• No results found

Ordförandens summering av verksamhetsåret 2020

År 2020 har nu ”äntligen” avslutats. Styrelsen för pistolsektionen har inte haft några protokollförda styrelsemöten under året. Vi blev, som alla andra, lite avbrutna i våra planer för året. Däremot har både styrelsen och föreningar knutna till SDF Skåne arbetat aktivt för att få till stånd tävlingar i skyttesport i Skåne. 2020 kunde enbart DM i luftpistol arrangeras.

Övrigagrenar blev inställda.

Styrelsens sammansättning; Lasse Amnestål, Klippans Pk; ordförande, ledamöter som i och med årsmötet fullgjort sitt andra år är Rikard Johansson, SSK Norra Skåne och Anders Sjöbergh, Helsingborgs SSK. Stefan Backman, Klippans Pk och Ivan Slabiak, Kullens Pk har nu fullgjort sitt andra år som ledamöter. Suppleanter har Stig Andersson, Helsingborg SSK och Bernt Alpenhoff, Malmö Pk, varit.

Distriktsmästare 2020;

10 m; Herr Guld Bernt Alpenhoff Malmö Pk Silver Jesper Gäf Persson Lunds Pk Brons Lars-Inge Larsson Malmö Pk Dam Guld Christina Rönngren Lunds Pk Inga andra medaljer utgick, pga för få deltagande skyttar HJ; Guld Martin Andersén Klippans Pk

I Regionmästerskapen ställde en hel del skåneskyttar upp, både i krutgrenarna och luftpistol 10m vann Krister Persson, Klippans Pk, bronspengen

25m: I sportpistol vann Bernt Alpenhoff, Malmö Pk guldet. I damklassen kom Eva Berndtson,

Kristianstads Pk, tvåa, medan Martin Andersén, Klippans Pk, vann guldet i herrjuniorklassen Lagtävlingen vanns av Klippans Pk, med Stefan Backman, Krister Persson och Mats Friberg Även i standardpistol vanns guldet av Bernt Alpenhoff, Malmö Pk. I damklassen kom Eva Berndtson, Kristianstads Pk, återigen tvåa.

Lagtävlingen vanns av Klippans Pk, med Stefan Backman, Mats Friberg och Krister Persson Grovpistolmatchen vanns av Ivan Slabiak, Helsingborgs SSK, medan silvret erövrades av Bernt Alpenhoff, Malmö Pk.

Dessa tävlingar avgjordes i Ljungby, medan fripistol och snabbpistol avgjordes i Sävsjö.

50m: bronset togs av Ragnar Skanåker, Helsingborgs SSK

25m: i snabbpistol erövrades två valörer av klippanskyttar. Guldet av Mats Friberg och bronset av Krister Persson

I herrjunior vann Martin Andersén, Klippans Pk, guld

25

SM 25 och 50m avgjordes detta år i Karlstad och Skåne fanns representerat även denna gång, även om det inte var så många skyttar som reste dit.

Den prestation som sticker ut allra mest är Emelie Fält, SSK N Skåne, som erövrade silver i sportpistol i damklassen samt guldet i samma gren för damjuniorer. I sportpistol för damer erövrade även en annan skånska bronset, Sara Lindahl för Hörby PSK.

I standardpistol kom nästa framgång för Emelie Fält, SSK N Skåne, då hon kom trea i klassen äldre juniorer.

I fripistol kom Ragnar Skanåker, Helsingborgs SSK, på en tionde plats i H2 och på en femte plats i H2 i snabbpistol. Mats Friberg kom på tredje plats i H3 i snabbpistol och sexa i finalen.

Lars Unné, SSK N Skåne, kom på nionde plats i grovpistol i klassen H2

Thette Holmberg och Eva Berndtson, båda från Kristianstads Pk, kom på elfte respektive fjortonde plats i D2 i sportpistol. Rikard Johansson från samma klubb, kom på sjunde plats i H1 i nämnda gren, medan Lars Unné från SSK N Skåne kom på en artonde plats i grenen i klass H2. Per Olsson från Kristianstads Pk kom på en tjugotredje plats, också i H2.

