• No results found

Noter och tilläggsupplysningar

In document Årsredovisning 2004 (Page 23-35)

skulder för aktielån, sker enligt portföljmetoden till det lägsta av anskaffningsvärde och nettoförsäljnings-värde på balansdagen. Fastställandet av nettoförsäljningsnettoförsäljnings-värdet för onoterade innehav har skett till senaste externa emission, senaste kända försäljning av aktier till extern part eller, om sådana transaktioner ej genomförts efter Ven Capitals placering, till bedömt marknadsvärde. Anskaffningskostnaden för sålda värdepapper har beräknats enligt genomsnittsmetoden.

Pensioner

Öresunds pensionsplaner var avgiftsbestämda den 31 december 2004. Detta innebär att bolagets för-pliktelser för varje period utgörs av de belopp som företaget har erlagt för den aktuella perioden. För dessa avgiftsbestämda planer krävs det sålunda inga aktuariella antaganden för att beräkna förpliktelser då det inte föreligger några framtida åtaganden. I samband med fusionen övergick personalen i Custos till Öresund och därmed omfattas de av Öresunds pensionsplaner.

Öresund har sedan länge en pensionsförpliktelse som är förmånsbestämd och för vilken en avsättning beräknad enligt Finansinspektionens föreskrifter finns redovisad i företagets balansräkning. Då beloppet är oväsentligt sker ingen redovisning enligt aktuariella antaganden.

Inkomstskatter

Investmentföretag är befriade från bolagsskatt så länge lämnad utdelning minst uppgår till summan av utdelningsintäkter och andra finansiella intäkter, en schablonintäkt motsvarande 1,5 procent av marknads-värdet av aktierelaterade instrument i värdepappersportföljen vid årets början minskat med finansiella kostnader samt övriga omkostnader. Från och med taxeringen 2005 beräknas i princip schablonintäkten på värdepappersportföljen exklusive så kallade näringsbetingade andelar.

Mot bakgrund av dessa skatteregler och moderföretagets utdelningspolicy redovisar moderföretaget en effektiv skattesats som, med undantag för eventuell justering av skatt hänförlig till tidigare år, bör uppgå till noll. Av samma anledning redovisas ingen uppskjuten skatt hänförlig till temporära skillnader.

Dotterföretagen är i skattehänseende rörelsedrivande företag.

För inkomstskatteeffekter i anslutning till årets fusion hänvisas till Not 2, sid 25.

Intäkter

Verksamhetens huvudsakliga intäktsslag är erhållna utdelningar, vilka redovisas på avskiljningsdagen, och realisationsresultat från avyttrade aktierelaterade värdepapper. Sistnämnda post kan redovisas antingen som vinst eller förlust. Varje värdepapperstransaktion har en affärsdag och en likviddag. Affärsdagen avser den dag transaktionen genomförs och likviddagen den dag då likvid avseende affären utväxlas. Likvid-dagen inträffar i regel några dagar efter affärsLikvid-dagen. Vid avyttring av värdepapper bokförs realisations-resultatet och försäljningslikviden på affärsdagen. Realisationsrealisations-resultatet och försäljningslikviden reduce-ras med de avgifter (främst courtage) som erläggs i samband med affären. Övriga intäkter utgörs bland annat av konvertibelränta, garantiersättning och erhållen ersättning för utlånade aktier.

I Värdepappersrörelsen (dotterföretaget Ven Capital) sker bruttoredovisning av intäkter och kost-nader. De olika intäktsslagen (t.ex. försäljningsintäkt aktierelaterade värdepapper, erhållen utdelning och konvertibelränta) redovisas i resultaträkningarna i posten nettoomsättning värdepapper.

Leasing

Öresunds ingångna leasingavtal (lokalhyror) är klassificerade som operationell leasing, vilket innebär att leasingavgiften periodiseras linjärt över leasingperioden.

