• No results found

Ombudgeteringar av investeringar mellan 2008 och 2009 (Se separat

Förslag till kommunfullmäktige

Komunfullmäktige beslutar enligt nedan.

Investeringsbudgeten år 2009 utökas med 115 168 tkr avseende pågående investeringar.

Exploateringsbudgeten utökas med 8 200 tkr avseende pågående exploateringar.

Finansiering av utökningarna sker i den reviderade budgeten för år 2009.

Bakgrund

Förvaltningarna begär att ej förbrukade investeringsmedel och exploateringsmedel under 2008 överförs till investeringsbudgeten och exploateringsbudgeten år 2009.

Investeringsbudgeten 2010 kommer att tas av kommunfullmäktige i juni varvid avsikten är att det ombudgeterade inventarieinvesteringarna från 2008 samt inventarieinvesteringar för 2009

Handlingar

Överskott och underskott i investeringsbudget och exploateringsbudget 2007.

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutar att anta den reviderade budgeten.

Kommunfullmäktige beslutar att minska nämndernas ramar år 2009 enligt bifogat förslag samt uppdrar åt nämnderna att anpassa sina verksamhetsplaner till de minskade ramarna.

Socialdemokraterna reserverar sig mot beslutet Yrkanden

Åke Jönsson yrkar avslag på andra beslutssatsen att minska nämndernas ramar år 2009, samt anpassa sina verksamhetsplaner till de minskade ramarna.

Ordförande ställer därefter frågan om kommunstyrelsen bifaller Åke Jönssons yrkande och finner att kommunstyrelsen beslutat enligt arbetsutskottets förslag.

Omröstning begärs och utfaller med sju röster för arbetsutskottets förslag (Tord Gustafsson (M), Leif Johansson (C), Göran Lidgren (M), Hergus Palmquist (M), Orvar Eriksson (C), Mikael Wendt (FP) och Conny Brännberg (KD) och med fem röster för Åke Jönssons yrkade (Åke Jönsson (S), Helena Dahlström (S), Lars-Erik Lindh (S) Bjarne Medin (S) och Maria Hjärtqvist (S). Sture Grönblad (MP) avstår.

Ordföranden finner att kommunstyrelsen beslutat enligt arbetsutskottets förslag.

Bakgrund

Kommunfullmäktige antog gällande budget för år 2009 i juni år 2008. Då rådde högkonjunktur i ekonomin. Under hösten har konjunkturen kraftigt försämrats och antalet varsel är det högsta sedan årtionden tillbaka. Skatteunderlagsprognoserna har successivt skrivits ned under 2008 och i den senaste prognosen i februari 2009 har skatteintäkterna år 2009 minskat med 62,4 mnkr jämfört med den antagna budgeten.

Den reviderade budgeten år 2009 visar på ett underskott på 18,2 mnkr. För att kommunen inte skall gå in i år 2010 med ett underskott som måste täckas, enligt

Fritidsnämnden 1 184,0

Kommunfullmäktige 0,0

Kommunstyrelsen 2 566,0

Kulturnämnden 888,0

Miljö - och hälsoskyddsnämnden 138,0

Omvårdnadsnämnden 13 000,0

Skolnämnden 13 800,0

Socialnämnden 0,0

Tekniska nämnden 1 660,0

Utbildningsnämnden 4 800,0

Summa 38 320,0

Handlingar

Reviderad budget år 2009. Reducering av kommunbidrag 2009.

16. Äldreombud i Skövde kommun och dess organisatoriska placering

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med omvårdnadsnämndens yttrande och uppdrar till omvårdnadsnämnden att verkställa förslaget och inrätta ett äldreombud.

Motionen om att införa äldreombud i Skövde kommun har tidigare bifallits av kommunfullmäktige, 2006-09-25, § 91.

Motionen anses därmed besvarad och avslutad.

Bakgrund

Kommunfullmäktige beslutade, 2006-09-25, § 91, att bifalla en motion från

folkpartiet att ett äldreombud inrättas i kommunen och att en lämplig organisatorisk tillhörighet utreds. Vidare beslöt kommunfullmäktige 2007-04-23, § 46, att uppdra åt omvårdnadsnämnden:

Att utreda omfattningen av tjänsten

Att utreda om det är möjligt och lämpligt att kombinera funktionen som äldreombud med andra arbetsuppgifter

Förslå en lämplig organisatorisk placering av äldreombudsfunktionen.

