• No results found

P RESENTATION

In document LUVIT Portal 2.2 Användarmanual (Page 13-0)

I din personliga presentation fyller du i uppgifter om dig själv som visas för andra kursdeltagare i portalen. Du har möjlighet att fylla i adress, telefon- och mobilnummer, e-post, URL och länktitel samt en längre beskrivning. Presentationen kan visas i portalen och i dina kurser. Välj vilka fält du vill fylla i.

Beskrivningsfältet har en HTML-editor som gör det möjligt för dig att redigera textens utseende.

Du kan ladda upp en bild som visas i presentationen. Klicka på Bläddra och välj en bild från filstrukturen.

Du har möjlighet att bestämma om din personliga presentation ska vara aktiverad. Markera Aktiverad om du vill att din presentation ska vara synlig.

Showcase är en möjlighet för dig att ladda upp egna filer och för att visa filerna för andra, markera Aktivera showcase. Filerna är ny tillgängliga för andra då de klickar på ditt namn i presentationslistan.

Klicka på Spara för att spara presentationen. För att spara och även förhandsgranska, klicka på Spara och förhandsgranska.

LUVIT Portal 2.2 Användarmanual 14(21) 5.2 Mina Filer

I Mina filer kan du ladda upp och spara egna filer. Vilka typer av filer som du kan ladda upp bestäms av systemadministratören.

5.2.1 Skapa ny mapp

Du skapar en filstruktur för dina filer genom att skapa mappar. Klicka på Ny och välj var i filstrukturen du vill lägga den nya mappen genom att klicka på en mapp i trädet. Vald plats visar vilken plats du valt. Fyll i namnet på mappen och klicka på OK. Om du inte vill lägga till fler mappar välj Avbryt eller klicka på Filträd i verktygsfältet för att återgå till normalläget.

5.2.2 Ladda upp fil

Klicka på Ladda upp. Välj var du vill placera din fil genom att klicka på en mapp i trädet.

Filen hamnar i mappen du klickar på. Vald plats visar vilken mapp du valt. Välj fil genom att klicka på Browse och leta reda på den fil du vill ladda upp till portalen. Klicka på OK.

Om du inte vill ladda upp fler filer välj Avbryt eller klicka på Filträd i verktygsfältet för att återgå till normalläget.

5.2.3 Exportera showcase

Klicka på Exportera showcase och klicka OK för att bekräfta ditt val. Välj att spara filen och bestäm sedan var du vill spara den.

5.2.4 Ta bort mapp eller fil

Markera de mappar eller filer du vill ta bort. Klicka på Ta bort. Bekräfta att du vill ta bort de valda filerna.

Väljer du att ta bort en mapp kommer alla underliggande mappar och filer också att tas bort.

5.2.5 Flytta på mappar och filer

Du kan enkelt flytta på mappar och filer i filstrukturen. Dra filen eller mappen och släpp den där du vill att den ska ligga.

Du kan inte flytta mappar till Showcase-mappen. Filer går dock bra.

Systemadministratören bestämmer hur mycket lagringsutrymme som finns tillgängligt. Med hjälp av indikatorn kan du se hur mycket av ditt lagringsutrymme som utnyttjas.

5.3 Kurshistorik

I Kurshistoriken finns alla dina avslutade kurser. De presenteras i en lista som kan sorteras på rubrikerna Kurs, Startdatum, Slutdatum och Betyg.

Om det finns detaljerad information om kursen, t ex olika delkurser som är betygsatta presenteras detta under kurstiteln.

5.4 Inställningar

I Inställningar hanterar du administrativa inställningar för portalen.

5.4.1 Språk

Du kan välja vilket språk du vill ska användas i systemet. Välj ett språk i rullgardinsmenyn och klicka på Spara. Språket du har valt kommer nu att användas i portalen och på de kurser du är registrerad på. Du kan ändra språket i en specifik kurs inifrån själva kursen.

5.4.2 Lösenord

För att byta lösenord, skriv in ditt nya lösenord i fältet Nytt lösenord. Bekräfta ditt nya lösenord genom att skriva i det en gång till i fältet Bekräfta lösenord. Klicka på Spara. Ditt nya lösenord är nu sparat.

