• No results found

NYA REDOVISNINGSPRINCIPER

In document Årsredovisning 2007 (Page 50-54)

FÖRÄNDRINGAR I EGET KAPITAL

NOT 2 NYA REDOVISNINGSPRINCIPER

Genoviskoncernens finansiella rapportering har fram till och med 2006 upprättats i enlighet med god redovisningssed i Sverige. Koncernredovisningen för år 2007 är den första rapport, förutom delårsrapporten för kvartal fyra 2007, som upprättas i enlighet med IFRS.

IFRS 1 ”Första gången IFRS tillämpas” behandlar övergången till IFRS. IFRS 1 kräver att ett jämförelseår och en öppningsbalans enligt IFRS per övergångsdatum redovisas. 1 januari 2006 är Genovis övergångsdatum till IFRS. Övergången till IFRS har inte lett till några effekter i resultat- och balansräkningarna. Se även 25.

NOT 3 REDOVISNINGSPRINCIPER

Koncernen

Koncernredovisning

2007 är det första år som Genovis upprättar koncernredovisning för då bolaget under året har startat ett dotterföretag i USA. Koncernredovisningen omfattar moderföretaget och det nystartade bolaget i USA. Med dotterföretag avses juridisk person där Genovis innehar eller förfogar över mer än hälften av rösterna eller äger andelar i den juridiska personen och har rätt att ensamt utöva ett bestäm-mande inflytande över denna på grund av avtal eller annan föreskrift. Endast resultat uppkomna efter förvärvstidpunkten ingår i koncernens egna kapital.

Internvinster respektive mellanhavanden inom koncernen elimineras i koncern-redovisningen. Nuvarande utlandsverksamhets funktionella valuta är annan än svenska kronor, vilket är moderföretagets rapporteringsvaluta. Utlandsverksam-hetens tillgångar och skulder omräknas därför till balansdagens kurs, och intäkter och kostnader omräknas till årets genomsnittskurs. De omräkningsdifferenser som därvid uppkommer är en effekt dels av skillnaden mellan resultaträkningarnas genomsnittskurser och balansdagens kurser, dels av att nettotillgångarna omräknas till en annan kurs vid årets slut än vid årets början. Omräkningsdifferenser förs ej över resultaträkningen utan redovisas som en reserv inom det egna kapitalet.

51 Segmentsredovisning

Genovis affärsverksamhet omfattar endast en rörelsegren, utveckling och marknads-föring av innovativa verktyg för medicinsk forskning. Därför lämnas ingen rörelsegrensrapportering enligt IAS 14, utan hänvisning görs till resultat- och balansräkningarna för rörelsegrenen som det primära segmentet enligt ovan.

Genovis sekundära segment är geografiska områden: Europa, Asien och USA.

Intäktsredovisning

Genovis nettoomsättning består av försäljning av reagens. Intäkter redovisas vid leverans av reagens till kunden, i enlighet med leveransvillkoren. Försäljningen redovisas netto efter moms, rabatter och kursdifferenser vid försäljning i utländsk valuta. Genovis hyr i viss mån ut instrument, dessa intäkter redovisas som övriga intäkter och periodiseras över den tid uthyrningen är kontrakterad. Framöver kommer Genovis eventuellt att licensiera ut använd teknik. Under 2007 har bolaget inte haft några licensintäkter.

Fordringar och skulder i utländska valutor

Fordringar och skulder i utländsk valuta har värderats till balansdagens kurs och orealiserade kurseffekter ingår i resultatet. Enligt vad som anges ovan under rubriken “Koncernredovisning”, har IAS 21 tillämpats. Rörelserelaterade kursvinster och kursförluster ingår i Rörelseresultatet medan finansiella kurseffekter redovisas bland finansiella poster.

Leasing

Leasing där en väsentlig del av riskerna och fördelarna med ägandet behålls av leasegivaren klassificeras som operationell leasing. Betalningar som görs under perioden kostnadsförs i resultaträkningen linjärt över leaseperioden. Koncernen har inga finansiella leasingkontrakt.

Lånekostnader

Lånekostnader redovisas i den period de avser.

