• No results found

Omsorgspersonalens uppfattning

6. Resultat

6.2 Omsorgspersonalens uppfattning

6.2.1 Vad är god kvalitet?

Omsorgspersonal Camilla och Diana har båda två lång erfarenhet av arbetet med äldre i äldreomsorgen. Diana i kommun B framhåller empati som det viktigaste nyckelordet i vad som ska vara god kvalitet, Camilla i kommun A anser att det finns ett flertal mycket viktiga ord inom god kvalitet, men de hon framhåller främst är att få möjlighet att påverka sin situation, att få vara delaktig, självbestämmande och kontinuitet. Camilla tycker att varje människa behöver ha något att stiga upp till. Camilla förtydligar att om vi inte ska göra något med dagen finns ingen anledning att stiga upp och göra sig i ordning, utan alla människor måste få möjlighet att göra något meningsfullt av sin dag. Arbetet runt kvalitet inom äldreomsorgen är de engagerade i båda två på sina respektive arbetsplatser. Diana jobbar heltid och anser att genom att tillbringa så mycket tid på arbetet blir det automatiskt att man blir högst delaktig, hon anser att fokus i kvalitetsarbetet ska ligga på varje individs behov.

6.2.2 Delaktighet och meningsfullhet för de äldre

Camilla berättar att de arbetar utifrån ett socialt synsätt som innebär att fokus ligger på meningsfullhet och att få vara delaktig. Camilla berättar att varje enskild person har ett eget ansvar att klara av sin situation så mycket man har förmåga till, men Camilla säger att hon som omsorgsassistent måste vara mycket lyhörd för då det behövs hoppa in och bli den äldres förlängda arm, att helt enkelt finnas där och hjälpa till då det behövs. Camilla säger att de diskuterar, pushar och stöttar varandra mycket på hennes arbetsplats om hur och vad de kan gör för att den enskilde äldre ska ha det som bra som möjligt. I arbetet ingår att varje person ska få möjlighet till delaktighet och välmående och Camilla berättar att varje dag hon jobbar går hon till samma äldre, i hennes arbetsgrupp har de en tydlig kontinuitet. Detta gör att Camilla känner de äldre väl, men för att de äldre ska känna ett deltagande frågar hon dem varje dag om hur de vill ha sin dag, om vad de vill äta för frukost. Än en gång berättar Camilla vikten av lyhördhet, att ha förmågan och närvaron att känna av och lyssna in vad den äldre vill och kan just för dagen. Camilla säger:

Vi måste verkligen lyssna [...] vill jag inte det här idag, måste jag respektera det. Det är inte för min skull jag går in och gör det, sen kan man tycka att varför gör vi inte så här, varför blir det inte av, men alltså jag måste lyssna till dig, hur mår du idag?

Diana anser att de arbetar mycket med trygghet men även att försöka ge de äldre meningsfulla dagar där omsorgspersonalen arbetar med att se till varje individs behov. Diana säger att för att försäkra sig om att även de som har svårt att uttala sina behov ska må bra arbetar de med att överlag försöka ge en god omvårdnad. Camilla säger att det är det svåraste arbetet är då de äldre inte själva tydligt kan uttrycka sina behov, men att det är viktigt att försöka ge dem den dagen de själva skulle valt. Många gånger kan den äldre exempelvis stiga upp självständigt och påbörja sin dag med att klä på sig och göra sin smörgås, men som omsorgsassistent går Camilla dit för att se att allt är bra, märker Camilla att den äldre börjar få allt större svårigheter får hon stötta den äldre lite mer i de dagliga sysslorna. För att ge de äldre en meningsfull dag arbetar Camilla och hennes arbetsgrupp med en tydlig kontinuitet, vilket Camilla anser ger en stor trygghet hos de äldre. Med tryggheten blir det också att det är enklare att motivera för att till exempel gå till ett café och fika eller bara går ut och gå en promenad. Diana arbetar med en meningsfull tillvaro på så vis att de varje dag försöker se till individens behov, Diana menar att vi måste förstå brukaren för att ge dem en meningsfull tillvaro.