5.4.3 E-post

Din nuvarande e-postadress visas. Vill du ändra din e-postadress, klicka på länken nedanför. I meddelandefönstret som öppnas skriver du in din nya e-postadress, klicka på Skicka. Meddelandet skickas till administratören. Din nya e-postadress gäller när den ansvarige administratören har ändrat din adress.

5.4.4 Status

Om du inte vill att andra ska se att du är online markerar du Visa mig som offline och klickar på Spara.

LUVIT Portal 2.2 Användarmanual 16(21)

6 Kalender

I kalendern får du en överblick över dina schemalagda aktiviteter inklusive dina egna personliga aktiviteter.

Verktygsfältet innehåller funktioner för att hantera kalendern. Dessa är Kalender, Ny händelse,

Kalenderinställningar, Import/Export och RSS.

6.1 Kalender

De datum som har schemalagda aktiviteter är skrivna med fetstil och rutan som är aktiv är markerad med gult. Dagens datum är markerat med en röd ram runt datumet. Du kan snabbt återgå till dagens datum genom att klicka på knappen Välj dagens datum.

Alla datum i kalendern är klickbara. När du klickar på ett datum visas aktiviteterna för denna dag på höger sida. Även aktiviteterna är klickbara. Om du själv har skapat aktiviteten kan du ändra eller ta bort den genom att klicka på den.

För att se en annan månad än den som visas, bläddra med hjälp av pilarna vid månadsnamnet.

6.2 Ny aktivitet

Klicka på Ny aktivitet för att lägga till egna aktiviteter i kalendern. Fyll i Titel, Beskrivning, Datum, Start- och eventuellt sluttid. Du kan även välja Ingen tid vilket medför att aktiviteten hamnar ovanför timangivelserna i kalendern.

Om du vill att händelsen skall upprepas markerar du Upprepa händelse varefter du kan ställa in tidsintervall och varaktighet.

Väljer du som kursadministratör att markera Publik kan alla som är registrerade på kursen se aktiviteten i sina kalendrar.

Klicka på Spara. Nu är din aktivitet inlagd i kalendern.

6.3 Kalenderinställningar

I Kalenderinställningar väljer du om kalendern skall visa en dag eller en vecka. Dessutom kan du här anpassa tider och veckodagar i kalendern så att den passar din arbetsvecka.

6.4 Import/Export

Välj Import/Export om du vill importera händelser som du exporterat från din vanliga kalender, eller exportera händelser som du sedan kan importera till din vanliga kalender.

Formatet som används är iCalendar eller iCal som det också kallas och stöds av Microsoft Outlook, Apple iCal, Lotus Notes, Windows Calendar, m.fl.

6.5 Importera händelse

Så här gör du för att importera en händelse:

1. Exportera en händelse från din vanliga kalenderapplikation (i Microsoft Outlook väljer du Arkiv – Spara som… och väljer iCalendar format (*.ics)). Se till att filen får ändelsen .ics.

2. Klicka på Bläddra… och välj kalenderfilen.

3. Klicka på OK.

Nu skall du kunna se den importerade händelsen i kalendern.

6.6 Exportera alla händelser

När du klickar på Exportera skapas en iCalendar-fil med namnet my_eventsÅÅÅÅ-MM-DD.ics, där ÅÅÅÅ-MM-DD är dagens datum (t.ex. my_events2006-05-02.ics). En nedladdningsruta visas och du kan spara filen på din dator. Importera sedan filen till din kalenderapplikation.

6.7 RSS

Du kan prenumerera på förändringar i din kalender och få alla nya kurshändelser till en läsare i din dator. Tekniken LUVIT använder heter RSS-format vilket står för Rich document format Site Summary och som är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar. För att komma igång behöver du ladda ner ett gratisprogram till din dator och ställa in webbadresserna. Klicka på RSS och följ instruktionerna.

LUVIT Portal 2.2 Användarmanual 18(21)

7 Nyheter

Här kan du läsa portal- eller kursnyheter.

