• No results found

1 Charakteristika společenské odpovědnosti firem

1.3 Oblasti CSR

1.3.3 Oblast environmentální

Poslední zmíněnou oblast představuje oblast environmentální, jejíž cílem je planeta, tzn.

odpovědné chování vůči přírodě a životnímu prostředí. Environmentální oblasti je v posledních desetiletích věnováno čím dál tím více pozornosti, neboť lidská činnost začala narušovat přirozenou přírodní rovnováhu. Tato oblast se oproti dvěma předchozím o trochu liší. Rozdíl mezi environmentální a ekonomickou a sociální oblastí je ten, že oblast environmentální není přímo zaměřena na skupinu stakeholders jakožto jednotlivých osob, ale je zaměřena na atmosféru, půdu, vodní zdroje, floru a faunu, což v zásadě způsobuje problém v určování důvodů, nástrojů, přínosů a odpovědností při tvorbě společenské odpovědnosti v této sféře. V předchozích oblastech byly tedy motivy ke společensky odpovědnému chování vcelku jasné, u oblasti environmentální však tyto motivy jasné nejsou a jedná se spíše o motivy přenesené z oblasti ekonomické, sociální a motivy politické.

Odpovědné environmentální aktivity vycházejí z právních norem v oblasti ochrany životního prostředí a z opatření cílených nad rámec legislativních povinností. Za environmentální společensky odpovědné aktivity lze považovat například zajištění souladu s environmentální legislativou, maximalizaci úspor energií a ostatních zdrojů, minimalizaci odpadu a podporu recyklace, bezpečné zacházení s nebezpečnými látkami, podporu investic do čistých technologií, podporu zachování zdrojů a přírodní diverzivity, prevenci a nápravu negativních dopadů činnosti na životní prostředí a komunitu, podněcování iniciativ propagujících odpovědný přístup k životnímu prostředí či zajištění souladu s principy udržitelného rozvoje, udržitelné výroby a spotřeby a dalšími dobrovolnými standardy.

35 1.3.4 Koncepty a pojmy související s konceptem CSR

Tato sedmá subkapitola diplomové práce je věnována novým konceptům a pojmům, které vznikly nad rámec samotné koncepce společenské odpovědnosti. Jedná se o oblasti a pojmy, které rozšiřují či doplňují samotný koncept CSR a snaží se tak o vylepšení jeho nedostatků.

Téměř každý společensky odpovědný podnik aplikuje kromě konceptu CSR také tyto dále zmíněné koncepty, neboť jejich provázanost je opravdu úzká (Pavlík, 2010).

Podnikatelská etika

Podnikatelská etika jako samostatná věda vznikla v v 70. letech dvacátého století v USA.

Jedná se specifickou formu etiky, která se zabývá uplatňováním etických principů v ekonomické činnosti. Eticky odpovědné chování firmy je takové chování, které stakeholdeři považují za spravedlivé a morální. Podniky, které uplatňují tento koncept, se snaží o odstranění neetického, nelegálního a nepřiměřeného jednání (Tetřevová, 2017).

Někteří manažeři jsou toho názoru, že ne každý podnik si může zpočátku dovolit etické chování, ale může ho zavést do podnikové praxe až po tom, co dosáhne silného ekonomického postavení. Dalším problém etického chování je spatřen v tom, že některé firmy se prezentují jako etické, ale ve skutečnosti tyto principy neuplatňují (Kunz, 2012).

Dle Kunze dochází při ekonomické činnosti denně k řadě problémů a konfliktů, které mají etickou povahu. Tyto problémy mají nejčastěji formu úplatků, nepoctivosti, diskriminace, narušování kvality, klamavé reklamy, lhaní, nedodržování standardů či zákonů, podvodů, vydírání atd.

