• No results found

Operationalisering av kultur

In document Partnerskapets påverkan (Page 85-88)

4. EMPIRISK METOD

4.7. O PERATIONALISERING AV VARIABLER OCH FAKTORER I ENKÄTERNA

4.7.3. Operationalisering av kultur

En annan viktig faktor som på olika sätt bör påverkas av partnerskapet är kulturfaktorn. Frågorna i enkäten som fokuserar på partnerskapets påverkan på kulturen samt kulturens påverkan på revisionskvaliteten ska på olika plan utreda det grundläggande sambandet hur partnerskapet påverkar revisionskvaliteten. Likt motivationsavsnittet ovan ska frågorna i enkäten rörande kulturfaktorn pröva de två hypoteserna som utvecklats utifrån teoretiska antaganden i teorikapitlet.

I allmänhet vad gäller studier av organisationer och deras prestationer är det viktigt att beakta den kulturella påverkan som finns. I linje med professionsteorin ska partners vara de som i största utsträckning påverkar bolagets kultur då de allt som oftast är de som arbetat längst inom såväl branschen och bolaget som professionen. De vill alltså, enligt professionsteorin, påverka kulturen i den riktning att professionen bevaras och förstärks. Om blicken istället vänds mot agentteorin bör partnerna även ur detta perspektiv vara intresserade av att förespråka professionens linjer, men inte på grund av syftet att bevara professionen utan för att möjliggöra en större vinst, både monetär och icke-monetär. Genom att få byråns personal att arbeta föredömligt i linje med professionen fås ett gott rykte och därigenom ett stort förtroende. I en tjänstebransch, likt revisionsbranschen, är just förtroendet oerhört viktigt för att kunna sälja sina tjänster. Genom denna försäljning får sedan partnerna sina ekonomiska ersättningar i form av utdelningar, där en ökad försäljning av revisions- och konsulttjänster, på grund av ett ökad förtroende, leder till en ökad ekonomisk ersättning för partnerna. Även de icke-monetära vinsterna med partnerskapet ökar om försäljningen ökar då det till exempel innebär en större status att vara delägare i ett framgångsrikt bolag jämfört mot ett förlusttyngt. Frågorna ställs således för att pröva dessa sambands empiriska användbarhet, där fokus ligger på att undersöka hur partnerna påverkar kulturen i bolagen.

Fråga 22: Besvara nedan frågor

I vilken utsträckning är din byrås värderingar påverkade av era partners? I vilken utsträckning är din byrås arbetssätt påverkade av era partners?

85

Fråga 23: Har partnerna en påverkan på din byrås kultur?

Fråga 22 innebär att respondenten besvarar den faktiska kulturpåverkan partnerna har, i och med att kultur innebär egenskaper såsom ett bolags värderingar och arbetssätt (Bolman & Deal 2003). Fråga 23 ska ses som en kontrollfråga om respondenten avser kultur med liknande definition som vi, där främst värderingar och arbetssätt är viktigt i linje med fråga 22.

Efter dessa frågors besvarande utreds vilken effekt partnernas kulturpåverkan får på hur de verksamma individerna inom revision arbetar. Fråga 24 nedan besvaras endast av de respondenter som anger i fråga 23 att partnerna har en påverkan på kulturen. En risk här är att respondenterna besvarar att partnerna påverkar värderingar och arbetssätt i fråga 22 men inte instämmer i fråga 23. Denna fråga måste dock vara utformad så som den är i och med att fråga 24 använder kulturpåverkan som begrepp, och instämmer inte respondenten i att partnerna påverkar kulturen blir fråga 24 missförstådd.

Fråga 24: Ta ställning till följande påståenden

Partnernas kulturpåverkan uppmuntrar mig till noggrannhet i revisionsarbetet. Partnernas kulturpåverkan uppmuntrar mig till kompetensutveckling inom revision. Partnernas kulturpåverkan uppmuntrar mig till övertidsarbete.

Partnernas kulturpåverkan uppmuntrar mig till att hinna med mer på min arbetstid.

För att se den verkliga påverkan partnerna har på kulturen och vilken effekt denna påverkan har på revisionskvaliteten frågar vi i fråga 24 respondenten hur olika kvalitetsbestämmande egenskaper i revisionsarbetet påverkas av partnernas kulturpåverkan (för förklaring till hur de fyra påståendena förklarar faktorns påverkan på revisionskvaliteten se ovan frågor 15 och 17 i motivationsfaktorns operationalisering).

Nästkommande fråga är en typ av kontrollfråga då vi frågar respondenten rakt ut vilken kvalitetspåverkan partnerna har på revisionen. Svarar han/hon inte i liknande väg som i föregående fråga finns här definitionsdiskrepans mellan oss som utformare av enkäten och respondenten. Dock behöver det inte betyda något eftersom studien genom fråga 24

86

belyser klart och tydligt den verkliga revisionskvalitetspåverkan partnerna har på revisionsverksamma individer och därigenom på revisionsarbetet.

Fråga 25: Hur inverkar partnernas kulturpåverkan på revisionskvaliteten?

Likt fråga 25 är nästa kulturfråga av typen kontrollfråga, där vi vill se hur respondenten svarar angående hur fråga 22:s fokusområden (partners påverkan på byråns värderingar samt arbetssätt) påverkar revisionskvaliteten. Frågan ställs dock på ett sätt och på en plats i enkäten att respondenten inte i direkt anslutning har tänkt eller funderat på partnernas påverkan på kulturen, utan frågan (vilken är nummer 28 i enkäten) tar sikte enbart på byråns värderingars och arbetssätts påverkan på revisionskvaliteten. Mellan fråga 25, föregående fråga som behandlar kultur, och fråga 28 finns ett antal frågor som berör övervakningsfaktorn. Utifrån hur respondenten besvarar denna fråga kan vi med hjälp av fråga 22 tolka hur revisionskvaliteten påverkas av partnerna ur ett kulturperspektiv, genom att kultur anses genomsyra både bolagets värderingar och arbetssätt.

Fråga 28: Besvara nedan frågor

Vilken påverkan har din byrås värderingar på revisionskvaliteten? Vilken påverkan har din byrås arbetssätt på revisionskvaliteten?

Utifrån de enkätfrågor som fokuserar på kulturfaktorn kan vi i analyskapitlet utreda hur respondenternas kultursvar överensstämmer med den bild av byrån som förmedlades under fas 1 (dokumentgranskning) och fas 2 (intervjuer) av empiriinsamlingen, och jämföra detta mot hur revisionskvaliteten förändras i takt med att partnerskapsutformningen varierar bolagen emellan. Särskilt intressant är att se vilken effekt partnerskapsandelen har på kulturen som råder i bolaget, eftersom det är logiskt att tänka sig att partnereffekten på kulturen är positivt sammanhängande med partnerandelen. Ju fler partners per revisionsverksamma individer desto mer bör partnerna påverka kulturen, och genom kulturen revisionskvaliteten. Har partnerna ett särskiljande sätt att arbeta i revisioner, vilket enligt agentteorin och professionsteorin är fallet, blir detta arbetssätt mer påtagligt i verksamheten i takt med att partnerandelen stiger.

87

In document Partnerskapets påverkan (Page 85-88)

Related documents