• No results found

Omprövning

In document * meddelanden Skatteverkets (Page 45-48)

Text kommer Text kommer Text kommer Text kommer

2.24 Överklagande

Text kommer Text kommer Text kommer Text kommer

Särskilt om tillverkardeklarerade kassaregister och certifierade kontrollenheter

Av kommentarerna till 7 kap. 2-4 §§ SFL (avsnitt 2.10) framgår att

Allmänt

Bestämmelserna i 66 kap. SFL innebär att Skatteverket får ompröva i princip alla beslut enligt nämnda lag. Inte bara beslut om kontroll-avgift utan även beslut om tillsyn eller kontrollbesök omfattas av

66 kap. SFL

Text kommer Text kommer Text kommer Text kommer ---

Motsvarande bestämmelse fanns tidigare i 31 § kassaregister-lagen.

66 kap. SFL

2 § Skatteverket ska ompröva sina beslut i en fråga som har betydelse för beskattningen eller något annat förhållande mellan en enskild och det allmänna om

1. den som beslutet gäller begär omprövning,

2. den som beslutet gäller eller företrädaren enligt 67 kap. 4 § överklagar,

eller

3. det finns andra skäl.

- - -

7 § En begäran om omprövning ska ha kommit in till Skatte-verket senast det sjätte året efter utgången av det kalenderår då beskattningsåret har gått ut.

Begäran ska dock ha kommit in inom två månader från den dag då den som beslutet gäller fick del av det om beslutet avser

1. registrering, - - -

4. föreläggande,

5. revision, tillsyn över kassaregister eller kontrollbesök, - - -,

7. kontrollavgift, - - -

9. betalning eller återbetalning av skatt eller avgift, 10. verkställighet, eller

11. avvisning av en begäran om omprövning eller ett överklagande eller någon annan liknande åtgärd.

---

Bestämmelserna om omprövning fanns tidigare i 32 § kassa-registerlagen, vilken hänvisade till skattebetalningslagen.

SKV M 2012:7

om tillsyn eller kontrollbesök hindrar dock inte att ett sådant beslut verkställs. Beslut enligt skatteförfarandelagen gäller nämligen enligt 68 kap. 1 § SFL omedelbart (se avsnitt 2.25). Tillsynen eller kontroll-besöket kan alltså fullföljas även om den som avses med beslutet begär omprövning. Det innebär att begäran normalt kommer att behandlas av Skatteverket först när tillsynen eller kontrollbesöket redan har genom-förts.

Enligt grundregeln för tiden för omprövning ska en begäran ha kommit in inom sex år efter utgången av det kalenderår då beskatt-ningsåret har gått ut. När det gäller beslut som rör skyldigheter som avser kassaregister är dock tidsfristen två månader från det att den som beslutet gäller fick del av det.

Särskilt om uppgifter på Skatteverkets webbplats

Skatteverket publicerar på sin webbplats uppgifter om vilka kassa-registermodeller som är tillverkardeklarerade och vilka kontrollenhets-modeller som är certifierade. När det gäller tillverkardeklarerade kassaregister kan fråga om omprövning eller överklagande dels upp-komma om Skatteverket beslutar att inte publicera en deklarerad kassaregistermodell på webben, dels om Skatteverket beslutar att ta bort en kassaregistermodell från publiceringen. I det förstnämnda fallet kan beslutet bero på att Skatteverket bedömt att uppgifterna i till-verkardeklarationen inte är tillräckliga för publicering och i det sist-nämnda fallet kan det bero på att Skatteverket vid tillsyn enligt 42 kap.

3 § SFL konstaterat att en tillverkardeklarerad kassaregistermodell inte uppfyller föreskrivna krav.

