• No results found

4. Empiri

4.4 Formberedning

4.4.1 Nulägesanalys av formberedningen

En analys av nuläget har gjorts där tiden har tagits på alla aktiviteter i formberedningen. Analysen är utförd på elva olika verktyg. Figur 20 beskriver tidsinsamling per aktivitet per verktygssort i minuter.

Figur 20. Tidsinsamling per aktivitet per verktygssort

Hammarplast Consumer AB byter verktyg ständigt och det sker cirka två verktygsbyten per skift. En del av verktygen som sätts in i maskinerna kan sitta där i flera veckor eller månader, vilket gör att ett genomsnitt av tidinsamlingen får göras av flera olika verktyg. Ett genomsnitt, enligt figur 20, av de olika verktygens summor lyder enligt följande:

(9,5+10+11,7+28+7,4+8,4+15,4+14+8,2+8,4+7,4)/11= 11,7 minuter

Enligt beräkningen ovan blir den genomsnittliga tiden 11,7 minuter, det vill säga att det i genomsnitt tar 11,7 minuter att färdigställa ett verktyg tillsammans med dess tillhörande

52

material. Flera spaghettidiagram har även utförts under nulägesanalysen. Spaghettidiagrammen är nästintill identiska, vilket har gjort att enbart ett spaghettidiagram kommer att redovisas. Spaghettidiagrammet följs i figur 21.

Figur 21. Spagettidiagram av formberedningens nuläge

Truckens 1:a placering, enligt figur 21, innebär att det är här trucken startar och de röda sträcken beskriver truckens transportsträcka och de blå sträcken är teknikerns transportsträcka. Teknikern börjar med att kolla på verktygslistan och går sedan till pärmskåpet. I pärmskåpet hittar teknikern verktygets formberedningsprotokoll. Teknikern beger sig därefter ut till verktygslagret med hjälp av trucken och tar sedan ner verktyget. Teknikern parkerar sedan trucken vid truckens 2:a placering och hämtar en lyftögla till verktyget. Teknikern hämtar en ny pall och lägger en avlastningsplatta över pallen, vilket görs för att förhindra att kyl- och luftslangarna inte ska falla igenom pallens springor. Teknikern lyfter därefter verktyget från pallen till en ny pall med avlastningsplatta på. Lyftet görs med hjälp av en travers. Denna aktivitet i formberedningen är oerhört tidskrävande. Den genomsnittliga tiden för teknikern, enligt figur 22, att hämta ett verktyg, lyfta ett verktyg och lämna tillbaka verktyg 2 tar 7,2 minuter. Beräkningen följs i figur 22:

53

Figur 22. En sammanställning av data som beskriver hämta verktyg, lyfta verktyg och lämna verktyg 2.

(6,2+19,5+4,5+5+6+9,6+4,5+5+4,5)/9= 7,2 minuter

När väl Teknikern har placerat verktyget på den nya pallen, blir teknikern tvungen att köra tillbaka verktyg 2 till verktygslagret som inte ska användas. Teknikern kör sedan trucken till truckens 3:e placering, enligt figur 21. Teknikern plockar sedan ihop det tillhörande materialet enligt formberedningsprotokollet som i detta fall är kyl- och luftslangar, munstycke, robotgrepp och diskett. Enligt spaghettidiagrammet är det onödigt mycket spring, vilket enligt teknikerna hade kunnat förhindras med hjälp av en annan layout av formberedningen. Teknikerna menar att de har haft önskemål om en annan layout, men att de som befinner sig högre upp i organisationen inte har lyssnat på dem. När teknikern har plockat ihop allt tillhörande material till verktyget placerar teknikern pärmen med formberedningsprotokollet i ett pärmställ, vilket visa att verktyget är färdigt för att hämtas och monteras upp i maskinen. Teknikern flyttar sedan verktyget och dess tillhörande material till avhämtningsplatserna för verktygen.

54

Det har i studien genererats ett måltillstånd som beskriver det önskade tillståndet och som inte innehåller motåtgärder och lösningar. Efter att nulägesanalysen var gjord fylldes en måltillståndsblankett i, se figur 23, vilken beskriver Hammarplast Consumer AB:s måltillstånd. Genom studien har det visat sig att företagets mätetal för formberedningen är 8,8 minuter, vilket har analyserats fram genom nuläget. När mätetalet 8,8 minuter har uppfyllts har även måltillståndet uppnåtts. Mätetalet beräknas fram enligt följande beräkning.

(11,7 *0,75)= 8,8 minuter

55

Under nulägesanalysen har även en del hinder observerats, vilket teknikerna har varit involverade i. Formberedningens hinder följs enligt figur 24:

Figur 24. Parkeringshinder inklusive prioritering av dessa.

1,6,10. I Hammarplast Consumer AB:s verktygslager vid formberedningen är det bland annat

väldigt trångt, flera verktyg tvingas stå på samma pall och en del frekventa verktyg är placerade högst upp. Genom att hitta en bättre lösning till detta hade det givet en god effekt till att komma ett steg närmare måltillståndet, men det är däremot en omfattande uppgift.

2. Lyftöglorna använder teknikerna då de ska lyfta verktyget med hjälp av traversen, vilket

innebär att teknikerna får gå långt för att hämta en lyftögla vid arbetsbänken, se figur 21. Detta är enkelt att utföra men ger en liten effekt.

56

3. Ibland då teknikerna ska lyfta tunga verktyg med hjälp av traversen leder det till att pallen

går sönder. Genom att hitta en lösning kan det resultera i en god effekt till att komma ett steg närmare måltillståndet, men det anses dock svårt att utföra.

4. Spänningsjärnen är otroligt tunga och är placerade långt iväg till de andra tillhörande

materialen till verktygen. De är även placerade högst upp på hyllan, vilket kan resultera i arbetsskador. Genom att hitta en lösning leder det till en god effekt och som även är enkelt att genomföra.

5. Att teknikerna utför kontroller av verktyg och dess tillhörande material är oerhört viktigt,

då det kan förhindra stora problem. Det anses vara enkelt att göra och ger en god effekt.

7. Finns ingen plats till pärmen med formberedningsprotokollet, vilket gör att teknikerna

springer onödiga sträckor för att kolla vilket material som ska ingå till verktyget. Det är enkelt att utföra och ger en god effekt.

8. Alla pärmar med formberedningsprotokoll är inte märkta, vilket gör att det är svårt att hitta

rätt pärm. Enkelt att utföra och ger en god effekt.

9. Det finns till exempel dåliga visuella skyltar vid robotgrepp, kyl- och luftslangar, vilket är

enkelt att justera och ger en god effekt. Robotgreppen borde sorteras i skåpen efter hur ofta de använder dem.

11. Alla tekniker som har observerats har haft dålig arbetsställning vid trucken och har jobbat

i marknivå, vilket i framtiden kan leda till arbetsskador. Enkelt att utföra, men ger liten effekt på måltillståndet. Det är dock viktigt att medarbetarna undviker sådant som i framtiden kan leda till arbetsskador.

12. Det upplevs av teknikerna att det är väldigt långt att gå till robotgreppskåpen, vilket är

tidskrävande. Det är enkelt att förhindra och ger en god effekt.

13. De röda lådorna som finns under skrivbordet är felplacerade, eftersom att de används till

57

14. Det är i dagsläget väldigt mycket flytt fram och tillbaka med trucken, vilket är

tidskrävande. Det anses vara omfattande att göra, men kan ge en god effekt .

Related documents