• No results found

Noter och tilläggsupplysningar

NOT 1

Redovisningsprinciper

Överensstämmelse med normgivning och lag

Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med de Internatio-nal Financial Reporting Standards (IFRS) utgivna av InternatioInternatio-nal Accounting Standards Board (IASB) samt tolkningsuttalanden från International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC) såsom de har godkänts av EG-kommissionen för tillämpning inom EU. Vidare har Redovisningsrådets rekommendation RR 30 Kom-pletterande redovisningsregler för koncerner tillämpats.

Moderbolaget tillämpar samma redovisningsprinciper som kon-cernen. Moderbolaget har upprättat sin årsredovisning enligt års-redovisningslagen (1995:1554) och Rådet för finansiell rapportering (RFR 2.1) Redovisning för juridisk person. RFR 2.1 innebär att bolaget i årsredovisningen för den juridiska personen skall tillämpa samtliga av EU godkända IFRS och uttalanden så långt detta är möjligt inom ramen för årsredovisningslagen och med hänsyn till sambandet mellan redovisning och beskattning. Rekommendationen anger vilka undantag och tillägg som skall göras från IFRS.

Förutsättningar vid upprättande av moderbolagets och koncernens finansiella rapporter

Moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor som även utgör rapporteringsvalutan för moderbolaget och för koncernen. Det innebär att de finansiella rapporterna presenteras i svenska kronor.

Tillgångar och skulder är redovisade till historiska anskaffningsvärden.

Att upprätta de finansiella rapporterna i enlighet med IFRS kräver att företagsledningen gör bedömningar och uppskattningar samt gör antaganden som påverkar tillämpningen av redovisningsprinciperna och de redovisade beloppen av tillgångar, skulder, intäkter och kost-nader. Uppskattningarna och antagandena är baserade på historiska erfarenheter och ett antal andra faktorer som under rådande för-hållanden synes vara rimliga. Resultatet av dessa uppskattningar och antaganden används sedan för att bedöma de redovisade vär-dena på tillgångar och skulder som inte annars framgår tydligt från andra källor. Verkliga utfallet kan avvika från dessa uppskattningar och bedömningar. Uppskattningarna och antagandena ses över regelbundet. Ändringar av uppskattningar redovisas i den period ändringen görs om ändringen endast påverkat denna period, eller i den period ändringen görs och framtida perioder om ändringen påverkar både aktuell period och framtida perioder.

De nedan angivna redovisningsprinciperna för koncernen har till-lämpats konsekvent på samtliga perioder som presenteras i koncer-nens finansiella rapporter, om inte annat framgår nedan. Koncerkoncer-nens redovisningsprinciper har tillämpats konsekvent på rapportering och konsolidering av moderbolag och dotterföretag.

Segmentsrapportering

Den primära indelningsgrunden för koncernens segment är geo-grafiska områden. Detta överensstämmer med koncernens operativa struktur och den interna rapporteringen till koncernledning och sty-relse. Rörelsegrenar utgör koncernens sekundära indelningsgrund.

Klassificeringar

Anläggningstillgångar och långfristiga skulder består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än

tolv månader räknat från balansdagen. Omsättningstillgångar och fristiga skulder består i allt väsentligt enbart av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen.

Koncernredovisning

Koncernredovisningen omfattar moderbolaget och bolag i vilka moder-bolaget direkt eller indirekt innehar mer än hälften av rösterna eller på annat sätt har bestämmande inflytande. Koncernredovisningen har upprättats enligt förvärvsmetoden. Metoden innebär att moderbolaget indirekt förvärvar dotterföretagets tillgångar och övertar dess skulder, värderade till verkligt värde. Skillnaden mellan anskaffningskostna-derna för aktierna och det verkliga värdet av förvärvade identifierbara nettotillgångar utgör goodwill eller negativ goodwill.

Intäkter

Intäkter för försäljning av varor redovisas i resultaträkningen när vä-sentliga risker och förmåner som är förknippade med varornas ägande har överförts till köparen. Intäkter från tjänsteuppdrag redovisas i resultaträkningen baserad på färdigställandegraden på balansdagen.

