvid de omklassificeras från övrigt totalresultat till årets resultat.

Intäkter

Koncernen redovisar en intäkt när dess belopp kan mätas på ett tillförlitligt sätt, det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar kommer att tillfalla företaget och särskilda kriterier har uppfyllts för var och en av koncernens verksamheter. Intäkter innefattar det verkliga värdet av vad som erhållits eller kommer att erhållas för sålda tjänster i koncernens löpande verksamhet. Intäkter redovisas exklusive mervärdesskatt, returer och rabatter samt efter eliminering av koncernintern försäljning.

Utförande av tjänster

Nettoomsättningen består till största del av den elevpeng som erhålls månadsvis för årets tolv månader samt socioekonomisk ersättning. Både elevpengen och de socioekonomiska bidragen avser

ersättning för utförande av ett tjänsteuppdrag och redovisas således som intäkt genom hänvisning till färdigställandegraden under de perioder då undervisning bedrivs. Den socioekonomiska ersättning-en fördelas med hänsyn till färdigställandegradersättning-en under de perioder då undervisning bedrivs vilket innebär vissa förändrade periodise-ringar av intäkterna mellan kvartalen jämfört med tidigare år.

Intäkter för sålda varor eller tjänster redovisas vid leverans till eleven.

Finansiella intäkter

Finansiella intäkter består av ränteintäkter och eventuella valutavinster. Ränteintäkter redovisas i enlighet med effektivränte-metoden. Effektivräntan är den ränta som diskonterar de uppskattade framtida in- och utbetalningarna under ett finansiellt instruments förväntade löptid till den finansiella tillgångens eller skuldens redovisade nettovärde. Beräkningen innefattar alla avgifter som erlagts eller erhållits av avtalsparterna som är en del av effektivräntan, transaktionskostnader och alla andra över- och underkurser.

Valutakursvinster och valutakursförluster nettoredovisas ej.

Statliga bidrag

Bidrag redovisas till verkligt värde när det föreligger rimlig säkerhet att bidraget kommer att erhållas och att koncernen kommer att uppfylla de villkor som är förknippade med bidraget. Bidrag som avser att täcka kostnader redovisas i resultaträkningen som en övrig rörelseintäkt alternativt genom att tillämplig kostnadspost reduceras.

Ersättningar till anställda Kortfristiga ersättningar

Kortfristiga ersättningar till anställda såsom lön, sociala avgifter och semesterersättning kostnadsförs i den period när de anställda utför tjänsterna.

Pensioner

I koncernen finns såväl avgiftsbestämda som förmånsbestämda pensionsplaner. En avgiftsbestämd pensionsplan är en pensions-plan enligt vilken koncernen betalar fasta avgifter till en separat juridisk enhet. Koncernen har inte några rättsliga eller informella förpliktelser att betala ytterligare avgifter om denna juridiska enhet inte har tillräckliga tillgångar för att betala alla ersättningar till anställda som hänger samman med de anställdas tjänstgöring under innevarande eller tidigare perioder. Koncernen har därmed ingen ytterligare risk. För koncernens förpliktelser avseende avgifter till avgiftsbestämda planer redovisas en kostnad i årets resultat i den takt de intjänas genom att de anställda utfört tjänster åt koncernen under en period.

Förmånsbestämda planer är andra planer för ersättningar efter avslutad anställning än avgiftsbestämda planer. Den förmånsbe-stämda pensionsplanen i koncernen utgörs av den i Sverige kollektivavtalade ITP-planens ITP 2-del. Detta pensionsåtagande tryggas i sin helhet genom försäkring i Alecta. Koncernen saknar tillgång till information för att på längre sikt kunna redovisa sin proportionella andel av planens förpliktelser, förvaltningstillgångar och kostnader, vilket medfört att planen inte varit möjlig att redovisa som en förmånsbestämd plan. ITP 2-pension tryggad genom en försäkring i Alecta redovisas därför som en avgiftsbe-stämd plan, varför ingen redovisning av förmånsbeavgiftsbe-stämda pensioner i koncernen sker enligt Projected Unit Credit Method.

