• No results found

Odling av markförbättrande växter och saneringsväxter

5. BESKRIVNING AV INTERVENTIONER

5.1. Interventioner inom arealmiljöstöd

5.1.2. Odling av markförbättrande växter och saneringsväxter

Fond

Landsbygdsfonden (EJFLU) Typ av Intervention

Miljöåtaganden, klimatåtaganden och andra förvaltningsåtaganden (art. 70) Territoriellt tillämpningsområde

Landskapet Åland.

Relaterade särskilda mål

− Bidra till begränsning av och anpassning till klimatförändringar, inbegripet genom att minska utsläppen av växthusgaser och öka koldioxidbindningen, samt främja hållbar energi (SO4).

− Främja hållbar utveckling och effektiv förvaltning av naturresurser som vatten, mark och luft, bland annat genom att minska beroendet av kemikalier (SO5).

− Bidra till att få stopp på förlusten av biologisk mångfald och vända trenden, stärka ekosystemtjänster samt bevara livsmiljöer och landskap (SO6).

Behovet/behoven som tas upp genom interventionen

− BeTa 09. Främja anpassningen till klimatförändringen konsekvenser

− BeTa 27. Öka mängden organiskt material och förbättra näringsämnesbalanser

− BeTa 29. Bevara och främja den biologiska mångfalden på åkrar

− BeTa 32. Förebygga urlakning av näringsämnen

Resultatindikatorer

− R.14 Lagring av koldioxid i mark och biomassa: Andel utnyttjad jordbruksareal under understödda åtaganden om att minska utsläpp, bibehålla och/eller öka lagring av koldioxid (inbegripet permanent gräsmark, permanenta grödor med permanent grästäcke, jordbruksmark i våtmark och torvmark

− R.19 Förbättra och skydda marken: Andel utnyttjad jordbruksareal under understödda åtaganden gynnsamma för markvård för att förbättra markkvalitet och biota (till exempel minskad

jordbearbetning, marktäckning med grödor och växelbruk, inbegripet med baljväxter)

Krav som säkerställer att interventionen bidrar till uppfyllandet av det/de särskilda målen

Interventionen ingår som en frivillig skiftesvis åtgärd i det gårdsomfattande miljöåtagandet eller i åtagandet om ekologisk produktion. Inget separat åtagande ingås för enbart denna intervention.

Målsättningen är att på speciellt spannmålsgårdar och på gårdar med specialodlingar förbättra

markstrukturen och därmed även vattenhushållningen och markens produktionsförmåga. Målsättningen är även att diversifiera växtföljden och förebygga växtsjukdomar och skadegörare som förorsakas av en ensidig växtföljd.

Insatsen är riktad till skiften på vilka det föregående år har odlats en ettårig produktionsgröda.

Interventionen främjar kolbindningen, vattenskyddet och åkernaturens mångfald genom att förbättra markens växtskick, vattenhushållning, markmikrobernas levnadsförhållanden, genom att öka det organiska materialet i marken och genom att göra växtodlingen mångsidigare varvid även risken för växtsjukdomar och skadedjur minskar.

Åtgärden främjar ibruktagande av hållbara produktionsmetoder.

Beskrivning av relevanta basnivåkrav (GAEC, SMR och övrigt)

− GAEC 3 (Förbud att bränna halm).

Odlingen av markförbättrande växter och saneringsväxter syftar till att förbättra markens växtskick, öka mängden organiskt material i marken och förbättra markens struktur. Odling av markförbättrande växter och saneringsväxter i växtföljden är inte en etablerad, normal jordbruksverksamhet i odling av ettåriga grödor på Åland. Inte heller i den nationella lagstiftningen finns krav på att odla motsvarande växter. I syfte att bevara markens organiska material ingår förbud att bränna halm i villkorligheten (GAEC 3). Interventionen

beträffande odling av markförbättrande växter och saneringsväxter är mer krävande än villkorlighetens krav.

Åtgärden skiljer sig också från ekosystemets åtgärder i Pelare I.

Villkor för stödberättigande

Ersättning kan beviljas till aktiv jordbrukare (4.1.4).