Etický kodex

Nejoblíbenějším a nejčastějším nástrojem pro uplatňování podnikatelské etiky jsou etické kodexy, které lze charakterizovat jako „pravidla vycházející z předem určených hodnot a principů, které organizace zastává a tím klade důraz na svou profesionalitu“ (Dytrt, 2011, s. 106). Etický kodex je tedy dokument, ve kterém jsou blíže popsány a konkretizovány všechny morální hodnoty a etické zásady, kterými se má organizace při svém rozhodování a chování řídit. Etickým kodexem v současné době disponuje cca 90 % firem. Kodexy jednotlivých firem se svým obsahem i názvem liší, ale ve všech těchto firmách byl zaveden proto, aby sloužil jako vzor chování pro současné i budoucí zaměstnance a manažery.

36

Etický kodex nepodléhá žádné legislativě, a tak mají podniky při jeho tvorbě volnou ruku a neřídí se žádnými pravidly. Nejčastěji však bývá rozdělen do čtyř částí (viz obrázek č. 3).

Obrázek č. 3 – Struktura etického kodexu podniku Zdroj: Kaptein, 2015, s. 21

Na samotném vrcholu pyramidy zobrazené na obrázku výše stojí mise a vize. V této fázi si podnik tedy definuje své mise, vize a dále také své strategické cíle, které musí korespondovat s etickými principy. Druhou částí etického kodexu jsou základní hodnoty tvořící základ podnikové struktury. Odpovědnost vůči stakeholderům představuje třetí část etického kodexu a jejím cílem je stanovení pravidel chování vůči zainteresovaným stranám. Tato třetí část je zpravidla rozdělena do více oblastí podle jednotlivých stakeholders (např. lidská práva, zdraví a bezpečnost, ochrana životního prostředí atd.). Základní kámen pyramidy tvoří normy a pravidla, která podnik, společně se sankcemi za nedodržování těchto pravidel, zavádí do praxe, aby zajistil účinnost a vymahatelnost etického kodexu (Tetřevová, 2017).

Firemní filantropie

Firemní filantropie je velmi obsáhlý pojem, který zahrnuje širokou škálu firemních aktivit, které jsou specifické tím, že představují dobrovolné zapojení firmy do veřejně-prospěšných aktivit. V podstatě lze říci, že cílem firemní filantropie je podpora druhých osob (zejména neziskových organizací), čímž přispívá ke zlepšení kvality života jednotlivců i společnosti.

Mise a vize Základní hodnoty

Odpovědnost vůči stakeholderům

Normy a pravidla

37 Klíčové aktivity v oblasti firemní filantropie jsou:

• firemní dobrovolnictví – snaha podniku podpořit zaměstnance, aby se zapojili do činností neziskových organizací.

• firemní dárcovství – bezplatné poskytnutí finančních i nefinančních darů firmou druhým osobám.

• firemní sponzoring – finanční či nefinanční podpora neziskové akce, osoby či organizace za účelem získání propagace či reklamy (Visser, 2010).

Trvale udržitelný rozvoj

Trvale udržitelný rozvoj je koncept, který vznikl v roce 1987 společně s potřebou zachování budoucího života na Zemi, která vzešla ze zvyšujících se konkurenčních tlaků globální ekonomiky. Myšlenkou celého konceptu trvale udržitelného rozvoje je „harmonizace ekonomického a sociálního rozvoje a ochrany životního prostředí s cílem naplňovat aktuální společenské potřeby, aniž by současně byly ohrožovány potřeby budoucích generací.“

(Institut obchodu a cestovního ruchu, 2006, s. 31).

Udržitelný rozvoj, stejně jako koncept společenské odpovědnosti, nesleduje pouze oblast environmentální, ale také oblast ekonomickou a sociální. Environmentální oblast sleduje poznatky a postoje týkající se přírody, krajiny, života a životního prostředí. Oblast ekonomická se snaží o hospodářský rozvoj spojený s rostoucími příjmy obyvatel. Náplní oblasti sociální je důstojný život a rozvoj lidské osobnosti, zdraví, vzdělání, sociální spravedlnost a soudružnost.

Z výše uvedeného obsahu všech třech oblastí udržitelného rozvoje vyplývají také jeho čtyři hlavní cíle – sociální pokrok, účinná ochrana životního prostředí, uvážlivé využívání přírodních zdrojů a udržení vysoké a stabilní úrovně ekonomického růstu a zaměstnanosti (Institut obchodu a cestovního ruchu, 2006).

