• No results found

Utöver de strategiska prioriteringarna jobbar vi ständigt med utveckling av vår roll i det lokala samhället. Vi är det mest lokala studieförbundet och behöver hela tiden se över vår struktur, vårt kontaktnät och våra kontor.

Detta har vi gjort mer av

• Under rådande restriktioner hade SV Västmanland verksamhet i 9 av länets 10 kommuner.

• SV Västmanland har under 2021 haft viss personalomsättning men trots detta kunnat bibehålla kvalitet i verksamheten.

• SV Västmanland har deltagit i flera konstellationer och samarbeten. Bland några kan nämnas Länsstyrelsens arbete mot våld, Demokratiåret,

demokratistugan och Bildningsresan med flera.

Kvalitetsutveckling

SV ska uppvisa god kvalitet i alla delar av verksamheten, det förväntar sig våra deltagare, bidragsgivare och samhället i övrigt. Arbetet med etik, kvalitet och internkontroll bedrivs systematiskt och löpande av såväl avdelningar som förbund. Syftet är att lära i vardagen och att upptäcka avvikelser och fel så snart som möjligt så att de går att åtgärda.

Inom Studieförbundet Vuxenskolan har vi valt att arbeta med uppföljning genom ett årshjul, vilket skapar en tydlig gemensam rytm i organisationen. Samtal om etik, gränsdragning och kvalitet förs löpande. Utifrån vårt arbete med utvärdering och förbättring av föregående kvalitetsredovisning kommer vi att följa upp våra satta mål.

På www.sv.se/om-sv/kvalitetsarbete-i-sv/ beskrivs hela vårt kvalitetsarbete.

Detta har vi gjort mer av

• SV Västmanland har i likhet med övriga avdelningar och övriga studieförbund genomgått omfattande granskning av verksamheten.

• SV Västmanland har under 2021 arbetat intensivt med införandet av nya administrativa rutiner som ett led i kvalitetsarbetet och som ett resultat av granskningar och krav från bland annat Folkbildningsrådet.

• SV Västmanland har jobbat med och har för avsikt att regelbundet fortsätta jobba med, medarbetarskap och ledarskap.

• Tjänstemän och styrelseledamöter i SV Västmanland har under 2021 deltagit i kompetenshöjande insatser.

• Tjänstemän inom SV Västmanland har deltagit i en rikstäckande film för marknadsföring av Studieförbundet Vuxenskolan och vikten av folkbildning.

Lokaler och tillgänglighet

SV Västmanland har sitt säte i Västerås kommun och har kontor i Köping, Arboga, Kungsör, samt musiklokaler i Västerås och Sala. Utifrån tillgänglighetspolicyn har vi en handlingsplan för att anpassa våra kontor och studielokaler, prioritering för detta år är följande mål.

Detta har vi gjort mer av

• Under 2021 genomfördes brandöversyn av lokalerna i Köping, Arboga och Kungsör och brister åtgärdades.

• Översyn av Gruvkontoret, musikhuset i Sala, påbörjades.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljökommittén träffas kontinuerligt och driver och dokumenterar arbetsmiljöarbetet som inkluderar att undersöka risker, genomföra riskanalyser, åtgärda samt följa upp. SV har under året gjort en medarbetarundersökning. Här har vi också ställt fördjupade frågor kopplat till coronaläget och arbetsmiljön med anledning av arbete från hemmet.

Detta har vi gjort mer av

• SV Västmanland hade utbildningsdag med Henrik Mattsson från CUAB, en coach och förläsare inom om medarbetarskap och ledarskap. Ambitionen är att fortsätta det utvecklingsarbetet under 2022.

• SV Västmanland hade nytt upplägg på strategidagarna vilket gjorde allas delaktighet större än tidigare år. Styrelsen arbetade mer aktivt tillsammans med medarbetarna, vilket uppskattades och gjorde arbetet mer strategiskt med större gemensamt framåttänk.

