• No results found

Organisation, ledning och styrning av krishanteringen krishanteringen

Övriga referenser

Kapitel 2. Organisation, ledning och styrning av krishanteringen krishanteringen

Ledningssystem

1 § Krishanteringen ska ledas, styras, utvärderas och utvecklas med stöd av ett lednings-system. Ledningssystemet ska vara utformat så att kraven på strålskydd tillgodoses samordnat med övriga krav på verksamheten.

Ledningssystemet ska vara dokumenterat, aktuellt och ändamålsenligt för krishanteringen.

Organisation

2 § Beredskapen för att hantera strålskyddet för arbetstagare vid radiologiska nödsituationer ska anpassas till de exponeringssituationer som möjligen och rimligen kan uppstå och som kan behöva hanteras av verksamheten.

Vid planering av strålskyddet för arbetstagare vid radiologiska nödsituationer ska erfaren-heter från övningar samt uppdagade förhållanden och händelser som har inträffat vid liknande radiologiska nödsituationer tas tillvara.

Tillräckliga resurser för att arbetstagarna ska kunna utföra sitt arbete i händelse av en radio-logisk nödsituation ska avsättas.

Syfte

Bestämmelserna syftar till att verksamheten ska ha organisatoriska förutsättningar att ut-övas på ett strålsäkert sätt. Den som sysselsätter arbetstagare vid en radiologisk nöd-situation ska ha ett ledningssystem i vilket det framgår var i ordinarie organisation som uppgifter, ansvar och befogenheter för planering av arbete vid radiologiska nödsituationer finns.

Tillämpning av bestämmelsen

Med att anpassas till de exponeringssituationer som möjligen och rimligen kan uppstå menas att en riskanpassad bedömning görs utifrån de situationer som arbetstagarna i fråga kan förutses hamna i.

Med erfarenheter från övningar samt uppdagade förhållanden och händelser som har in-träffat avses till exempel att erfarenheter från nationella och internationella händelser ska tas tillvara, exempelvis genom att deltaga i de samarbetsorgan som finns inom området.

Framtagna scenarier värderas lämpligen mot händelser som har inträffat, och erfarenheter som vunnits både nationellt och internationellt.

Tillämpningen av bestämmelsen utgår från vilket ansvar organisationen har vid en radio-logisk nödsituation samt vilka händelser det ska finnas en beredskapsplan för. Lämpligen görs en koppling till den risk- och sårbarhetsanalys som de flesta berörda myndigheter ska göra. Det bör dock påpekas att kraven i den här föreskriften endast avser strålskydd.

Bakgrund och överväganden

Organisationens utformning utgör en grundförutsättning för strålskyddet. Det har även visat sig att erfarenhetsåterföring är av stor vikt för att förbättra strålskyddets planering.

Äldre bestämmelser Bestämmelserna är nya.

10 3 § Beredskapen och krishanteringen ska beskrivas i en beredskapsplan som anger vilka

för-beredelser som har vidtagits och vilka åtgärder som finns tillgängliga för att hantera strålskyddet för arbetstagarna vid en radiologisk nödsituation. Beredskapsplanen ska även beskriva de olika radiologiska nödsituationer som kan tänkas uppstå och som det finns planering för.

Beredskapsplanen ska hållas aktuell.

Syfte

Bestämmelsen syftar till att på ett effektivt sätt hantera och begränsa konsekvenserna för arbetstagarna vid en radiologisk nödsituation.

Tillämpning av bestämmelsen

Med beredskap avses den planering och de förberedelser som har gjorts för att kunna hantera och begränsa konsekvenserna för arbetstagarna vid en radiologisk nödsituation.

Planeringen och förberedelserna sker normalt i linjeorganisationen i den dagliga verk-samheten.

En beredskapsplan kan exempelvis omfatta krisorganisation, bemanning och kompetens, utbildning och övning, styrande och stödjande dokumentation, samverkan med berörda aktörer vid krishantering, samt åtgärder, hjälpmedel och utrustning för att kunna hantera och begränsa konsekvenserna för arbetstagarna vid en radiologisk nödsituation. Ett exempel på stödjande dokumentation är RIB – beslutsstöd till räddningstjänst.

För att hålla kunskaper aktuella och för att testa genomförbarheten av de arrangemang som har förberetts är det viktigt att övningar genomförs. Övningarnas utfall visar på beredskaps-planens ändamålsenlighet och kan användas för utveckling av beredskapen och kris-hanteringen.

I IAEA GSR Part 7 ges vägledning i beredskapsplaner, särskilt i requirement 23, para-graph 6.17. I bilaga XI till rådets direktiv 2013/59/Euratom ges stöd för vad en beredskaps-plan ska innehålla.

Bakgrund och överväganden

Bestämmelser om beredskap finns sedan tidigare för tillståndspliktig verksamhet och införs nu, i enlighet med IAEA och rådets direktiv 2013/59/Euratom, för alla arbetstagare som kan komma att utföra uppgifter vid en radiologisk nödsituation.

Äldre bestämmelser Bestämmelsen är ny.

Referenser

Bestämmelsen genomför artiklarna 69.3 och 98.1 i rådets direktiv 2013/59/Euratom.

Vid utformning av bestämmelsen har principle 9 i IAEA SF-1 beaktats.

