• No results found

Nuläge

In document NATIONELLT PROGRAM FÖR (Page 39-42)

3 Strategi för införande

4.1 Inledning

4.2.3 Nuläge

Ett gemensamt råd har bildats med representanter från samarbetsparterna i NVDB-projektet. Rådet ska besluta i frågor om utveckling, förvaltning och drift av Nationell Vägdatabas. Vägverket är huvudman för projektet. Läget i projektet hösten 1998 kan sammanfattas på följande sätt.

• Innehåll och kvalitetsnivåer i NVDB har definierats.

• Regler för hur verkligheten ska avbildas i digital form har fastslagits i dokumentationen ”Grundkoncept för NVDB”.

• En strategi för dataförsörjningsprocessen har beslutats.

• Den ekonomiska modellen som beskriver vad uttag av data ska kosta och hur intäkterna ska fördelas mellan leverantörerna av data, har beslutats av Vägverkets ledning och NVDBs Rådsgrupp. Den ekonomiska modellen har också godkänts av Riksrevisionsverket.

• Den tekniska lösningen för databasen upphandlades 1997. Nu pågår utveckling av systemlösningen. Följande tabell beskriver översiktligt vilka uppgifter NVDB kommer att innehålla.

Informationstyper Definition och exempel Alla vägar

Enskilda vägar

Vägbeteckning Identifikation av vägen. Tex. vägnr. kommun, centrum etc. X

Väghållare Den som är juridiskt ansvarig för aktuell väg. X

Vägfunktion

Beskriver hur viktig vägens roll är för vägnätets möjlighet att erbjuda kommunikation mellan olika delar i vägnätet

Tex. riksväg, förbifart, genomfart

X

Vägtyp

Vägens typ avseende dess trafiktekniska egenskaper Tex. Motorväg, motortrafikled

X

Slitlager Vägens slitlager. Tex. Belagd, grus X

Vägbredd Vägbanans bredd X

Bärighet Enligt Vägtrafikkungörelsen. Tex. BK1, BK2 X

Hinder Begränsningar i framkomlighet avseende fysiska hinder Tex. Brobredd, tunnelhöjd etc.

X

Hastighet Föreskrift om högsta tillåten hastighet X

Svängningsrestriktion Hinder mot sväng i korsning på grund av förbud eller utrymmesskäl. X Trafikrestriktion Anger om det finns begränsningar i framkomligheten för motorfordon pga

föreskrifter

X Bidrag till underhåll Väg till vilken bidrag till drift och underhåll erhålls från Vägverket och/eller

kommun

X Tillgänglighet Vägens tillgänglighet för olika fordon under olika perioder. X

Linjeföring Beskriver vägens geometriska form med avseende på kurvradie, vägbredd breddökning i kurvor, variationer i höjdled samt vägytans jämnhet.

X Vändmöjlighet Förekomst av slinga, yta eller vändficka som möjliggör vändning av fordon. X

Ovanstående uppgifter beskriver vägnätet administrativt och ger viktig information om villkoren för dess nyttjande. För det enkilda vägnätet tillkommer vissa specifika uppgifter.

Data om händelser i trafiken

Biltrafik

Vägverkets trafikantinformationscentraler (TIC) använder idag en gemensam databas som heter TRISS (TrafikInformationsStödSystem). Denna databas innehåller aktuella data om händelser i vägnätet, data som påverkar trafiken som t ex olyckor, väglag och vägarbeten. Ett viktigt hjälpmedel för att erhålla data om väder- och väglagssituationen är VViS (VägVäderinformationsSystem), som samlar in data från drygt 600 stationer placerade vid vägarna runt om i landet.

Kap. 4 Handlingsplan 4.2 Tillhandahålla grundläggande data om vägar och trafik

Omfattning, innehåll och kvalitet på de data som samlas in idag framgår av följande tabell.