Handlingar

Motion om att införa äldreombud i Skövde Beslut i kommunfullmäktige 2006-09-25, § 91 Beslut i kommunfullmäktige 2007-04-23, § 46

Yttrande från omvårdnadsnämnden 2008-12-11, OVN § 136

17. Försäljning av tomträttsfastigheten Skövde 4:300 samt Billingebadet

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige säljer till Host Billingehus i Skövde AB

dels tomträttsfastigheten Skövde Skövde 4:300 på vilken Billingehus ligger för en köpeskilling om 6,5 mnkr enligt upprättat köpekontrakt,

dels Billingebadet med ett markområde uppskattat till 35 000 m2 av fastigheterna Skövde Skövde 4:16 och 4:298 för en köpeskilling om 0,5 mnkr enligt upprättat köpekontrakt. Kommunen skall från och med 2010-01-01 lämna ett årligt driftbidrag på 1,6 mnkr. Driftbidraget skall justeras utifrån konsumentprisindex. Kommunen skall åtgärda kända brister enligt överenskommelse.

Bakgrund

Kommunstyrelsen har 2008-10-01 gett kommundirektören i uppdrag att fortsätta förhandlingen med Host Hoteleiendom AS om försäljning av tomträttsfastigheten samt Billingebadet med ett markområde.

Köpekontraktet för tomträttsfastigheten innebär att kommunen säljer fastigheten för en köpekilling om 6,5 mnkr. Köpeskillingen skall köparen betala kontant på

tillträdesdagen den 30 april 2009. Köpekontraktet innehåller i övrigt för försäljning av tomträttsfastigheter vanliga villkor.

Köpekontraktet för Billingebadet med markområde innebär att kommunen säljer badet med mark för en köpeskilling om 0,5 mnkr. Köpeskillingen skall köparen betala kontant på tillträdesdagen den 30 april 2009. Kommun skall svara för driftkostnaderna under 2009 och från med den 1 januari 2010 övertar köparen ansvaret. Kommunen skall från den 1 januari 2010 lämna ett driftbidrag till köparen på 1,6 mnkr. Driftbidraget skall justeras enligt konsumentprisindex. Driftbidraget förutsätter att kommunen får disponera lokaler som Fritidförvaltningen och idrottsföreningar idag använder samt att köparen håller anläggningen öppen för allmänhet och föreningar.

Kommunen skall åtgärda brister i reningsanläggningen för badbassängerna innan badet öppnar 2009. Kostnaden för åtgärden är beräknad till 1,4 mnkr.

Handlingar

Köpekontrakten med bilagor

Förtydligande p 10 driftbidrag i köpekontraktet fastigheterna Skövde Skövde 4:16 och Skövde 4:298

18. Kommunalt bostadstillägg till funktionshindrade

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutar att avveckla kommunalt bostadstillägg till

funktionshindrade på så sätt att nuvarande bidragsmottagare erhåller fortsatt bidrag men att inga nya bidrag beviljas.

Bakgrund

I Skövde finns liksom i många andra kommuner kommunalt bostadstillägg till funktionshindrade (tidigare benämnt kommunalt bostadstillägg till handikappade, förkortat KBH). Detta bostadstillägg administreras och finansieras av

omvårdnadsnämnden. Reglerna för KBH antogs av kommunfullmäktige den 25 augusti 1980.

Berättigad att erhålla KBH har varit personer med funktionshinder som medför en högre bostadskostnad. Bidraget var också inkomstprövat.

Handlingar

OVN § 142/08 inklusive tjänsteskrivelse

19. Reglementet för Miljönämnden Östra Skaraborg

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutar att godkänna förslaget från miljönämnden Östra Skaraborg att upphäva § 12 i reglementet samt avstå från att lämna förslag på vice ordförande.

Yrkanden

Åke Jönsson yrkar att ärendet ska återremitteras.

Ordföranden ställer frågan om ärendet ska avgöras i dag eller återremitteras, och finner att kommunstyrelsen beslutar att ärendet ska avgöras i dag.

Ordförande finner att kommunstyrelsen beslutat enligt arbetsutskottets förslag att godkänna förslaget från miljönämnden Östra Skaraborg att upphäva § 12 i reglementet samt avstå från att lämna förslag på vice ordförande.

Bakgrund

Kommunfullmäktige i Skövde kommun har i beslut 2008-11-24 § 151, gett miljönämnden i uppdrag att inkomma med förslag på ändring av reglementet för miljönämnden samt förslag på vice ordförande.

Av reglementet § 12, framgår att arbetsutskottet ska bestå av ordförande och två vice ordförande.

