• No results found

Efter diverse dividerande kommer de fram till att följande områden skall utgöra förslag till den operativa målbilden:

• arbetsklimat • kompetenser • nöjd partner • genomförda förbättringar • avvikelser • leveranssäkerhet • sjukfrånvaro

HK gör dem uppmärksamma på att de måste kunna påverka nyckeltalen i den egna gruppen. ”Det är bra att Ni har tagit med avvikelser, det är ett utmärkt målområde för Er” säger han och fortsätter: ”Ett annat viktigt område är vilka kompetenser Ni i gruppen bör ha”. Kompetenserna diskuteras högt och ljudligt. Alla är inte överens, men HK förklarar att diskussionen skall fortsätta senare, eftersom arbetet med målbilden kommer att ta tid. Målbilden kräver eftertanke och är en ”vägvisare” för gruppens vidare arbete. För att få precision måste beslut tas om vad som skall mätas, när det skall mätas och hur det skall mätas.

En av killarna säger: ” Jag har jobbat på ett par ställen tidigare - där fick vi aldrig veta om det gick bra eller dåligt i projekten. Det är bra att vi får veta efterkalkylen”.

”Vi borde diskutera igenom alla arbetsprojekt så att vi säljer till rätt pris”, säger en annan.

I detta skede enas gruppen om att de av HK föreslagna spelreglerna skall gälla i utvecklings- arbetet (se sid.21) .

När HK presenterade rollerna i projektarbetet underströk han också de etiska aspekterna, vilket betyder att gruppens interna diskussioner inte förs vidare utan stannar inom gruppen, men också att det som skrivs på blädderblad kommer i protokollet. Även enkäten kring arbetsklimat/arbetssituation som fylls i under det första seminariet kommer att behandlas med respekt för medarbetarna och HK nämner också att enkäten fylls i anonymt. I detta sammanhang tog gruppen också ställning till att det var okej att jag noterade mina observationer. Flera av killarna gav uttryck för att de tyckte att det var bra med både spelregler och rollfördelning, men också att de fick veta varför jag var där som observatör.

Arbetsklimat/Arbetssituation

Efter en kort introduktion om målet med enkäten kring arbetssituationen fyller de i sina formulär med största koncentration, ingen sneglar på någon annans papper. Några undrar diskret över någon fråga. Janne som är teamledare ingår inte i mätningen eftersom han mäts utifrån ledarperspektivet. När de är klara med uppgiften får de själva lägga ner sitt formulär i ett kuvert och nästa gång kommer HK att redovisa resultatet. Då skall medelvärdet föras in i målbilden som ett nyckeltal.

Hemläxa/Handlingsplan

Uppföljning är ett honnörsbegrepp i modellen och som en sista punkt före mötesvärderingen tar de därför fram en ”hemläxa” som är en enklare form av handlingsplan och som i detta skedet skall vara genomförd till nästa möte. Senare när de gör sina ”riktiga” handlingsplaner kan aktiviteterna sträcka sig över en längre period beroende på innehåll och komplexitet.

Den sista punkten för dagen är en personlig utvärdering av mötet, vilket den här gången sker i form av några adjektiv. Killarna ser litet frågande ut när HK säger att de skall utvärdera dagen med några adjektiv, men lättnaden sprider sig i deras ansikten när HK förklarar vad ett adjektiv är. Som framgår nedan är det blandade värderingar, men det verkar ändå vara som att de flesta är ganska positiva.

Intressant Positivt Följer upp Tryckt Litet tråkigt Vaket

Intressant Intressant framöver

Vet inte Följer upp Intressant framöver

Innan vi skiljs åtavslutar Janne, som är teamledare, med att säga:

”Det här utvecklingsprojektet gör vi inte bara i rent vinstintresse, utan vi vill skapa en framtid och en trygghet i företaget med bättre arbetsmiljö, mindre dubbelarbete och trivsel. Tack skall Ni ha för idag”! (Protokoll nr 1)

Jag frågar HK om han tycker att det var ett bra möte. ”Ja, det tycker jag”, säger han. Det är alltid lika fascinerande att se hur mycket bra som kommer ur människor när de tillåts att tänka tillsammans. Som Du såg, finns det alltid någon som spjärnar emot i början, det är naturligt, men det vänder efter hand.

Själv var jag nog mest förvånad över att de så snabbt kom in i processen, även om de var ganska så tysta i början. Arbetsklimatenkäten fylldes i under största koncentration och det syntes att alla tog den på allvar.

Seminarium 2

Under dagens seminarium kommer man att fortsätta arbetet med målbilden inklusive analys av resultatet från arbetsklimatundersökningen.

Ett beteende som jag har observerat i företaget är att man tar i hand när man hälsar och så gör vi även idag när vi möts. När alla satt sig går HK igenom det önskade utfallet för dagen varefter de följer upp hemläxan. Det visar sig att alla aktiviteterna har genomförts och det tycks som om medarbetarna gör vad de säger att de skall göra. Till en början var så gott som alla tysta och litet avvaktande, men efter framgången med hemläxan höjs temperaturen och man börjar prata ”hej vilt” i gruppen. Det är nog bra för dem att se svart på vitt vad de har åstadkommit!

Resultat av enkäten kring arbetssituationen

HK presenterar nu resultatet av enkäten kring arbetssituationen som de fyllde i förra gången. Medelvärdet av samtliga tre mätområden: Relationen till arbetet, balansen inom de sex arbetsområdena och förhållandet till ledningen fick ett värde av 3.76, vilket är ganska normalt säger HK, varefter han går igenom resultatet.

Han pekar särskilt på områdena med negativa utfall: Kontroll, belöning, gemenskap, rättvisa och värderingar. Gruppen får nu tillfälle att tillsammans diskutera bakomliggande orsaker vilket de får göra parvis först, för att öka deras fokusering och därefter allmän diskussion. Först därefter gör de analyser och prioriteringar kring vilka områden de vill arbeta vidare med i förbättringsarbetet.

Related documents