• No results found

Představitel značky

In document Strategie řízení značky (Page 53-59)

Představitel značky je symbol, který má reálnou podobu, a stejně jako logo posiluje asociaci mezi značkou a vizuálním symbolem. Díky rysům spojovaným s představiteli, se značka personifikuje. Představitel značky také pomáhá komunikovat hlavní přínos produktu a přispívá k propojení výrobkových řad. U značky s představitelem je pravděpodobnější, ţe její komunikace bude více sledována. Můţe se však stát, ţe se představitel značky stane tak oblíbeným, ţe aţ tlumí povědomí o značce. 80

Značka Lidl není spjata s typickým představitelem, jako má například Českomoravská stavební spořitelna (liška) nebo nadační fond Kapka naděje (Vendula Pizingerová), ale v posledních několika letech je tato značka spojována hned s několika tvářemi.

Nejedná se však o představitele značky, ale spíše o tváře dlouhodobého komunikačního konceptu kuchyně Lidlu – šéfkuchaře Romana Pauluse a Marcela Ihnačáka a cukrářku Markétu Krajčovičovou. Z výše zmíněného důvodu (nejde o klasického představitele značky), se budu tvářím této kampaně věnovat blíţe v kapitole o marketingové strategii Lidlu.

80 Tamtéţ, s. 98

54

Soukromé značky 6

Vlastní, neboli privátní značky, se staly v ČR populárními. Zákazníci se s nimi setkávají stále častěji a to nejen v potravinových řetězcích, ale i v drogeriích atd.

Privátní značky vnímají čeští spotřebitelé jako vhodnou alternativu ke značkovému zboţí.

Podle průzkumu Nielsen Omnibus (2014) aţ polovina spotřebitelů nakupuje privátní značky pravidelně či občas, jen 10 % je nekoupí nikdy. 67 % spotřebitelů vnímá privátní značky jako levnější neţ značkové produkty a více neţ polovina (52 %) oceňuje dobrý poměr cena/kvalita.81 Níţe je graf ukazující jak často nakupují spotřebitelé při běţném nákupu privátní značky.

Obrázek 7 - Nákup privátních značek

Zdroj: vlastní zpracování dle Media Guru82

Společným znakem pro všechny produkty prodávané v řetězcích pod tzv. private label je, ţe se jejich výrobce vzdává své identity ve prospěch konečného prodávajícího. V zásadě se tedy jedná o výrobu na zakázku pro obchodníka. Většina privátních značek je spojována s nízkou cenou.83

81 Privátní značky musí zlepšit svou image. Media Guru [online]. 2015 [vid.. 2015-08-25]. Dostupné z:

http://www.mediaguru.cz/2015/02/privatni-znacky-musi-zlepsit-svou-image/#.Vj3LGFUvdD9

82 Privátní značky musí zlepšit svou image. Media Guru [online]. 2015 [vid.. 2015-08-25]. Dostupné z:

http://www.mediaguru.cz/2015/02/privatni-znacky-musi-zlepsit-svou-image/#.Vj3LGFUvdD9

83 HESKOVÁ, Marie. Category management. Praha: Profess Consulting, 2006, s. 14.

ISBN 78-80-7259-049-0.

55

Lidl zaloţil svou filozofii na privátních značkách, a proto se můţeme setkat s tím, ţe je uváděn jako typický reprezentant vlastních značek. V prodejnách Lidl má spotřebitel v současné chvíli na výběr z více neţ 100 obchodních značek, a protoţe řetězec klade důraz na rozmanitost nabízeného zboţí, tak do své nabídky začleňuje výrobky jak od tuzemských, tak od zahraničních dodavatelů.

Jednou z prvních soukromých značek Lidlu byla značka Dulano, pod kterou tento řetězec nabízí masné výrobky i dnes. Oblíbená je i značka Linessa, která nabízí výrobky se sníţeným obsahem kalorií.84

Zákazníci mohou pod privátní značkou v Lidlu koupit téměř kaţdý druh zboţí, pro představu níţe uvádím vybraná loga značek a o jaké zboţí se jedná.

Obrázek 8 - Privátní značky

Zdroj: vlastní zpracování dle www.lidl.cz85

84 Na to jsme pyšní!. Lidl: Správná volba [online]. 2015 [vid. 2015-08-25]. Dostupné z:

http://www.lidl.cz/cs/sortiment.htm

85 Značky kvality. Lidl: Správná volba [online]. 2015 [vid. 2015-08-27]. Dostupné z:

http://www.lidl.cz/cs/2714.htm

56

Společenská odpovědnost 7

Vybudovat dobré jméno značky je běh na dlouhou trať, avšak dobrou pověst můţe značka ztratit velmi rychle.

V roce 2003 otřásl spotřebiteli ve spojitosti se značkou Lidl skandál. Tehdy na devíti místech v ČR nelegálně padlo více neţ 100 stromů, aby uvolnily prostor před prodejnami.