Immateriella tillgångar

Utgifter för utveckling, där forskningsresultat eller annan kunskap tillämpas för att åstadkomma nya eller förbättrade produkter eller processer, redovisas som en tillgång i balansräkningen, om pro-dukten eller processen är tekniskt och kommersiellt användbar och företaget har tillräckliga resurser att fullfölja utvecklingen och där-efter använda eller sälja den immateriella tillgången. Det redovisade värdet inkluderar utgifter för material, direkta utgifter för tjänster och indirekta utgifter som kan hänföras till tillgången på ett rimligt och konsekvent sätt. Övriga utgifter för utveckling redovisas i resultat-räkningen som kostnad när de uppkommer. I balansresultat-räkningen redo-visade utvecklingskostnader är upptagna till anskaffningsvärde minus ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas i koncernen till anskaff-ningsvärde efter avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventu-ella nedskrivningar. Reparationer och underhåll kostnadsförs löpande.

Koncernen aktiverar inte ränta i tillgångarnas anskaffningsvärden.

Avskrivningsprinciper

Avskrivningar enligt plan baseras på ursprungliga anskaffningsvärden och beräknad ekonomisk livslängd.

Följande procentsatser används:

Balanserade utgifter för FoU och liknade 15 % Inventarier 20 %

Persondatorer 20 %

Koncernbidrag och aktieägartillskott för juridiska personer Koncernbidrag och aktieägartillskott redovisas i enlighet med uttalandet från Rådet för finansiell rapportering. Aktieägartillskott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos giva-ren, i den mån nedskrivning ej erfordras. Koncernbidrag redovisas enligt ekonomisk innebörd. Det innebär att koncernbidrag som lämnats eller erhållits i syfte att minimera koncernens totala skatt redovisas direkt mot balanserade vinstmedel efter avdrag för dess aktuella skatteeffekt.

Noter och tilläggsupplysningar

26 Noter och tilläggsupplysningar Skatter

Skatt i resultaträkningen utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Aktuell skatt är skatt som ska betalas eller erhållas avse-ende aktuellt år. Hit hör även justering av aktuell skatt hänförlig till tidigare perioder. Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräknings-metoden med utgångspunkt i temporära skillnader mellan redovisade och skattemässiga värden på tillgångar och skulder, med tillämpning av de skattesatser och skatteregler som är beslutade eller i prak-tiken beslutade per balansdagen. Temporära skillnader beaktas inte i koncernmässig goodwill och inte heller i skillnader hänförliga till andelar i dotter- och intresseföretag som inte förväntas bli åter-förda inom överskådlig framtid.

Uppskjutna skattefordringar avseende avdragsgilla temporära skillnader och underskottsavdrag redovisas endast i den mån det är sannolikt att dessa kommer att kunna utnyttjas.

Varulager

Varulager värderas till det lägsta av anskaffningsvärdet och nettoför-säljningsvärdet. Nettoförsäljningsvärdet är det uppskattade försälj-ningspriset i den löpande verksamheten, efter avdrag för uppskattade kostnader för färdigställande och för att åstadkomma en försäljning.

Nedskrivningar

De redovisade värdena för koncernens tillgångar prövas vid varje balansdag för att bedöma om det finns indikation på nedskrivnings-behov. Undantag görs för varulager och uppskjutna skattefordringar.

Om någon indikation på nedskrivning finns beräknas tillgångens återvinningsvärde. För undantagna tillgångar enligt ovan prövas värderingen enligt respektive standard.

Finansiella instrument

Finansiella instrument värderas och redovisas i koncernen i enlighet med reglerna i IAS 39.

Finansiella tillgångar

Banktillgodohavanden, låne- och kundfordringar värderas till upp-lupet anskaffningsvärde. Placeringar värderas löpande till marknads-värde med marknadsmarknads-värdeförändringarna redovisade i resultat-räkningen. Monetära finansiella tillgångar i utländsk valuta har

omvärderats till bokslutskurs.