I Spanien görs en allmän avsättning avseende pensioner och sociala kostnader, dessa betalas månadsvis dels av arbetsgivaren (23,6 procent av bruttolönen) , dels direkt av de anställda (4,7 procent av bruttolönen).

Aktierelaterade ersättningar

Aktierelaterade ersättningar i bolaget avser aktiematchningspro-gram och teckningsoptionsproaktiematchningspro-gram. Kostnader för aktiematch-ningsprogrammet redovisas enligt IFRS 2 och värderingen av aktiematchningsrätten och de sociala avgifterna bygger på en vedertagen värderings modell (Monte Carlo–simulering).

88

NOTER INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN ÅRSREDOVISNING 2019/20

Utöver ovan aktiematchningsprogram har även IES ett tecknings- optionsprogram, vilket värderas enligt Black & Scholes-modellen.

För ytterligare information se not 7.

Ersättningar vid uppsägning

En kostnad för ersättningar i samband med uppsägningar av personal redovisas endast om företaget är bevisligen förpliktigat, utan realistisk möjlighet till tillbakadragande, av en formell detaljerad plan att avsluta en anställning före den normala tidpunkten. När ersättningar lämnas som ett erbjudande för att uppmuntra frivillig avgång, redovisas en kostnad om det är sannolikt att erbjudandet kommer att accepteras och antalet anställda som kommer att acceptera erbjudandet tillförlitligt kan uppskattas.

Finansiella kostnader

Finansiella kostnader består huvudsakligen av räntekostnader på lån och valutakursförluster. Räntekostnader på lån redovisas enligt effektivräntemetoden.

Valutakursvinster och valutakursförluster nettas ej.

Skatter

Inkomstskatter utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt.

Inkomstskatter redovisas i årets resultat utom då underliggande transaktion redovisats i övrigt totalresultat eller i eget kapital varvid tillhörande skatteeffekt redovisas i övrigt totalresultat respektive i eget kapital.

Aktuell skatt är skatt som ska betalas eller erhållas avseende aktuellt år, med tillämpning av de skattesatser som är beslutade eller i praktiken beslutade per balansdagen. Till aktuell skatt hör även justering av aktuell skatt hänförlig till tidigare perioder.

Uppskjuten skatt redovisas i sin helhet, enligt balansräknings- metoden, på alla temporära skillnader som uppkommer mellan det skattemässiga värdet på tillgångar och skulder och dess redovisade värden. Temporära skillnader beaktas inte i koncernmässig goodwill. Vidare beaktas inte heller temporära skillnader hänförliga till andelar i dotterbolag som inte förväntas bli återförda inom överskådlig framtid. Värderingen av uppskjuten skatt baserar sig på hur underliggande tillgångar eller skulder förväntas bli realiserade eller reglerade. Uppskjuten skatt beräknas med tillämpning av de skattesatser och skatteregler som är beslutade eller aviserade per balansdagen och som förväntas gälla när den berörda uppskjutna skattefordran realiseras eller den uppskjutna skatteskulden regleras.

Uppskjutna skattefordringar avseende avdragsgilla temporära skillnader och underskottsavdrag redovisas endast i den mån det är sannolikt att dessa kommer att kunna utnyttjas. Värdet på uppskjutna skattefordringar reduceras när det inte längre bedöms sannolikt att de kan utnyttjas.

Resultat per aktie

Resultat per aktie före utspädning beräknas utifrån årets resultat hänförligt till moderbolagets ägare och det vägda genomsnittliga antalet utestående aktier. Resultat per aktie efter utspädning beräknas utifrån årets resultat hänförligt till moderbolagets ägare

Resultat per aktie före utspädning beräknas utifrån årets resultat hänförligt till moderbolagets ägare och det vägda genomsnittliga antalet utestående aktier. Resultat per aktie efter utspädning beräknas utifrån årets resultat hänförligt till moderbolagets ägare

In document INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN (Page 86-91)

Related documents