• No results found

Nya frågor och avslutande tankar

In document ”Talar du med mig?” (Page 33-37)

Studien har väckt frågor som skulle vara intressanta att arbeta vidare med. Samma intervjufrågor skulle kunna ställas till personer som blivit blinda i vuxen ålder för att sedan användas i jämförelser med den nu undersökta gruppen. Andra jämförelser skulle kunna göras med gruppen ”personer med synsvaghet”. Det skulle också vara intressant att ta reda på seende vuxnas tankar och erfarenheter kring icke-verbal kommunikation med blinda. En annan infallsvinkel skulle man kunna studera genom att intervjua pedagoger. Vilka kommunikationsmönster ser de mellan seende elever och elever med synskada? Vilka pedagogiska implikationer får eventuella svårigheter i den

kommunikationen?

Teorier kring kommunikation som begrepp skulle kunna studeras grundligt och man skulle då ha möjlighet att analysera resultaten mer genomgripande, t ex kring ett sändar- och

mottagarperspektiv.

Utifrån den här studien skulle man också i en mer omfattande studie ha möjlighet att generalisera resultaten.

Genom studien har jag insett att många faktorer samverkar för att kommunikationen mellan blinda och seende ska upplevas som gynnsam. För att som seende kunna utveckla kommunikationen med personer med synskada i positiv riktning framstår de viktigaste aspekterna vara att öka kunskapen om funktionsnedsättningen och om våra egna attityder.

En väg att stärka personen med synskada tror jag är att uppmuntra personen redan som liten och helst både i hemmet och i skolan, att om man är osäker våga ställa frågor som kan ge klarhet. Att till exempel i en samtalssituation där fler deltar våga fråga: ”Talar du med mig?”.

Referenser

Allwood, J. (1979). Icke-verbal kommunikation: En översikt. Hämtad 15 april 2009 från:

http://www.ling.gu.se/~jens/publications/docs001-050/019.pdf

Allwood, J. (1991). Kroppskommunikation: uttrycks-och innehållsdimensioner. I G. Hemerén (Red), Att tala utan ord: Människans icke-verbala uttrycksformer (ss.121-133). Stockholm: Almqvist & Wiksell International.

Boqvist, L. (2007). Är punktskriften nödvändig? Bibliotek för alla. 1, 11.

Denscombe, M. (2000). Forskningshandboken: För småskaliga forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna. Malmö: Studentlitteratur. (Originalarbete publicerat 1998).

Dominković, K., Eriksson, Y. & Fellenius, K. (2006). Läsa högt för barn. Lund: Studentlitteratur.

Hargie.O. & Dickson, D. (2004): Skilled Interpersonal Communication. Research, Theory and Practice (4:e uppl., New York: Routledge).

Jonasson, U. (2006). Stöd- och referensmaterial om vuxnas lärande: Del 3 Specialpedagogik i vuxenperspektiv. Hämtad 9 maj 2009 från: www.skolverket.se

Junefelt, K. (1987) Blindness and Child-Adjusted Communication. Doktorsavhandling, Stockholms universitet, Institutionen för nordiska språk.

Junefelt, K. (1997). Barnanpassad kommunikation. I R. Söderbergh (red), Från joller till läsning och skrivning (ss.100-109). Malmö: Gleerups.

Kvale, S. (1997). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

Köhler, B. (1995) Ser du vad jag säger? Ett studiematerial om kroppsspråk för synskadade. Stockholm: SRF.

Magnusson, A.-K. (2003). Blinda personers icke-verbala kommunikation, studier om kroppsspråk, icke-verbal samtalsreglering och icke-verbalt uttryck. Doktorsavhandling. Stockholms universitet, Pedagogiska institutionen.

Maltén, A. (1998). Kommunikation och konflikthantering: en introduktion. Lund: Studentlitteratur.

Molin, M. (2004). Delaktighet inom handikappområdet: en begreppsanalys. I A. Gustavsson (Red), Delaktighetens språk (ss. 61-81). Lund: Studentlitteratur.

Nilsson , B. & Waldemarson, A.-K. (2007). Kommunikation: Samspel mellan människor. (3 uppl.). Lund: Studentlitteratur.

Patton, M.Q. (1990). Qualitative Evaluation and Researh Methods. California: Sage Publications.

Sacks, S.Z. & Wolffe, K.E. (2006). Teaching social skills to students with visual impairments:From theory to practice. New York: AFB Press.

