• No results found

3. Använda enbart ESET Endpoint Antivirus

3.7 Nybörjarguide

Detta kapitel ger en inledande översikt över ESET Endpoint Antivirus och grundinställningarna.

3.7.1 Användargränssnitt

ESET Endpoint Antivirus huvudfönster är indelat i två huvuddelar. Det primära fönstret till höger visar information som motsvarar alternativt som valts i huvudmenyn till vänster.

Här följer en beskrivning av alternativen på huvudmenyn:

Skyddsstatus – ger information om skyddsstatus för ESET Endpoint Antivirus.

Genomsökning av datorn – detta alternativ konfigurerar och startar en smart genomsökning, anpassad genomsökning eller genomsökning av flyttbara medier. Du kan även upprepa den senaste genomsökningen.

Uppdatering – visar information om detekteringsmotorn.

Inställningar – välj det här alternativet om du vill justera säkerhetsinställningarna för Dator eller Webb- och e-post.

Verktyg – ger åtkomst till loggfiler, skyddsstatistik, aktivitetsövervakning, processer som körs, schemaläggare, karantän, ESET SysInspector och ESET SysRescue för att skapa en återställnings-CD. Du kan även skicka ett prov för analys.

Hjälp och support – ger åtkomst till hjälpfiler, ESET:s kunskapsbas och ESET:s företagswebbplats. Dessutom finns länkar för att öppna en kundsupportfråga, supportverktyg och information om produktaktivering.

Skyddsstatus-fönstret informerar om datorns säkerhet och dess aktuella skyddsnivå. Den gröna statusikonen Maximalt skydd visar anger att maximalt skydd garanteras.

I statusfönstret finns även snabblänkar till vanliga funktioner i ESET Endpoint Antivirus och information om den senaste uppdateringen.

24

Vad gör jag om programmet inte fungerar?

En grön bock visas bredvid alla programmoduler som fungerar korrekt. Ett rött utropstecken eller en orange

meddelandeikon visas om modulen behöver en användaråtgärd. Ytterligare information om modulen, inklusive vår rekommendation om återställning till fullständig funktionalitet, visas i fönstrets övre del. Om vill ändra en moduls status klickar du på Inställningar på huvudmenyn och sedan på önskad modul.

Den röda ikonen med ett utropstecken (!) anger att maximalt skydd för datorn inte garanteras. Detta kan förekomma i följande situationer:

· Skyddet mot virus och spionprogram är pausat – klicka på Starta alla moduler för skydd mot virus och

spionprogram om du vill aktivera skyddet mot virus och spionprogram igen i panelen Skyddsstatus eller Aktivera skydd mot virus och spionprogram i panelen Inställningar i programmets huvudfönster.

· Antivirusskyddet fungerar inte – Det gick inte att initiera virusskannern. De flesta av modulerna i ESET Endpoint Antivirus fungerar inte korrekt.

· Skydd mot nätfiske fungerar inte – funktionen fungerar inte eftersom andra programmoduler som krävs inte är aktiva.

· Detekteringsmotorn är inaktuell – du använder en inaktuell detekteringsmotor. Uppdatera detekteringsmotorn.

· Produkten inte aktiverad eller Licensen har upphört – detta indikeras genom att ikonen Skyddsstatus blir röd.

Programmet kan inte uppdatera när licensen har gått ut. Vi rekommenderar att följa anvisningarna i varningsfönstret för att förnya licensen.

· HIPS (Host Intrusion Prevention System) inaktiverat – det här problemet indikeras när HIPS inaktiveras från Avancerade inställningar. Datorn skyddas inte mot vissa typer av hot och skyddet bör omedelbart aktiveras igen genom att klicka på Aktivera HIPS.

· ESET LiveGrid® är inaktiverat – det här problemet indikeras när ESET LiveGrid® inaktiveras i Avancerade inställningar.

