• No results found

Organisationer med kompletterande verksamhet till länsprogrammen

3 Kompetensområde 2, Skydd av miljökänsliga områden

3.3 Organisationer med kompletterande verksamhet till länsprogrammen

Ett antal organisationer bedriver informationsverksamhet som kompletterar länsprogram-men inom kompetensområde 2. Exempel på organisationer som verkat inom kompetens-område 2 under år 2000 är Grön Produktion AB, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Sve-riges lantbruksuniversitet (SLU), Trädgårdsutveckling AB och Svensk Mjölk AB. Samtliga organisationer bedriver rikstäckande verksamhet genom att t.ex. ordna utbildningar,

0 100 200 300 400 500 600

AB C D E F G H I K M N O S T U W X Y Z AC BD län

kronor

kr/lantbruk, växtnäring kr/lantbruk, bekämpningsmedel

0 2 4 6 8 10 12

AB C D E F G H I K M N O S T U W X Y Z AC BDlän

kronor

kr/hektar, växtnäring kr/hektar, bekämpningsmedel

genomföra enskild rådgivning och utarbeta informationsmaterial. Mycket av den verksam-het som genomförts av organisationer har inom kompetensområde 2 riktats mot trädgårds-området. Fortfarande är en stor del av verksamheten inriktad på IP-odling (Integrerad Produktion) i växthus, frukt och plantskolor. För år 2000 har det dock sett lite annorlunda ut i jämförelse med tidigare år. Flera organisationer som tidigare inte verkat inom KULM har beviljats medel för att ta fram informationsmaterial (främst rådgivningsmaterial) inom projektet Greppa Näringen.

3.3.1 Ämnesområde växtnäring

Den största delen av tilldelade medel till organisationer inom ämnesområde växtnäring har lagts inom projektet Greppa Näringen (informationsmaterial, kurser och övrigt), enskild rådgivning plan och informationsmaterial, se tabell 6. Störst deltagande har enskild rådgiv-ning kort och kurser haft.

Tabell 6. Genomförd verksamhet av organisationer med kompletterande verk-samhet inom kompetensområde 2, växtnäringsområdet, under budgetåret 2000.

Mål 1 områden ej inräknade.

Aktivitet Aktivitetskod Deltagare Kostnader (kr)

Studiecirkel C 147 46 600

Enskild rådgivning kort (EK) EK 443 122 900

Enskild rådgivning lång (EP) EP 95 272 200

Fortbildning av rådgivare F 8 4 300

Informationsmaterial I 352 500

Hel- eller halvdagskurs K 427 169 500

Nyhetsblad N 30 400

Demonstrationsodlingar O 10 600

Studieresa R 10 7 900

Fält- eller gårdsvandring V 15 7 400

Informationsmaterial- Greppa Näringen IRI 1 163 500

Kurser - Greppa Näringen IRK 55 65 500

Övrigt - Greppa Näringen IRÖ 1 003 400

Summa 1 200 3 256 700

Utnyttjandegraden har överlag varit mycket god för ämnesområde växtnäring, av de tolv organisationer som verkat inom programmet har åtta stycken en utnyttjandegrad på 90 % eller däröver. Sammanlagt har ca 3,3 Mkr omsatts i verksamhet inom växtnäringsområdet.

De organisationer som beviljats medel för verksamhet inom växtnäringsområdet under år 2000 var Trädgårdsutveckling AB, Grön Produktion AB, Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), SLU Torslunda försöksstation, Nationella stiftelsen för hästhållningens främjande, SLU, Institutionen för Trädgårdsvetenskap, Odling i Balans, Agroväst, Hushållningssäll-skapet i Malmöhus, Optima AB samt Svenska Lantmännen.

3.3.2 Ämnesområde bekämpningsmedel

Inom bekämpningsmedelsområdet har den största delen av medlen utnyttjats för framta-gande och produktion av informationsmaterial samt övriga aktiviteter, se tabell 7. Kurser och enskild rådgivning kort har haft de högsta deltagarantalen. Insatserna inom aktiviteter-na, t.ex. kursverksamhet och enskild rådgivning, har även detta år framförallt riktats mot trädgårdsnäringen med fokus på Integrerad Produktion (IP).

Tabell 7. Genomförd verksamhet av organisationer med kompletterande verk-samhet inom kompetensområde 2, bekämpningsmedelsområdet, under budgetåret 2000. Mål 1 områden ej inräknade.

Aktivitet Aktivitetskod Deltagare Kostnader (kr)

Studiecirkel C 147 46 600

Enskild rådgivning kort (EK) EK 446 127 100

Enskild rådgivning lång (EP) EP 37 114 400

Fortbildning av rådgivare F 8 4 300

Informationsmaterial, artiklar I 558 200

Hel- eller halvdagskurs K 404 202 600

Demonstrationsodling O 10 500

Nyhetsblad N 62 600

Studieresa R 10 7 900

Övrigt Ö 741 400

Summa 1 052 1 875 600

Utnyttjandegraden för ämnesområde bekämpningsmedel har varit god men även här finns problem med organisationer som inte genomför den verksamhet de fått beviljad. Samman-lagt har ca 1,9 Mkr (84,4 %) av beviljade 2,2 Mkr omsatts i verksamhet vilket är en ök-ning jämfört med år 1999. De organisationer som beviljats medel inom bekämpök-ningsme- bekämpningsme-delsområdet var Trädgårdsutveckling AB, Grön Produktion AB, Lantbrukarnas Riksför-bund (LRF), Institutionen för trädgårdsvetenskap, Institutionen för ekologi och växtpro-duktion, Fältforskningsenheten (samtliga vid SLU), Föreningen skogs- och lantbruksfilm och Visavi God Lantmannased AB.