Utställda optioner

Vid utfärdande av optioner skuldförs erhållen premie fram till optionsförfall/-lösen, varefter den skuldförda premien redovisas i resultaträkningarna som realisationsresultat (Förvaltningsverksamheten) eller nettoomsättning värdepapper (Värdepappersrörelsen).

Skuld aktielån (blankning)

Skulder för aktielån redovisas till anskaffningsvärde.

KONCERNREDOVISNING Dotterföretag

Koncernredovisningen har upprättats enligt Redovisningsrådets rekommendation RR 1:00. I koncern-redovisningen ingår moderföretaget Investment AB Öresund och dotterföretaget Ven Capital AB. Dotter-företaget redovisas enligt förvärvsmetoden. Förvärvsmetoden innebär att ett förvärv av dotterföretag betraktas som en transaktion varigenom moderföretaget indirekt förvärvar dotterföretagets tillgångar och övertar dess skulder. Från och med förvärvstidpunkten inkluderas i koncernredovisningen det förvärvade företagets intäkter och kostnader, identifierbara tillgångar och skulder liksom eventuell uppkommen goodwill eller negativ goodwill.

I koncernredovisningen inkluderas inte dotterföretag som förvärvats och ägs endast i syfte att avyttras eller avvecklas.

Intresseföretag

Vid varje bokslut görs en bedömning av huruvida innehaven skall klassificeras som intresseföretag. Ett företag klassificeras som ett intresseföretag om ägandet utgör ett led i en varaktig förbindelse och att ägarföretaget har ett betydande inflytande utan att ett dotterföretagsförhållande föreligger. Med betydande inflytande anses att man har mer än 20 procent av rösterna i företaget eller att ägarföretaget kan utöva betydande inflytande, vilket normalt är fallet om man exempelvis innehar styrelserepresentation, deltar i arbetet med strategiska frågor eller har betydande transaktioner med investeringsobjektet.

Öresund ser inte sina investeringar som varaktiga innehav utan gör löpande affärsmässiga bedöm-ningar vad gäller alla innehav i företagets portfölj, nämligen att man köper och säljer till ”rätt pris”, för att skapa maximalt värde för företagets aktieägare.

I koncernredovisningen redovisas intresseföretag vanligtvis enligt kapitalandelsmetoden. Kapital-andelsmetoden innebär att man redovisar andelar i ett företag till anskaffningsvärde vid anskaffnings-tillfället och därefter justerar andelen med Öresunds andel av förändringen i investeringsobjektets nettotillgångar. I koncernens resultaträkning utgörs ”Andel av intresseföretagens resultat efter skatt inklusive avskrivning goodwill” av Öresunds andel av intresseföretagens resultat efter skatt med justering för avskrivning på goodwill och eventuell justering av övervärden samt resultateffekter vid inlösen.

Utdelningar från intresseföretagen ingår inte i koncernens resultaträkning. I koncernens balansräkning motsvarar det bokförda värdet Öresunds andel av eget kapital, justerat med kvarvarande goodwill samt eventuella övervärden.

Anskaffningsvärdemetoden tillämpas i de fall då betydande och varaktiga hinder begränsar möjlig-heterna att utöva inflytande, då nödvändig information inte kan erhållas utan oskälig kostnad eller inom rimlig tid, eller då andelarna innehas tillfälligt och uteslutande i avsikt att säljas vidare. Anskaffningsvärde-metoden innebär att man redovisar innehavet till anskaffningsvärde.

Aktieinnehav som tidigare har klassificerats som övriga aktier och andelar, men som har omklassifice-rats till intresseföretag, redovisas som intresseföretag från och med ingången av aktuellt kvartal. Anskaff-ningsvärdet som redovisas vid den tidpunkt innehavet övergår till att vara ett intresseföretag jämförs med Öresunds andel av intresseföretagets egna kapital och eventuell kvarvarande goodwill vid övergången till kapitalandelsmetoden i koncernredovisningen. Den uppkomna mellanskillnaden redovisas direkt mot eget kapital.