Handlingar MN § 15/09

20. Affärsplan för handelsstaden Skövde

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutar att godkänna dokumentet och att det ska ingå som en del i kommunens arbete med strategiskt tillväxt. Kommunfullmäktige uppmanar samtliga nämnder, dock främst tekniska nämnden och byggnadsnämnden, samt uppdrar åt kommunstyrelsens stab, att stödja och i tillämpliga delar verka för att målen i planen uppfylls.

Bakgrund

Handeln är en viktig näring i Skövde, både ur ett sysselsättningsperspektiv och ur ett tillväxtperspektiv då handeln har en stor påverkan på Skövdes attraktivitet.

Inom ramen för samverkansprojektet Handelskraft Skövde har en affärsplan utarbetats under 2008 i syfte att öka kunskapen om, förståelsen för och enigheten kring de frågor som påverkar handelns utveckling i Skövde.

Affärsplanen innehåller konkreta mål och strategier för det arbete som behöver göras för att utveckla Skövde som handelsstad de kommande åren. Då många olika parter, organisationer, företag och kommunala förvaltningar berörs kan denna

utvecklingsplan, också ses som en samverkansplan.

Handlingar

Affärsplan för handelsstaden Skövde

21. Utvinning av deponigas

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutar att anslå 3 mnkr år 2009 till tekniska nämnden för att investera i utvinning av deponigas på Risängen. Finansieringen sker inom det lånetak som beslutas i den reviderade budgeten för år 2009.

Bakgrund

Tekniska nämnden föreslår att tekniska nämnden får använda 3 mnkr ur den avsättning som gjorts för sluttäckning av Risängen för utvinning av deponigas.

Den gas som uppstår på Risängens deponi facklas idag bort eftersom anläggningen inte kan ta hand om gasen.

De medel som avsatts för sluttäckning av Risängen avser ändamålet att utvinna deponigas. Investeringen föreslås ändå bli utförd därför att Investeringen är lönsam, minskar miljöbelastningen och effektiviserar energianvändningen.

Handlingar TEN § 62/2008

22. Ersättning för förlorad tjänstepension och förlorad semesterförmån till politiker med begränsat årsarvode och dagarvode.

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutar att göra ett tillfälligt undantag för tidsramen inom vilken pension och semesterförmån ska redovisas för ersättning. Politiker som har anspråk på ersättning för förlorad tjänstepension och förlorad semesterförmån från tidigare år inrapporterar anspråk senast 2009-09-30. I underlaget ska framgå namn, personnummer samt för vilka år man har anspråk på ersättning och vilken ersättning som avses.

Bakgrund

Förtroendevald vars uppdragstid understiger 40% och som erhållit ersättning för förlorad arbetsförtjänst erhåller även ersättning för ev förlorad pensionsförmån och semesterförmån.

I arvodesbestämmelse för förtroendevalda i Skövde kommun som antogs 2006 anges att ersättning för förlorad pensionsförmån utbetalas efter ansökan en gång per år, och att yrkande om förlorad semesterförmån görs senast 31 januari året efter att förlust gjordes.

Då det framkommit att många inte uppmärksammat den här ändrade hanteringen, gör vi ett tillfälligt undantag och utreder ersättning för förlorad pensionsförmån och förlorad semesterförmån även från tidigare år. Blankett som stöd för inrapporteringen kommer att tillhandahållas från Personalenheten.

23. Åtgärder på grund av brister i arbetsmiljö, Arena Skövde för idrottslärare vid Arena Skövde

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutar att godkänna att investeringar görs till lägsta möjliga kostnad dock högst 3 mnkr i Arena Skövde för att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav på Skövde kommun. Utbildningsnämnden täcker den utökade hyran inom sin budgetram.

Finansiering av investeringen görs i tekniska nämnden och utbildningsnämndens budget.

Bakgrund

Arbetsmiljöverket har förelagt Skövde kommun att vidta åtgärder för att komma tillrätta med lokalbristerna för de idrottslärare som undervisar vid Arena Skövde.

Utbildningsnämnden har 2009-01-29 beslutat att ge tekniska nämnden i uppdrag att åtgärda bristerna. Investeringsutgiften uppgår till 3,7 mnkr.

Utbildningsnämnden föreslår att 1,2 mnkr avsätts av nämndens inventarieanslag för att finansiera utgiften. Nämnden begär en ramökning om 276 tkr from 2010.

I tekniska nämndens investeringsbudget finns medel för att göra lokalinvesteringar av denna karaktär under förutsättning att beställande nämnd täcker den utökade hyran.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att upphäva tidigare beslut AU § 47/2009.

Handlingar UN § 2/2010.