Skatter

Redovisning i resultaträkningen görs av all skatt som beräknas belöpa på redovisat resultat för året, justering av tidigare års skatt samt uppskjuten skatt. Skatteeffekter av poster som redovisas mot eget kapital redovisas mot eget kapital. Koncernen tillämpar balansräkningsmetoden för att beräkna uppskjutna skattefordringar och -skulder. Balansräkningsmetoden innebär att beräkningen görs utifrån skatte-satser per balansdagen applicerade på temporära skillnader mellan en tillgångs eller en skulds redovisade respektive skattemässiga värde samt på skattemässiga förlustavdrag. En individuell prövning görs av situationen för bolag i varje land.

Redovisade inkomstskatter innefattar endast uppskjuten skatt då moderföretaget inte redovisar skattemässiga överskott. Uppskjutna skattefordringar redovisas i balansräkningen endast till den del av värdet som sannolikt kan utnyttjas inom en överskådlig framtid. Bolaget redovisar en uppskjuten skattefordran uppgående till 9 398 510 som hänför sig till skattemässiga underskottsavdrag i Sverige.

Styrelsen och företagsledningen bedömer det som mycket sannolikt att avdraget kan avräknas mot överskott vid framtida beskattning. Företagsledningen bedömer utsikten till framtida lönsamhet som mycket god.

Klassificering av tillgångar och skulder

Anläggningstillgångar och långfristiga skulder består av belopp som förväntas återvinnas eller betalas efter mer än tolv månader räknat från balansdagen.

Omsättningstillgångar och kortfristiga skulder består av belopp som förväntas återvinnas eller betalas inom tolv månader räknat från balansdagen.

Immateriella tillgångar Forskning och utveckling

Utgifter för forskning kostnadsförs när de uppstår. Genovis tillämpning av IAS 38 innebär att en ny produkt eller en ny produktapplikation ska ha nått så långt i utvecklingshänseende, att först från och med att den går in i en industrialise-ringsprocess - liktydigt med att den avses bli lanserad som självständig produkt alternativt som en integrerad del i en befintlig produkt - börjar utgifterna redovisas som tillgång. Samtliga sådana utgifter har dessförinnan kostnadsförts löpande.

Utvecklingsutgifter som tidigare har kostnadsförts balanseras inte i efterföljande period. Avskrivningsplaner påbörjas från och med kommersialisering av respek-tive produkt. Anskaffningsvärdet för internt upparbetade immateriella tillgångar innefattar samtliga utgifter som direkt kan hänföras till tillgången. Till största delen avser detta löner och andra anställningsrelaterade utgifter för per-sonal som direkt deltar i arbetet med att ta fram produkten eller applikationen, samt utgifter för externa tjänster.

Patent

Koncernens utgifter för patent aktiveras när de uppfyller förutsättningarna för att tas upp som immateriell tillgång enligt IAS 38. Patent har en begränsad nyttjande-period och redovisas därför till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar. Avskrivningsperioden inleds när patentet har kommersialiserats.

Immateriella tillgångar skrivs av enligt nedan nyttjandeperioder:

• Patent 10 år • Balanserade utvecklingsutgifter 5 år

En avskrivningstid om 10 år avseende patent motiveras av att merparten av dessa har minst denna giltighetstid med möjlighet till förlängning därutöver.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar, bestående av laboratorieutrustning, övriga inventarier samt datorutrusning redovisas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade avskrivningar. Avskrivningarna är baserade på tillgångarnas anskaff-ningsvärden, nyttjandeperioder och eventuella restvärden. Avskrivningarna görs linjärt enligt plan över den beräknade nyttjandeperioden enligt nedan.

• Laboratorieutrustning 10 år • Datorutrustning 3 år

• Övriga inventarier 5 år

Tillgångarnas restvärden och nyttjandeperiod prövas varje balansdag och justeras vid behov. Vinster och förluster vid avyttring fastställs genom en jämförelse mellan försäljningsintäkt och redovisat värde och redovisas i resultaträkningen.

