• No results found

Fr˚agan som skickades ut till de organisationerna, vilka stod med i medlemsregistret hos Milj¨oRedas anv¨andarf¨orening, visade att Excel anv¨ands i en st¨orre utstr¨ackning till uppgifter vilket det inte ¨ar helt anpassat till. Exceldokument anv¨andes av en betydande andel till att samla information f¨or att ˚astadkomma en ¨overblick ¨over till exempel planering och verksamhetsinformation. En ¨overblick, vilket programmet de arbetar med egentligen skall klara av att visa, ist¨allet f¨or att ett komplement skall beh¨ova anv¨andas f¨or att arbetet skall g˚a att utf¨ora p˚a ett bra s¨att. D˚a Excel ¨ar ett program f¨or att ber¨akna och analysera data, ett s˚a kallat kalkylbladsprogram, ¨ar anv¨andandet av Excel f¨or planering och verksamhetsinformation en indikation p˚a att programmet inte anv¨ands till den tillt¨ankta uppgiften.

D˚a svaren visar att en s˚a pass stor andel av organisationerna beh¨over ett kompletterande program f¨or att utf¨ora sitt dagliga arbete, ¨ar det en indikation p˚a att ett nytt system beh¨ovs, d¨ar funktionerna ¨ar verksamhetsanpassade. Ett system vilket uppfyller och effektiviserar arbetet.

5.4 Enk¨atunders¨okning

Enk¨aten som skickades ut till inspekt¨orerna var fr˚an b¨orjan t¨ankt att bara best˚a av ¨oppna fr˚agor f¨or att f˚a mer utf¨orliga svar fr˚an dem om deras tankar kring nuvarande arbetssystemet, d˚a vi endast haft kontakt med en inspekt¨or.

D˚a vi tidigt i arbetet informerades om att de andra inspekt¨orerna valt att inte l¨agga n˚agon tid f¨or att st¨odja v˚art arbete, p˚a grund av dess redan r˚adande tidsbrist med inspektioner, t¨ankte vi om g¨allande enk¨aten. Av den anledningen valde vi att ist¨allet anv¨anda oss av ett antal mer st¨angda fr˚agor samt tre ¨oppna fr˚agor i slutet av enk¨aten f¨or att den inte skulle ta lika l˚ang tid f¨or inspekt¨orerna att genomf¨ora och d¨arav en st¨orre chans p˚a en h¨og svarsfrekvens.

De st¨angda fr˚agorna utformades med ett j¨amnt antal svarsalternativ. Detta f¨or att undvika att den svarande v¨aljer mittenalternativet i en fr˚aga d¨ar de inte k¨anner sig s¨aker p˚a svaret.

Genom att alltid ha ett j¨amt antal svar, antar vi att det ¨ar st¨orre chans att den svarande tvingas t¨anka till en extra g˚ang och v¨alja det alternativ denne k¨anner st¨ammer in b¨ast p˚a aktuell fr˚aga.

De ¨oppna fr˚agorna vi avslutade enk¨aten med, valdes det att ta med en fr˚aga d¨ar inspekt¨orerna fick skriva fritt om det var n˚agot ang˚aende systemet de ville ha sagt och om det var n˚agot som enk¨aten m¨ojligen missat att ta upp. Detta f¨or att f¨ors¨oka f˚a en s˚a bra bild av de nuvarande systemet vi kunde, d˚a vi bara f˚att m¨ojligheten att prata med tv˚a av de som jobbade med systemet.

F¨or att ˚astadkomma en mer precis bild av vad inspekt¨orerna tycker om det nuvarande systemet, hade m¨oten med varje enskild inspekt¨or varit det b¨asta att genomf¨ora. D˚a hade vi kunnat pratat igenom vilka saker de tycker saknas och m¨ojliga f¨orb¨attringar de k¨anner skulle g¨ora deras arbete mer effektivt. Detta ¨ar n˚agot vi inte kunnat genomf¨ora d˚a de valt att inte vara delaktig i arbetet. Det har gjort att vi har f˚att f¨orlita oss p˚a en inspekt¨ors behov och tankar. Vi har i samr˚ad med denne f¨ors¨okt skapa oss en s˚a bra bild som m¨ojligt av verksamheten och utifr˚an denne anpassat applikationen f¨or att l¨osa de problem vi k¨ant till. Enk¨aten gav en bra indikation om att de andra inspekt¨orerna hade n˚agorlunda samma tankar om hur det nuvarande systemet fungerar och de f¨orb¨attringar de ville se.

