• No results found

4. Empiri

4.4 Den optimistiska profilen

Den optimistiska profilen var en av de profiler som kunde skapas och grunden har varit respondenternas övergripande inställning till AI i samhället, deras upplevda kunskapsnivå gällande sparande och investeringar samt ett intresse för att investera i AI-styrda fonder. Profilen utgör 28% av den totala respondentgruppen varav 60% är män och 40% är kvinnor. Av de respondenter som tillhör den optimistiska profilen studerar för närvarande 80% vid universitet.

48

Den optimistiska profilen

Respondent Kön Utbildning Sysselsättning Kunskap Inställning AI

6 Man Universitet Student Hög Positiv

9 Man Universitet Student Hög Positiv

11 Kvinna Universitet Student Hög Positiv

13 Man Universitet Student Hög Positiv

18 Kvinna Gymnasium Arbetar Hög Positiv

Tabell 1: Respondenterna i den optimistiska profilen

4.4.1 Den optimistiska profilens upplevda känsla för AI

Den optimistiska profilen uttrycker initialt en positiv inställning och känsla till användningen av AI.

“Alltså jag känner mig ändå lugn inför hela AI-intåget. Det är klart att vissa jobb och så kommer ersättas men jag tror nog att människan kommer anpassa sig bra som vanligt vid revolutionerande förändringar. Jag själv som vanlig arbetare känner mig faktiskt inte så orolig.” - Respondent (18)

Den optimistiska profilen förstår vilka problem som kan dyka upp och varför det förs en debatt men lägger större fokus på de möjligheter som finns att hämta i användandet av AI. Effektivisering och kostnadsminimering är två av de möjligheter som den optimistiska profilen lägger tyngd på och respondenter i den optimistiska profilen menar att det finns möjligheter att nå ny utveckling men att det mänskliga arbetet aldrig kommer ersättas helt, snarare förändras.

“I och med industri 4.0 och allt vad det innebär så kommer ju AI ta över mer och mer vilket kommer förändra sättet människor arbetar på. Jag ser det som en positiv

49

utveckling för det mesta och är inte särskilt orolig själv. Jag ser det ur mer optimistiska ögon” - Respondent (6)

Respondent (11) och (13) beskriver också en förståelse för den oro som användningen av AI innebär, men trycker på att det kommer innebära fler nya möjligheter. Generellt för den optimistiska profilen är att de menar att utvecklingen av AI är oundvikligt och att det är ett nästa steg för den teknologiska utvecklingen. Den optimistiska profilen tar upp det faktum att människan redan tagit sig igenom introduktionen av en revolutionerande teknik, internet. Ett argument är att de tror att människan överlag och framförallt den yngre generationen, som är uppvuxen med den tekniska utvecklingen, kommer anpassa sig snabbt till de förändringar som kommer ske.

4.4.2 Den optimistiska profilens upplevda kunskaper och intresse för sparande och investeringar

En av de faktorer som är tydlig för den optimistiska profilen är att de har högre kunskap inom sparande och investeringar. De har ofta sparat länge och ger ofta längre, mer välmotiverade utläggningar om varför de sparar i fonder eller aktier. I vissa fall har den optimistiska profilen arbetat med ekonomi eller studerat finansiella ämnen för att utveckla sin kunskap och visar att kunskapen finns genom att motivera sina ställningstaganden kring sparande.

“Jag vill ha en bred exponering mot olika marknader och därför har jag ett aktiesparande som framförallt är exponerat mot Sverige och försöker nå utländsk exponering med hjälp av aktiefonder. Utöver det ser lägger jag också stor vikt vid avgiften och historisk utveckling” - Respondent (9)

Respondent (6) föredrar exempelvis direktägande i aktier som sparform för att undvika avgifter och för att aktivt kunna styra sin exponering, medan respondent (11) väljer fonder för att snabbt kunna sprida risken och slippa göra alla valen själv. Respondent (18) föredrar i dagsläget indexfonder eftersom de minimerar risken och till stor del exkluderar mänskliga bias, samtidigt som möjligheten att nå en bred exponering på ett billigt sätt fortfarande finns.

50

4.4.3 Den optimistiska profilens inställning till olika typer av beslutsfattanden

På frågan om de tror människans intuition är viktig för att en fondförvaltare skall kunna fatta gynnsamma investeringsbeslut menar den optimistiska profilen att intuition inte är en avgörande faktor utan att förmågan att på ett effektivt sätt kunna analysera data är viktigare. Respondent (13) resonerar kring hur mer information leder till välgrundade beslut vilket följaktligen innebär att felmarginalerna minskar, alltså att informationsgrundade beslut borde vara mer träffsäkra än intuitionsbaserade beslut. Respondent (6) tillägger:

“Jag skulle väl spontant säga att om det finns ett AI-alternativ som kan samla in och hantera betydligt mycket mer information än vad en människa klarar av så låter det mycket fördelaktigt. Jag skulle nog absolut kunna tänka mig att substituera bort magkänslan mot den förmågan” - Respondent (6)

Den optimistiska profilen argumenterar också för att en risk som finns med mänskliga beslutsfattare, i det här fallet förvaltare, är att de inte kan hålla koll på allt som händer på marknaden och att i det avseendet är nog en dator bättre. Utöver det tycker den optimistiska profilen att möjligheten att koppla bort känslor och andra mänskliga faktorer ses som positivt.

“Jag tänker att sett över längre tid så kommer nog vanliga förvaltare att få svårt att stå emot och överprestera gentemot AI. Diskussionen i dagsläget är väl att förvaltare knappt kan slå indexfonder över längre tid och en av fördelarna indexfonder har är ju att den mänskliga faktorn tas bort då man investerar i vissa, bestämda bolag inom ett land, bransch eller liknande” - Respondent (9)

Ett problem den optimistiska profilen nämner med att använda AI som ett verktyg för investeringsbeslut är att samtliga beslut baseras på historik och hävdar därför att den enda mänskliga förmågan som saknas är förmågan att kunna blicka framåt.

4.4.4 Den optimistiska profilens intresse för AI-styrda fonder

Den slutgiltiga frågan handlade om respondenten kunde tänka sig att investera i den här typen av fond i dagsläget och den optimistiska profilen hade en positiv inställning till detta investeringsalternativ. Argumenten bakom beslutet grundade sig i det faktum att

51

informationshanteringen var omfattande och att det borde resultera i mindre risk, vilket var en attraktiv egenskap för den optimistiska profilen. Positiviteten och nyfikenheten för AI i kombination med ett investeringsintresse motiverade beslutet om att investera i den här typen av fond.

Related documents