• No results found

4. Empiri

4.3 Dagsläget, hur det ser ut idag

4.3.2 Organisationsschema

Organisationsschemat enligt nedan visar hur Torshälla Golfklubb är uppbyggd, något som inte skiljer sig speciellt mycket från hur de flesta golforganisationer är uppbyggda och verkar idag. Emellertid har det numera börjat bli allt vanligare att bolagisera golfklubbar, detta perspektiv liknar allt mer ett vinstdrivande och vinstmaximerande företag, där företagandet står i ett större fokus i jämförelsevis mot klubbar som drivas av och med medlemmarna. Då medlemmarna är det största fokus för klubben. Men i fallet med Thgk är klubben inte bolagiserat, och kommer troligtvis inte bli det under en snar framtid, utan organisationen drivs och ”ägs” genom sina medlemmar, vilket trots allt fortfarande är den vanligaste formen vid drivandet av en golforganisation. Detta genom att medlemmarna vid inträde i klubben betalar in en engångssumma i form av ett så kallat medlemslån, som de får tillbaka vid ett eventuellt utträde ur klubben, vidare betalar medlemmarna därefter en årsavgift, som dock kan variera beroende på vilken medlemsform man väljer att ha. Organisationsschemat visar även på vilka som arbetar ideellt och vilka som är anställda. Styrelsen består av ordförande, sekreterare, kassör samt representanter för de olika kommittéer som finns i klubben, dam, veteraner, ungdom/elit, bana/fastighet samt tävling. Vidare finns det även inom styrelsen två suppleanter samt ytterligare en person som sitter som sakkunnig, i egenskap av intendent. De som sitter i styrelsen gör detta ideellt. Utöver detta finns det även stödfunktioner till styrelsen som fungerar som valberedning samt en kallad AU-grupp. Valberedningen tar inför det är val av personer fram förslag till årsmötet som sker i hösten där personen då får väljas av klubbens medlemmar. AU-grupp har som funktion att i först hand diskutera en rad frågeställningar innan det läggs fram till styrelsen. Som en form av förberedande funktion, i fall det kanske handlar om komplicerade frågeställningar. Då diskuterar de fram eventuella förslag på huruvida man kan lösa en specifik fråga som senare styrelsen i sin tur får besluta om. Den nuvarande ordföranden tillträdde den posten vid årsskiftet 2009/2010, han efterträdde den dåvarande ordföranden som suttit som ordförande i cirka 10 år. I och med att han är förhållandevis ny på denna tjänst går mycket tid förnärvarande till att sätta sig in i de nya arbetsuppgifterna som det innebär att vara ordförande i en golfklubb. Även som det kan ses i organisationsschemat på nästa sida finns det en restaurangverksamhet, den är dock fristående från klubben och drivs halvårsvis genom entreprenör som hyr lokalerna, och är därmed stängd under vinterhalvåret.

25 Som nämnt tidigare är för närvarande tjänsten som tränare/pro vakant, detta på grund av att personen som suttit på den posten under 17år numera valt att inte vara kvar i organisationen. Personen valde från och med årsskiftet 2010/2011 att inte vara kvar i organisationen, då denna fått en ny tjänst på ett annat företag. Innan ledningen hittar en ersättare till den tjänsten kommer den att vara vakant, i och med att det kan ta tid att hitta en lämplig person som kan passa in i organisationen. Likväl arbetar man från ledningens sida med att hitta en lösning på detta uppkomna problem, dock blev vissa inom ledningen förhållandevis överraskade i och med detta avhopp från organisationen. Vilket i sin tur skapade en viss problematik i sig inom verksamheten. De menar vidare att hade de fått detta besked till viss del tidigare i höstas eller tidigare under vintern hade det kanske inte blivit ett så stort problem som det nu har blivit. Vidare anser de att hade de på ett tidigare stadie kunnat gå ut och söka efter en ersättare. Problemet ligger i att det kan vara svårt att hitta en lämplig person med rätt utbildning samt med egenskaper som passar in i Thgk. Denna typ av antingen arbetslösa personer eller en person som är villig att byta klubb är inte lätta hitta. Då denna typ av tjänst kan ses som aningen komplex, i och med förhållandevis konstiga arbetstiderna och väldigt specifika arbetsuppgifter.(OB.7) Detta kan vara ett exempel på en specifik frågeställning som AU- gruppen diskuterar i första hand för att senare ta det vidare till styrelsen. Gruppen i sig beslutar inget utan själva diskussionen och beslutsgången sker i styrelsen. AU ventilerar och eventuellet prestenterar förslag på en lösning. Dock idag finns det ingen konkret lösning på hur man skall lösa frågan med den vakanta tjämsten som tränare och pro. (OB.5)(OB.7)

Figur 4 Egen bearbetning av organisationsschema i Torshälla Golfklubb

Styrelse

Består av ordförander från; Senior-, Dam-, Tävling-,och Ungdom/Elitkommittérna. Samt

sekreterar och kassör.

Ordförande (ideell) Intendent (anställd) Ekonomi (anställd) Restaurang (egen) PRO (anställd) vakant Extra sommarpersonal (anställda) HeadGreenkeeper (anställd) Banpersonal (anställda) Valberedning (ideell) AU-grupp (ideell)

26 I takt med att personen som arbetat som tränare och pro sagt upp sig från organisationen skapade det i sin tur en problematik för klubbens ledning. De står nu inför en kommande säsong utan en tränare. Då det finns spelare inom klubben som är på en nivå som elitspelare som i sin tur kräver en viss typ av träning har det skapat ett problem för ledningen i hur man skall hitta en ny tränare som klara av de kraven. Dock har man från de ansvarigas sida gjort ett första försök till att lösa detta nyligen uppkomna problem, de har då först kallat till ett möte med alla elitspelare i organisation för att på så sätt ta reda på vilka eventuella krav de ställer på en ny tränare eller om det möjligtvis kan finnas en annan lösning på detta. (OB.8)

Related documents