Skiftet på vilket stödmottagaren genomför åtgärden måste vara stödmottagarens besittning (4.1.3.2)

Stödmottagaren ska ha ett femårigt gårdsomfattande miljöåtagande eller ett åtagande om ekologisk produktion.

Stödmottagaren ska enligt separat angivna föreskrifter så en sanerings- eller markförbättrande växt med djupa rötter och som förbättrar markstrukturen och växthälsan, dock inte vallväxter. De markförbättrande växterna främjar åkerjordens växtskick och ökar halten organiskt material tack vare sina djupa rötter.

Det år stödmottagaren ansöker om ersättning ska arealen som odlas med en markförbättrande gröda eller saneringsgröda vara minst 0,5 hektar. På skiftet ska föregående år ha odlats en ettårig produktionsgröda.

Samma jordbruksskifte får vara besått med saneringsgröda högst två år i rad.

Ersättningsnivå och stödberäkningsmetod

Ersättningsbeloppet är ett fast belopp och uppgår till 223 euro per hektar och år.

De stödberättigande kostnaderna har definierats i stödnivåkalkyler som baserar sig på de merkostnader och inkomstbortfall som föranleds av åtgärden.

Stödmottagarens merkostnader för att odla en markförbättrande växt eller en saneringsväxt består av anläggningskostnader på våren och av kostnader för att bryta växtligheten på hösten genom slåtter eller krossning. Anläggningskostnaden består av kostnader för utsäde samt kostnader för bearbetning och sådd.

Vid beräkningen av nettokostnaderna har hänsyn tagits till den nyttoeffekt som en markförbättrande växt och en saneringsväxt har i växtföljden i form av högre avkastning till följd av att förekomsten av skadegörare och växtsjukdomar minskar.

Förutom nettokostnaden förorsakar en markförbättrande växt och en saneringsväxt i växtföljden även ett förlorat täckningsbidrag som stödmottagaren kunde få om arealen odlades med en produktionsgröda.

De viktade merkostnaderna och inkomstbortfallet för odling av en markförbättrande växt eller en saneringsväxt uppgår till 186,30 euro per hektar och år. Om en transaktionskostnad på 20% inkluderas uppgår kostnaderna till 223 euro per hektar och år.

− Förklaring av hur insatsen följer relevanta bestämmelser i bilaga 2 till WTO-avtalet om jordbruk så som de anges i artikel 11 i denna förordning och bilaga II till denna förordning (”Green Box”):

Åtgärden är ett miljö-/förvaltningsåtagande som ingår i den Ålands landskapsregerings offentligt

finansierade GJP-plan och definieras i planen, där full utbetalning av ersättning är villkorad av att kraven på produktionsmetoder och insatsvaror uppfylls (villkorlighet). Villkoren för åtgärden går utöver de rättsliga kraven (basnivån). Åtgärden kan leda till minskad produktionsintensitet och ökade produktionskostnader.

Ersättningen för åtgärden ska fastställas på grundval av kostnader och inkomstbortfall vid genomförandet av åtgärden. Åtgärden finansieras inte av konsumenten och omfattar inte prisstöd till producenterna.

Planerat genomsnittligt enhetsstödbelopp och/eller planerad finansiering Ersättning betalas för antal ersättningsberättigade hektar.

Planerat Genomsnittligt Enhetsstödbelopp Och/eller finansiering

2023 2024 2025 2026 2027

Markförbättrande grödor och

saneringsgrödor 223 223 223 223 223

Planerade årliga output

O.14 Antal hektar (undantaget skogsbruk) eller antal andra enheter som omfattas av miljö-/klimatåtaganden som går utöver de obligatoriska kraven

Indikator 2023 2024 2025 2026 2027

O 14 Antal hektar med en markförbättrande växt eller saneringsväxt

200 210 230 240 251

Den totala tilldelningen av medel för interventionen (enhetsstödbelopp*output)

2023* 2024 2025 2026 2027 Totalt

Planerad output, euro 44 600 46 830 51 290 53 520 55 973 252 213

* Under budgetåret 2023 (16.10.2022 – 15.10.2023) kommer inga betalningar baserade på CJP-planen att ske. År 2023 i tabellen ovan avser perioden 16.10.2023 – 15.10.2024 varvid år 2027 avser perioden 16.10.2027 – 15.10.2028.

Namn