Aktieinnehav, som tidigare har redovisats som intresseföretag men där omklassificering har skett, redovisas som övriga aktier och andelar från och med ingången av aktuellt kvartal. Det koncernmässiga värde som redovisas enligt kapitalandelsmetoden, vid den tidpunkt innehavet upphör att klassificeras som intresseföretag, används som anskaffningsvärde vid övergången till anskaffningsvärdemetoden i koncern-redovisningen. I resultaträkningen redovisas realisationsresultat avseende tidigare intresseföretag som övriga aktier och andelar från och med ingången av det kvartal då innehavet har omklassificerats.

Koncernbidrag och aktieägartillskott

Redovisning av koncernbidrag och aktieägartillskott sker i enlighet med uttalande från Redovisningsrådets Akutgrupp.

NYA REDOVISNINGSPRINCIPER

Den 1 januari 2004 trädde RR 29 Ersättningar till anställda i kraft. Den nya rekommendationen har ej med-fört någon påverkan på moderföretagets eller koncernens resultat och ställning. Se avsnittet Pensioner, sid 22, för ytterligare information.

KOMMANDE REDOVISNINGSPRINCIPER

Från och med den 1 januari 2005 kommer Öresunds koncernredovisning att upprättas i enlighet med IFRS (International Financial Reporting Standards). Denna övergång kommer i princip uteslutande att på-verkas av nya regler för redovisning av finansiella instrument (IAS 39). Se Not 3, sid 26, för ytterligare information.

UPPLYSNINGAR OM NÄRSTÅENDE

Moderföretaget har närståenderelation till sina koncernföretag och intresseföretag. Dessutom är Öresunds styrelseledamöter och ledande befattningshavare närstående till företaget.

SYNTETISKT ÅTERKÖP AV EGNA AKTIER (SWAPAVTAL)

Vid en extra bolagsstämma 2004 fattades beslut om att ge styrelsen mandat att sälja de syntetiskt åter-köpta Öresundaktierna över Stockholmsbörsen, vilket även har skett. Den realisationsvinst som uppstod har bokförts direkt mot fritt eget kapital (se Förändringar i eget kapital, sid 19). Se även Förvaltnings-berättelsen, sid 14.

Öresund har tidigare ingått ett swapavtal med Svenska Handelsbanken AB som har inneburit ett byte av avkastning. Handelsbanken har erhållit ränta och visst courtage på det kapital som åtgått till att på marknaden förvärva Öresundaktier till marknadskurs. Öresund har erhållit avkastningen på Öresundaktien, det vill säga kursförändring samt eventuell utdelning (s.k. utdelningskompensation, syntetiska återköp).

Utöver courtage har de syntetiska återköpen inte medfört någon effekt på redovisningen förrän ett inlösen-beslut fattats av bolagsstämman och nedsättningen har registrerats. Vid denna tidpunkt har nedsättningen/

inlösen bokförts som en reduktion av aktiekapitalet samt fritt eget kapital.

FUSIONSREDOVISNING

Fusioner redovisas enligt Bokföringsnämndens vägledningar med allmänna råd. För överskådlighetens skull hänvisas till nedanstående separata fusionsnot, Not 2.

"Not 2 Fusion mellan Öresund och Custos Det fusionerade företagets firma och organisationsnummer:

Aktiebolaget Custos (publ) (”Custos”), 556036-1668 Fusionsdag: 8 september 2004

INLEDNING

Den 8 september 2004 registrerade Bolagsverket fusionen mellan Investment AB Öresund (publ) (”Öresund”) och Custos. Bolagsverkets registrering innebar att samtliga Custos tillgångar och skulder övergick till Öresund samt att fusionen därigenom var avslutad.

Bolagsverket registrerade även den, vid en extra bolagsstämma i juni 2004, beslutade emissionen av 3.689.898 Öresundaktier som fusionsvederlag (3.689.898 x 173,50 = 640 Mkr) till Custos aktieägare.