I Standardpistol kom Thette Holmberg och Eva Berndtson på nionde respektive tionde plats i klassen D2. Rikard Johansson höll kvar sin sjunde placering även i standardpistol i H1. Lars Unné kom på en trettonde plats i grenen i klass H2

Vet-SM kunde också arrangeras och avgjordes på Öckerö under sensommaren.

Tre skånska klubbar fanns representerade på det mästerskapet; Kristianstads Pk,

Helsingborgs SSK samt Klippans Pk. Och man må ju säga att det var medaljprydda skyttar som åkte från Öckerö efter avslutade tävlingar.

Redan första dagen vann Ragnar Skanåker, Helsingborg, silver i H75 i luftpistol. För övrigt var det första veterantävlingen i luft som avgjordes med 60 skott. Klippans Pk vann lagsilvret i H55.

I snabbpistol vann Ivan Slabiak, Helsingborg, silver i snabbpistol i H45 och Tommy

Andersén, Klippan, brons. I H55 vann Mats Friberg, Klippan, silver och i H75 vann Ragnar Skanåker, Helsingborg, silver.

Lagtävlingen i både H45 och H55 vann Klippan guldet.

Fripistol H75 vanns av Ragnar Skanåker, Helsingborg.

I lag i H55 vann Klippan bronset

Sportpistol D55 vanns guldet av Eva Berndtson, Kristianstad I H55 vann Mats Friberg, Klippan, silver

Lagtävlingen i H45 vann Klippan bronsmedaljerna

Grovpistol H45 vann Ivan Slabiak, Helsingborg, silver, och i lagtävlingen i H45 vann Klippan bronsmedaljerna

Slutligen i standardpistol D55, vann Eva Berndtson, Kristianstad, bronset, medan Ivan Slabiak, Helsingborg, vann bronset i H45. I H55 vann Mats Friberg, Klippan, silvret.

I lagtävlingen vann Klippan guldet i H55.

26

SM 10m försenades på grund av pandemin och kunde arrangeras på Öckerö i oktober.

Snabbluftsskyttet avgjordes med fina resultat av skånska skyttar. I finalen sköt Patrik

Carlsson från Sjöormens Pk till sig en fjärdeplats medan Mats Friberg, Klippans Pk, kom på sjätte plats. För herrjuniorer kom Martin Andersén, Klippans Pk, på silverplats. I Falling Target, herrar, tog Isac Ahlqvist, Lönsboda Pk, bronspengen och i damjuniorklassen vann Emelie Fält, SSK N Skåne, bronset. I luftpistol vann Isac Ahlqvist, Lönsboda Pk, finalen i herrklassen på nytt finalrekord, 239,4p. Emelie Fält, SSK N Skåne, vann silvret i finalen för damjuniorer. Även i finalen för damer vann hon silver! Sara Lindahl, Hörby Psk, kom på sjunde plats. I finalen för herrjuniorer vann Isac Ahlqvist, Lönsboda Pk, ännu ett guld!

Bronset vanns av Viggo Berntsson, från samma klubb. Martin Andersén, Klippans Pk kom på sjunde plats. I lagtävlingen för herrjuniorer vanns guldet av Lönsboda Pk, med ett nytt

svenskt mästerskapsrekord; 1125p, 24x! I herrklassens lagtävling kom Klippan på en femte plats.

Internationella tävlingar var av förståeliga skäl ganska sällsynta, så vi hoppas att år 2021 kommer att bli mer gynnsamt!

Verksamhetsplan för 2021;

Vi ska fortsätta organisera tävlingsverksamheten, utveckla skyttet i Skåne och få fler ungdomar intresserade av skytte. Vi vill verka för en breddad kunskap och en ökad kvalité i skyttet, samt fortsätta att verka för att få föreningarna/skytteklubbarna fortsatt mer delaktiga i verksamheten.