• No results found

Påverkande variabler i strategins utformning

5. Empirisk analys

5.3 Branschvisdom i reklambranschen

5.3.1 Påverkande variabler i strategins utformning

Kunden

Gemensamt i föreställningar och förhållningssätt

Den kunskap som kunden besitter kombinerat med dennes önskemål anses vara mycket viktigt. Reklambyråledarna i branschen har en allmän bild av att kunden är den starkare parten i relationen. Konkurrensen bidrar till att kunden i princip kan välja och vraka mellan byråer. Kunden sägs även ha en alltmer begränsad budget. Flertalet ser att kunderna börjat utveckla reklam i den egna verksamheten utan att ta hjälp av någon byrå, så kallat in-house. Dock påpekas det att det enbart är en trend som existerar i vissa branscher. Den anses inte heller vara bestående då den inte hänger ihop med någon händelse i världen.

Kunden anses vara av stor vikt i strategins utformning, särskilt att anpassa sig efter dennes ekonomiska situation. Det faktum att kunden är viktig är gemensam i branschen, dock skiljer sig strategier kring haneringen av kunden avsevärt.

Konsumenten och medielandskapet

Gemensamt i föreställningar och förhållningssätt

Det är tydligt inom branschen att allt fler kanaler och kommunikationsmöjligheter dyker upp. Interaktiv kommunikation ses som mycket viktig, och tillämpas även i allt högre grad. Internet är dock det mest omnämnda i detta avseende.

Masskommunikation som inte är på mottagarens villkor samt envägskommunikation tros fungera sämre i framtiden. Det råder även en viss oro för utvecklingen av antalet mediekanaler. Få reklamfria zoner finns, vilket alltfler kan komma att reagera på. Förutom att konsumenten kan säga ”nej, tack till reklam” så finns det även tekniska möjligheter till att undvika reklam. Dock är detta inget många i branschen nämner.

Konsumenten och hur denna använder media anses vara viktigt att anpassa reklambyråns strategi till. Det gemensamma förhållningssätt som råder visar på att det är viktigt att hålla sig uppdaterad om de förändringar som sker hos konsumenten, tillvägagångssätten är många. Vidare är en tydlig strategi att kunna erbjuda kunden allt som har med kommunikation att göra. För att minimera risken att konsumenten blir alltmer negativt inställd till reklam påpekas vikten av att följa de normer som samhället sätter upp. Interaktiv marknadsföring ses som en framgångsrik lösning, om det passar användningsområdet. Det ses även som en fortlöpande kommunikation reklambyråer måste anpassa sig till.

Den tekniska utvecklingen

Gemensamt i föreställningar och förhållningssätt

Den tekniska utvecklingen anses av branschmedlemmarna snarare vara en parallell värld som skapar ett helt nytt beteende i dagens samhälle som även driver branschens utveckling. Vidare har den varit en självklar förändring för alla reklambyråer, och diskussionen har varit omfattande i majoriteten av intervjuerna. Synen skiljer sig dock något mellan reklambyråledarna. Det har setts som en spännande utmaning att ta vara på för vissa, medan det för andra har varit svårt att veta hur de ska förhålla sig till den.

Det verkar inte finnas någon större likhet i hur aktörer har förhållit sig till de tekniska förändringar som skett. Det finns de som exempelvis i efterhand har anammat den tekniska utvecklingen medan andra har planerat den i årtal och kraftigt förändrat verksamheten. Sedan finns det givetvis de som menar att man inte ska förändras inom samtliga områden utan att det faktiskt finns samarbetspartners som man kan arbeta med istället. Det faktum att denna förändring är stor och viktig i branschen är således en gemensam syn, men hur den hanterats och bör hanteras varierar.

Konkurrens

Gemensamt i föreställning och förhållningssätt

Det finns inom branschen mycket teorier av olika slag gällande den rådande konkurrensen. Det faktum att samtliga ser att konkurrens finns är ett faktum, dock inte vilka de ser som konkurrenter. Andra byråer såsom PR-byråer, webbyråer, designbyråer managementkonsulter och mediebyråer har tagits upp som hot, såväl i konkurrensen om kunderna som om den strategiska rollen. Flertalet menar framförallt att mediebyråns roll blir allt starkare i branschen, men att den kompetens mediebyråer besitter skiljer sig mycket, varför de inte kan utgöra ett hot för reklambyråer. Det finns även teorier om att kunden själv skaffar sig större kompetens inom olika medieval.