5.5 Webbapplikation

D˚a webbapplikationen ¨ar i beta-stadie finns det m¨ojlighet till f¨orb¨attringar hos vissa funktioner, som till exempel att skapa gr¨anssnitt till existerande funktioner, vilka ¨ar implementerade i programkoden och implementation av nya funktioner.

En av de st¨orre f¨orb¨attringarna ¨ar att optimera laddningen av listorna med objekt. Detta ¨ar f¨or n¨arvarande en l˚angsam laddning, vilket visar sig tydligt n¨ar n˚agon av sidorna ”Alla objekt” eller ”Min sida” laddar in sina objekt.

En annan f¨orb¨attring ¨ar att skapa ett gr¨anssnitt f¨or importeringsfunktionen, d˚a det f¨or n¨arvarande inte finns n˚agot s¨att f¨or anv¨andaren att genom webbgr¨anssnittet importera data fr˚an ett Exceldokument. Importeringsfunktionen ¨ar dock implementerad i programkoden.

En funktion som saknas ¨ar att l˚ata anv¨andaren exportera informationen fr˚an databasen till ett Exceldokument. Denna funktion var fr˚an b¨orjan av arbetet t¨ankt som ett s¨att f¨or inspekt¨orerna att kunna kontrollera att applikationen utf¨orde och sparade informationen r¨att. Export till Exceldokument skulle vara ett s¨att f¨or inspekt¨orerna att f˚a den information de arbetat med utskrivet f¨or att sedermera kunna j¨amf¨ora och se att applikationen utf¨orde samma sak dess nuvarande system g¨or. Denna funktion blev inte implementerad p˚a grund av tidsbrist och vi ans˚ag att det var b¨attre att slipa p˚a de funktioner applikationen redan har ist¨allet. Fr˚an applikationen finns m¨ojligheten att se all information om objekten vilket g¨or att inspekt¨orerna kan se att funktionaliteten fungerar korrekt d¨arifr˚an.

En annan anledning till att en exportfunktion vore bra uppkom under intervjuerna med inspekt¨oren. En s˚adan funktion ger anv¨andare vilka ¨onskar ha en Excellista ¨over sina objekt utskriven, m¨ojlighet till detta. Det var dock aldrig huvudm˚alet med funktionen d˚a arbetet g˚ar ut p˚a att inspekt¨orerna skall sluta arbeta med Exceldokumentet och ist¨allet arbeta effektivare med applikationen, som komplement till Milj¨oReda.

G¨allande applikationens gr¨anssnitt var det en funktion d¨ar vi st¨otte p˚a problem i implementationen. Det var visningen av inneh˚allet i anteckningar. Anteckningar kan sparas vid kontroller ute hos objekt. Tanken f¨or denna funktion var att visa anteckning i ett popup-f¨onster p˚a samma s¨att kontrollpunkterna visas, se s. 17, figur 10b. D˚a implementationen av detta inte lyckades, ¨andrades visningen till att anv¨andaren flyttas till en ny sida d¨ar anteckningen ¨ar utskriven. Denna borde f¨orb¨attras till att visa inneh˚allet av en anteckning i en popup-f¨onster.

