• No results found

Ochrana šroubového spoje

In document Diplomová práce (Page 51-55)

4. Konstrukční řešení

4.3. Konstrukce chladiče a konečné formy

4.3.6. Ochrana šroubového spoje

Jak uvádí [18], při vysokém povrchovém zatížení ve spoji závitů dochází k částečnému nebo úplnému studenému svaření stykových ploch (zadření). To vzniká při takovém přiblížení povrchů, že vzniknou molekulární vazby mezi stýkajícími se částmi, tj. mezi šroubem a maticí.

Příčiny spočívají ve vysokém povrchovém zatížení, nedostatečném mazání a špatném stavu závitů. To se zhoršuje při vyšších provozních teplotách nebo při korozi.

Zásady pro zabránění „zadření“:

• volit přednostně hrubší závity

• volit správné mazivo

Pro ochranu závitového spoje byla vybrána pasta GLEIT - µ® HP 500. Jak uvádí dodavatel [11], GLEIT - µ® HP 500 je homogenní pasta se sirníkem molybdeničitým. Je postavena na bázi minerálního oleje a kombinaci tuhých maziv s vysokým podílem sirníku molybdeničitého.

Vysokého mazacího výkonu pasty GLEIT - µ® HP 500 bylo dosaženo na základě vlastností tuhého maziva, které se v oblastech mezního a přechodového tření naplátuje na kovové povrchy. Tím vznikne mezi třecími páry vysoce účinná oddělující a mazací vrstva, která zůstává účinná i při extrémních zatíženích.

Tab. 4.2 Mechanické vlastnosti ocelových šroubů

Vlastnosti GLEIT - µ® HP 500

MoS2 montážní pasta

vysoká odolnost tlaku

konstantní, nízké hodnoty tření i při extrémních podmínkách

široký teplotní okruh použití až do 450°C

má nouzové mazací vlastnosti

dobrá antikorozní ochrana

pro nízké kluzné rychlosti a extrémně vysoká zatížení

5. Konstrukční řešení

V poslední kapitole diplomové práce je zhodnocen předpokládaný přínos řešení, které je rozděleno do dvou podkapitol. Nejprve je uvedeno zhodnocení dosažených technických parametrů řešení přívodu chladící kapaliny do pohyblivé sklářské formy, dále je zhodnoceno technicko-ekonomické hledisko konstrukce.

5.1. Technická dokumentace

Na konstrukci flexibilního přívodu chladící kapaliny do formy bylo kladeno několik technických požadavků. Nejdůležitějším technickým parametrem bylo umístění centrálního rozvodu kapaliny a zachování zástavby sekce IS stroje. Umístění centrálního rozvodu bylo po konzultaci voleno na nosník IS stroje. Pro zachování zástavby IS stroje bylo důležité najít všechna omezení dané zástavbou stroje, jako jsou základní rozměry sekce a pohyby přilehlých mechanismů.

Dalším, a ještě více významným parametrem při konstrukci byla bezpečnost a spolehlivost konstrukce. Z hlediska bezpečnosti je důležité stanovit frekvenci kontrol a pravidelných výměn vytypovaných částí konstrukce. Některé díly jako hadice přívodu, rychlospojky a otáčivé šroubení budou cyklicky namáhány a to ve velkých sériích. Pro zachování bezpečnosti a bezporuchovosti bude nutné zkušebně stanovit dovolený počet cyklů a tím stanovit maximální provozní dobu součásti.

5.2. Konstrukce přívodu chladící kapaliny

Při koncepci příložného chladiče bylo myšleno na to, že bude nutná vyměnitelnost chladiče a formy, což bude zaručovat, možnost používání chladiče pro další formy podobných rozměrů.

Po konzultaci s technologickým oddělení firmy Sklostroj Turnov CZ byla cena stávající formy pivní EURO lahve vyčíslena na cca. 8500,- Kč. Po předložení návrhu formy s příložným chladičem a následné konzultaci k technologii obrábění byla předběžná cena chladiče odhadnuta na cca. 3500,- Kč a cena formy na 8000,- Kč.

