• No results found

5. Arbetet med, och förutsättningar för, dokumentation mot uppföljning, utvärdering och

5.1 Förskollärares uppfattningar om hur de arbetar med och kring dokumentation

5.2.2 Olika av förskollärarna uppfattade förutsättningar

Att ha fått tid för uppdraget uppfattas av några förskollärare som en positiv förutsättning för arbeta med uppdraget. Amanda menar att de har sett till att de har fått tid för att arbeta med uppdraget. Doris uppfattar att de har fått bra stöd från sin chef och tid för att arbeta med uppföljning. Eva tar upp tid både som en begränsning och förutsättning och hon menar att den tid de fått för uppdraget gjort att de kan reflektera bättre men hon menar ändock att mer tid vore önskvärt.

Prioritering

Några förskollärare uppfattar att tid för dokumentation kan handla om att prioritera inom verksamheten. Berit menar att ”man väljer vad man vill prioritera” och att de har valt dokumentation. Cia konstaterar att ”man måste prioritera” och att de ibland måste prioritera dokumentationen.

Organisera för att få tid

Flexibilitet i användningen av tid är något som uppfattas av några förskollärare. Här uppfattas det bland annat som viktigt att prata med varandra vid tillfällen som ges under dagen i barngruppen. Doris menar att de försöker organisera barngruppen och dela upp den för att få utrymme för samtal. Greta menar att de försöker skapa de förutsättningar som går och att de måste vara flexibla och utnyttja tiden. Att om det flyter i verksamheten så kanske någon kan gå iväg och jobba lite med dokumentation. Här uppfattar dock Greta att det är möjligt att vara flexibel för att exempelvis skriva ut bilder men inte för att reflektera gemensamt, att den tiden inte finns. Doris uppfattar att arbetet med dokumentation handlar mer om organisation än tid, att de organiserar verksamheten för att skapa tid till att samtala och reflektera tillsammans. Hon menar att de oftast försöker ta tillfället i akt och samtala under dagen, att de kan göra det när det passar, exempelvis vid ”mellisbordet” eller när de är på väg ut.

vi försöker nog också göra så att en pedagog kanske tar några fler barn och två möts tillsammans och sådär [...] att nån kanske tar med sig ett gäng och är ute och då lösgör det lite tid till att mötas så kanske några barn är inne och leker men dom har en lek så att det funkar liksom och då kan vi prata lite också sådär och planera (Doris)

Självgående barngrupp

Att arbeta med barngruppen så den blir självgående eller så den blir lugn och trygg är ytterligare en förutsättning som tas upp av några förskollärare och att det är något som de jobbar med. Att det är positivt för att få tid för annat. Med det menar de att om barnen kan vara mer självständiga och att pedagogerna inte hela tiden behöver stötta dem så lösgör det tid.

Erfarenhet, kunskap och att arbetet är en process

Att arbetet med uppdraget är något som utvecklas med erfarenhet eller att arbetet är en process som utvecklas uppfattas av flera förskollärare. Även kunskap för uppdraget, fortbildning eller utbildning uppfattas som en förutsättning.

Få in det i verksamheten / bli en del av verksamheten

Några av förskollärarna uppfattar att de har fått in arbetet med uppdraget i verksamheten, att det är en del av verksamheten och inget extra.

Kollegor

Bra kollegor är också något som framförs som en förutsättning. Doris menar att hon har förmånen att arbeta med kollegor som har stor erfarenhet, vilja och ambition. Greta uppfattar att förskolan har bra medarbetare, något hon uppfattar som generellt positivt för verksamheten och hur arbetet i verksamheten fungerar.

Bra chef

Även en bra chef tas upp som en förutsättning för att arbetet med uppdraget ska fungera. Doris uppfattar att de får bra stöd från sin chef och Greta menar att deras chef hjälper dem, stöttar, driver arbetet framåt och är närvarande.

Socialt område

Att de arbetar i ett socialt lätt område är också något som uppfattas som en förutsättning för verksamheten generellt och dess arbete. Med socialt område menas här vilka familjer som har sina barn på förskolan. Att området uppfattas som socialt lätt beskrivs som att alla föräldrar har jobb. Vilja, ambition, spännande och roligt

Ytterligare en förutsättning handlar om vilja och ambition för uppdraget. Doris menar att det finns i deras arbetslag. Det tas även upp att det är viktigt att pedagogerna uppfattar uppdraget som spännande och roligt för att ambitionen ska utvecklas för det.

Sträva åt samma håll

Flera av förskollärarna uppfattar det som viktigt att alla pedagoger stävar åt samma håll i arbetet med uppdraget. Doris menar att arbetet med uppdraget blir enkelt när alla vill samma sak. Greta för fram att nästan alla på förskolan fått utbildning i pedagogisk dokumentation, att hon ser det som positivt att inte bara en får gå och ska förmedla allt till de andra, utan att alla får gå. Greta uppfattar att det är viktigt att alla har samma kunskap, och därmed kan sträva åt samma håll. Även Cia för fram att det är viktigt att alla i arbetet med dokumentation är med ”på tåget” och vill arbeta med det och har kunskap kring det. Detta ser vi som en metafor för att alla ska sträva åt samma håll i arbetet med uppdraget och för att alla ska ha kunskap för att kunna göra det.

Related documents