11 Kompetens

4 § Det ska säkerställas att de som arbetar vid en radiologisk nödsituation har den kompetens och lämplighet i övrigt som behövs för arbetsuppgifter som har betydelse för strålsäkerheten.

Den kompetens som kan behövas i samband med en radiologisk nödsituation och den kompetens som finns tillgänglig ska på ett systematiskt sätt identifieras och dokumenteras.

Om det behövs för att uppnå och upprätthålla den kompetens som är nödvändig, ska utbild-ningar genomföras eller andra åtgärder vidtas.

Kompetens inom strålskydd

5 § Det ska säkerställas att arbetstagare har den kompetens som behövs för att vidta relevanta skyddsåtgärder vid arbetets utförande och vid en händelse av betydelse från strålskyddssynpunkt.

Arbetstagare ska informeras om de skyldigheter och rättigheter som arbetet innebär.

Syfte

Syftet med bestämmelserna är att säkerställa att arbetstagarna för att kunna vidta relevanta åtgärder behöver ha kunskap om de strålningsförhållanden som kan uppstå och de strål-ningsrisker som arbetet kan innebära, och vilka möjliga skyddsåtgärder som finns tillgäng-liga. Arbetstagarna behöver även ha grundläggande kunskap om faktorer som begränsar exponeringen såsom uppehållstid, strålskärmning och avstånd till strålkällan. De behöver också öva och ha kunskap om de rutiner som påverkar strålskyddet för den specifika insatsen, som till exempel användning av personlig skyddsutrustning, tillgänglighet till utrymmen etcetera.

Tillämpning av bestämmelsen

En ändamålsenlig metod för att genomföra utbildningar är till exempel att samla ihop rele-vanta utbildningar i program. Sådana program, kan upprätthållas specifikt för vissa befatt-ningar, yrkesområden eller tillikauppgifter. En tillikauppgift är en roll eller funktion som en arbetstagare har utöver sin ordinarie befattning, exempelvis i samband med en radio-logisk nödsituation.

Återkommande utbildning och träning är viktigt för att upprätthålla och vidareutveckla kompetensen samt för att säkerställa förtrogenhet med arbetsuppgifter och rutiner i kris-organisationen. Detta är viktigt både för arbetsuppgifter som utförs sällan, samt för arbets-uppgifter som normalt enbart utförs vid en radiologisk nödsituation. Utbildning och information anpassas efter de situationer som arbetstagarna kan förutses hamna i. Några viktiga områden som kan inkluderas i utbildningen är till exempel kunskap om vad strål-ning är, olika strålslag, användande av skyddsutruststrål-ning och mätinstrument, olika typer av radiologiska nödsituationer och hur de kan hanteras och riskförståelse. Utbildnings-innehållet beror dock på vem som utbildas (exempelvis deras förkunskaper som kan skilja sig åt) samt för vad de utbildas.

Med anpassade kompetenskrav efter behov avses att kompetenskraven anpassas utifrån de arbetsuppgifter och situationer som arbetstagaren i fråga kan förutses hamna i. Det kan till exempel vara stor skillnad på kompetenskrav för räddningstjänst respektive frivillig-organisationer. För vissa arbetstagare och situationer är det nödvändigt med utbildning i förväg medan det i andra fall kan räcka med anvisning och instruktion på plats.

I de fall personer i allmänheten tilldelas uppgifter i samband med en radiologisk nöd-situation kan dessa givetvis inte övas i förväg, de måste i förekommande fall utbildas på plats vilket leder till att de främst kan få enklare uppgifter.

12 Artikel 17 i rådets direktiv 2013/59/Euratom innehåller krav på information och utbildning

specifikt för arbetstagare vid radiologiska nödsituationer.

Äldre bestämmelser Bestämmelsen är ny.

Referenser

Bestämmelserna genomför artikel 17 i rådets direktiv 2013/59/Euratom.

Rutiner för personalstrålskydd

6 § Dokumenterade rutiner för personalstrålskyddet vid radiologiska nödsituationer, an-passade efter förväntad strålmiljö och insatsens behov, ska tas fram.

Rutinerna ska hållas aktuella.

Syfte

Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att det finns rutiner för det personalstrålskydd som ska finnas enligt dessa föreskrifter. Rutinerna ska underlätta hanteringen av uppkomna radiologiska nödsituationer så att arbetstagarnas exponering begränsas så långt som det är möjligt och rimligt.

Tillämpning av bestämmelsen

En radiologisk nödsituation kan inträffa i stort sett var som helst, med olika typer av strål-källor och förutsättningar, och det kan därför vara aktuellt med olika rutiner för olika typ-fall.

Rutinerna beskriver lämpligen omedelbara åtgärder för att begränsa exponeringen av arbetstagare.

Rutinerna ingår lämpligen som en del av ledningssystemet men de kan även vara fristående.

Bakgrund och överväganden

IAEA GSR Part 7, requirement 23, paragraph 6.20 innehåller krav på att nödvändiga procedurer ska tas fram så att uppgifter vid radiologiska nödsituationer ska kunna utföras.

Äldre bestämmelser Bestämmelsen är ny.

Referenser

Vid utformningen av bestämmelsen har requirement 23, paragraph 6.20 IAEA GSR Part 7 beaktats.

13

Kapitel 3. Strålskydd för arbetstagare vid radiologiska