• No results found

Ändra mina aviseringsinställningar| Visa Objekt ID773| Visa BKMedborgarforslagList| Mobilvy

Förnamn: Kenneth

Efternamn: Hedlööf

Namn: Kenneth Hedlööf

Gatuadress: Vårstavägen 29 B

Postadress: 147 70 Grödinge

Telefonnummer: 070 73 352 81

E-postadress: byrds@comhem.se

Förslag: Mitt förslag är att det inrättas en "Badbuss" som går från Tumba C till Skanssundet (och retur) för de badgäster som vill besöka Sandviksbadet

Detta som ett komplement till SL;s bussar som tidvis har en väldigt gles turlista, speciellt på helgerna

Motivering: Jag har under sommaren 2016 drivit kiosken vid Sandviksbadet och ofta fått höra av badgäster som kommer från Tumba området, att de saknar en "badbuss" som går oftare än SL;s bussar

Kön: Man

Kommundel: Vårsta/Grödinge

Ålder: över 65 år

Senast ändrad 2016-09-18 15:26 av Systemkonto

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1]

Samhällsbyggnadsnämnden

2017-08-29 Dnr sbf/2016:459

4

Medborgarförslag – Offentlig toalett nära Tullinge centrum

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden anser medborgarförslaget besvarat.

Sammanfattning

Botkyrka kommun har ingen fastställd policy eller riktlinje för att införa offentliga toaletter på allmän plats. Kommunen ser i första hand att offentliga toaletter anord-nas av Trafikverket i samband med tågstationer, eller genom företagarföreningar i anslutning till centrumanläggningar. Biblioteket i centrumbyggnaden har en offent-lig toalett som kan användas under bibliotekets öppentider.

Det finns inte något krav på att ordna offentlig toalett eller allmän toalett i exempel-vis butiker, varken vid nybyggnad, ombyggnad eller vid avhjälpande av hinder. Lag (2011:335) menar att ett hinder mot tillgänglighet eller användbarhet på en allmän plats alltid ska avhjälpas, om hindret med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa. En fristående offentlig toalett är kostsam att uppföra, underhålla och att sköta.

Botkyrka kommun har ett avtal med reklamföretaget Clear Channel som avser an-läggning och drift av två offentliga toaletter, en på Tumbaterminalen och en på Hallunda busstorg. Toaletterna är åldersstigna med ett eftersatt underhåll. Avtalet kommer att sägas upp under år 2018 för upphörande år 2020. Kommunen planerar att utreda frågan gällande policy för offentliga toaletter i samband med uppsägning-en av det befintliga avtalet.

Vad gäller uppförande av en offentlig toalett i Tullinge centrum så pågår en diskuss-ion om samförläggning med kommande kioskbyggnatdiskuss-ion. Går inte det att genomföra så behöver vi avvakta utredningen enligt ovan.

Ärendet

Samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgarförslag av Leif Walfridsson om att kommunen snarast bygger/installerar en offentlig toalett i eller nära Tullinge centrum. Förslaget inkom till Botkyrka kommun Samhällsbygg-nadsförvaltningen 2016-12-08.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2017-05-30, utgör un-derlag för beslutet.

TJÄNSTESKRIVELSE

2017-05-30

1 [2]

sbf/2016:459

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-53061000 Direkt 072-2346990 · Sms · E-post ewa.lonnkvist@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se Samhällsbyggnadsförvaltningen

Gata/parkenheten

Referens Mottagare

Ewa Lönnkvist Samhällsbyggnadsnämnden

Medborgarförslag – Förslag om en offentlig toalett i eller nära Tullinge centrum

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden anser medborgarförslaget besvarat.

Ärendet

Samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgarförslag av Leif Wal-fridsson om att kommunen snarast bygger/installerar en offentlig toalett i eller nära Tullinge centrum. En offentlig toalett är ett måste varhelst det finns ett affärscentrum eller en plats där många människor passerar. Förslaget inkom till Botkyrka kommun Samhällsbyggnadsförvalt-ningen 2016-12-08.

Yttrande

Botkyrka kommun har ingen fastställd policy eller riktlinje för att införa offentliga toaletter på allmän plats. Kommunen ser i första hand att offentliga toaletter anordnas av Trafikverket i samband med tågstationer, eller genom företagarföreningar i anslutning till centrumanlägg-ningar. Biblioteket i centrumbyggnaden har en offentlig toalett som kan användas under bibliotekets öppentider.

Det finns inte något krav på att ordna offentlig toalett eller allmän toalett i exempelvis butiker, varken vid nybyggnad, ombyggnad eller vid avhjälpande av hinder. Lag (2011:335) menar att ett hinder mot tillgänglighet eller användbarhet på en allmän plats alltid ska avhjälpas, om hindret med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa.

En fristående offentlig toalett är kostsam att uppföra, underhålla och att sköta.