6.2.3 Betydelsen av kompetens och olika professioner

Det finns ett flertal viktiga personer som bör finnas runt de äldre, där både Camilla och Diana tar upp sin egen roll som omsorgspersonal, men även arbetsterapeuter, sjukgymnaster och sjuksköterskor. Diana nämner även enhetschefen som en viktig person och Camilla anser att anhöriga är viktiga. Camilla anser att samtligas roll är att vara en förlängd arm till den som behöver stöd och insatser. Diana säger att de olika professionerna bidrar med kvalitet genom att de har olika kunskap och kompetens. Vidare i diskussionen om kompetens är Dianas åsikt att kompetens inom vård och omsorg är viktigt, men även förmågan till ett gott bemötande krävs för att arbeta med äldre. Camilla säger att de arbetar mycket med spjutspetsar som är grupper där omsorgsassistenter utbildas vidare inom exempelvis psykiatri eller demenssjukdomar. Den gruppen är värdefull enligt Camilla då de där kan lyfta svårigheter och gemensamt försöka lösa problem som dyker upp. Annan kompetens som Camilla lyfter är bemötande. Camilla anser att för att arbeta med äldre behöver man vara glad, tydlig och har ett trevligt bemötande, att ha gått i skolan och läst kan vara viktigt men det viktigaste är att du tycker genuint mycket om människor.

6.2.4 Åsikt om kvalitet

Diana ger ett exempel på en situation där god kvalitet har blivit framgångsrikt:

När den äldre kvinnan fick en plats på boendet kunde hon gå ut själv eftersom det inte fanns några trappor där [...]

Camillas exempel på god kvalitet handlar om lyckade möten där Camilla och hennes kollegor har stöttat de äldre att knyta kontakt med varandra genom att bjuda in varandra på fika

Alltså vi är olika arbetsgrupper, men där vi personal ändå kan kommunicera med varandra där man känner att man5 har känt varandra innan men kanske inte träffat varandra på många år. Där vi kan hjälpa till att knyta kontakter igen, att kanske bjuda på fika, och få komma hem till någon annan […] Genom att vi personal går undan, kanske lämnar de äldre en stund för att sedan komma tillbaka, och man ser glädjen i hur lyckat mötet har blivit, genom att ”nästa gång vi ses ska vi grilla” […] då har jag gjort ett bra jobb!

5 De äldre, förtydligande av uppsatsförfattare

Camilla berättar att då kvaliteten i omsorgen inte blir bra är vid tillfällen då hon inte når fram, till exempel då Camilla inte lyckas att motivera den äldre till att stiga upp och göra något av sin dag. Camilla berättar att hon är medveten om att alla har ett eget ansvar, men hon känner ett misslyckande i sådana situationer. Diana ger ett exempel på en situation som inte alls blev bra då tryggheten togs bort för en äldre kvinna. Situationen var att anhöriga absolut ville flytta sin dementa mamma till ett äldreboende, men där modern blev ännu mer förvirrad då hon inte kände igen sig. Modern ville bara hem och gick sin väg vid upprepade tillfällen. Camilla talar om att de områden de har högst kvalitet inom är kontinuiteten och arbetet med ett meningsfullt liv samt en tydlig kommunikation. Diana anser att på hennes arbetsplats har de hög kvalitet både inom den sociala omsorgen och inom omvårdnaden. Både Camilla och Diana anser att högre kvalitet och ökad kunskap krävs inom de psykiska åkommorna så som demenssjukdomar och psykisk ohälsa i allmänhet, där de inte riktigt når fram till den enskilde.

Diana anser även att de behöver bli ännu bättre på att ge brukaren meningsfullhet i sitt liv.

Camilla och Diana har samma åsikt om att den nationella värdegrunden har de inte märkt så mycket av, det finns en viss osäkerhet om vad den innebär. Båda två tycker att deras kommuners värdegrund har en större betydelse.

Related documents