Kortfristiga fordringar har efter individuell värdering upptagits till det belopp varmed de beräknas inflytta. Kundfordringar redovisas till det belopp som förväntas inflyta efter avdrag för osäkra fordringar som bedömts individuellt.

Finansiella skulder

Löpande värderas normalt skulderna till upplupet anskaffningsvärde enligt effektivräntemetoden. Finansiella skulder värderas initialt till mottagna medel med avdrag för eventuella transaktionskostnader.

Monetära finansiella skulder i utländsk valuta har omvärderats till bokslutskurs.Leverantörsskulder värderas utan diskontering till nominellt belopp.

Beräkning av verkligt värde

Verkligt värde på finansiella instrument som behandlas på en aktiv marknad baseras på noterade marknadspriser.

Leasing

Leasing av tillgångar där uthyraren i allt väsentligt kvarstår som ägare till tillgången klassificeras som operationell leasing och leasing-avgiften kostnadsförs linjärt över leasingperioden. Alla leasingavtal är klassificerade som operationell leasing.

NOT 2

Finansiell riskhantering

Koncernens finansverksamhet och hantering av finansiella risker bedrivs utifrån en av styrelsen fastställd finanspolicy och präglas av låg risknivå. Syftet är att minimera koncernens kapitalkostnad genom ändamålsenlig finansiering och att effektivt hantera och kontrollera koncernens finansiella risker. Nedan beskrivs de väsentliga delarna av denna hantering.

Valutarisk

Transaktionsexponering. Koncernen har en väsentlig del av försälj-ningen i annan valuta än kostnaderna men har valt att inte säkra detta nettoflödet med valutaterminer och valutaoptioner. Försäljningen sker i USD (98%) och i SEK (2%). Produktionskostnaderna består av EUR. Övriga kostnader består huvudsakligen av SEK.

Kreditrisker

Koncernens finansiella tillgångar redovisas till 32,5 MSEK (39,3) varav 22,6 MSEK (5,1) avser bankmedel. Bolaget har traditionellt haft låga kreditförluster och detta gäller även 2008. Risken begränsas genom förskottsbetalningar och kreditvärdighetskontroller av nya kunder samt genom nära kunduppföljning i samarbete mellan marknads- och ekonomifunktionen.

Verkligt värde Koncern

I balansräkningen redovisade finansiella tillgångar och skulder överensstämmer med verkligt värde och uppgår till 32,5 MSEK (39,3) respektive 10,8 MSEK (6,9). Ingen terminssäkring har skett för de valutakomponenter som ingår i ovanstående belopp.

Moderföretaget

Finansiella tillgångar och skulder uppgår till 32,5 MSEK (39,2) respek-tive 11,3 MSEK (7,3). Ingen terminssäkring har skett för de valuta-komponenter som ingår i ovanstående belopp.

NOT 3 Rapportering per segment

Bolagets verksamhet bedrivs primärt i geografiska områden; EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika), Asien och Amerika.

Den information som presenteras avseende intäkter avser de geografiska områden inom vilka bolagets kunder är lokaliserade.

EMEA ASIEN AMERIKA KONCERNEN TOTALT

Resultaträkning per geografiskt område 2008 2007 2008 2007 2008 2007 2008 2007

Omsättning 1 635 1 087 25 410 18 256 410 1 399 27 455 20 743

Kostnader -1 984 -1 461 -30 830 -24 523 -497 -1 879 -33 311 -27 863

Ofördelade intäkter/kostnader -18 246 -28 328

Rörelseresultat -349 -373 -5 420 -6 267 -87 -480 -24 102 -35 449

Finansnetto 833 1 276

Skattekostnad

Årets resultat -23 269 -34 173

Omsättning och övriga upplysningar per produktområde

Koncernens sekundära segmentsindelning är per produktområde och är indelad i följande områden.