Information Vägnät Kommentar

Vägarbeten: 4-499 Samtliga trafikpåverkande vägarbeten

Kvalitet: Vägarbeten registreras i TRISS senast vid faktisk starttidpunkt. Informationen tas bort

senast 2 timmar efter faktisk sluttidpunkt

Plats Ortsnamn och/eller avstånd från större ort. Trafikanter utan god lokalkännedom ska kunna förstå var platsen är.

Plats 4-99 Location code

Start/slut-tidpunkt Datum och klockslag

typ av arbete Beskrivs på ett för trafikanten förståeligt sätt Restriktioner Hastighetsnedsättning, inskränkningar i bredd och höjd

Väglag: 4-99 Kvalitet: Förändrat väglag registreras i TRISS +- 30 minuter

Plats Väglagssträcka enligt TRISS

typ av väglag Våt, torr, modd, snö, is. Det sämsta på sträckan ska registreras i TRISS

Rastplatser: 4-99 Kvalitet: Nya eller förändrade rastplatser uppdateras inom en vecka.

Plats Vägnummer samt körriktning

Avstånd från ort Km från större ort

Rastplats-möbler Ja/nej

Toalett/hcp toalett Ja/nej

Hinder (incidenter

avstängningar)

4-99 Kvalitet: Incidenter som bedöms ha en varaktighet på minst 20 minuter fr.o.m mottagandet från SOS

registreras i TRISS inom 5 min.

Plats Minst location code

Varaktighet t.o.m klockan/antal timmar/minuter

Påverkan Hastighetsnedsättning

Restriktioner Antal körfält, avstängd väg Orsak

Färje-information Alla statliga

Omfattar endast Vägverkets färjor.

Kvalitet: Stillestånd som innebär stor påverkan registreras inom 1 timme

läge, namn Vägnummer, namn på färjelinje

Tidtabell Uppdateras i TRISS innan ny tidtabell träder i kraft.

Bärighets-nedsättning 4-3000 Kvalitet: Registreras i TRISS senast när restriktionen träder i kraft

plats Enligt länskungörelsen

restriktion Bruttoviktsbegränsning

Kollektivtrafik

För att informera om sin trafik sänder de flesta trafikhuvudmän ut tryckta tidtabeller för den lokala och regionala kollektivtrafiken till hushållen, större arbetsplatser, institutioner m m i det egna länet. Samtliga trafikhuvudmän har länsvisa trafikupplysningscentraler som i första hand lämnar information om lokal och regional kollektiv-trafik i respektive län. Vissa informerar även via Internet.

Respektive kollektivtrafikslag lagrar idag data i separata databaser såsom trafikhuvudmännens trafikdatabaser, SJ trafikdatabas och expressbussbolagens databaser. Data ur dessa används bl a för information om planerad trafik och förseningar i trafiken. Riksdatabasen (SJ och trafikhuvudmännens regionala trafik) ligger bl.a till grund för Samtrafikens TågplusGuiden. För mer avancerade realtidsinformationssystem nyttjas data ur trafikdatabaser som grundinformation tillsammans med uppgifter via GPS för fordonspositionering. SJ, SL tunnelbana samt KomFram-systemet20 i Göteborg har de mest omfattande realtidssystemen i Sverige idag. Till vissa delar tillhandahålls denna realtidsinformation via telefon och Internet.

KomFram-systemet representerar det mest utvecklade informationssystemet för kollektivtrafik idag. De data som samlas in och lagras i systemets fyra databaser beskrivs i följande tabell.

Typ av databas Beskriver Exempel på innehåll

Planerad trafik den planerade trafiken linjesträckning, hållplatser, körtider, tidtabeller m m

Realtidsdatabas den aktuella situationen för alla kollektivtrafikfordon positioner längs trafiklinjerna, avvikelse från tidtabell m m

Prognosdatabas aktuella prognoser för ankomster och avgångar vid alla hållplatser och andra intressanta punkter i nätet

prognos ankomsttid resp avgångstid Statistikdatabas historisk information som beskriver vad som verkligen

har hänt. Utgör en bas för utvärdering , planering och fakturering

20

Kap. 4 Handlingsplan 4.2 Tillhandahålla grundläggande data om vägar och trafik

Förutom Göteborg och Stockholm ligger också Jönköping, Malmö och Östersund långt framme i utvecklingen av databaser för trafikinformation.