Cena o zhruba 35% vyšší na sestavu chladič-forma, než na klasickou konečnou formu, což je z ekonomického hlediska navýšení, které je plně akceptovatelné za předpokladu, že bude možné chladič užívat i pro další série výroby podobných obalů.

Závěr

Cílem práce bylo koncepčně navrhnout a konstrukčně vyřešit propojení sklářské formy na rameno držáku forem s kapalinovým chlazením formy na stroji AL 1XX.

Konstrukce respektuje rozměry stávajících dílu sekce KF řadového stroje na výrobu obalového skla a vyhýbá se konfliktům s patenty, jak je podrobně shrnuto v kapitole 2.

Jak již bylo řečeno, v provozu bude vedení chladící kapaliny vystaveno nejen teplotnímu zatížení, ale i abrazivním účinkům střepů a cyklickému namáhání, které je způsobeno otvíráním a zavíráním forem. Z těchto důvodů bude potřebné ošetřit v technické dokumentaci pravidelnou kontrolu a výměnu extrémně namáhaných dílů.

Pří návrhu bylo nutné v první řadě vyřešit utěsnění přívodní příruby. Z rozměrových důvodů bylo nutné rozšířit plochu pro dosednutí přívodní příruby. Uvedené slabé místo konstrukce bylo vyřešeno zúžením dělící plochy pomocí kuželové plochy.

Náročnější výroba formy a chladiče je nahrazena možností použití chladiče pro další použití při opotřebení formy. Chladič je navržen pro montáž s úplnou vyměnitelností, která by mohla být omezena šroubovým spojem. Tento spoj musí být ošetřen proti vzniku povrchového zatížení, které vede k poškození závitů, které vzniká při vyšších provozních teplotách viz. kapitola 4.2.5.

Jsem přesvědčen, že řešení navržené v diplomové práci předkládá reálné řešení daného problému a bude východiskem pro stroje AL 1XX s kapalinovým chlazením.

Seznam použité literatury

[1] CIBULKA, J.: Chlazení forem strojů na výrobu obalového skla, kandidátská disertační práce, VŠST, Liberec, 1984, 107s.

[2] PIREK, L.: Modelová stanice pro kapalinové chlazení forem, diplomová práce, TUL, Liberec, 2006, 71 s.

[3] NOVOTNÝ, F.: Výsledky kalorimetrického měření v a.s. VETROPACK MORAVIA GLASS Kyjov, TUL, Liberec, 2005, 9 s.

[4] DRAHOŇOVSKÝ, V.:Servomechanismy sklářského stroje Sklostroj, Sklář a keramik 2004 č.6.

[5] BELDA, J. : Sklářské a keramické stroje I.,TUL, Liberec, 1994.

[6] TEPLÝ, M.: Realizace experimentálního ověřování koncepce kapalinového chlazení forem, diplomová práce, TUL Liberec, 2007

[7] Patentová dokumentace od firmy Sklostroj..

[8] Technická dokumentace od firmy SKLOSTROJ TURNOV CZ . [9] Katalog výrobků firmy Insulflex, http://www.adlinsulflex.com.

[10] Katalog výrobků firmy HANSA-FLEX, http://www.hansaflex.cz.

[11] Katalog výrobků firmy Nacházel, http://www.nachazel.cz.

[12] Katalog výrobků firmy Emhart Glass, http://www.emhartglass.com.

[13] Katalog výrobků firmy Dimer, http://www.dimer.cz..

[14] Katalog výrobků firmy Semic, http://www.semic.cz.

[15] Katalog výrobků firmy Lučební závody Kolín, http://www.lucebni.cz.

[16] RABOVÁ, V.: Nanokompozity na bázi silikonového kaučuku, Plasty a kaučuk 2007/1-2.

[17] Katalog výrobků firmy HOSTR, http://www.hostr.cz.

[18] LUKAVSKÝ, J: Přírubové spoje, http://www.fsid.cvut.cz/~lukavsky/

[19] KIRSCH, R: Kovy ve sklářství,Informatorium, Praha 1992

In document Diplomová práce (Page 51-55)

Related documents