Firemní občanství

Výklad pojmu firemní občanství se mezi mnohými autory velmi liší, a proto nelze najít jeho jednotnou definici. Někteří autoři jsou dokonce názoru, že firemní občanství v dnešní době nemá samo o sobě význam a berou ho již jako součást společenské odpovědnosti firem.

Smyslem firemního občanství, jak už jeho název napovídá, je vystupování firmy jako dobrý

38

občan, který se chová angažovaně vůči svému okolí a dlouhodobě se snaží o jeho rozvoj.

Stejně jako sociální oblast společenské odpovědnosti firem, se firemní občanství snaží o budování dobrých vztahů mezi firmou a jejím okolím, a proto je tedy velmi složité tyto dva pojmy od sebe odlišit. Drobné rozdíly však tyto dva pojmy mají, např. firemní občanství přesněji vymezuje aktivity a cílové skupiny, na které by se podnik měl zaměřit či názor Nešporové, že CSR se zaměřuje více na etiku podnikání, zatímco firemní občanství je zaměřeno na vztahy mezi podnikem a jeho okolím (Nešporová, 2005).

39

2 Společenská odpovědnost ve Škoda Auto, a. s.

V této druhé kapitole se diplomová práce zabývá nejdříve obecnou charakteristikou společnosti Škoda Auto, a. s. – její stručnou historií a současným stavem. Poté je provedena analýza stávajícího stavu společenské odpovědnosti v této společnosti. Tato analýza se zabývá všemi třemi oblastmi CSR – ekonomickou, sociální a environmentální. Za každou oblast jsou představeni klíčoví stakeholders a aktivity, které Škoda Auto vykonává s cílem uspokojení těchto stakeholders. Pro tuto část práce bylo nejčastěji čerpáno z webových stránek, výročních a jiných zpráv, které Škoda Auto pravidelně publikuje.

2.1 Charakteristika společnosti Škoda Auto, a. s.

Škoda Auto, a. s. je největší společnost se sídlem v České republice zaměřující se na vývoj, výrobu a distribuci osobních automobilů a k nim příslušejících komponentů, originálních dílů, příslušenství a nářadí. Sídlo společnosti a hlavní výrobní závod se nachází ve městě Mladá Boleslav, další dva závody na území České republiky má společnost ve Vrchlabí a Kvasinách. Svým obratem, tržbami, počtem zaměstnanců a exporty se řadí mezi nejvýznamnější podniky českého hospodářství (ŠKODA, 2020).

Obrázek č. 4 – Logo společnosti Škoda Auto, a. s.

Zdroj: https://www.skoda-storyboard.com/cs/tiskove-zpravy/skoda-auto-odbory-kovo-dojednaly-novou-kolektivni-smlouvu/attachment/170313-skoda-logo-2/

40

2.1.1 Historie

Historie společnosti se začala psát roku 1895, kdy Václav Laurin a Václav Klement (firma Laurin & Klement), dva klíčoví muži stojící za vznikem značky Škoda, společně postavili bicykl jménem „Slavia“. Od stavby bicyklů však brzy přešli ke stavbě motocyklů, které krom toho, že patřily mezi první na světě, byly velmi populární a sbíraly rychlostní rekordy a vítězství v závodech. Právě tyto úspěchy byly pro firmu Laurin & Klement motivem k výrobě automobilů, a tak v roce 1905 firma Laurin & Klement představila svůj první automobil – Voiturette A, který opět sklidil obrovský úspěch.

V roce 1925 s cílem dalšího rozvoje došlo ke spojení firmy Laurin & Klement se strojírenským podnikem Škoda Plzeň, což znamenalo zánik názvu Laurin & Klement a postupný přechod na název a znak Škoda. Firmu krátce postihla velká hospodářská krize, kterou však ustála, opět následovala úspěšná éra, kterou ale narušila německá okupace během druhé světové války. Během této okupace byla Škoda nucena vyrábět zbraňové součásti a terénní a nákladní vozidla, jejichž výroba pokračovala i po skončení druhé světové války. Následně pak ale byla převedena do samostatných firem a Škoda opět vyráběla pouze automobily.