Handeln med de nya Öresundaktierna påbörjades den 9 september 2004.

REDOVISNING

En fusions transaktionstidpunkt inträffar enligt god redovisningssed den dagen då det förvärvande företaget erhåller det bestämmande inflytandet över det fusionerade företagets nettotillgångar och rörelse.

Trots att fusionens villkor utarbetades i april 2004 och fastställdes av de båda företagens aktieägare i samband med bolagsstämmor i juni 2004, erhöll Öresund formellt det bestämmande inflytandet över Custos nettotillgångar och rörelse först i nära anslutning till fusionens registrering den 8 september 2004.

Denna dag utgör därmed fusionens redovisningsmässiga transaktionstidpunkt.

Då Öresund sedan årets ingång ägt cirka 13 procent av aktierna i Custos redovisas denna andel av Custos samtliga intäkter och kostnader fram till och med fusionens transaktionstidpunkt, netto 18 Mkr, i Öresunds resultaträkning. Se resultaträkningar nedan.

För resterande andel om cirka 87 procent har en förvärvsanalys upprättats per transaktionstidpunkten.

När fusionens utbytesrelation utarbetades och fusionen offentliggjordes i april 2004 var avsikten att fusionsvederlaget (marknadsvärdet för emitterade Öresundaktier) skulle motsvara värdet på fusionerade till-gångar (87 procent av Custos substansvärde). Från och med slutet av april och fram till den 8 september 2004 har marknadsvärdet för emitterade Öresundaktier utvecklats starkare än värdet på övertagna netto-tillgångar. Detta medför att det har uppkommit en skillnad om 101 Mkr som redovisningsmässigt är att betrakta som goodwill. Då denna goodwill inte kan hänföras till någon av Öresund genom fusionen över-tagen tillgång har den kostnadsförts i sin helhet och ingår således i Öresunds resultat för 2004. Det bör noteras att denna reduktion av fritt eget kapital motsvaras av en ökning av bundet eget kapital till följd av att de nyemitterade Öresundaktierna har ett högre värde per den 8 september 2004 jämfört med när fusionen offentliggjordes. Totalt sett har därför eget kapital inte påverkats av denna redovisningsmässiga effekt.

För upplysningar om förändringar i eget kapital inklusive transaktionskostnader – se Förändringar i eget kapital, sid 19.

Övertagna resultat- och balansräkningar

Custos resultaträkning 100% 12,97%

Erhållna utdelningar 53 847 6 985

Realisationsresultat 72 203 9 366

Övriga intäkter 27 144 3 521

153 194 19 872

Administrationskostnader –17 511 –2 271

Rörelseresultat 135 683 17 601

Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter 5 159 669

Övriga räntekostnader och liknande resultatposter –3 149 –409

Finansnetto 2 010 260

Periodens resultat 137 693 17 861

Koncernredovisning

Genom fusionen med Custos har Öresund övertagit samtliga aktier i Custos tidigare helägda dotter-företag. Dotterföretagen bedriver inte längre någon verksamhet och balansposterna utgörs huvudsakligen av fordringar på moderföretaget och eget kapital. Då Öresund har för avsikt att avyttra eller avveckla dessa innehav omfattas de inte av koncernredovisningen utan redovisas som omsättningstillgångar enligt anskaffningsvärdemetoden.

Custos avseende perioden 1 januari – 7 september 2004

Samtliga belopp nedan avser 100 procent om ej annat anges. Observera att i Öresunds resultaträkningar (för moderföretaget och koncernen) ingår endast 12,97 procent av nedanstående belopp.

Ersättningar till styrelsen

Enligt bolagsstämmobeslut uppgick arvodet till styrelseledamöter som ej uppbar lön av företaget till 337 tkr. Styrelsens ordförande, Sven Hagströmer, erhöll 95 tkr och övriga styrelseledamöter erhöll var och en 48 tkr. Inga pensionsutfästelser eller avgångsvederlag har utgått.