PRODUKTER LICENSER TJÄNSTER KONCERNEN TOTALT

2008 2007 2008 2007 2008 2007 2 008 2007

Omsättning 26 848 20 068 415 341 192 0 27 455 20 409

Tillgångar 67 457 44 550 1 035 757 482 0 68 974 45 307

Ofördelade tillgångar 0 28 736

Investeringar 7 658 5 377 156 91 0 0 7 814 5 468

NOT 4

Anställda och personalkostnader

Genomsnittligt antal anställda 2008 2007

Medelantal Medelantal

anställda Varav män anställda Varav män

Sverige 13 13 12 12

Totalt moderbolag och koncern 13 13 12 12

Antal anställda vid årets slut uppgick till 13 (varav alla var män).

Löner, andra ersättningar och sociala kostnader 2008 2007

Löner & Sociala Löner & Sociala

ersättningar kostnader ersättningar kostnader

Moderbolag och koncern 8 335 4 588 8 118 4 220

varav pensionskostnader 1 481* 1 366*

* Av moderbolagets pensionskostnader avser 350 000 kr (350 000) VD. Företagets utestående pensionsförpliktelser till VD uppgår till 0 kr (0).

Noter och tilläggsupplysningar 27

Löner och andra ersättningar fördelade mellan VD, styrelseledamöter och övriga anställlda i moderbolaget och koncernen

2008 2007

VD och styrelse Övriga anställda VD och styrelse Övriga anställda

Sverige 1 847 6 488 1 864 6 254

(varav tantiem o dyl) 0 0 0 0

Löner och ersättningar avser endast moderbolaget och personal i Sverige.

Ersättningar till ledande befattningshavare

Till styrelsens ordförande och ledamöter utgår arvode enligt bolagsstämmans beslut. Något särskilt arvode utgår inte för kommittéarbete.

Ersättning till verkställande direktören och andra ledande befattningshavare utgörs av grundlön och pension. Med andra ledande befattnings-havare avses de tre personer som tillsammans med verkställande direktören utgör koncernledningen. För koncernledningens sammansättning se avsnittet ”Ledande befattningshavare och revisorer”.

Grundlön/ Rörlig Övriga

styrelsearvode ersättning förmåner Pensionskostnad Summa

Styrelsens ordförande 80 0 0 0 80

Styrelseledamöter 110 0 0 0 110

Verkställande direktören 1 657 0 0 350 2 007

Andra ledande befattningshavare 2 051 0 0 427 2 478

Årets kostnad för styrelsearvoden uppgår till 190 000 kr (190 000) och avser styrelsens ordförande och övriga ledamöter.

Uppsägningstider och avgångsvederlag

VDs anställning löper med en uppsägningstid från bolagets sida om 24 månader. Vid uppsägning från VDs sida gäller en uppsägningstid på 12 månader. Under uppsägningstiden utgår lön och övriga förmåner på oförändrad nivå. Mellan bolaget och övriga ledande befattningshavare gäller en ömsesidig uppsägningstid om mellan 6 till 12 månader.

Pensionsvillkor

För VD avsätts för individuell tjänstepensionsförsäkring ett belopp maximerat till 350 000 kr per år. För övriga ledande befattningshavare avsätts för motsvarande försäkring mellan 20 och 22 procent av lönen beroende på ålder och lönenivå. Pensionsåldern beräknas vara 65 år. Fingerprint Cards har en avgiftsbestämd pensionsplan. Därmed avser pensionskostnaden den kostnad som påverkat årets resultat.

Aktierelaterade ersättningar

Årsstämma den 31 maj 2007 beslutade om emission av 370.000 teckningsoptioner till de anställda, exklusive VD, varav 190.000 teckningsoptioner tecknades av Bolagets dotterbolag, Fingerprint Security Systems AB, för senare överlåtelse till framtida nyanställda. Teckningskursen är fast-ställd till 38 kr och teckning av aktier med stöd av teckningsoptionerna kan ske under perioden 1 juni 2010 till och med 30 november 2010. Vid full teckning och fullt utnyttjande av teckningsoptionerna ökar Bolagets aktiekapital med 74.000 kr varvid utspädningseffekten på kapital blir 3,04 % och 2,49 % på antalet röster. För räkenskapsåret 2008 har kostnad avseende optionerna beräknats till 0,5 (0,4) MSEK och belastar årets resultat.