Botkyrka kommun har ett avtal med reklamföretaget Clear Channel som avser anläggning och drift av två offentliga toaletter, en på Tumbaterminalen och en på Hallunda busstorg. Toalet-terna är åldersstigna med ett eftersatt underhåll. Avtalet kommer att sägas upp under år 2018 för upphörande år 2020. Kommunen planerar att utreda frågan gällande policy för offentliga toaletter i samband med uppsägningen av det befintliga avtalet. Visar utredningen att kommu-nen vill erbjuda offentliga toaletter på strategiska platser i kommukommu-nen, så kommer en införan-deplan i kombination med investeringsplan att upprättas.

Vad gäller uppförande av en offentlig toalett i Tullinge centrum så pågår en diskussion om samförläggning med kommande kioskbyggnation. Går inte det att genomföra så behöver vi avvakta utredningen enligt ovan.

Sanna Sparr Olivier Anders Öttenius

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen Gata/parkenheten

TJÄNSTESKRIVELSE 2017-02-24

2 [2]

sbf/2016:364

Tf Samhällsbyggnadschef Tf Gata/parkchef

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1]

Samhällsbyggnadsnämnden

2017-08-29 Dnr sbf/2017:88

6

Medborgarförslag – Sätt upp trafikljus i korsningen Huddingevägen/Flottiljvägen

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden anser medborgarförslaget besvarat.

Sammanfattning

I anslutning till den vägkorsning som förslagsställaren beskriver löper Flottiljvägen i en tunnel under järnvägen. Tunnelns bredd gör att endast ett fordon i en riktning åt gången kan passera. Företräde råder för fordon från väg 226 (Huddingevägen). I korsningen finns mittrefuger för biltrafik samt ett bevakat övergångsställe med mittrefug.

Väg 226 är en väg som Trafikverket väghåller. Trafiksignaler i den kors-ning som föreslås är därför en fråga som ska beredas av Trafikverket

Samhällsbyggnadsförvaltningen har återkommande strategiska möten med Trafikverket och har för avsikt att ta upp frågan vid kommande möte.

Ärendet

Samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgar-förslag angående att sätta upp trafikljus i korsningen Huddingevägen/

Flottiljvägen. Förslaget inkom till Botkyrka kommun 2016-12-27 och till samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-03-07.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2017-06-30, utgör underlag för beslutet.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[2]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2017-06-12 Dnr sbf/2017:88

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 - 530 610 00 Sms·/HandläggareMobilTelefon/ · E-post ann-christine.gebart@botkyrka.se Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Ann-Christine Gebart Samhällsbyggnadsnämnden

Uppdrag att besvara medborgarförslag – Sätt upp trafik-ljus i korsningen Huddingevägen/Flottiljvägen/

KS 2016:862

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden anser medborgarförslaget besvarat.

Ärende

Samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgar-för- slag från Caroline angående att sätta upp trafikljus i korsningen Hud-dinge- vägen/ Flottiljvägen.

Enligt förslagsställaren skulle trafikljus före tunneln på Flottiljvägen mot- verka blockering i tunneln samt underlätta passage i korsningen mot Hud- dingevägen där framförallt vänstersväng är svår.

Förslaget inkom till Botkyrka kommun 2016-12-27 och till samhälls-bygg- nadsförvaltningen 2017-03-07.

Yttrande

I anslutning till den vägkorsningen som förslagsställaren beskriver löper Flottiljvägen i en tunnel under järnvägen. Tunnelns bredd gör att endast for- don i en riktning åt gången kan passera. Företräde råder för fordon från väg 226 (Huddingevägen).

I korsningen finns mittrefuger för biltrafik samt ett bevakat övergångs-ställe med mittrefug.

Väg 226 är en väg som Trafikverket väghåller. Trafiksignaler i den kors-ning som föreslås är därför en fråga som ska beredas av Trafikverket

Samhällsbyggnadsförvaltningen har återkommande strategiska möten med Trafikverken och har för avsikt att ta upp frågan vid kommande möte.

Anders Öttenius

t.f. Samhällsbyggnadschef

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[2]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2017-06-12 Dnr sbf/2017:88

_________

Expedieras till

Förslagsställaren Kommunfullmäktige Ann-Christine Gebart Anders Öttenius

Korsningen Flottiljvägen/ väg 226

Viadukten innan korsningen Flottiljvägen / Vägen226

Korsningen vägen 226/ Flottiljvägen sedd från Flottiljvägen

Medborgarförslag- Sätt upp trafikljus i korsningen Huddingevägen/Flottiljvägen Namn: Caroline

Gatuadress: Klättrarstigen 7

Postadress: caroooline@yahoo.se

Telefonnummer: 076720932

E-postadress: caroooline@yahoo.se

Förslag: Sätt upp mer trafikljus i korsningen Huddingevägen/Flottiljvägen.

Motivering: Att köra ut på Huddingevägen från Flottiljvägen är ofta en mardröm. Särskilt att svänga vänster mot Tumba känns mycket obehagligt. Om det fanns trafikljus som talar om när man får och inte får svänga ut skulle det motverka den stressande känslan att man måste skynda sig ut i en lucka. Trafikljus före tunneln skulle dessutom motverka blockering i den trånga tunneln där enbart ett fordon i taget kan passera.