Ersättning till verkställande direktör

Verkställande direktören, Mikael Nachemson, erhöll under perioden lön och förmåner om totalt 1.008 tkr, varav 55 tkr avsåg bilförmån. Verkställande direktören hade i Custos ett avgiftsbaserat pensionsavtal.

Endast grundlönen var pensionsgrundande och under perioden utbetalades premier om 222 tkr. För information avseende verkställande direktörens andel av Custos bonusprogram, se avsnittet nedan. Efter fusionen ingår verkställande direktören i kategorin övriga anställda.

Bonus till anställda i Custos

Under 2003 beslutade styrelsen om ett nytt bonusprogram till anställda (inklusive verkställande direktören) inom Custos. Bonusprogrammet startade den 1 januari 2003 och slutlig avräkningstidpunkt var då fusionen mellan Custos och Öresund offentliggjordes den 26 april 2004 (förutsatt att Custos och Öresunds bolags-stämmor godkände fusionen den 8 juni 2004). Per den 8 juni 2004 uppgick den totala bonusskulden1)till 46.422 (18.569)2)tkr, varav 37.972 (15.189) tkr avsatts per den 31 december 2003. Av den totala bonus-skulden om 46.422 tkr utbetalades 13.927 tkr och bonus om 32.495 (18.569) tkr växlades till pensions-utfästelse, varav 26.581 (15.189) tkr avsåg under 2003 kostnadsförd bonus.

AVTAL OM PENSIONSUTFÄSTELSER MED FÖRETAGSÄGDA KAPITALPLACERINGAR Öresund har, genom fusionen med Custos, övertagit pensionsutfästelser till två anställda. Utfästelserna är säkerställda genom att innehaven i två värdepappersdepåer är pantförskrivna till förmån för de pensions-berättigade. Depåerna förvaltas av de pensionsberättigade och utfästelserna, inklusive alla kringkostna-der, är beloppsbestämda till det värde de två värdepappersdepåerna har på respektive utbetalningsdag.

Oavsett utvecklingen för de två depåerna kommer Öresund därmed aldrig att belastas med några framtida pensionskostnader. I redovisningen nettoredovisas därför pensionsutfästelserna varför de ej blir synliga varken i resultat- eller balansräkning.

INKOMSTSKATT

För beskattningsåret 2004 beskattas inte Custos för sitt resultat till följd av fusionen. Öresund anses i stället ha bedrivit Custos verksamhet från och med den 1 januari 2004 och skall ta upp Custos resultat under år 2004 i sin deklaration. Vidare inträder Öresund i Custos skattemässiga situation, bortsett från möjligheten att under viss tid utnyttja tidigare års skattemässiga underskott av näringsverksamhet som förelåg vid utgången av beskattningsåret 2003. Öresund kan utnyttja sitt eget och Custos tidigare års underskott först under beskattningsåret 2010. Eventuella skattemässiga underskott som uppkommer under beskattningsåret 2004 påverkas inte. Det bör noteras att underskott har ett begränsat värde för investmentföretag då ett sådant företag kan reglera storleken på det skattepliktiga resultatet genom storleken på lämnade utdelningar. För en mer utförlig beskrivning av de skattemässiga konsekvenserna av fusionen hänvisas till det informationsmemorandum som upprättades inför bolagsstämmobeslut den 8 juni 2004.

Custos balansräkning 100%

Anläggningstillgångar 347 304

Övriga omsättningstillgångar 4 826 Andelar i dotterföretag 137 404 Kortfristiga placeringar 270 300

SUMMA TILLGÅNGAR 759 834

Custos balansräkning 100%

Skulder till koncernföretag 136 478 Övriga kortfristiga skulder 3 886

SUMMA SKULDER 140 364

1)Beloppen inkluderar arbetsgivaravgifter/löneskatter om inget annat anges.

2)Belopp inom parentes avser verkställande direktören.