Utvecklingen av webbapplikationen utf¨ordes med regelbundna anv¨andartester f¨or att i b¨asta m˚an anpassas mot arbetet inspekt¨orerna utf¨or. Anv¨andartesterna innefattade endast en av inspekt¨orerna p˚a grund utav den tidigare n¨amnda situationen d¨ar endast en inspekt¨or har varit inblandad i processen att utveckla webbapplikationen. Det har gjort att omd¨omet ang˚aende resultatet av webbapplikationen inte kan anses vara fullst¨andigt, d˚a det under utvecklingsprocessen endast varit en inspekt¨ors tankar och id´eer vi kunnat f¨orlita oss p˚a. Omd¨omet f˚ar ¨and˚a anses vara en indikation p˚a att resultatet av webbapplikationen var positivt och att den var till hj¨alp vid inspektion. Detta d˚a det inte ¨ar en s˚adan stor grupp arbetandes med inspektioner och de sker p˚a n˚agorlunda samma s¨att.

Backend designen ¨ar gjord enligt MVC-m¨onstret (Model View Controller) vilket g¨or att m¨ojligheten finns att utveckla andra gr¨anssnitt mot samma backend. Det inneb¨ar att m¨ojligheten finns att en separat desktop-klient, mobilapplikation eller annan webbtj¨anst kan utvecklas vilket kommunicerar med samma logik och h¨amtar data fr˚an samma databas som webbapplikationen.

5.6 Behov

Sett utifr˚an kravanalysen finns det tre grundbehov samt ett ut¨okat behov vilket applikationen inte uppfyller. Grundbehoven vilka inte uppfylls ¨ar att kunna g¨ora uts¨okning och filtrera p˚a tertial, uts¨okning och filtrera p˚a arbetsvecka samt kunna g¨ora uts¨okning och filtrering av kontrollpunkter. Det ut¨okade behovet vilket inte uppfylls ¨ar importeringen av data tillbaka till Milj¨oReda.

Behovet ang˚aende arbetsvecka och tertial finns det st¨od f¨or inlagd i databasen samt funktioner i backend av applikationen. Det som inte ¨ar implementerat ¨ar den grafiska funktionen f¨or att g¨ora uts¨okning och filtrering av tertial och arbetsvecka. Att dessa tv˚a punkter inte ¨

ar uppfyllda beror till stor del p˚a att det fr˚an b¨orjan inte var helt klart vad tertial och arbetsvecka egentligen innebar i dess arbete, hur de anv¨andes. Eftersom det var ett grundbehov till¨ampades funktionaliteten i backend, men efter m¨oten med kontaktpersonen d¨ar dessa punkter diskuterades beslutades att det inte var en n¨odv¨andig funktion i applikationen. Detta p˚a grund av att inspekt¨orerna redan har ett Exceldokument, vilket ¨ar direkt kopplat till Milj¨oReda, och uppdateras varje natt med information om hur m˚anga timmar varje inspekt¨or arbetat. Denna information visar tiden arbetad under ett tertial samt den planerade tiden en inspekt¨or ska utf¨ora per tertial. D˚a dokumentet ¨ar kopplat till Milj¨oReda och uppdaterades dagligen, ans˚ag inspekt¨oren att det systemet fungerade bra och att en s˚adan funktion i applikationen inte n¨odv¨andigtvis var i behov av att implementeras.

Behovet ang˚aende uts¨okning och filtrering utifr˚an kontrollpunkter blev inte implementerat p˚a grund av tidsbrist. Denna funktion skulle g¨ora det m¨ojligt att s¨oka fram objekt vilket har samma kontrollpunkter kvar att inspekteras. P˚a s˚a s¨att skulle inspekt¨orerna kunna filtrera fram objekt att inspektera utifr˚an kontrollpunkter, detta skulle underl¨atta dess arbete d˚a de kan g¨ora samma typ av inspektion p˚a flera objekt under en dag ist¨allet f¨or att g¨ora olika typer av inspektioner. Inspekt¨orerna kan dock se bed¨omningen av kontrollpunkter hos objekt samt ¨

andra bed¨omningen av dessa.