Liksom tidigare år anser organisationerna att det också fortsättningsvis är viktigt att utveck-la och fördjupa miljöarbetet. De odutveck-lare som kommit långt behöver få möjligheter och me-toder att ytterligare förbättra sig, samtidigt som fler måste ta första steget med att börja arbeta mer aktivt med miljöfrågorna. De organisationer som arbetar mycket med direkta insatser (t.ex. kurser och enskild rådgivning) kan se ett positivt resultat av sitt arbete och har även uppslag till hur det kan utvecklas i framtiden. Informationsmaterialet som produce-ras når ut till stora grupper och är uppskattat och används men det finns fortfarande ett behov av mer information och verksamhet inom ämnesområdet.

3.4 Jordbruksverkets verksamhet

Jordbruksverket har regionalt placerade rådgivare både inom växtnärings- och bekämp-ningsmedelsområdet. De utgör en länk mellan Jordbruksverket, forskningsinstitutioner och den verksamhet som sker gentemot lantbrukarna och trädgårdsodlarna ute i länen. Den huvudsakliga målgruppen för deras verksamhet är de rådgivare som ansvarar för kun-skapsförmedling till den enskilde jordbrukaren. Till arbetsuppgifterna hör utarbetande av gödslings- och bekämpningsstrategier, produktion av informationsmaterial samt prognos- och varningsverksamhet på bekämpningsmedelsområdet. De regionalt placerade rådgivar-na deltar också i olika slags kurser för rådgivare.

Jordbruksverkets egen regionala verksamhet anses fungera mycket bra och är ett uppskat-tat inslag inom programmen. Från växtskyddscentralerna framförs dock att det blivit allt svårare att nå ut med ny och viktig information till länsstyrelserna eftersom dessa dragit ned på direktrådgivningen. Information till andra grupper av rådgivare blir därmed allt viktigare för att nå ut med budskapet till odlarna.

Kostnaden för den regionala verksamheten inom växtnäringsområdet uppgick totalt till ca 3,4 Mkr år 2000. I summan ingår kostnader för informationsmaterial, demonstrationspro-jekt och rådgivningsverksamhet. För bekämpningsmedelsområdet har ca 12,6 Mkr använts för den regionala verksamheten vilket innefattar demonstrationsprojekt, informationsmateri-al, prognos- och varningsverksamhet samt rådgivningsverksamhet. Växtskyddscentralernas personal deltar ofta som experter i t.ex. kurser och fältvandringar.

För att stödja verksamheten lokalt och regionalt producerar Jordbruksverket kurs- och informationsmaterial, tar fram hjälpmedel för informationsarbetet och anordnar fortbild-ningskurser. Den viktigaste satsningen under år 2000 var planering av det intensifierade rådgivningsprojektet Greppa Näringen. En projektledare som arbetar inom Jordbruksver-kets regionala organisation utsågs under året. Inom ämnesområdet växtnäring gjordes under år 2000 informationsinsatser och kurser till den sammanlagda kostnaden av ca 940 000 kr.

En viktig del inom växtnäringsområdet är utvecklingsarbetet av dataprogrammet STANK.

Ett annat viktigt informationsprojekt som drivits vidare under år 2000 var vidareutveckling av Internetsidan Växteko (http://sll.bibul.slu.se) där svensk litteratur om ekologiskt produk-tion och växtnäringslitteratur läggs ut, samt ett kväveprovtagningsprojekt. Sammanlagt upp-går kostnaden för Jordbruksverkets centrala och regionala verksamhet under år 2000 för ämnesområde växtnäring till ca 5,7 Mkr, vilket innebär att ca 87 % av budgeterade medel förbrukats.

Inom bekämpningsmedelsområdet har 6 fortbildningskurser anordnats. Kursverksamheten har totalt kostat 107 000 kr och samlat ca 70 deltagare. De kurser som har hållits är:

Sommarträff för rådgivare i Halland, ”Att använda kemiska bekämpningsmedel” (2 kur-ser), träff för rådgivare som arbetar inom kompetensområde 2 (gemensamt med växtnär-ing), deltagande i fortbildningskurs för trädgårdsrådgivare på Åland samt utbildning av funktionstestutförare. Informationsinsatserna på bekämpningsmedelsområdet har kostat ca 1 Mkr. En omfattande skrift om utsädesburna sjukdomar på lantbruksväxter har tagits fram. Materialet till behörighetskurserna har uppdaterats och tryckts om liksom bekämp-ningsstrategierna. Ett flertal informationsbroschyrer har tryckts om. En ny bok om ogräs (Ogräs på åker och i trädgård) har tagits fram av LT:s förlag och ingår numera i behörig-hetsmaterialet. Den totala kostnaden för Jordbruksverkets verksamhet på

bekämpnings-medelsområdet (central och regional verksamhet) var 14,8 Mkr. Detta utgör 87 % av de medel som budgeterats.

4 Kompetensområde 3, Främjande av

Related documents