"Not 3 Rappportering i enlighet med IFRS

I enlighet med de krav som ställs på börsnoterade företag inom EU, från och med 2005, kommer Öresund att gå över till rapportering i enlighet med IFRS (International Financial Reporting Standards).

Stockholmsbörsen har rekommenderat börsbolagen att lämna uppgifter om de väsentligaste skill-naderna mellan företagets nuvarande redovisningsprinciper och IFRS-principerna som skall tillämpas från och med år 2005, samt en kvantitativ genomgång av de beloppsmässigt väsentligaste posterna med information om hur 2004 års resultat och ställning skulle ha påverkats om IFRS tillämpats i stället för gällande redovisningsprinciper.

Samtliga nedanstående belopp kommer att vara föremål för ytterligare genomgång inför kvartal ett 2005, vilken är den första delårsrapporten i enlighet med IFRS.

Redovisningsprinciper.Öresunds redovisade resultat och ställning kommer i princip uteslutande att påverkas av IAS 39 Finansiella instrument. Öresund kommer att värdera sina finansiella instrument (främst aktier, konvertibla skuldebrev, förlagsbevis och optioner) individuellt till verkligt värde, att jämföra med dagens värdering som sker på portföljbasis till det lägsta av anskaffningsvärde och verkligt värde. De finansiella instrumenten kommer att rubriceras som ”Financial assets at fair value through profit or loss”

(”FVP”), vilket innebär att orealiserade värdeförändringar redovisas i resultaträkningen.

Noterade innehav kommer att värderas till köpkurs, där sådan finns noterad, och inte senaste betalkurs som tidigare. (Denna förändring ger en reduktion av substansvärdet om ca 10 Mkr per den 31 december 2004.)

IAS 39 behöver inte tillämpas retroaktivt och Öresund kommer inte heller att omräkna öppnings-balansräkningen per den 1 januari 2004 och följaktligen inte heller resultaträkningen för 2004. IFRS-tillämpningen kommer därmed inte att ge upphov till några väsentliga effekter varken på öppningsbalans-räkningen eller i resultatöppningsbalans-räkningen för 2004.

Väsentliga finansiella effekter.I och med IFRS-tillämpningen kommer resultaträkningen i princip att överensstämma med substansvärdets förändring. Implementeringen av IAS 39 kommer per den 1 januari 2005 att öka det egna kapitalet och värdepappersportföljens redovisade värden med omkring 1.710 Mkr, vilket i princip motsvarar övervärdet i värdepappersportföljen den 31 december 2004.

Resultatet för 2004 kommer inte att påverkas väsentligt, då Öresund inte kommer att omräkna resultaträkningen med anledning av IAS 39.

"Not 4 Nedskrivningar

Koncernen Moderföretaget

2004 2003 2004 2003

Dotterföretag 1 666

Övriga aktier och andelar 8 324 13 569 8 324 13 569

Återföring av nedskrivningar, övriga aktier och andelar –2 430 –2 430

Totalt nedskrivningar 5 894 13 569 5 894 15 235

Samtliga nedskrivningar och återföringar avser onoterade innehav. Öresunds innehav i onoterade företag understiger en procent av den totala portföljen. De belopp varmed en nedskrivning därmed skulle kunna ske med är således ej av väsentlig betydelse för företaget som helhet.

"Not 5 Andel av intresseföretagens resultat efter skatt inklusive avskrivning goodwill Koncernen

2004 2003

Andel av intresseföretagens resultat efter skatt1) 25 015 60 561

Avskrivning goodwill –3 460 –17 518

Reversering av nedskrivning av övervärden 3 300

Justering vid inlösen –15 979 –7 204

Totalt andel av intresseföretagens resultat efter skatt inklusive avskrivning goodwill 5 576 39 139

1)Av Andel av intresseföretagens resultat efter skatt avser –12 (–25) Mkr skatt.