Det ut¨okade behovet ang˚aende importeringen av data tillbaka till Milj¨oReda har inte uppfyllts. Den funktionaliteten skulle g¨ora att inspekt¨orerna inte ¨ar tvungna att utf¨ora det dubbelarbete vilket det inneb¨ar att f¨orst fylla i informationen i applikationen och f¨or att sedan skriva in samma information i Milj¨oReda. Milj¨oReda st¨odjer importering av data i form av xml-filer [43]. Denna funktion ¨ar ˚arligen avgiftsbelagd f¨or att f˚a k¨oras [43]. Anledningen till att en s˚adan importeringsfunktion inte implementerades var f¨or att kommunens IT-avdelningen inte k¨ande till n˚agot om xml-importering via Milj¨oReda [3]. Detta tyder p˚a att kommunen inte har

k¨opt in n˚agon s˚adan funktion. De SQL-servrar p˚a vilka Milj¨oReda lagrar sin data underh˚alls av kommunens IT-avdelning [3]. Om det d˚a fanns m¨ojlighet att direkt kunna uppdatera data p˚a dessa servrar, fanns det tyv¨arr inte m¨ojlighet att f˚a reda p˚a. Av anledning till att kontakten med kommunens databas-personal, p˚a deras sida, var bristf¨allig. P˚a grund av detta och den r˚adande tidsbristen togs beslutet att ˚asidos¨atta denna funktion. Denna importeringsfunktionalitet borde unders¨okas vidare utifall det ¨onskas att data ¨ar synkroniserad med Milj¨oReda f¨or eventuell framtida utveckling.

6 Slutsats

M˚alet med detta arbete var att:

1. effektivisera arbetet genom att ta fram ett verksamhetsanpassat verktyg 2. minska administreringstiden genom automatisering

3. f¨orenkla tidsplaneringen ¨over objekten

Vi har uppfyllt det f¨orsta m˚alet genom att utvecklat ett verktyg som ¨ar helt anpassad till dess livsmedels- och milj¨oinspekt¨orernas verksamhet genom det n¨ara arbete tillsammans med en av inspekt¨orerna.

Andra m˚alet uppfylls d˚a vi implementerat en importeringsfunktion vilket g¨or att inspekt¨orerna inte ¨ar i behov av att administrerar och skapa ett exceldokument. Ist¨allet anv¨ands webbapplikationen f¨or att hantera objektens information, som exempelvis tider, kontrollpunkter och klassificeringar.

Tredje m˚alet uppfylls d˚a kontrollagertiderna automatiskt r¨aknas ut och att det g˚ar att tills¨atta en kontrollager-inspekt¨or vilket g¨or att planeringskrockar kan reduceras.

Det verktyg som skapats ¨ar en bra grund f¨or inspekt¨orerna att bygga vidare p˚a f¨or att effektivisera sitt arbete. Verktyget i dess nuvarande form fungerar utifr˚an inspekt¨orens tester v¨aldigt bra ute p˚a inspektioner och underl¨attade arbetet.

Referenser

[1] E. Br¨annlund, “Kontrollplan f¨or livsmedel 2014-2016”, Opublicerat dokument, jan. 2014. [2] E. Br¨annlund och P. Gustavsson, Privat kommunikation, G¨avle kommun, 2014.

[3] Databas-personal, Privat kommunikation, G¨avle Kommuns It-avdelning, 2014. [4] P. Gustavsson, Privat kommunikation, G¨avle kommun, 2014.

[5] “Beskrivning av tekniskmilj¨o”, Opublicerat dokument, dec. 2013.

[6] K. Beck, Extreme programming explained: embrace change. Addison-Wesley Professional, 1999, isbn: 0-201-61641-6.

[7] N. S. Gill och S. Sikka, “New complexity model for classes in object oriented system”, ACM SIGSOFT Software Engineering Notes, vol. 35, nr 5, s. 1–7, 2010. doi: 10.1145/ 1838687.1838704.

[8] M. Huaxin och J. Shuai, “Design patterns in software development”, i Software Engineering and Service Science (ICSESS), 2011 IEEE 2nd International Conference on, IEEE, 2011, s. 322–325. doi: 10.1109/ICSESS.2011.5982228.