Solna kommun. (2004). Kulturhistoriskt värdefulla miljöer: Tomtebodaskolan. Solna: Solna kommun. Hämtad 090509 från:

http://www.solna.se/templates/Page_solna_submenu____19567.aspx

Spiegelberg, H. (1960). The phenomenological movement, Vol. II. Hague: Nijhoff.

Spradley, J. (1979). The ethnographic interview. New York: Holt, Rinehart & Wilson.

Specialpedagogiska institutet. (2006). Synguiden: En vägledning för dig som möter elever med synskada i utbildning. Sundbyberg: Specialpedagogiska institutet.

Specialpedagogiska Skolmyndigheten. SPSM. (15 september 2008). Hämtad 28 april 2009 från:

http://www.spsm.se/Rad-och-Stod/Kompetensomraden/Syn/Undervisning/Synspecifika-metoder/Orientering-och-forflyttning/Ledsagning/

Specialpedagogiska skolmyndigheten. (16 september 2008). Hämtad 5 maj 2009 från:

http://www.spsm.se/Rad-och-Stod/Kompetensomraden/Syn/Undervisning/Syntolkning/

Svenska Akademien. (1986). Svenska Akademiens ordlista över svenska språket (11 uppl.). Stockholm: Norstedts Förlag.

Taylor, S.J. & Bogdan, R. (1984). Introduction to qualitative research methods. New York: Wiley. (Refererad i Kvale, S. 1997).

Thomsson, H. (2002). Reflexiva intervjuer. Malmö: Studentlitteratur.

Vetenskapsrådet. (2002). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm: Vetenskapsrådet. Hämtad 14 maj 2009, från:

http://www.vr.se/download/18.7f7bb63a11eb5b697f3800012802/forskningsetiska_principer_tf_200 2.pdf

WHO (1994). International Classification of Impairments, Disabilities and handicaps. World Health Organisation 1980, Geneva reprinted.

Øyslebø, O. (1988). Ikkeverbal kommunikasjon: Introduksjon til en tverrvitenskap. Oslo: Universitetsforlaget.

Bilaga 1.

Hej!

Jag heter Tina Björk och arbetar som kompanjonlärare till en blind elev i Nynäshamn.

Läsåret 2004/2005 läste jag en kurs på Lärarhögskolan i Stockholm. Kursen hette ”Att undervisa elev med grav synskada” och leddes av Kerstin Fellenius. I kursen gjorde jag tillsammans med en kurskamrat ett utvecklingsarbete där vi arbetade med drama och samtal som metoder för att utveckla kroppsspråk och syntolkning i våra respektive klasser.

Vi har sedan fortsatt att dokumentera och arbeta med dessa metoder.

Under hösten blev det klart att Specialpedagogiska skolmyndigheten kommer att producera en bok som vi skriver i ämnet.

Jag studerar nu på halvtid vid Stockholms universitet, en förberedande kurs i specialpedagogik. I kursen ingår att skriva en uppsats på kandidatnivå och ämnet jag vill behandla är ”icke-verbal kommunikation mellan seende och personer med synskada”. Min tanke är att göra djupintervjuer med några vuxna personer med grav synskada. Kerstin Fellenius kommer att vara min handledare under arbetet. Kerstin föreslog några personer som jag kunde tillfråga och du är en av dem.

Jag önskar spela in intervjun på bandspelare/diktafon. Efter bearbetning och analys av materialet kommer jag att förstöra bandinspelningar och utskrifter av intervjuerna.

Uppsatsen blir en offentlig handling som kommer att läsas bl.a. av lärare och studenter i lärarutbildningen.

Uppgifter om dig och andra medverkande kommer att avidentifieras, d v s lagras och avrapporteras på ett sådant sätt att enskilda inte kan identifieras av utomstående.

Uppgifterna kommer inte att användas för kommersiellt bruk eller andra icke-vetenskapliga syften. Om du så skulle önska har du rätt att avbryta din medverkan.

Jag räknar med att intervjun tar högst en timme i anspråk.

Vänligen meddela mig per e-post om du är intresserad av att delta i studien.

Jag ser fram emot att göra intervjuerna och hoppas på din medverkan!

Med vänlig hälsning Tina Björk

042chrbjo@student.su.se

In document ”Talar du med mig?” (Page 33-37)

Related documents