• No results found

P LANERING INFÖR LÄSÅRET OCH KOMPETENSUTVECKLING

4. FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE & FÖRHINDRANDE ARBETE

4.2 P LANERING INFÖR LÄSÅRET OCH KOMPETENSUTVECKLING

Aktivitet Ansvarig

• Fortbildning för all personal om barn med neuropsykiska funktionshinder inom autismspektrum. Två studiedagar med föreläsning av Helene Tranqwist. Rektor

• Alla elev/barn-grupper jobbar med gruppstärkande aktiviteter vid höstterminens start, men även kontinuerligt under året. I F-5 gör man detta med sin klass och i 6 – 9 gör man det en gång med varje klass i sitt ämne, fördelat under terminen (vilket ger 17 tillfällen per termin för eleven). Undervisande pedagog

• Högläsningsböcker är valda utifrån ett likabehandlingsperspektiv.

Undervisande pedagog

• Åldersblandade aktiviteter, exempelvis F-9-dag eller elevens val-dagar.

En grupp av pedagoger

• Trivselenkät för eleverna i år 3-9 utförs en gång på höstterminen och en gång på vårterminen. Där finns frågor om trygghet och trivsel på skolan och vi kartlägger också om de upplever att det finns otrygga plaster på skolan.

EHT/Alla duger gruppen/Pedagoger

• Ett gemensamt arbete för att skapa studiero i klassrummet mellan pedagogerna och

eleverna i klassen. Undervisande pedagog

• Aktiviteter enligt likabehandlingsplan arbetas med vid flera tillfällen under läsåret.

Undervisande pedagog

5. Mål och konkreta åtgärder 2015-2016, utifrån diskrimineringsgrunderna:

Kön

Etnisk tillhörighet

Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning

Sexuell läggning

Inga elever/barn ska känna sig utsatta för diskriminering eller trakasserier på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk eller kulturell tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning eller sexuell läggning.

Detta är ett arbete som är pågående i den dagliga undervisningen. Det är alla som arbetar på Bläshammar skolas/fritids ansvar att arbeta främjande utifrån diskrimineringsgrunderna kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och kränkande behandling. En del av detta arbete redogörs i kapitel 4 ”Främjande, förebyggande och förhindrande arbete”.

Några arbetslag har planerat ett mer specifikt målinriktat främjande arbete utifrån vissa diskrimineringsgrunder (sid. 15).

Funktionsnedsättning Mål

Vi ska underlätta för elever som har funktionsnedsättning, både gällande det praktiska och i fråga om attityd och förhållningssätt samt att alla elever får en förståelse för att vi alla fungerar olika bra i olika situationer.

Målgrupp År 2-3 Åtgärder

Öka kunskaperna hos eleverna vad ett liv med funktionsnedsättning innebär.

Hur

• Aktivitetsdagar då eleverna får prova på hur det känns att t ex inte kunna se.

• Prova på aktiviteter tillsammans med handikappsidrottsföreningar.

• Högläsningsböcker inom temat.

• Vi tar hjälp av specialpedagog.

• Klasslärarna håller uppföljningssamtal med eleverna efter aktivitetsdagarna.

Ansvar

Vi vill öka förståelse och acceptans för olikheter bland eleverna. Vi har

funktionsnedsättningar bland våra elever och vi vill att eleverna ska komma till en acceptans att olika leder till olika anpassningar.

Målgrupp Elever i år 4-6.

Aktiviteter för att nå målen/hur

Vi använder oss av programmet ”Orka!” filmer/info. Vi har diskussioner med eleverna utifrån materialet.

Vi delar med oss till varandra i arbetslaget och diskuterar på våra A- lagsmöte.

”Grej of the Day” genomför vi med klassen och vi kan då välja en funktionsnedsättning som ett ämne.

Ansvar

Alla pedagoger ansvarar för att arbetet genomförs i sin klass för eleverna i år 4-6.

Tidpunkt

Varje vecka på ett egenvalt tillfälle av lärare.

Etnisk tillhörighet och Kränkande behandling Mål

Personalen i arbetslag 7-9 har uppmärksammat att det är en främlingsfientlighet som förekommer i sociala medier, de har också uppmärksammat att eleverna har en hård attityd mot varandra på nätet som upplevs kränkande. Arbetslag 7-9 vill ha ett mer förebyggande arbete med eleverna kring etnisk tillhörighet, med fokus på ämnet främlingsfientlighet. Målet är också att arbeta förebyggande kring kränkande behandling mellan eleverna på sociala medier.

Målgrupp Elever i år 7-9

Aktiviteter för att nå målen/ Hur:

• Bjuder in föreläsare såsom som pratar med eleverna om bl.a. hantering av bilder i sociala medier.