Po skončení 2. světové války se automobilka oddělila od plzeňské části podniku Škoda a byla přejmenována na AZNP Mladá Boleslav („automobilové závody, národní podnik“), a tím se stala monopolním výrobcem osobních aut na území tehdejšího Československa.

Se současným režimem a omezeným možnostem styku se zahraničím, začala společnost zaostávat v moderních technologiích a také poklesla její konkurenceschopnost.

Po roce 1989 se rozhodlo o vstupu silného zahraničního investora, a tak se v roce 1991 stává 100 % vlastníkem německá automobilka Volkswagen (dále jen „VW“), která přejmenovala společnost opět zpět na Škoda, a ta rychle dohnala nové technologie a stala se opět úspěšnou (Škoda Auto, 2019).

2.1.2 Současná situace

Jak již bylo na začátku této kapitoly zmíněno, Škoda Auto je největším výrobcem osobních automobilů v České republice. Kromě ČR však společnost v současné době vyrábí automobily také v Číně, Rusku, Alžírsku, Indii, Kazachstánu, Německu, na Slovensku

41 a Ukrajině. Svoje automobily Škoda Auto prodává na více než 100 trzích po celém světě, díky čemuž je tato automobilka také největším exportérem vyvážejícím zboží z ČR (za rok 2019 exportovala Škoda Auto vozy v celkové hodnotě 377 miliard Kč).

Momentálně je nabídka automobilů značky Škoda tvořena devíti modelovými řadami (viz tabulka č. 5), z nichž každá řada nabízí různé modely, které jsou v tabulce také uvedeny.

Kromě řad a modelů, tabulka č. 5 uvádí také místo výroby jednotlivých řad a cenu, která je uvedena vždy za nejlevnější dostupný model. Vyšší cena se poté odvíjí od výbavy vozu a dalších specifikací, jako například motor auta (naftový x benzínový x plyn) či převodovka (automatická x manuální). Nejdražším modelem je aktuálně Superb Combi Scout, jehož cena začíná na 1 010 900 Kč, pro porovnání, nejlevnější model, který je nyní na trhu, je model Citigo dostupný za 199 900 Kč (Škoda Storyboard, 2019).

Tabulka č. 5 – Modelové řady značky Škoda

Zdroj: vlastní zpracování Modelová

řada Výroba Nabízené modely Cena od

Citigo Bratislava Nové Citigo iV, Citigo 3D, Citigo

5D, Citigo 5D Fresh 199 900 Kč

Fabia ČR, Čína, Alžírsko, Ukrajina

Fabia, Fabia Monte Carlo, Fabia

Kazachstán, Alžírsko, Ukrajina Rapid, Rapid Spaceback 299 900 Kč

Octavia ČR, Rusko, Indie, Čína,

Karoq ČR, Německo, Čína, Ukrajina Karoq, Karoq Sportline, Karoq

Scout 500 900 Kč

Kodiaq ČR, Rusko, Indie, Čína, Kazachstán, Ukrajina

Kodiaq, Kodiaq RS, Kodiaq

Scout, Kodiaq Sportline 696 900 Kč

Superb ČR, Indie, Čína, Kazachstán, Ukrajina

Nový Superb iV, Superb, Superb Sportline, Nový Superb Combi

iV, Superb Combi

694 900 Kč

42

Co se týče prodejů vozů značky Škoda na českém trhu, může být společnost Škoda Auto velmi hrdá. Vozy značky Škoda se staly v roce 2019 nejprodávanějšími hned v několika segmentech. V segmentu miniaut byl nejprodávanějším modelem Škoda Citigo, kterého se prodalo 2 743 kusů, druhým nejprodávanějším modelem miniauta byl model Hyundai i10, kterého se prodalo pouze 668 kusů. V segmentu za malá auta zvítězil model Škoda Fabia s 20 230 prodanými kusy, následován modelem Renault Clio s 3 040 kusy. V segmentu vozů nižší střední třídy se umístily celkem tři modely značky Škoda – na prvním místě model Škoda Octavia (21 663 prodaných kusů), na druhém místě Škoda Rapid (8 858 prodaných kusů) a na místě čtvrtém Škoda Scala (6 895 prodaných kusů). Model Škoda Superb zvítězil v kategorii nejprodávanějších vozů střední třídy, prodalo se celkem 5 936 kusů.