Nedskrivningar

Tillgångar bedöms med avseende på värdeminskning närhelst händelser eller för-ändringar i förhållanden indikerar att det redovisade värdet inte är återvinnings-bart. En nedskrivning görs med det belopp med vilket tillgångens redovisade värde överstiger dess återvinningsvärde, vilket är det högsta av nettoförsäljnings-värdet och nyttjandenettoförsäljnings-värdet. Vid beräkning av nyttjandevärde diskonteras fram-tida kassaflöden till en räntesats som beaktar marknadens bedömning av riskfri ränta och risk förknippad med den specifika tillgången. Ingen nedskrivning har

53 Pensioner

Samtliga anställda i moderbolaget omfattas av en pensionsplan som motsvaras av ITP-planen. Pensionsplanen administreras av Scandia och klassificeras som en avgiftsbestämd pensionsplan. Genovis dotterföretag i USA har en anställd, den anställde innefattas av 401 (k) pensionsplan vilken är en avgiftsbestämd plan.

Pensionspremier kostnadsförs i den period den anställde har utfört de tjänster som avgiften avser.

Avsättningar

En avsättning redovisas då det finns ett åtagande som följd av en inträffad händelse, det är troligt att ett utflöde av resurser kommer att krävas för att reglera åtagandet samt att en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Finansiella instrument

Koncernens finansiella instrument omfattar främst kundfordringar, likvida medel och leverantörsskulder. Genovis har inga finansiella derivat.

Kundfordringar

Kundfordringar redovisas netto efter avsättning för osäkra kundfordringar.

Avsättningar för osäkra kundfordringar baseras på individuell bedömning av kundfordringar som gjorts med hänsyn till förväntade kundförluster.

Likvida medel

Likvida medel utgörs av kassa och banktillgodohavanden. Någon annan likviditet (kortfristiga placeringar) finns ej.

Leverantörsskulder

Leverantörsskulder upptas till det värde som företaget har för avsikt att betala leverantören för att avveckla skuldförhållandet.

Kassaflödesanalys

Kassaflödesanalys har upprättats enligt indirekt metod. Det redovisade kassaflödet omfattar enbart transaktioner som medfört in- eller utbetalningar. Som likvida medel räknas kassa och banktillgodohavanden.

Viktiga uppskattningar och bedömningar vid tillämpning av koncernens redovisningsprinciper

För att kunna upprätta redovisning enligt god redovisningssed måste bedöm-ningar och antaganden som påverkar resultat- och balansräkning samt övriga upplysningar göras. Faktiskt utfall kan skilja sig från gjorda bedömningar.

Forsknings- och utvecklingsarbete är en betydande del av Genovis verksamhet.

Avgränsningen mellan delen som löpande kostnadsförs som ”Forsknings- och utvecklingskostnader” och delen som aktiveras som “Balanserade utgifter för utvecklingsarbete” är avgörande för kostnadernas fördelning i resultaträkningen och periodiseringen av dessa över tiden. Denna avgränsning baseras på bedöm-ningen att ”Balanserade utgifter för utvecklingsarbeten” endast avser utgifter för en process som är planerad att direkt eller indirekt lanseras på marknaden.

Samtliga utgifter dessförinnan kostnadsförs löpande.

Avgörande för aktiveringen är dessutom att de förväntade intäkterna överstiger kostnaderna.

Ett annat område där felaktiga uppskattningar och antaganden skulle kunna inne-bära risk för justeringar i redovisade värden på tillgångar är främst relaterat till värdet på Uppskjuten skattefordran. Det redovisade värdet bygger på antagandet att skattemässiga överskott kommer att genereras i bolaget inom överskådlig framtid.

Moderbolaget

Allmänna redovisningsprinciper

Årsredovisningen för moderbolaget Genovis AB har upprättats i enlighet med Årsredovisningslagen samt Redovisningsrådets rekommendation 32:06 (RR 32)

“Redovisning för juridiska personer”. Närmare beskrivning av tillämpade redo-visningsprinciper återfinns i “Koncernens redoredo-visningsprinciper”. Beskrivning-arna nedan har begränsats till förekommande avvikelser.

Investeringar i koncernföretag

Investeringar i koncernföretag värderas till anskaffningsvärde. I de fall det redovi-sade värdet avseende investeringen överstiger återvinningsvärdet (se avsnitt ovan om ”Nedskrivningar”) sker nedskrivning.

In document Årsredovisning 2007 (Page 50-54)

Related documents