• Film ”UR” kränkningsmål (verklighetsbaserad).

• Filmserien Morgans Mission

• Polisbesök

• Arbeta med övningar, b.la 4-hörnsövningar.

• Gemensamt förhållningssätt mellan pedagogerna i arbetslaget gemtemot elevernas användning av mobiltelefoner och datorer/ipads.

Ansvar

Personal i arbetslag 7-9.

Tidpunkt

Både filmen och övningarna utförs på Klassföreståndartiden, höstterminen 2015

6. Handlingsplan vid trakasserier och kränkande behandling

Arbetsgång

1. KLASSFÖRESTÅNDARE

När skolan får kännedom om att en elev känner sig kränkt så ska det i första hand utredas av klassföreståndare eller av annan involverad personal som fortast möjligt har samtal med de inblandade och klargör vad som har hänt, när det hände, plats, andra inblandade/vittnen.

Händelsen ska dokumenteras skriftligt och förvaras i avsedd pärm inlåst i arbetslagets rum.

Ansvar för utredning av elev: respektive klassföreståndare. Berörd personal har ett uppföljningssamtal med de inblandade eleverna efter ca en vecka. Sker ingen

förändring gå vidare till steg 2. Vissa händelser kan vara av sådan karaktär att ett arbete utförs direkt av Alla Duger – gruppen.

Steg för steg mer ingående;

• Klassföreståndaren talar med den som utsatts för kränkningen för att klargöra vad som hänt tidigare. Klassföreståndaren förklarar att kränkningar inte får förekomma och att skolan nu kommer att åtgärda detta. Uppföljning sker ca en vecka senare.

Klargör även att eleven genast ska komma till klassföreståndaren om något händer innan dess. Dokumentera samtalet på avsedd blankett och sätt den i avsedd pärm.

Den utsatte elevens klassföreståndare meddelar klassföreståndare till den elev som utsatt den andre eleven. Klassförståndare till den utsatte eleven kontaktar dennes vårdnadshavare och berättar vad som hänt och vilka åtgärder som görs.

• Klassföreståndaren till den elev som utsatt en annan elev talar med denne. Om flera personer deltagit talar den/de vuxna med dem en och en. Förklara att kränkningar inte får förekomma och att skolan nu kommer att åtgärda detta. Det görs upp en plan för åtgärder. Uppföljning sker ca en vecka senare. Dokumentera samtalet på avsedd blankett. Klassföreståndare bedömer om vårdnadshavare ska kontaktas.

• Klassföreståndaren till berörda elever meddelar sina arbetslag på respektive arbetslagträff. Det finns en stående punkt på veckans arbetslagsträff där man tar upp eventuella ärenden. De berörda eleverna hålls under uppsikt av alla i arbetslagen.

• Vid behov tar klassföreståndaren hjälp av EHT och/eller de i Alla Duger vuxengrupp.

• Information om pågående ärenden och process skall alltid ges till elevhälsan via A-lagsledaren.

• Dokumentation om ärenden ska förvaras i respektive arbetslags personalrum. När ärendet är avslutat ska dokumentationen lämnas till Alla Duger, samt skrivas under av rektorn. Alla avslutade ärenden sparas och arkiveras av rektorn. Ett ärende räknas avslutat om inget nytt hänt under ett halvår.

2. ALLA DUGER – vuxen-gruppen

Om kränkningarna eller trakasserierna är allvarliga eller inte upphört kallas den elev/elever som utfört kränkningar till samtal med Alla Duger vuxengrupp. Samtalet dokumenteras och en handlingsplan upprättas. Vid Alla Duger – samtal, med elev, ska alltid vårdnadshavare informeras av klassföreståndaren.

3. ELEVHÄLSOTEAMET (EHT)

De ärenden som är aktuella, rapporteras till EHT av A- lagsledaren. På EHT diskuteras lämpliga åtgärder. Rektor beslutar om ytterligare åtgärd ska påbörjas. Om

kränkningarna eller trakasserierna är av väldigt allvarlig karaktär eller inte upphört trots Alla Duger samtal kallas den elev/elever som utfört kränkningar till ett elevhälsomöte med vårdnadshavare, rektor, representant från EHT.

4. ÖVERVÄGANDE OM ANMÄLAN

Upphör inte handlingarna så övervägs en anmälan till socialtjänst och/eller polisanmälan. Vissa händelser kan vara av sådan karaktär att polisanmälan görs omgående. Om kränkningarna eller trakasserierna ändå inte upphört vidtas ytterligare åtgärder, t.ex. kontakt med andra myndigheter som socialtjänst eller polis.

