• No results found

Ordförande Individ- och familjeutskott: Bengt-Eric Sandström (L) Produktionschef: Mats Larsson

• Barnavårdsutredningar

• Ekonomiskt bistånd

• Vård och behandling

• Familjerätt

• Familjemottagning

• Familjerådgivning

• Alkohol- och drogrådgivning

• Ensamkommande flyktingbarn

• Fältassistenter och ungdomssamordnare

• Socialjour

• Etablering/Integration

VERKSAMHETSUTVECKLING 2021 Inom flera verksamhetsområden ser vi ett behov av att fortsätta utveckla arbetet i linje med kun-skap och beprövad erfarenhet. Vi följer noga stöd och vägledning som ges nationellt inom område-na evidensbaserad praktik, psykisk ohälsa, miss-bruk och beroende, barn och unga, funktionshin-der, ekonomiskt bistånd samt våld. Det är främst kunskapsguiden.se och FoU i Sörmland som vi använder som utgångspunkt i omvärldsbevak-ningen. Till vår hjälp har vi sedan hösten 2019 en verksamhetsutvecklare.

I barnavårdsutredningar behöver vi kontinu-erligt utbildning/metodstöd i BBIC metoden. Vi har en egen BBIC utbildare för detta ändamål och kommer att utbilda ytterligare en utbildare.

Humanistiska nämnden Individ- och familjeomsorg 45

ökat personalomkostnadspåslag ökar densamma med 403 tkr.

Verksamhetsutveckling bedöms kunna ske inom befintliga ramar och med statsbidrag från socialstyrelsen inom området psykisk hälsa och våld i nära relationer.

Vi utgår från att antalet ensamkommande barn som vi ansvarar för har minskat till mindre än fem i slutet av året. Framöver kommer mål-gruppen att ingå i våra ordinarie verksamheter för barn och ungdomar, då behov av en särskild verksamhet upphör.

En utmaning är att hitta ekonomiskt utrymme för eventuella satsningar på digitala lösningar inom behandling och handläggning.

Med anledning av coronaviruset och dess påföljder kan ett ökat behov inom verksamheten uppstå inför 2021. Ett ökat tryck på försörjnings-stöd är en tydlig risk inför framtiden. Även andra behov av stöd och hjälp från socialtjänst kan komma i fråga.

VERKSAMHETEN 2022-2023

Utredningen ”Framtidens socialtjänst” presenterar förslag till ändringar i socialtjänstlagen i juli 2020.

Det förväntas att utredningen leder till en ny so-cialtjänstlag som implementeras under 2022 och framåt. En ny lag kan innebära behov av föränd-ringar i verksamheten för att möta medborgarnas behov på ett annat sätt än tidigare.

Under 2022-2023 ser vi fortsatt behov av ut-veckling av verksamheter utifrån metoder och

insatser som finns inom socialstyrelsens kun-skapsguide och som är evidensbaserad. Fortsatt digitalisering och utveckling av etjänster.

Under perioden är det planerat att social-kontoret flyttar från nuvarande lokaler. En flytt ger möjligheter till bättre anpassade lokaler för verksamheten. Med anledning av den pågående översynen av socialtjänstlagen kan vissa föränd-ringar och anpassningar av verksamheten bli aktuellt i slutet av perioden.

Antal ensamkommande barn minskar succes-sivt. I början av 2021 blir antalet sex stycken som trosa kommun ansvarar för om rådande omständigheter fortsätter.

NÄMNDENS MÅL

Kommunfullmäktige fastställde mål för 2020 med flerårsplan 2021-22 i juni 2019. Humanistiska nämnden fastställde sex nya mål för Individ- och familjeomsorg i november 2019. Dessa mål täck-er områdena samvtäck-erkan, engagemang, hjälp till självhjälp, medborgarnas behov och önskemål, tidiga insatser och förebyggande arbete. Persona-len har arbetat med en nedbrytning av dessa mål till aktiviteter som bidrar till måluppfyllelsen.

Varje mål mäts genom uppföljning i form av brukarundersökningar, statistik, enkäter till samarbetspartners och enkäter till personal.

Genom regelbundna uppföljningar av nämndens mål finns möjlighet till utveckling av alla delar i verksamheten.