Förhållningssättet till konkurrensen verkar ha varit svårt för reklambyråer att hantera och det är därmed svårt att se något gemensamt i deras sätt att förhålla sig till konkurrensen. En reklambyråledare framförde vikten av att bli trovärdig och vara kompetent, både i det strategiska och i det kreativa. Att ha de bästa personerna, och att utveckla kompetensen är viktigt för att stärka sin roll. För att förhålla sig till mediebyråers allt starkare roll anses ett samarbete byråer emellan och ett holistiskt synsätt kunna fungera på sikt. Det nämns även hur reklambyråer har anpassat sig genom att ta in mediebyråns roll i den egna verksamheten, men osäkerhet uttrycks av intervjuade om huruvida detta är lämpligt.

Kompetens

Gemensamt i föreställningar

Det faktum att kompetens flyttar utomlands är en gemensam föreställning i branschen, och som ses som ett problem. Dock menar några att det inte behöver ses som ett problem, då de som flyttar utomlands oftast återvänder till sitt hemland men med ytterligare erfarenheter och kunskap. Dock är det intressant att ämnet inte togs upp av någon utav de intervjuade själva.

Anledningarna till varför utflyttningen sker är det delade meningar om. Konjunkturläget och dess påverkan på människors val av arbetsplats, ekonomiska och arbetsmässiga möjligheter diskuteras. Vidare menar flertalet branschmedlemmar att det är svårt för en svensk reklambyrå att erbjuda samma möjligheter som framgångsrika reklambyråer i utlandet kan erbjuda. Då svensk kompetens påpekas vara efterfrågad i utlandet, skapar detta således en utflyttning av kompetens, såväl nya som erfarna. Alla nödvändiga förutsättningar finns för att nyutexaminerade studenter ska arbeta i utlandet; praktik, utlandsstudier och andra internationella evenemang rekommenderas starkt och främjas av en av de mest framgångsrika reklamskolorna i Sverige.

Gemensamt i förhållningssätt

Det faktum att möjligheterna för både unga och mer erfarna professionella inom branschen är betydligt större i utlandet anses vara svårt att göra något åt. Det är en gemensam åsikt bland branschmedlemmarna, där få utförliga svar på tillvägagångssätt presenteras. Det finns någon som menar att det går att hantera denna utflyttning av kompetens genom att synas i många studentaktiviteter och skapa kontakter. Vidare finns det de som anser att inte bara de ekonomiska möjligheterna bör höjas, utan även arbetet i sig. Vikten av intressanta kunder tas upp som ett möjligt sätt att behålla kompetensen i Sverige. Genuin kunskap och kompetens krävs för att få de bra kunderna. Svenska reklambyråer måste se över sin roll, som enligt en av de intervjuade anses vara mycket konservativ med avseende på vilka medier och alternativa arbetsformer som de väljer att arbeta med. Dock finns det ingen samlad bild av hur detta, som för många reklambyråer är problematiskt, går att förändra. De svar som samlas är mer av spekulativ karaktär.

Ekonomi och samhälle

Gemensamt i föreställning och förhållningssätt

Samhälleliga faktorer i förändring tar vissa upp som något oerhört viktigt att anpassa sig till, till exempel miljö- och jämställdhetsfrågan. Det är ständigt återkommande punkter som ses på med allvar. Dock är det en stor kontrast från en grupp till en annan. Andra aktörer inom branschen tar inte upp några samhällsfaktorer utöver ekonomin, trots öppna diskussioner kring deras föreställningar kring förändring. Det de flesta däremot ser är ekonomins påverkan på reklambranschen. Då branschen anses vara väldigt konjunkturkänslig, är detta en faktor som diskuteras.

Då föreställningar kring förändringar i samhälle och ekonomi skiljer sig i stor utsträckning, är även förhållningssättet till dessa två omgivningsfaktorer mycket olika. Vissa menar att det är en mansdominerad bransch som utgör ett stort hot för den svenska kreativiteten. För att kunna nå samtliga samhällsmedlemmar måste reklambyråer representera dessa för bästa resultat. Dock anses det vara problematiskt att finna kvinnor som stannar kvar under en längre period inom branschen, speciellt på den kreativa sidan.

Related documents