[9] K. Ji och S. Chen, “Depa (design pattern application) - a component-based model for applying design patterns in software development.”, Informatica (Ljubljana), vol. 25, nr 4, s. 455–463, 2001, issn: 03505596. URL: http://webproxy.student.hig.se:2048/ login?url=http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=edselc& AN=edselc.2-52.0-0035520606&site=eds-live.

[10] Y. Li m. fl., “Detecting source code changes to maintain the consistence of behavioral model”, i Proceedings of the Fourth Asia-Pacific Symposium on Internetware, ACM, 2012, s. 7. doi: 10.1145/2430475.2430482.

[11] S. Jarzabek och L. Shubiao, “Eliminating redundancies with a composition with adaptation meta-programming technique”, i ACM SIGSOFT Software Engineering Notes, ACM, vol. 28, 2003, s. 237–246. doi: 10.1145/940071.940104.

[12] E. Murphy-Hill och A. P. Black, “Refactoring tools: fitness for purpose”, Software, IEEE, vol. 25, nr 5, s. 38–44, 2008. doi: 10.1109/MS.2008.123.

[13] R. C. Martin, Clean code: a handbook of agile software craftsmanship, 1. utg. New York: Pearson Education, 2008, kap. 16, s. 267–270.

[14] E. G. Abels m. fl., “A user-based design process for web sites”, OCLC Systems & Services, vol. 15, nr 1, s. 35–44, 1999. doi: 10.1108/10650759910257850.

[15] C. Abras m. fl., “User-centered design”, Bainbridge, W. Encyclopedia of Human-Computer Interaction. Thousand Oaks: Sage Publications, vol. 37, nr 4, s. 445–56, 2004.

[16] J. Lai m. fl., “A study of the role of user-centered design methods in design team projects”, Artificial Intelligence for Engineering Design, Analysis and Manufacturing, vol. 24, nr 03, s. 303–316, 2010. doi: 10.1017/S0890060410000211.

[17] Apache tomcat, The Apache Software Foundation. URL: http://tomcat.apache.org/ (h¨amtad 2014-05-29).

[18] Apache license, version 2.0, The Apache Software Foundation. URL: http : / / www . apache.org/licenses/LICENSE-2.0 (h¨amtad 2014-05-29).

[19] B. Basham m. fl., Head First Servlets and JSP: Passing the Sun Certified Web Component Developer Exam, 2. utg. ” O’Reilly Media, Inc.”, 2008, kap. 2, s. 39–43, isbn: 9780596516680.

[20] M. Otto och Jacob, Bootstrap. URL: http://getbootstrap.com/ (h¨amtad 2014-05-29). [21] Bootstrap/license, Twitter, inc. URL: https : / / github . com / twbs / bootstrap / blob /

master/LICENSE (h¨amtad 2014-05-29).

[22] S. Petre, Datepicker for bootstrap. URL: http : / / www . eyecon . ro / bootstrap -datepicker/ (h¨amtad 2014-05-29).

[23] Datatables — table plug-in for jquery, SpryMedia Ltd. URL: http://www.datatables. net (h¨amtad 2014-05-29).

[24] Datatables—mit license, SpryMedia Ltd. URL: http://www.datatables.net/license/ mit (h¨amtad 2014-05-29).

[25] H. Bergsten, JavaServer Pages, 2. utg. O’Reilly, 2002, kap. 1, isbn: 0-596-00317-X. [26] J. Hunter och W. Crawford, Java servlet programming. O’Reilly Media, Inc., 2001, kap. 1–

2, isbn: 978-0-596-00040-0.

[27] B. Simpson och F. Toussi, “Hypersql user guide”, eng, s. 319, febr. 2014. URL: http: //www.hsqldb.org/doc/2.0/guide/guide.pdf (h¨amtad 2014-05-22).

[28] Hypersql, HyperSQL License, The HSQL Development Group. URL: http : / / www . hsqldb.org/web/hsqlLicense.html (h¨amtad 2014-05-22).