46 Humanistiska nämnden Individ- och familjeomsorg

Samverkan

1. Samverkan kring barn och unga inom Trosa kommuns verksamheter fungerar bra.

Engagemang

2. Socialkontoret ska ha engagerade medarbetare

Hjälp till självhjälp 3. Biståndet i form av försörjningsstöd ska vara

5. Andel brukare som själv söker stöd från tjänsten ökar.

Förebyggande arbete 6. Barn och Ungdomar får bästa möjigt stöd från familjenätverket.

Verksamheter är nöjda med hur samverkan fungerar (svara 3-4 på en skala 1-4) i en årlig enkät. Samverkansforum där socialkontoret och skolkontoret medverkar leder till lämpligt stöd för barn och ungdomar.

Hållbart

medarbetarengagemang, totalt index 85.

Alla ska bidra till sin egen försörjning och stödet från socialkontoret ska utformas så att bidragstagare ska bli självförsörjande så snabbt som möjligt.

Över 80% av brukare ganska nöjd/mycket nöjd med det stödet de har fått.

Fler medborgare vänder sig till socialtjänsten för att få stöd. Vi utvecklar arbetssätt med våra samarbetspartners som bidrar till att brukare kan vända sig till socialtjänsten för stöd.

Vi anordnar mötesplatser för föräldrar i form av föräldracafé-er, föräldrautbildning och utför behandlingsinsatser som ger förutsättningar för föräldrar att stödja sina barn.

Humanistiska nämndens mål

Individ- och familjeomsorg

Vad Mål Mätmetod Kommentar

Egen uppföljning i enkät-form. Uppföljning av alla samverkansforum med utvärdering av deltagare.

Årlig HME enkät.

Redovisas i bokslutet.

Arbetsförmedelningssta-tistik om arbetslöshet, redovisning av varaktighet på bistånd från verksam-hetssystemet Treserva.

Brukarundersökning på myndighet och egen enkät öppenvårdskontakter.

Andel ansökningar i för-hållande till anmälningar.

Andel personer som söker råd och stöd från våra verksamheter.

Utvärdering av föräldraca-féer och föräldrautbildning mm. Öppenvårdsenkät till barn, ungdomar och för-äldrar som deltar i råd och stöd och behandlingsin-satser.

Humanistiska nämndens mål Individ- och familjeomsorg 47

utföras under 2021. Planering kommer att göras i dialog med TVSK som är den förening som nyttjar anläggningen.

Verksamheten fortsätter att utvärdera och utveckla tjänstekoncessionerna Safiren, Trosa gästhamn och Campingen i samverkan med entreprenör.

Vitalisskogen är ett viktigt område för med-borgare avseende stadsnära rekreation och mo-tion. Verksamheten har påbörjat ett arbete med att planera för hur området kan utvecklas bl.a.

i form av tydlig och enhetlig skyltning både vid entréer och i slingorna.

Servicebyggnad vid Trosa havsbad och cam-ping planeras att ersättas under 2021.

Under 2020 fattade kommunfullmäktige beslut om ”Policy och riktlinjer för offentlig konst i Trosa kommun” och verksamheten arbetar med att implementera arbetssätt utifrån policyn.

Upphandling av nytt boknings- och bidragsys-tem kommer att ske 2021.

Fritidsgården arbetar för samverkan och för att utöka aktiviteter/mötesplatser för ungdomarna.

Fritidsgården fortsätter att vara ett viktigt nav för kommunens unga och bidrar till inkludering och minskad risk för utanförskap. Fritidsgården är också fortsatt aktiv i samverkan med skola, soci-alkontor och polis (SSPF) och Trosa kommun kan på det sättet fånga upp vad som händer kring kommunens unga och agera förebyggande.

Fokusområden för Trosa kommuns folkbibliotek är digital delaktighet, minsta barnens språkut-veckling, ungdomar, hälsa och hållbarhet. Från och med slutet av 2020 kommer biblioteket att ha utökat från två till tre barn- och ungdomsbib-liotekarier.

Kulturskolan kommer att ha ytterligare mu-siklärare from ht 2020 för att möjliggöra fler elev-platser. Dessutom kommer verksamheten fortsät-ta effektivisera så att man kan ha fler elever per undervisad timme.