· Inga regelbundna uppdateringar schemalagda – ESET Endpoint Antivirus kontrollerar inte om det finns och tar inte emot viktiga uppdateringar om du inte schemalägger en uppdateringsåtgärd.

· Anti-Stealth är inaktiverat – klicka på Aktivera Anti-Stealth om du vill aktivera funktionen igen.

· Skydd av filsystemet i realtid är pausat – skyddet av filsystemet i realtid har pausats av användaren. Datorn

skyddas inte mot vissa hot. Klicka på Aktivera realtidsskydd om du vill aktivera funktionen igen.

Ett orange "i" indikerar att ESET-produkten kräver uppmärksamhet för ett icke-kritiskt problem. Möjliga orsaker är:

· Webbåtkomstskydd är inaktiverat – klicka på säkerhetsmeddelandet för att återaktivera webbåtkomstskyddet och sedan på Aktivera webbåtkomstskydd.

· Licensen upphör snart att gälla – detta indikeras genom att skyddsstatusikonen och visar ett utropstecken. När licensen har gått ut kan programmet inte uppdatera och ikonen Skyddsstatus blir röd.

· Spamskydd pausat – klicka på Aktivera spamskydd om du vill aktivera funktionen igen.

· Webbkontroll pausad – klicka på Aktivera webbkontroll om du vill aktivera funktionen igen.

· Åsidosättning av policy är aktiv – den konfiguration som ställts in av policyn åsidosätts tillfälligt, i regel tills felsökningen är klar. Policyinställningarna kan endast åsidosättas av auktoriserade användare. Läs mer i Använda åsidosättningsläge.

· Enhetsstyrning pausad – klicka på Aktivera enhetskontroll om du vill aktivera funktionen igen.

Om det inte går att lösa problemet med förslagen, klicka på Hjälp och support för att visa hjälpfilerna eller söka i ESET:s kunskapsbas. Om du fortfarande behöver hjälp, skicka in en supportbegäran till ESET kundtjänst. ESET kundtjänst svarar snabbt på dina frågor och hjälper dig att hitta en lösning.

OBS!

Om en status tillhör en funktion som är blockerad av ERA-policyn går det inte att klicka på länken.

3.7.2 Inställning av uppdateringar

Att uppdatera moduler är avgörande för att få ett heltäckande skydd mot skadlig kod. Var mycket noggrann vad gäller uppdatering av konfiguration och funktionalitet. På huvudmenyn väljer du Uppdatera > Uppdatera nu för att söka efter en nyare moduluppdatering.

Om du inte angett din Licensnyckel än kommer du inte att kunna få nya uppdateringar och ombeds att aktivera produkten.

26

Fönstret Avancerade inställningar (klicka på Inställningar > Avancerade inställningar på huvudmenyn eller tryck på F5 på tangentbordet) innehåller ytterligare uppdateringsalternativ. Klicka på knappen Uppdatera i trädet

Avancerade inställningar för att konfigurera avancerade uppdateringsalternativ som uppdateringsläge,

proxyserveråtkomst, LAN-anslutningar och skapa detekteringsmotorkopior. Har du problem med en uppdatering, klicka på Rensa för att rensa det tillfälliga uppdateringscachet. Menyn Uppdateringsserver är som standard inställd till AUTOSELECT. När en ESET-server används bör alternativet Välj automatiskt användas. Om du inte vill att

systemmeddelanden ska visas i nedre högra hörnet på skärmen väljer du Inaktivera meddelande om slutförd uppdatering.

För bästa funktion bör programmet uppdateras automatiskt. Detta är endast möjligt om Licensnyckel angetts i Hjälp och support > Aktivera produkt.

Om du inte angav licensnyckeln efter installationen kan du göra detta när du vill. För mer utförlig information om aktivering, se Så aktiverar du ESET Endpoint Antivirus och ange de uppgifter du fick med din ESET-säkerhetsprodukt i fönstret Licensinformation.