24. Uttalande mot uranbrytning

Förslag till kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige antar nedanstående uttalande mot uranbrytning

Continental Precious Minerals Inc har meddelats undersökningstillstånd för

uranletning och andra mineraler på Billingen, Falbygden och i andra områden. Totalt berörs knappt 1 600 fastigheter i Skövde, Skara och Falköpings kommuner.

Continental Precious Minerals Inc har i ytterligare en ansökan sökt

undersökningstillstånd för ett större område som framför allt berör Falköpings och Tidaholms kommuner. Denna ansökan har av kommunerna, länsstyrelsen och Bergsstaten avstyrkts men överklagats till Länsrätten i Dalarna.

Undersökningstillståndet skapar en onödig oro hos boende för deras framtida livsbetingelser. De områden som berörs har mycket höga miljö- och kulturvärden.

Flera naturreservat, Natura 2000-områden och riksintressen är direkt berörda.

Mot bakgrund av detta uttalar kommunfullmäktige i Skövde kommun som sin uppfattning och vilja att prospektering och brytning av uran icke ska komma till stånd i området och att förberedelserna för verksamheten snarast avbryts.

Kommunerna har enligt Miljöbalken 17 kap 6 § vetorätt mot uranbrytning och vid behov kommer vi använda denna.

25. Alternativ hantering av Pensionspolicyn

Förslag till kommunfullmäktige

I syfte att undvika uppsägningar, ska Pensionsavtalets möjligheter till individuella pensionslösningar ses över.

Tillfälliga avsteg och närmare preciseringar av principiell art i Skövde kommuns Pensionspolicy, delegeras att beslutas av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Delegationen gäller fram till och med den 31 december 2011.

Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

Bakgrund

Pensionspolicyn anger hur pensionsavtalet – KAP-KL - ska tillämpas i Skövde kommun. Särskild avtalspension kan användas då det uppstår behov av att minska personalstyrkan. Särskild avtalspension kan beviljas som hel eller partiell pension.

Förutsättningar för att kunna beviljas särskild avtalspension begränsas av medarbetarens ålder och anställningstid.

”Oförändrad pensionsgrundande lön för äldre anställda” är en annan möjlighet som finns reglerad i Pensionspolicyn. Det innebär att en medarbetare kan gå ner i tjänst utan att tjänstepensionen påverkas negativt. Arbetsgivaren betalar in pensionsavgift till tjänstepensionen utifrån den tidigare tjänstgöringsgraden. Förutsättningar för att beviljas detta är medarbetarens ålder och anställningstid. Därutöver ska erbjudandet tillgodose arbetsgivarens kompetensbehov under en period. Erbjudandet ska vara ett alternativ till att medarbetaren avgår med hel pension.

Med flexiblare bedömningar för dels pensionserbjudanden och dels ”oförändrad pensionsgrundande lön för äldre anställda”, kan pensionsavtalets möjligheter användas mer aktivt som alternativ till uppsägningar.

26. Rapport om gynnande beslut om bistånd som inte har verkställts

Enligt en ny bestämmelse i socialtjänstlagen 16 kap § 6 f-h har kommunerna sedan halvårsskiftet 2006 skyldighet att rapportera om de inte verkställer gynnande beslut om bistånd inom tre månader från dagen för beslutet.

Handlingar

Rapporter från omvårdnadsnämnden och socialnämnden, 4:e kv 2008

27. Anmälningsärenden

28. Valärenden

Partierna lämnar förslag i ärendet.

- - -

I kommunstyrelsens beslut 2009-01-12 har deltagit: (ärendena nr 16 och 17)

Tord Gustafsson (M), Leif Johansson (C), Åke Jönsson (S), Katarina Johansson (M), Hergus Palmqvist (M), Orvar Eriksson (C), Mikael Wendt (FP), Conny Brännberg (KD), Elisabeth Eriksson (S), Anita Andersson (S), Bjarne Medin (S), Maria Hjärtqvist (S) och Morgan Sjöberg (V).

I kommunstyrelsens beslut 2009-03-09 har deltagit:

Tord Gustafsson (M), Leif Johansson (C), Åke Jönsson (S), Katarina Johansson (M) ej nr 12-15,22-25, Göran Lidgren (M) nr 12-15, 22-25, Hergus Palmqvist (M), Orvar Eriksson (C), Mikael Wendt (FP), Conny Brännberg (KD) ej nr 24-25, Douglas Hjalmarsson (FP) nr 24-25 , Helena Dahlström (S), Lars-Erik Lindh (S), Bjarne Medin (S), Maria Hjärtqvist (S), och Sture Grönblad (MP).

Related documents