V segmentech vozů vyšší střední třídy a luxusní třídy se neumístil žádný z modelů Škoda, neboť Škoda Auto se na výrobu těchto vozů ani nespecifikuje. Úspěch má však v segmentu SUV – za malé SUV se umístila Škoda Kamiq na čtvrtém místě a v segmentu kompaktní SUV se na prvním místě umístila Škoda Karoq s 9911 prodanými kusy, následovaná Škodou Kodiaq na druhém místě s 7 290 kusy (Bureš, 2020).

Jelikož v době psaní diplomové práce zatím nebyla k dispozici výroční zpráva za rok 2019, jsou následující údaje o prodejích a finanční údaje čerpány z výroční zprávy za rok 2018.

Tento rok se stal nejúspěšnějším rokem pro Škoda Auto vůbec. V tomto roce bylo prodáno rekordních 1 253 741 automobilů. Nárůst oproti roku 2017 v počtu prodaných vozů stoupl o 4,4 %. Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia a Škoda Octavia Combi – celkem 388 231 prodaných vozů. Největší nárůst oproti roku 2017 nastal u modelu Škoda Karoq, kde byl zaznamenán nárůst o 1 726,8 %. Nejvíce automobilů se prodalo v Číně, Německu a České republice. Tržby za rok 2018, které byly oproti roku 2017 o 9 295 milionů Kč vyšší, dosahovaly celkové výše 416 695 milionů Kč. Jelikož však firma v roce 2018 vykazovala vyšší náklady nežli v roce 2017, byl čistý zisk o 2 949 milionů Kč nižší (celkem 28 892 milionů Kč) (Škoda Auto, a. s., 2019).

2.2 Analýza současného stavu CSR

Vize společnosti podle ŠKODA Strategie 2025 zní „Simply Clever Company pro nejlepší mobilní řešení“. Tato vize vychází z motta společnosti „Simply Clever“, které v překladu znamená „jednoduše chytré“, a právě tím se společnost snaží řídit. Cílem společnosti je nejen

43 plnit, ale především překonávat zákazníkova očekávání. Škoda Auto se tedy snaží o to, aby své zákazníky nadchla, přesvědčila o důvěře a opětovné koupi jejích automobilů.

Společnost je přesvědčena, že její budoucí úspěch je postaven právě na odpovědném chování ve společnosti, realizaci strategických cílů a digitalizaci. Společnost a všichni její zaměstnanci se zavázali k dodržování určitých zásad, kterými jsou – špičková kvalita všech produktů, vždy odpovědné jednání v souladu se zásadami integrity, kodexem spolupráce, etickým kodexem, plnění závazných požadavků vyplývajících z právních a jiných předpisů, měření a vyhodnocování výkonnosti procesů, řízení systému rizik, vyhledávání nových příležitostí, přijímání opatření k neustálému zvyšování kvality, spolehlivosti a konkurenceschopnosti, udržitelný rozvoj (hospodárné nakládání s přírodními zdroji a energiemi), využívání ekologicky a energicky šetrných technologií, prevence znečišťování životního prostředí a jeho eliminace, ochrana lidských životů, zdraví a majetku a vytváření prospěšné a vyvážené vztahy s obchodními partnery, veřejností a zainteresovanými stranami (Maier, 2018).

Z výše zmíněných zásad a cílů společnosti Škoda Auto je zřejmé, že společenskou odpovědnost považuje firma za velice důležitou. Vychází z ní při tvorbě svých cílů a strategií a její principy striktně dodržuje, neboť právě společenská odpovědnost je předpokladem pro úspěšnou budoucnost.