Berednings- och beslutsprocess

Med hänsyn till bolagets storlek har styrelsen gjort bedömningen att en ersättnings- eller revisionskommitté ej behövs för närvarande. Lön och övriga villkor för VD förhandlas och beslutas av styrelsens ordförande. VD förhandlar och beslutar om löner och villkor för övriga ledande befattninghavare samt all övrig personal.

Kompetens och utbildningsnivå

Av bolagets 13 anställda har alla akademisk examen.

28 Noter och tilläggsupplysningar

Sjukfrånvaro för perioden 20080101–20081231

Under perioden 20080101–20081231 var den totala sjukfrånvaron 80 (104) timmar för alla anställda.

I relation till den totala arbetstiden under perioden, 26 572 (24 528) timmar, var sjukfrånvaron 0,3%(0,4).

Sjukfrånvaro som understiger en sammanhängande tid av 60 dagar fördelad efter kön. All frånvaro avser män.

Sjukfrånvaro som understiger en sammanhängande tid av 60 dagar specificerad per åldersgrupp. 30 – 49 50 – Antal frånvarotimmar för respektive åldersgrupp i relation till sammanlagd ordinarie arbetstid. 0,2% 0,1%

Sjukfrånvaro för en sammanhängande tid av 60 dagar eller mer.

Någon sjukfrånvaro under en sammanhängande tid av 60 dagar eller mer har inte förekommit under perioden.

NOT 5

Avskrivning/nedskrivning av materiella, immateriella och finansiella anläggningstillgångar

Balanserade utvecklingskostnader skrivs av med 15% per år. Detta beräknas motsvara den bedömda ekonomiska livslängden.

KONCERNEN MODERBOLAGET

2008 2007 2008 2007

Balanserade utgifter för forskning och utveckling -3 354 -2 552 -3 354 -2 552

Inventarier, verktyg och installationer -123 -203 -123 -203

-3 477 -2 755 -3 477 -2 755

NOT 6

Revisorernas arvode och kostnadsersättningar

KONCERNEN MODERBOLAGET

2008 2007 2008 2007

KPMG AB

Revisionsarvode 126 143 126 143

126 143 126 143

Med revisionsarvode avses granskning av årsredovisning och bokföring samt styrelsens förvaltning, övriga arbetsuppgifter som det ankommer på bolagets revisor att utföra samt rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådan gransking eller genomförande av sådana övriga arbetsuppgifter. Allt annat är övriga uppdrag.

NOT 7

Utvecklingskostnader

Under året uppgick de interna och externa kostnaderna för teknisk utveckling till 19 396 (15 594).

Av årets kostnader har 7 692 (5 270 ) aktiverats.

NOT 8

Operationell leasing

Leasingavtal där företaget är leasetagare avser hyresavtal för lokal.

KONCERNEN MODERBOLAGET

2008 2007 2008 2007

Inom ett år 1 423 1 344 1 423 1 344

Mellan ett och fem år 356 336 356 336

Senare än fem år 0 0 0 0

1 779 1 680 1 779 1 680

Noter och tilläggsupplysningar 29

NOT 9

Finansiella intäkter och kostnader

KONCERNEN MODERBOLAGET

2008 2007 2008 2007

Ränteintäkter 1 044 1 723 1 044 1 723

Summa 1 044 1 723 1 044 1 723

Räntekostnader -3 -1 -3 -1

Valutakursförluster -208 -446 -208 -446

Summa -211 -447 -211 -447

NOT 10

Skatt

KONCERNEN MODERBOLAGET

Avstämning av effektiv skatt 2008 2007 2008 2007

Resultat före skatt -23 269 -34 173 -23 289 -34 193

Skatt enligt gällande skattesats, 28% 6 515 9 568 6 521 9 574

Ej avdragsgilla kostnader 4 18 4 18

Ökning av underskottsavdrag utan motsvarande

aktivering av uppskjuten skatt -6 519 -9 586 -6 525 -9 592

Redovisad effektiv skatt 0 0 0 0

Fingerprint Cards skattemässiga underskottsavdrag i taxeringen 2008 är fastställt till 139,2 Mkr. För taxeringen 2009 beräknas skattemässigt underskott om 23,2 Mkr tillkomma. Ingen uppskjuten skattefordran har redovisats avseende dessa avdrag. Skälet är att det ännu inte med sannolikhet kan sägas att avdragen kan avräknas mot överskott vid framtida beskattning.