[29] Openoffice, OpenOffice.org Base, OpenOffice. URL: http://www.openoffice.org/sv/ product/base.html (h¨amtad 2014-05-22).

[30] Apache poi - the java api for microsoft documents, The Apache Software Foundation. URL: http://poi.apache.org/ (h¨amtad 2014-05-24).

[31] Apache poi - legal stuff, The Apache Software Foundation. URL: http://poi.apache. org/legal.html (h¨amtad 2014-05-29).

[32] E. Gamma m. fl., Design patterns: elements of reusable object-oriented software. Pearson Education, 1994, isbn: 0201633612.

[33] U. Bilting, Designm¨onster f¨or programmerare, 2. utg. Studentlitteratur, 2011, isbn: 9789144076089.

[34] J. Biggam, Succeeding With Your Master’S Dissertation: A Step-By-Step Handbook: A Step-by-Step Handbook. McGraw-Hill International, 2011, isbn: 978-0-335-24225-2. [35] Milj¨oredas anv¨andarf¨orening- medlemmar, Milj¨oredas anv¨andarf¨orening. URL: http://

redajust.se/index.php/medelmsregister/matrikel (h¨amtad 2014-05-22).

[36] The java tutorials, Lesson: Writing JavaBeans Components, Oracle. URL: http://docs. oracle.com/javase/tutorial/javabeans/writing/index.html (h¨amtad 2014-05-26). [37] Google. (2014). Overview of google sheets, Google, URL: https : / / support . google .

com/drive/answer/140784?hl=sv&ref_topic=20322 (h¨amtad 2014-04-03).

[38] (2014). Google, The tools your employees want, Google, URL: http://www.google.com/ intx/en/enterprise/apps/business/products.html?utm_medium=et&utm_source= aboutdrive&utm_campaign=en&utm_content=consnav#drive (h¨amtad 2014-04-04). [39] (2014). Google, Det ¨ar dags att b¨orja med Google, Google, URL: http://www.google.

com/intx/sv/enterprise/apps/business/pricing.html (h¨amtad 2014-04-04).

[40] M. Corporation. (2014). Office, ¨Oversikt ¨over att dela och samarbeta om Excel-data, URL: http://office.microsoft.com/sv-se/excel-help/oversikt-over-att-dela-och-samarbeta-om-excel-data-HA010342753.aspx#_Toc261279697 (h¨amtad 2014-06-30).

[41] (2014). Office, Office 365 Small Business, Microsoft Corporation, URL: http://office. microsoft . com / sv se / business / office 365 small business office online -FX103887194.aspx (h¨amtad 2014-06-30).

[42] (2014). Box, Document Management, Box, URL: https : / / www . box . com / business / document-management/ (h¨amtad 2014-06-30).

[43] Import av objekt - edp milj¨oreda sql, Opublicerad dokumentation, EDP Consult AB, mars 2014.

A Tabell ¨over verksamhetsanalys

Tabell 1: Verksamhetsanalys.

Problem Orsak Konsekvens M¨ojlig l¨osning

G˚ar inte att jobba

samtidigt med

dokumentet

Excelfilen l˚aser sig till den f¨orsta som ¨oppnat den.

Kan inte

tidsrapportera n¨ar man ska och har tid.

Fleranv¨andar-system.

De ˚arliga

inspektionerna kan krockar med kontrollager-inspektionerna.

Exceldokumentet

har ingen bra

vy ¨over detta, samt bristande kommunikation. Osynk och f¨orvirring bland inspektionerna. Kan h¨anda att tv˚a ˚aker till samma f¨oretag samma dag.

L¨agga ihop

kontrollager- med

˚arliga-tiden samt kunna filtrera ut dessa. Ev. l˚asa objekt till en arbetare. Exceldokumentet ¨ ar ej best˚aende. Tidsdata sparas ej under flera ˚ar. Tidshistorik ¨ onskas. Excel-dokumentet inneh˚aller inte den informationen. Milj¨oReda rensar

tidsdatat vid ˚arskiftet. Otydlig ¨ overblick ¨ over objekts tider.Finns ingen historik. *Unders¨ok om data

finns g¨omt i Milj¨oReda.