• Arbetsmiljökommittén har haft möten fyra gånger under 2021.

Hållbarhet utifrån Agenda 2030

All SV:s verksamhet bygger på en cirkulär syn på kunskap. Cirkeldeltagandet innebär att du får tillgång till kunskap, insikt och relationer, att du själv bidrar med det samma och att vi tillsammans skapar mervärden genom dialog. Detta är

i grunden en stor del av hållarbetsarbetet, och det gör vi med eller utan hållbarhetsplaner och policyer.

Detta har vi gjort mer av

• SV Västmanland har genomfört flertalet livesändningar med inriktning på målen i Agenda 2030. Ambitionen var högre men pandemin och dess påverkan satte stopp för större arrangemang.

• SV Västmanland påbörjade ett arbete med att i marknadsföringen märka studiecirklar och annan verksamhet med Agenda 2030 målen. Med all inställd och uppskjuten verksamhet så blev detta mindre märkbart.

Uppdragsverksamhet och projekt

Vid sidan av folkbildningsuppdraget är SV en aktör inom övrig vuxenutbildning.

Uppdragsutbildning stärker SV:s roll inom det livslånga lärandet och bidrar till en positiv utveckling för både individ och samhälle.

Genom att i projektform starta nya verksamheter är vi med och bidrar till vår egen- och samhällets utveckling. Kännetecknande för våra projekt är att de har en tydlighet vad det gäller mål, tidpunkt för start, slut och att de utvärderas.

SV:s uppdragsverksamhet och projekt utgår från SV:s värdegrund och använder folkbildningens idé och pedagogik.

Detta har vi gjort mer av

• SV Västmanland har under 2021 färdigställt Samtalsgrupp Senior på finska.

• Under 2021 har SV Västmanland både digitalt och fysiskt lyckats genomföra flertalet Digi 60+ utbildningar. Bland annat har en av våra cirkelledare åkt runt med en husbil och bedrivit cirklar utomhus när restriktioner satt stopp för verksamhet inomhus.

• Även detta år, 2021 genomfördes Tillsammansveckan digitalt och SV Västmanland stod för värdskap och teknik.

Kommunikation och marknadsföring

Varumärkesundersökningen som vi gjorde under 2019 visar att kännedomen om SV är relativt hög bland allmänhet och kommunala beslutsfattare. Studieförbundet Vuxenskolan möjliggör folkbildningsaktiviteter för alla människor som vill utvecklas tillsammans med andra. Hos oss finns alltid plats för folkbildning.

Detta har vi gjort mer av

• SV Västmanland har under 2021 satsat extra pengar på just marknadsföring. Främst har vi byggt upp och använt oss av sociala medier, vilket lett till ett mycket lyckat resultat.

• Vår tekniska utrustning samt ökade tekniska kompetens har skapat förutsättningar för både livesändningar samt inspelade sändningar. Likväl som förfrågningar att filma på uppdrag.

Strategiarbete

Studieförbundet Vuxenskolan har startat ett stort strategiarbete inför förbundsstämman 2023. I vårt strategiarbete ska vi tillsammans gå till botten med vilka vi är, vilka vi vill vara och för vilka vi ska finnas till. Sedan förbundsstämman i maj 2021 är vi inne i en dialogfas som ska ligga till grund för nästa fas, att formulera förslag till beslut. Vi är, som övriga avdelningar i Sverige, engagerade i arbetet.

Detta har vi gjort mer av:

• Styrelsen har diskuterat frågorna på styrelsemöten och deltagit på möten med förbundet och övriga avdelningar i olika konstellationer.

• Medarbetare har diskuterat frågorna på digitala träffar med medarbetare från andra delar av landet.

• Frågorna har lyfts på interna strategidagar.

• Styrelsen har skickat in sitt bidrag till förbundet enligt gängse ordning.

5. SV:s insatser med de särskilda

Related documents