Kön: Kvinna

Kommundel: Tullinge

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1]

Samhällsbyggnadsnämnden

2017-08-29 Dnr sbf/2017:91

7

Medborgarförslag - Farthinder på Segersjövägen i Uttran

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden avslår medborgarförslaget.

Sammanfattning

Segersjövägen är en uppsamlingsväg för lokalgatorna i området och tillika bussgata. Detta ställer extra höga krav på framkomlighet och gör att eventu-ella åtgärder måste godkännas av landstingets trafikförvaltning. Vidare be-höver hänsyn tas till framkomlighet vid snöröjning och för utryckningsfor-don i samband med anläggande av farthinder.

Längs Segersjövägen har ett antal åtgärder genomförts för att öka säkerheten för oskyddade trafikanter. Vägen har gång- och cykelväg på båda sidor, ett flertal övergångsställen samt en busshållplats med refug som hindrar om-körning. I anslutning till busshållplatsen finns även ett övergångsställe med mittrefug för att ytterligare uppmärksamma fordonsförare på gångtrafikanter och cyklister.

Vägens grundhastighet är 40km/h. Sikten är god på sträckan som förslags-ställaren avser och korsningen mot Victoriavägen är utformad så att den dämpar motortrafikens hastighet.

Samhällsbyggnadsförvaltningen genomför återkommande trafikmätningar på kommunens gator med avseende på trafikflöden och hastigheter. Resulta-tet av dessa används för att planera och prioritera trafiksäkerhetshöjande åt-gärder. Om trafikmätningar visar att Segersjövägen bedöms vara i behov av ytterligare trafiksäkerhetshöjande åtgärder kommer en översyn av hela Se-gersjövägen att göras innan beslut om åtgärd.

Ärendet

Samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgarför-slag från Mika Sippala om att anlägga farthinder på Segersjövägen 21-27 i anslutning till befintliga övergångsställen. Förslaget inkom till Botkyrka kommun 2017-01-13 och till samhällsbyggnadsförvaltningen 201-03-07.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2017-06-12, utgör underlag för beslutet.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[2]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2017-06-12 Dnr sbf/2017:91

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45 · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 - 530 610 00 Sms·/HandläggareMobilTelefon/ · E-post ann-christine.gebart@botkyrka.se Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Ann-Christine Gebart Samhällsbyggnadsnämnden

Uppdrag att besvara medborgarförslag - Farthinder på Se-gersjövägen i Uttran, KS/2017:39

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden avslår medborgarförslaget.

Ärende

Samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag att besvara ett medborgarför-slag från Mika Sippala om att anlägga farthinder på Segersjövägen 21-27 i anslutning till befintliga övergångsställen. Enligt förslagsställaren kör många bilister för fort och uppmärksammar inte dessa två övergångsställen.

Förslaget inkom till Botkyrka kommun 2017-01-13 och till samhällsbygg-nadsförvaltningen 201-03-07.

Yttrande

Segersjövägen är en uppsamlingsväg för lokalgatorna i området och tillika bussgata. Detta ställer extra höga krav på framkomlighet och gör att eventu-ella åtgärder måste godkännas av Trafikförvaltningen (SLL, Stockholms Läns Landsting). Vidare behöver hänsyn tas till framkomlighet vid snöröj-ning och för utrycksnöröj-ningsfordon i samband med anläggande av farthinder.

Längs Segersjövägen har ett antal åtgärder genomförts för att öka säkerheten för oskyddade trafikanter. Vägen har gång- och cykelväg på båda sidor, ett flertal övergångsställen samt en busshållplats (hpl Segersjö) med refug som hindrar omkörning. I anslutning till busshållplatsen finns även ett över-gångsställe med mittrefug för att ytterligare uppmärksamma fordonsförare på gångtrafikanter och cyklister.

Vägens grundhastighet är 40km/h. Sikten är god på sträckan som förslags-ställaren avser och korsningen mot Victoriavägen är utformad så att den dämpar motortrafikens hastighet.

Samhällsbyggnadsförvaltningen genomför återkommande trafikmätningar på kommunens gator med avseende på trafikflöden och hastigheter.

Resulta-BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[2]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2017-06-12 Dnr sbf/2017:91

tet av dessa används för att planera och prioritera trafiksäkerhetshöjande åt-gärder.

Om trafikmätningar visar att Segersjövägen bedöms vara i behov av ytterli-gare trafiksäkerhetshöjande åtgärder kommer en översyn av hela Segersjö-vägen att göras innan beslut om åtgärd.

Samhällsbyggnadsförvaltningen föreslår samhällsbyggnadsnämnden att av-slå förslaget.

Inga-Lill Segnestam Anders Öttenius

Samhällsbyggnadschef Gata/parkchef

_________

Expedieras till

Förslagsställaren Kommunfullmäktige Ann-Christine Gebart Anders Öttenius

Medborgarförslag 2017:91, Farthinder Segersjövägen 21-27

Related documents