"Not 6 Övriga intäkter

Koncernen Moderföretaget

2004 2003 2004 2003

Marknadsvärdering av Custos aktieinnehav (12,97%) 3 521 3 521

Ränta konvertibla skuldebrev/förlagsbevis 398 1 888 398 1 888

Erhållen ersättning för utlånade aktier 469 469

Utdelningskompensation för utlånade aktier 55 55

Totalt övriga intäkter 3 974 2 357 3 974 2 357

"Not 7 Resultat Förvaltningsverksamheten

Koncernen Moderföretaget

Varav avser intresseföretag 2004 2003 2004 2003

Erhållna utdelningar1) 7 577 29 105

Realisationsresultat 32 028 8 923 16 700 13 145

Andel av intresseföretagens resultat efter skatt

inklusive avskrivning goodwill 2) 5 576 39 139

Totalt resultat Förvaltningsverksamheten 37 604 48 062 24 277 42 250

1)Erhållna utdelningar från intresseföretag elimineras i koncernen vid redovisning av intresseföretagen enligt kapitalandelsmetoden.

2)För specifikation se Not 5, ovan.

"Not 8 Administrationskostnader

I administrationskostnader ingår avskrivningar med 175 (166) tkr, avseende såväl koncernen som moderföretaget.

I nedanstående uppgifter ingår 12,97 procent av Custos resultat respektive den övertagna personalen för perioden 1 januari – 7 september 2004. För information och uppgifter angående fusionen med Custos hänvisas till Not 2, sid 24.

Medelantalet anställda 2004 Varav män 2003 Varav män

Moderföretaget 4 57% 2 50%

Koncernföretag 2 46% 2 50%

Totalt koncernen 6 54% 4 50%

2004 2003

Löner och Sociala Löner och Sociala Löner, andra ersättningar och sociala kostnader ersättningar kostnader ersättningar kostnader

Moderföretaget 5 721 3 818 3 225 –46

Varav pensionskostnader 2 020 –1 033

Koncernföretag 2 185 1 220 2 069 1 158

Varav pensionskostnader 506 488

Totalt koncernen 7 906 5 038 5 294 1 112

Varav pensionskostnader 2 526 –545

2003: I Sociala kostnader ingår en upplösning av pensionsavsättning om –1.906 tkr (inklusive särskild löneskatt).

2004 2003

Löner och andra ersättningar fördelade mellan Styrelse Övriga Styrelse Övriga styrelseledamöter m.fl. och övriga anställda och VD anställda och VD anställda

Moderföretaget 2 995 2 726 2 689 536

Varav tantiem o dyl 1 096

Koncernföretag 1 642 543 1 536 533

Varav tantiem o dyl

Totalt koncernen 4 637 3 269 4 225 1 069

Varav tantiem o dyl 1 096

Ersättningar till verkställande direktörer

Verkställande direktören är enligt anställningsavtal vid uppsägning berättigad till full lön inklusive åtagande för avgifts-baserad pensionsförsäkring under tolv månader. Pensionsåldern är 65 år. VD uppbar en ersättning om 1.591 (1.405) tkr.

Vice verkställande direktören är enligt anställningsavtal vid uppsägning berättigad till full lön inklusive åtagande för avgiftsbaserad pensionsförsäkring under sex månader. Pensionsåldern är 65 år. Vice VD uppbar en ersättning om 2.052 (1.920) tkr. Vice VD innehar även preferensaktier i dotterföretaget Ven Capital AB, vilka ger möjlighet till utdelning, beräknat

Vice verkställande direktören är enligt anställningsavtal vid uppsägning berättigad till full lön inklusive åtagande för avgiftsbaserad pensionsförsäkring under sex månader. Pensionsåldern är 65 år. Vice VD uppbar en ersättning om 2.052 (1.920) tkr. Vice VD innehar även preferensaktier i dotterföretaget Ven Capital AB, vilka ger möjlighet till utdelning, beräknat

In document Årsredovisning 2004 (Page 23-35)

Related documents