• No results found

5.2 Integrationen av medier i vardagen 1 Det första mötet

5.2.2 Olika uppfattningar om mediemiljön idag

Alan berättar att han inaktiverat Facebook eftersom han upplever att det bara är negativt och får honom att må dåligt. “Gör för ont”. Han förklarar att folk i hans Facebookflöde lägger upp bilder och filmer på drabbade personer i kriget i Afghanistan. Han säger att han kan leta efter sina föräldrar bland bilderna, eftersom han inte har någon kontakt med dem och därmed inte

vet om de är vid liv eller inte. Han delar med sig av känslorna som uppstår när han går in på Facebook.

Jag kollar inte mycket på Facebook. Alla lägger upp hemska saker om mitt land och man känner sig lite ledsen och man kan inte fokusera på lektionen eller på skolan. Jag kan bli ledsen i flera dagar och vara hemma från skolan. Allt som händer i Afghanistan lägger de upp på Facebook (Alan, möte 1).

Enligt Alan är det viktigt att reflektera kring vad man publicerar på sina sociala kanaler och många av de bilder och filmer som publiceras på kriget kan anses grova eller känslomässigt laddade. Alan uttrycker starkt negativa känslor om plattformen vid första mötet och uttrycker att han “Hatar Facebook”. Han menar även att det skrivs för mycket negativt om Afghanistan som han inte orkar läsa. Han betonar dock att “Det räcker med text” som förklarar situationen, och man behöver inte lägga upp visuella bilder på vad som händer i Afghanistan.

Jag brukar använda mig mest av Snapchat och Instagram. Men inte Facebook, för Facebook visar läskiga saker. Jag blir ledsen när jag kollar där. Men Instagram är inte så läskigt. De lägger ut allting som händer i världen, kanske beror det också på vad man har för vänner. Jag har afghanska vänner, de är överallt och har olika intressen. De delar filmer från mitt land Afghanistan där allt är kaos, explosion. Det är hemskt. Det är jobbigt, så jag vågar inte kolla på det (Cesar, fokusgruppsintervju).

Cesar berättar under fokusgruppsintervjun som hålls vid ett senare tillfälle att han håller med Alan om hans känslor för Facebook, och att han helt tar avstånd från plattformen. Han menar att han hellre använder plattformarna Snapchat och Instagram för att de inte är lika obehagliga. Under fokusgruppsintervjun delar även Alexander med sig av att han tar del av folks känslor på Facebook, han menar dock att hans Facebookvänner lägger upp både glada och ledsamma inlägg.

Facebook beskriver både och, både glädje och sorg. Jag har sett bilder på Facebook om någon beskrivit sorg över att någon nära skadats i kriget. Då ser man att han inte mår bra och han befinner sig inte i en väl situation. Men man kan också se när folk mår bra, exempelvis när de tar en selfie i Roma och när de går in i affärer och köper något och tar en selfie och lägger ut (Alexander, fokusgruppsintervju).

Rashid delar Alexanders känslor om Facebook och menar att det inte enbart är negativa inlägg om Afghanistan, utan att det också finns vissa positiva inslag om hemlandet. Han ser, till skillnad från de andra deltagarna, också plattformen som en plats att skriva olika texter där han kan uttrycka sina politiska åsikter. Rashid lägger till oss på Facebook efter vårt första möte och vi observerar hans profil och ser vad för typ av inlägg han lägger upp och delar. Han lägger dagligen upp olika bilder med citat, delar YouTube-videos på politiker eller skriver texter med politiska budskap. Rashid verkar inte påverkas av de hemskheter som läggs upp om Afghanistan i samma utsträckning som Alan och Cesar gör.

Allt är inte dåligt. Jag tycker att det också finns bra saker om Afghanistan på Facebook. Jag skriver olika saker, mycket om politik (Rashid, möte 1).

Vad vi kan urskilja ur den insamlade empirin är att ta del av bilder på händelser i Afghanistan och konstant få direktrapporter om det som sker via Facebook är något som är jobbigt för Alan och Cesar. Vi kan därmed se, genom Alans och Cesars starkt negativa känslor gentemot Facebook, att polymedia inte endast bringar positiva känslor och upplevelser. Facebook blir för Alan och Cesar ett medium där de inte gärna har kontakt med vänner och familj hemma, då innehållet som publiceras visar för mycket hemskheter. Facebook blir i stället ett medium Alan periodvis inaktiverar och inte använder, och Cesar tar helt avstånd från plattformen. Därmed blir plattformen snarare något som hämmar deras upprätthållande av relationerna med familj och vänner hemma, än att vara ett hjälpmedel.

Däremot visar empirin även på att Rashid ser Facebook som en tillgång ett kommunikationsverktyg, där han kan ha kontakt med familj och vänner samt dela sina åsikter.

Vidare ser Alexander Facebook som en plattform där individer kan publicera inlägg som är laddade med både positiva och negativa känslor. Madianou och Miller (2012) påpekar att nya informations- och kommunikationsteknologier innebär en annorlunda upplevelse av migrationen till ett nytt land, men redan vid det första mötet med Alan och Rashid förstår vi att detta inte bara behöver innebära positiva förändringar. Även det första mötet med Cesar visar på detta. Tillgången till exempelvis Facebook kan medföra negativa känslor och påminna om hemska minnen från det individen tidigare upplevt, något som inte skulle vara lika lättillgängligt utan sociala medier som Facebook.