• No results found

5. Konsekvenser av förslaget

5.4. Påverkan under byggtiden

Utbyggnaden till fyra spår kommer att pågå under fl era års tid. Påverkan som uppkommer till följd av byggnadsarbetena är normalt sett temporär och övergående och skiljer sig på detta vis från utbyggnadens permanenta påverkan.

Miljökonsekvenser i byggskedet

Nedan anges miljökonsekvenser under byggtiden. För en mer utförlig beskrivning, se miljökonsekvensbeskrivningen.

Stads- och landskapsbild

De tillfälliga spåren, byggvägarna och massupplag utmed järnvägen kan innebära intrång/påverkan på stads- och landskapsbilden och utblickar, men eff ekten är inte bestående. En, under byggtiden, tillfällig bro över Vragerupsvägen norr om Hjärup, kommer också att innebära en förändrad vy som tillfälligt påverkar och begränsar siktlinjerna i det öppna landskapet.

Staff anstorps kommun undersöker dock möjligheten att behålla bron efter byggskedet, vilket i så fall hanteras av kommunen i kommande detaljplaner.

Kulturmiljö

De tillfälliga upplagen och de tillfälliga spåren innebär en temporär påverkan på kulturmiljön under byggtiden.

Naturmiljö

Arbeten i form av bland annat spontning och utfyllnad i Åkarpsdammen för de tillfälliga spåren samt kulvertering och omgrävning av Alnarpsån nedströms dammen kommer att utföras under byggskedet.

Byggskedet kan även medföra negativa konsekvenser lokalt, till följd av påverkan på biotopskyddade områden eller intrång i kommunala

naturvårdsområden. På vissa ställen måste även vegetation tas ner, vilket ger tillfälliga konsekvenser innan den kan återetableras igen under driftskedet.

Buller och vibrationer

De arbetsmoment vid anläggningsarbeten som bedöms vara särskilt kritiska ur bullersynpunkt är exempelvis transport av schaktmassor, spontning, rivning, spårläggning och byggarbeten. Enskilda områden eller fastigheter exponeras inte för en konstant hög bullernivå under hela byggtiden. Vissa arbetsmoment pågår dock inom samma avgränsade område under en längre tidsperiod. Dessa arbeten riskerar därför att orsaka byggbuller i närområdet under en längre period.

Till följd av omledningen av trafi k under byggskedet samt byggtrafi k och transporter kommer vissa gator att få mindre trafi k och mindre buller eller stängas helt medan andra kommer att få mera trafi k och mer buller. I dagslä-get är det inte bestämt vilka gator som detta kan komma att gälla.

Beräkning av buller från de tillfälliga spåren i Hjärup och Åkarp visar att med de föreslagna åtgärderna kommer bullernivåerna vara lika som idag eller lägre.

Beräkning visar att nivåerna i Arlöv under byggtiden kommer att vara lägre än i nuläget.

Då spårarbeten under byggskedet kommer att pågå i omedelbar närhet till bostäder kan man inte utesluta att under vissa kritiska moment kommer vib-rationer att kunna uppfattas inne i fastigheterna. Andra exempel på arbets-moment som riskerar att orsaka kännbara vibrationer är vibrering av spont, packning eller då tunga fordon trafi kerar vägar med ojämn beläggning.

Risk och säkerhet

Byggskedet bedöms innebära vissa risker kopplade till bland annat urspårning, förvaring samt hantering av kemikalier av olika slag samt påkörningsrisk och sabotage i form av stölder av arbetsmaterial.

Elektromagnetiska fält

Under byggskedet beräknas riktvärdet 0,4 μT överskridas vid tre hus i Hjärup och tre hus i Åkarp till följd av de tillfälliga spåren. I Arlöv sker överskridande vid ett bostadshus i samma omfattning som i utbyggnadsalternativet och nollalternativet.

Boendemiljö - fysiska barriärer och trygghetsaspekter

De största eff ekterna under byggkedet bedöms uppkomma till följd av omledning av bil- och gång- och cykeltrafi k samt utformning av de tillfälliga

Luftkvalitet

Halttillskotten av luftföroreningar till följd av byggskedet påverkar inte totalhalterna så att miljökvalitetsnormerna överskrids någonstans utmed sträckan.

Utsläpp av växthusgaser

Påverkan på växthusgasutsläppen under byggtiden är negativ, främst genom utsläpp från masshantering, material och transporter. Bland materialen är betong och järn det som ger störst växthusgasutsläpp.

Vatten

Yt- och grundvatten kommer att påverkas av vissa grävarbeten samt i

anslutning till Åkarpsdammen och Alnarpsån. Det bedöms även fi nnas en viss risk för påverkan med anledning av de grundvattenföroreningar som fi nns på delar av sträckan.

Mark och masshantering

Stora mängder massor kommer att grävas ut längs järnvägssträckan under byggnation och projektet medför ett massöverskott. Under byggskedet kommer tillfälliga upplag för massor anordnas längs järnvägssträckan, men stora

mängder massor kommer också att avsättas utanför järnvägsplaneområdet.

Borttransporter av massor innebär en temporär ökning av luftföroreningar under byggskedet. En masshanteringsplan kommer att upprättas för projektet.

Längs delar av sträckan, speciellt i Åkarp och Arlöv, fi nns i dag föroreningshalter över nationella riktvärden. Massor med halter över riktvärden för mindre känslig markanvändning (MKM) behöver deponeras eller behandlas på en avfallsanläggning eller eventuellt behandlas på plats.

Massor med halter under riktvärden för MKM bedöms kunna återanvändas inom närbelägna markområden med mindre känslig markanvändning, till exempel i bullervallar och som utfyllnadsmassor för vägar.

Jordbruksmark

Tillfälliga spår, upplag och etableringsytor med tillhörande byggvägar medför packningsskador på jordbruksmarken. Detta bedöms medföra en produktionssänkning under en längre tid.

Övrig påverkan under byggtiden

Utöver miljökonsekvenser tillkommer även annan påverkan under byggtiden.

• I kapitel 5.3 beskrivs att mark kommer att tas i anspråk tillfälligt för bland annat etableringsytor och åtkomst till järnvägsområdet.

• I kapitel 4 beskrivs byggskedet och den tillfälliga anläggning som krävs för att tågtrafi k ska kunna upprätthållas utan betydande störningar.

5.5. Skyddsåtgärder och försiktighetsmått

Related documents