V roce 2018 vyhrála společnost Škoda Auto cenu Top odpovědná velká firma 2018. Toto ocenění uděluje každoročně platforma Byznys pro společnost a oceňuje tak odpovědné chování firem. Dalším významným oceněním na poli společenské odpovědnosti za rok 2019 je cena Odpovědný zahraniční investor. Toto ocenění získala Škoda Auto díky milionovým investicím do CSR projektů, které se podílejí na rozvoji české ekonomiky i celé společnosti.

A již čtyřikrát za sebou vyhrála Škoda Auto ocenění Zaměstnavatel roku. Toto čtyřnásobné vítězství svědčí o tom, že péči o zaměstnance a jejich rozvoji přikládá společnost velký význam. (Škoda Storyboard, 2019).

Strategie společenské odpovědnosti ve Škoda Auto je součástí udržitelného podnikání, prostřednictvím kterého se společnost snaží o trvalý soulad svého rozvoje s existujícími ekosystémy a zachování přírodních hodnot pro současné i budoucí generace. Udržitelnost je ve Škoda Auto nadřazeným pojmem společenské odpovědnosti. Ve všech oblastech společenské odpovědnosti je tedy usilováno především o udržitelné podnikání. Jelikož se

44

udržitelnost stejně jako CSR dělí podle tripple-bottom-line na stejné tři stěžejní oblasti, je při analýze CSR vycházeno právě ze strategie udržitelnosti. Konkrétně pojem společenská odpovědnost je ve Škoda Auto směřován pouze na oblast sociální.

Díky neustále se zvyšujícímu tlaku na ochranu životního prostředí, je jedním z hlavních cílů udržitelného rozvoje do roku 2025 snížit emise CO2 o 30 %. Tohoto cíle by mělo být dosaženo prostřednictvím elektromobilů, na které byly vynaloženy obrovské investice a jejichž výroba již začala. I přesto, že koncept CSR ve Škoda Auto je třípilířový (zaměřuje se na všechny tři oblasti CSR), po přečtení strategie 2025 autorka práce zjistila, že většina cílů této strategie je zaměřena na oblast environmentální. Mezi tyto cíle patří například zlepšení recyklace výrobků, transformace použité energie či úprava ekologických kritérií.

O stavu trvale udržitelného rozvoje vydává Škoda Auto již od roku 2007 každé dva roky Zprávu o trvale udržitelném rozvoji, ve které informuje veřejnost o všech aktivitách v rámci své CSR strategie. Udržitelnosti a společenské odpovědnosti je rovněž věnována samostatná kapitola v každoroční výroční zprávě, která bývá rovněž zpřístupněna veřejnosti. Právě tyto dvě zprávy posloužily jako podklad pro psaní následujících subkapitol o ekonomické, sociální a environmentální oblasti (Škoda Auto, a. s., 2020).

2.2.1 Oblast ekonomická

CSR v ekonomické oblasti zaměřuje Škoda Auto především na transparentní a etické chování a podnikání. Jedním z hlavních systémů, který se zaměřuje právě na transparentnost vedení podniku, je Corporate Governance. Tento systém definuje práva a povinnosti mezi klíčovými stakeholders v ekonomické oblasti, kterými jsou akcionáři, výkonný management a orgány, zaměstnanci a zákazníci. Druhým systém je Compliance, který je zaměřen na dodržování předpisů (právní, vnitřní, etické). V rámci Compliance je kladen důraz na dodržování předpisů plynoucích nejen z obchodních vztahů, ale ze všech činností uvnitř i mimo společnost. V rámci těchto dvou systémů jsou zajišťována pro zaměstnance důležitá školení, workshopy a tematické akce, které informují například o etickém kodexu, protikorupčnímu chování, ochraně osobních údajů či prevenci proti podvodům. Transparentní podnikání dokazuje také pravidelné zveřejňování výročních zpráv, které informují veřejnost o všech oblastech podnikání (Škoda Auto, a. s., 2019).

45 Etický kodex

45 Etický kodex

Related documents