Trafikdata

21

Idag används fasta detektorer dels för statistikändamål (trafikförändringar), dels för att ge indata till befintliga väginformatiksystem, ofta VMS-system (Variabla MeddelandeSkyltar). Trafikförändringarna på olika vägar kan följas med hjälp av 80 fasta stationer runt om i landet.

Trafikdetektering för väginformatikändamål förekommer idag på vissa större leder och gator i Stockholm, Göteborg och Malmö. Mätning sker också på E22 i Karlshamn och på Ölandsbron för de väginformatikssystem som är installerade där. Mätningen sker främst genom induktiva slingor som är nedfrästa i asfalten och detektor-stationer. Slingorna kan ge data om tid, hastighet, fordonstyp, riktning, tidsavstånd, beläggning m.m. Totalt finns nu över 40 detektorstationer som samlar upp trafikdata från många flera mätpunkter. Denna siffra kan jämföras det tidigare nämnda behovet på 800 stationer i hela landet, som dock kan vara en överskattning. I Malmöregionen bedöms behovet av detektorstationer ligga på 80-100 stycken för ett vägnät på ca 28 mil. En relativt outnyttjad möjlighet att mäta trafik är detetektorerna för många av landets 3.000 trafiksignaler. Trafikdetektering vid vägen bedöms i första hand bli aktuell när någon eller några av följande kriterier är uppfyllda:

• Vägar med hög totaltrafik i förhållande till vägtypen (körfält, landsbygd/storstad etc.) • Vägar med kända framkomlighetsproblem eller starka toppar i pendlingstid

• Vägar med hög olycksfrekvens

Nedanstående tabell ger en uppfattning om databehovet på det mest belastade vägnätet uppdelat på olika användningsområden.

Användningsområde

Hastighet Flöde Belägg- ningsgrad Fordonstyp Acceleration Position Restid Last Vikt Incident - detektering Emissioner

Trafikstyrning (t.ex. MCS) X X X X Vägvisning X (X) X X X X Reseplanering X X X X (X) Styrning av trafiksignaler X X X (X) Farligt gods X X (X) X Trafikinformation X X X X X X Trafikmodeller X X X X X (X) X (X) Tunnelsystem X X X X X

Centraler

Idag finns en trafikantinformationscentral (TIC) i varje region inom Vägverket. Stockholm benämner sin central Vägtrafikcentral (VTC). Denna beteckning innebär att centralen inte bara sysslar med trafikantinformation, utan också trafikledning och -styrning. Dessutom finns en nationell informationscentral (NIC), som framför allt ger ett tekniskt stöd till de regionala centralerna.

Trafikhuvudmännen har en trafikupplysningscentral för kollektivtrafik i varje län. I Göteborg spelar trafik-informationscentralen, G-TIC, en viktig roll i stadens satsning på kollektivtrafik. Centralen är anvarig för informationen till resenärerna. G-TIC kompletterar KomFram-systemet med störningsinformation och råd när problem uppstår i trafiken. Centralen har hjälpmedel för att skapa och sända ut information via högtalare, elektroniska skyltar och monitorer på hållplatser och i fordon. G-TIC har också en roll att vara en kontaktlänk mellan staden och resenärerna som kan fånga upp kundreaktioner och problem i trafiken.

21 Avsnittet bygger på en preliminär version av underlagsrapporten Information om trafikens tillstånd och flöden

Kap. 4 Handlingsplan 4.2 Tillhandahålla grundläggande data om vägar och trafik

In document NATIONELLT PROGRAM FÖR (Page 39-42)

Related documents