Skatteverkets beslut att publicera eller inte publicera på webben är inte ett beslut enligt SFL. Ett sådant beslut omfattas därför inte av be-stämmelserna i 66 och 67 kap. SFL om omprövning respektive över-klagande. Med hänsyn till de ekonomiska konsekvenser som en ute-bliven eller återtagen publicering på webben innebär för en tillverkare får dock sådana beslut enligt allmänna förvaltningsrättliga principer anses vara överklagbara enligt 22 § förvaltningslagen (1986:223) och uppenbart oriktiga beslut ska omprövas enligt 27 § samma lag. När det gäller beslut som fattas av ett ackrediterat certifieringsorgan utgör det inte myndighetsutövning och kan inte överklagas till förvaltnings-rätten. Det faller inte heller under förvaltningslagens omprövnings-bestämmelser. Om en tillverkare t.ex. nekas certifikat av ett certifier-ingsorgan är tillverkaren i första hand hänvisad till att klaga direkt till certifieringsorganet. Omprövning och rättelse sker genom särskilt fast-lagda klagomålsrutiner hos certifieringsorganet. Klagomål på certifie-ringsorganet kan även inges till Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Swedac, som har en egen fastställd ordning för klagomåls-hantering. Klagomålshanteringen finns inbyggd som ordning i det öppna systemet, med tvingande krav i de standarder som ackredite-ringsorganet respektive certifieackredite-ringsorganet är skyldiga att uppfylla.

Beslut som fattas av Swedac kan överklagas till förvaltningsrätten.

SKV M 2012:7

2.24 Överklagande

Allmänt

Beslut som Skatteverket fattar med stöd av skatteförfarandelagen får med några få undantag överklagas (67 kap. 2 och 5 §§ SFL). Ett beslut om kontrollavgift eller registrering får alltså överklagas (jfr. registre-ring avsnitt 2.10, Anmälan av kassaregister). Detsamma gäller beslut om föreläggande med vite.

Bland de beslut som inte får överklagas kan här nämnas beslut som avser föreläggande utan vite, beslut om tillsyn över kassaregister samt om kontrollbesök.

67 kap. SFL

Beslut som får överklagas och vem som får överklaga 2 § Skatteverkets beslut i en fråga som har betydelse för

beskattningen eller något annat förhållande mellan en enskild och det allmänna får överklagas av den som beslutet gäller.

- - -

Beslut som inte får överklagas

5 § Följande beslut får inte överklagas. Beslut som avser ---

2. föreläggande utan vite, - - -

4. tillsyn över kassaregister, 5. kontrollbesök, eller - - -

Tiden för överklagande – huvudregeln

12 § Ett överklagande ska ha kommit in till Skatteverket senast det sjätte året efter utgången av det kalenderår då beskattningsåret har gått ut. Överklagandet ska dock ha kommit in inom två månader från den dag då den som beslutet gäller fick del av det om beslutet avser

1. registrering, - - -,

6. kontrollavgift, - - -

8. betalning eller återbetalning av skatt eller avgift, 9. verkställighet, eller

10. avvisning av en begäran om omprövning eller ett överklagande eller någon annan liknande åtgärd.

---

Bestämmelserna om överklagande fanns tidigare i 32 § kassa-registerlagen, vilken hänvisade till skattebetalningslagen

SKV M 2012:7

Enligt grundregeln för tiden för överklagande ska en begäran ha kommit in inom sex år efter utgången av det kalenderår då beskattningsåret har gått ut. När det gäller beslut som rör skyldigheter som avser kassaregister är dock tidsfristen två månader från det att den som beslutet gäller fick del av det.

Särskilt om uppgifter på Skatteverkets webbplats

Som anförts under avsnitt 2.23 publicerar Skatteverket på sin webb-plats uppgifter om vilka kassaregistermodeller som är tillverkardekla-rerade och vilka kontrollenhetsmodeller som är certifierade. Det framgår i avsnittet också att sådana beslut får överklagas enligt reglerna i förvaltningslagen. Rätt forum vid överklagande hämtas från den allmänna regleringen i 14 § lagen (1971:289) om allmänna förvaltningsdomstolar, som föreskriver att ett beslut ska överklagas till den förvaltningsrätt inom vars domkrets ärendet först prövats.

Av de skäl som anförs i avsnitt 2.23 får beslut som fattas av ett ackrediterat certifieringsorgan inte överklagas till förvaltningsdomstol.

In document * meddelanden Skatteverkets (Page 45-48)