Då vuxen kränker elev

Den elev som blir utsatt för kränkningar/diskriminering anmäler händelsen till rektor.

Om annan elev eller vuxen upptäcker, eller får kännedom om, en kränkning anmäls händelsen till rektor. Rektor har samtal med eleven och dennes vårdnadshavare både enskilt och med den anställde. Rektor utreder, åtgärdar och följer upp ärendet.

Dokumentation görs av rektor. Rektor träffar regelbundet den person som kränkt eleven och samtalar om hur undervisningen med berörd elev fungerar. Om rektor kränkt går grundskolechef in såsom rektor.

7. Förankring av plan mot kränkande behandling

• I slutet av läsåret ser rektor till att personal från F-9 får i uppdrag och tid till att utvärdera årets likabehandlingsarbete och bestämma vilka främjande mål och förebyggande arbete man ska prioritera att arbeta med nästa läsår. Detta arbete utgår bl.a. utifrån det behov vi sett i årets kartläggning.

• Med utgångspunkt från svaren på elev- personal- och föräldraenkäter har diverse förbättringsområden identifierats. Vi kommer att bestämma vilka mål vi ska ha under läsåret och vilka aktiviteter som ska genomföras.

• Under uppstartsdagarna på läsåret ska arbetslagen förtydliga och konkretisera de mål de ska arbeta med under läsåret och därefter färdigställs Likabehandlingsplanen.

• Under höstens föräldramöte kommer aktuell likabehandlingsplan att presenteras för vårdnadshavarna.

• Lärarna ska gå igenom innehållet i likabehandlingsplanen med eleverna när den nya planen är färdig.

• Likabehandlingsplanen läggs ut på skolans hemsida.

8. Kvalitetssäkring

Uppföljning och utvärdering

Uppföljning kommer att göras på våra arbetsplatsträffar/terminsslut där likabehandling kommer att vara en stående punkt. Vi ställer oss då frågorna: Vad har hänt sedan sist? Hur kan vi gå vidare? Varför blev det som det blev när vi gjorde som vi gjorde? Vad är det som har fungerat respektive inte fungerat? Vad kan göras bättre?

En ny plan mot kränkande behandling ska upprättas varje läsår.

9. Anmälan

Om jag som elev/barn och vårdnadshavare upplever att skolan/fritidshemmet inte har uppfyllt kraven i diskrimineringslagen och skollagen kan jag vända mig till Diskrimineringsombudsmannen eller Skolinspektionen/Barnombudsmannen som utövar tillsyn över att aktuella lagar följs. Om förskolan/skolan/fritidshemmet inte gör tillräckligt för att förhindra att en elev fortsätter att kränka en annan elev, kan förskolan/skolan/fritidshemmet bli skadeståndsskyldig gentemot den utsatte eleven. När personal diskriminerar, trakasserar eller kränker en elev bryter förskolan/skolan/fritidshemmet mot förbudet att utsätta eleverna för diskriminering, trakasseri eller kränkande behandling.

Förskolans/skolans/fritidshemmets huvudman kan därför bli skyldig att betala skadestånd.

Läs mer på: www.do.se www.skolinspektionen.se

Lathund

Arbetsgång vid kränkande behandling Arbetsgång vid kränkande behandling

När det framkommit till personal att elev upplevt sig utsatt för eller upplevt kränkande behandling av elev ska klasslärare/arbetslaget utreda vad som hänt och vidta åtgärder/sätta in insatser. Kontakt med förälder tas. Den upplevda kränkningen anmäls till rektor som i sin tur anmäler till huvudman. Uppföljning av arbetet och återkoppling till alla berörda parter sker.

Gången i detta kan justeras vid behov.

Kurator träffar Alla Duger-representanterna kontinuerligt och de lägger tillsammans upp strategier för hur Alla Duger-samtal läggs upp. Elevhälsan får återkoppling från kurator.

Vad är ett Alla Duger-samtal?

Ett Alla Duger-samtal är ett stödjande samtal med två personalrepresentanter från Alla Duger- gruppen. Syftet med samtalet är att ytterligare utreda vad som hänt, och gemensamt komma fram till en lösning på den uppkomna situationen.

När har vi ett Alla Duger-samtal?

Vi har ett Alla Duger-samtal när de insatser som klassföreståndare och arbetslag vidtagit inte gett önskat resultat.

Gången i detta kan justeras vid behov.

Kurator träffar Alla Duger-representanterna kontinuerligt och de lägger tillsammans upp strategier för hur Alla Duger-samtal läggs upp. Elevhälsan får återkoppling från kurator.

Related documents