NOT 11

Balanserade utgifter för FoU mm

KONCERNEN MODERBOLAGET

Ackumulerade anskaffningsvärden 20081231 20071231 20081231 20071231

Vid årets början 33 694 28 424 33 694 28 424

Årets aktivering 7 692 5 270 7 692 5 270

Vid årets slut 41 386 33 694 41 386 33 694

Ackumulerade avskrivningar enligt plan

Vid årets början -17 282 -14 731 -17 282 -14 731

Årets avskrivning enligt plan -3 354 -2 552 -3 354 -2 552

Vid årets slut -20 636 -17 282 -20 636 -17 282

Planenligt restvärde vid årets slut 20 750 16 412 20 750 16 412

30 Noter och tilläggsupplysningar

NOT 12 Inventarier, verktyg och installationer

KONCERNEN MODERBOLAGET

Ackumulerade anskaffningsvärden 20081231 20071231 20081231 20071231

Vid årets början 2 875 2 677 2 875 2 677

Nyanskaffningar 122 198 122 198

Vid årets slut 2 997 2 875 2 997 2 875

Ackumulerade avskrivningar enligt plan

Vid årets början -2 583 -2 380 -2 583 -2 380

Årets avskrivning enligt plan -123 -203 -123 -203

Vid årets slut -2 706 -2 583 -2 706 -2 583

Planenligt restvärde vid årets slut 292 292 292 292

NOT 13

Andelar i koncernföretag

KONCERNEN MODERBOLAGET

Ackumulerade anskaffningsvärden 20081231 20071231 20081231 20071231

Vid årets början 0 0 6 000 6 000

Vid årets slut 0 0 6 000 6 000

Ackumulerade nedskrivningar

Vid årets början 0 0 -6 000 -6 000

Vid årets slut 0 0 -6 000 -6 000

Bokfört värde vid årets slut 0 0 0 0

Spec av moderbolagets innehav Antal Andel Bokfört

av andelar i koncernföretag andelar i % värde

Fingerprint Security System Databärare AB, Org.nr. 556239-5938, säte i Göteborg. 1 000 100,0 0 Moderbolagets inköp från koncernföretag uppgår till 20 000 kr (20 000). Någon försäljning till koncernbolag har ej förekommit.

Noter och tilläggsupplysningar 31

NOT 14 Varulager

KONCERNEN MODERBOLAGET

20081231 20071231 20081231 20071231

Varor under tillverkning 9 239 11 929 9 239 11 929

Färdiga varor 6 163 6 067 6 163 6 067

15 401 17 996 15 401 17 996

NOT 15

Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

KONCERNEN MODERBOLAGET

20081231 20071231 20081231 20071231

Upplupna inkomsträntor 0 145 0 145

Pensionspremier 122 211 122 211

Hyra 356 336 356 336

Övrigt 248 96 248 96

726 787 726 787

NOT 16

Kortfristiga placeringar Koncernen och Moderbolaget

Marknadsvärde el. Bokfört värde Marknadsvärde el. Bokfört värde

Klassifiering av värdepapper motsv. 20081231 20081231 motsv. 20071231 20071231

Företagscertifikat 0 0 28 736 28 736

0 0 28 736 28 736

NOT 17

Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

KONCERNEN MODERBOLAGET

20081231 20071231 20081231 20071231

Upplupna löner och sociala avgifter 709 819 709 819

Övriga poster 1 161 841 1 161 841

1 870 1 661 1 870 1 661

32 Noter och tilläggsupplysningar

Related documents