• No results found

5. Presentation av resultat och analys

5.5. På vilket sätt uttalar sig artiklarna om källor?

Resultat

I nyhetsartiklarna är det främst vd:n Torbjörn Bergvall vilket intervjuas och får uttrycka sig och ge sin version av händelsen till media. Det framkommer även artiklar där allmänheten får möjlighet att uttala sig om krisen. Svenska Djurparksföreningen samt djurparkexperter inom området redovisas i många av dessa artiklar och även Parken Zoo’s ordförande Tommy Hamberg intervjuas ett flertal gånger.

Bergvall uttalar sig bland annat om djurhanteringen; “Och just nu håller frysarna med döda djur på att tömmas”, (Expressen, 2012-10-19). Han får även göra uttal som berör Helena Olssons befattning; ”Beslutet om tjänstebefrielse baseras på att Helena Olsson har gjort felaktiga uttalanden som skadat Parken Zoos varumärke, samt att hon brustit i administrationen kring kvalitetssäkringen av rutiner i djurparksorganisationen” (Dagens Nyheter, 2012-10-19).

I organisationen Parken Zoo uttalar sig Hamberg och säger bland annat; “Jag gav ett glasklart besked till vd:n halv tre i natt att detta upphör nu och alla djur går till destruktion” (Expressen 2012-10-17).

Utomstående personer vilka får uttala sig är bland annat Fredrik Wallén, pressansvarig vid Polisen i Sörmland. Wallén berättar om att det upprättats anmälningar gentemot Parken Zoo: “Det stämmer, alla anmälningarna är ju kopplade till tevereportage om Parken Zoo. Dels har vi själva upprättat en egen anmälan där vi avvaktar med

brottsrubriceringen, vi vill utreda vilket brott det kan röra sig om” (Svenska Dagbladet, 2012-10-19).

Ingrid Eilertz, chef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket, uttalar sig och meddelar att den svenska djurparksföreningen kallat till möte för samtliga ledningar: “Vi vill agera så snabbt som möjligt och har kommit överens med Svenska djurparksföreningen om att hålla mötet redan nästa vecka. Samtliga ledningar för de

cirka 20 djurparker som är medlemmar i föreningen kallas till mötet. Representanter från de länsstyrelser som har många djurparker i sina län kommer också att bjudas in”

(Svenska Dagbladet, 2012-10-19).

Det finns även vissa artiklar vilka både innefattar uttalanden från organisationen, tidigare anställda, djurexperter samt allmänheten. I en nyhetsartikel ur Expressen redovisas följande källors uttalanden, där vissa försvarar Parken Zoo: “Men en avlivning kan ibland vara den bästa lösningen” (Expressen, 2012-10-17), samt

“Svenska djurparker är förhållandevis bra djurskyddsmässigt i jämförelse med andra håll i världen. Det kanske många känner igen, att när man gått på djurpark utomlands så har det inte varit så roligt. Det måste man ha i minnet när man diskuterar att skicka iväg ett djur till en annan djurpark” (Expressen, 2012-10-17),

Andra uttalar sig enbart har negativt om fallet. Den tidigare anställda veterinären vid Parken Zoo säger: “Jag gjorde så mycket jag kunde för att få en ändring till stånd. När jag inte lyckades med det sa jag upp mig” (Expressen, 2012-10-12).

Vidare berättare en tidigare anställd djurvårdare på Parken Zoo: “Jag frågade en av mina kollegor vad som händer. Då säger han till mig, lite tyst, att det ska komma nya djur.

Pumorna blev avlivade på måndagen och på torsdagen kom jaguaren” (Expressen, 2012-10-17).

I endast en av alla artiklar finns Helena Olsson citerad, detta citeras från tidningen E-kuriren: “Det är bara att erkänna att jag inte hade koll vid det tillfället. Och jag gjorde fel som uttalande mig ändå, jag skulle ha kollat upp det innan. Jag är så ledsen för att det här har påverkat och dragit uppmärksamheten ifrån det som faktiskt görs på Parken Zoo”, (Expressen, 2012-10-18).

Enbart Aftonbladet skriver i en nyhetsartikel att de sökt Helena Olsson flera gånger för en kommentar; “Aftonbladet har flera gånger sökt Helena Olsson för en kommentar”

(Aftonbladet, 2012-10-19).

5.5.1. Analys

Kärnan i nyhetsartiklarna när det gäller olika källors uttalanden är att det förekommer en stor variation på vilka som får möjlighet att uttrycka sig, och det är tydligt att de flesta nyhetsartiklar bygger kring dessa uttalanden och ger tyngd till det som skrivs.

Helena Olsson är i fokus i många av de nyhetsartiklar vilka publicerats om Parken Zoo, dock så är hon inte en enda gång intervjuad i något av fallen och övriga i organisationen anser att hennes uttalanden skadat varumärket. Olsson blev som enskild person måltavla och hennes avskedande kan liknas vid avgången för moderaternas stadsråd. Detta då stadsråden blev avskedade på grund av att de skulle skada moderaternas trovärdighet och varumärke (Allern & Pollack, 99-101).

I resultatet går det att avläsa att Torbjörn Bergvall och Tommy Hamberg har samma version av händelsen och i alla nyhetsartiklar vilka berör uttalanden från organisationen, är det enbart dem som uttalar sig. I praktiken finns det en möjlighet att medierna kan avgöra hur kriser ska beskrivas och medierna kan därmed i vissa fall styra krisen förlopp genom inriktningen på sin rapportering (Larsson, 2008:295). Tydligt i resultatet framgår det att media låtit många källor uttala sig, både inom och utanför organisationen. Även polis och jordbruksverk har blivit kontaktade, liksom andra djurparker och djurexperter.

Vilket visar på att många olika aspekter tagits med i storyn kring Parken Zoo.

Genom att flera olika källor för möjlighet att uttala sig, har det gett en omfattande bild av händelsen och såväl positiva som negativa uttalanden har redovisats. Och det går att se att media använt sig av berättartekniken tillspetsning i flera av artiklarna, där de lyfter fram citat och källor (Johansson, 2008:32).

Tidigare anställdas version om hur Parken Zoo skött sin djurhållning på ett dåligt sätt presenteras, men även djurexperter vilka anser att avlivning ibland kan vara det bästa sättet får komma till tals. Således ges även allmänheten en chans att få uttrycka sig i skandalen, och inte enbart organisationen. Media förmedlar ofta en liknande bild av

krisen som de ansvariga men visar även andra infallsvinklar, så som reaktioner från allmänheten (Larsson, 2008:295).

Något resultatet visade på var att artiklar med skilda meningar hos de källor som uttalade sig förekom i slutet av fasen som kallas: “Big bang” (Jarlbro, 2004:10-11), och att det i början av krisen istället publicerades artiklar vilket visade en negativ syn gentemot Parken Zoo.