Neví se, kdo je pokácel, ale vyrojily se různé spekulace zejména kvůli tomu, ţe k pokácení některých stromů se snaţila společnost Lidl získat povolení.86 Jako reakci na tuto záleţitost uzavřela v listopadu téhoţ roku společnost Lidl smlouvu s občanským sdruţením Děti země, ve které uznala morální odpovědnost za to, ţe jako vlastník pozemků nedokázala zabránit kácení stromů. Mimo jiné se společnost zavázala k nápravě vzniklé situace a přislíbila vysadit 1020 stromů s následnou pětiletou péčí.87

Budovat dobré jméno, pečovat o něj a snaţit se ho uchovat, je jednou z důleţitých činností kaţdé firmy, která chce být na trhu úspěšná.

Německý diskontní řetězec Lidl označuje za důleţité propojit hlavní principy společnosti

„jednoduchost“ a „orientaci na zákazníka“ spolu s odpovědným vyuţíváním přírodních zdrojů s respektem k zákazníkům, spolupracovníkům a obchodním partnerům. Společnost se snaţí udrţet důvěru například tím, ţe88:

 se snaţí pomáhat potřebným neziskovým organizacím,

 ručí za vysokou kvalitu a bezpečnost svých produktů,

 motivuje zaměstnance, které plně zapojuje do dění ve firmě,

 nově vznikající pozice se snaţí obsazovat stávajícími zaměstnanci společnosti,

 objekty (prodejny, logistická centra, kanceláře) jsou energeticky šetrné,

 dbá na třídění odpadu a odpovědné nakládání s odpady,

86 KOMÁREK, Michal. Postav dům, poraţ strom. Reflex [online]. 2004 [vid. 2015-10-15]. Dostupné z:

http://www.reflex.cz/clanek/stary-reflex-tema-reflexu/16783/postav-dum-poraz-strom-rx-diskuse.html

87 FRÁNEK, Tomáš. Kritika: Kvůli Lidlu se zase kácí stromy. Aktuálně.cz [online]. 2006 [vid. 2015-10-15].

Dostupné z: http://zpravy.aktualne.cz/domaci/kritika-kvuli-lidlu-se-zase-kaci-stromy/r~i:article:91433/

88 Společně usilujeme o lepší budoucnost. Lidl: Správná volba [online]. 2015 [vid. 2015-10-15]. Dostupné z:

http://www.lidl.cz/cs/spolecenska_odpovednost.htm

57

 pomocí řady opatření v oblasti ochrany ţivotního prostředí přispívá k ochraně ţivotního prostředí a vyuţívání přírodních zdrojů,

 se zaměřuje na trvale udrţitelný způsob produkce kakaa (čokolády nejprodávanější značky Fin Carré mají pečeť UTZ CERTIFIED jako označení pro obsah podílu kakaa z trvale udrţitelného způsobu produkce kakaa a do roku 2020 bude pouţívat pro výrobu všech čokolád značky Fin Carré výhradě kakao získané tímto způsobem).89

Kaţdá úspěšná firma by si měla uvědomovat svůj vliv na prostředí, ve kterém působí, a také nutnost pomoci toto prostředí zlepšovat. Pokud se společnost zaváţe ke společenské odpovědnosti, a tyto aktivity jsou dobře komunikovány, vedou ke zvýšení důvěryhodnosti podniku, hrdosti zaměstnanců a dobré vnitřní image, coţ se promítá i do externí image.

7.1 Rákosníčkova hřiště

Řetězec Lidl se dlouhodobě zaměřuje i na pomoc dětem. V roce 2012 představila tato společnost projekt Rákosníčkova hřiště, jehoţ cílem je rozšířit moţnosti, kde si děti mohou bezpečně hrát, a tím podpořit aktivní trávení jejich volného času. Při realizaci tohoto konceptu se společnost Lidl spojila s autorem postavy Rákosníčka, Zdeňkem Smetanou, který nápad podpořil. V roce 2012 postavila společnost dětská hřiště v 11 městech po celé ČR, a jelikoţ celý projekt zaznamenal velký úspěch, rozhodla se v něm pokračovat i v následujících letech. V roce 2013 o umístění hřišť rozhodovalo hlasování veřejnosti, na jehoţ základě se postupně postavilo dalších 18 Rákosníčkových hřišť. Společnost Lidl za období 2012 – 2014 postavila 50 hřišť v celkové hodnotě 75 milionů Kč. V roce 2015, opět na základě hlasování veřejnost, vzniklo 10 dětských hřišť.

Jak vypadá takové hřiště? Na fotografii níţe vidíte Rákosníčkovo hřiště v Příbrami v den jeho otevření (29. 8. 2015).

89 Udrţitelné pěstování kakaa. Lidl: Správná volba [online]. 2015 [vid. 2015-10-15]. Dostupné z:

http://www.lidl.cz/cs/2787.htm

58 Obrázek 9 - Rákosníčkovo hřiště

Zdroj: https://www.lidl-rakosnickova-hriste.cz/fotogalerie/2015/pribram/

Do kapitoly o společenské odpovědnosti by se také dal začlenit projekt Srdce dětem, který je blíţe popsán v kapitole 10.3.4.

59

Akce Lidlu

In document Strategie řízení značky (Page 53-59)