*L¨agga in det i

Exceldokumentet. *Spara historik i annan databas.

H˚alla koll p˚a vilka kontrollpunkter som gjorts p˚a ett objekt.

Informationen finns inte i excel-dokumentet.

M˚aste s¨oka i Miljl¨oReda f¨ore varje inspektion.

*Kan l¨aggas in i

Exceldokumentet idag. *L¨agga in det i ett annat system som l¨aser fr˚an Milj¨oReda. *Skapa ett nytt system vilket enkelt kan visa dessa punkter.

Viss

omst¨andighet vid omf¨ordelning

av objekt, exempelvis vid sjukdom. Ingen funktion skapad i Exceldokumentet f¨or detta. Besv¨ar vid sjukdom eller annan fr˚anvaro. *Implementera en funktion i Exceldokumentet

som kan sk¨ota det.

*F¨orenkla med hj¨alp av ett nytt system.

B Enk¨atunders¨okning G¨avle kommun

Denna enk¨atunders¨okning skickades ut till G¨avle kommuns livsmedels- och milj¨oinspekt¨orer f¨or att f˚a en ¨overblick ¨over hur de upplever nuvarande arbetss¨att.

Hur mycket tid spenderar du uppskattningsvis p˚a att f¨ora in information i Excel och Milj¨oReda efter en kontroll? (R¨akna ej in skrivandet av rapporten till objekten)

Deltagaren v¨aljer ett av f¨oljande fyra alternativ. • 0- till 30 minuter

• 30- till 60 minuter • 60 till 90 minuter • ¨over 90 minuter

Hur upplever du Exceldokumentet?

Deltagaren v¨aljer ett av f¨oljande fyra alternativ. • Fungerar bra

• ¨Ar okej

• Fungerar d˚aligt • Borde g¨oras om

Hur upplever du Milj¨oReda?

Deltagaren v¨aljer ett av f¨oljande fyra alternativ. • Fungerar bra

• ¨Ar okej

• Fungerar d˚aligt • Borde g¨oras om

Hur upplever du nuvarande system? (Excel, Milj¨oReda)

Kryssa i de p˚ast˚aenden du h˚aller med om. T¨ank inte efter f¨or l¨ange utan g˚a p˚a din f¨orsta k¨ansla.

Val av vilka p˚ast˚aenden som deltagaren h˚aller med om. • ”Jag upplever det som kr˚angligt.”

• ”Jag ¨onskar ytterligare funktioner i Excel.” • ”Jag ¨onskar ytterligare funktioner i Milj¨oReda.” • ”Jag upplever det som dubbelarbete.”

• ”Jag f˚ar mitt jobb gjort effektivt.” • ”Inga problem.”

Om du skulle ha m¨ojlighet att kunna fylla i information p˚a plats under en kontroll p˚a tex en surfplatta, skulle du d˚a anv¨anda det? (information, s˚a som anteckningar, kontrollpunktsbed¨omning, kontrolltid m.m)

Deltagaren v¨aljer ett av f¨oljande fyra alternativ. • Ja det skulle jag

• Troligtvis • Troligtvis inte

• Nej det skulle jag inte

Hur upplever du att nuvarande systemet med Excel och Milj¨oReda uppfyller dessa

punkter?

Deltagaren graderar dessa fyra p˚ast˚aenden fr˚an 1 till 4, motsvarande d˚aligt-bra. • Uts¨okning av objekt

• ¨Oversikt av objektens information • Inf¨orande av information p˚a objekt • Anv¨andarv¨anlighet

Upplever du att Exceldokumentet skapar f¨ordr¨ojningar i arbetsprocessen? Deltagaren v¨aljer ett av f¨oljande fyra alternativ.

• Aldrig

• Inget som st¨or. • Ofta

• Alltid

Vilka delar av systemet upplever du fungerar bra?

Related documents