7.1 Portalnyheter

Här presenteras nyheter skapade av systemets administratörer. Nyheterna visas med en kort beskrivning i en lista. För att läsa nyheten i sin helhet, klicka på nyhetsrubriken.

7.2 RSS

Du kan prenumerera på förändringar i din kalender och få alla nya kurshändelser till en läsare i din dator. Tekniken LUVIT använder heter RSS-format vilket står för Rich document format Site Summary och som är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar. För att komma igång behöver du ladda ner ett gratisprogram till din dator och ställa in webbadresserna. Klicka på RSS och följ instruktionerna.

7.3 Kursnyheter

I Kursnyheter ser du en lista på kursrelaterade nyheter. De presenteras i kronologisk ordning. Du ser vilken kurs nyheten är skapad för och vilket datum nyheten är upplagd. För att läsa nyheten i sin helhet klicka på nyhetsrubriken. Du kan även filtrera nyheterna genom att använda rullgardinsmenyn som du finner under rubriken Kursnyheter, välj kurs och enbart den kursens nyheter visas.

8 Kurskatalog

Kurskatalogerna innehåller presentationer av kurser. Kurserna grupperas i kategorier. Du kan ansöka till kurser, registrera dig på kurser som tillåter självregistrering eller nå kurser direkt. I arbetsytan finns funktioner för Kurskatalog, Sök och Öppna kurser

Ovanför arbetsytan ser du vad du klickat på i kurskatalogen, var du befinner dig och vägen dit.

I det här avsnittet skiljer vi för tydlighetens skull på kurs och kurstillfälle. Med kurstillfälle menas den tillgängliga kursen där du som användare kan registrera dig. Ett kurstillfälle har alltid ett startdatum.

8.1 Kurskatalog

Kurskatalogerna visas i en lista med en kort beskrivning. Klicka på en kurskatalog för att se vilka kategorier kurskatalogen innehåller.

8.2 Kategori

Varje kurskatalog är indelad i kategorier och innehåller en samling kurser.

Välj en kategori för att se vilka kurser som ingår.

8.3 Kursöversikt och kurser

I Kursöversikt visas allmän information om kursen/erna såsom kurskod, kursskapare, nödvändiga förkunskaper och beskrivning.

De kurser som finns i kategorin visas i panelen till höger tillsammans med tillgängliga startdatum. Klicka på kursens namn för att få detaljerad information om kursen Informationen visas i ett separat fönster. För att registrera dig på kurser, se vidare

LUVIT Portal 2.2 Användarmanual 20(21) 8.4 Sök

Här söker du efter kurser i kurskatalogen. Skriv in sökordet i fältet. Tips: Sökningen sker på hela eller delar av ord. Vill du begränsa din sökning till en kategori, välj kategori i

rullningslistan.

8.5 Öppna kurser

Öppna kurser är kurser som du inte behöver registrera sig på. De är tillgängliga för alla och åtkomliga från kurskatalogen både före och efter inloggning.

Öppna kurser kan vara kurser eller kursdelar som används i reklamsyfte, eller annan information som ska vara tillgänglig för alla.

För att delta i en öppen kurs, klickar du på pilen. Kursen öppnas i ett separat fönster.

8.6 Registrera dig på ett kurstillfälle

Du har möjlighet att ansöka om att få gå en kurs, självregistrera dig eller gå direkt till kurs beroende på vilken ansökningsform kursen har.

Du har möjlighet att få en förhandstitt av kursen. Klicka på symbolen och kursen öppnas i ett nytt fönster. Kursskaparen kan ha begränsat innehållet och menyvalen så att du endast ser en viss del av hela miljön.

Du kan självregistrera dig på kurstillfället. Klicka på informationssymbolen efter den kurs du är intresserad av i listan Tillgängliga startdatum. I ett separat fönster som öppnas får du mer detaljerad information om det specifika kurstillfället.

Är du inloggad i portalen klickar du på knappen Registrera för att registrera dig och bekräfta detta. När du klickat på OK är du registrerad på kursen och får då även tillgång till kursen.

Är du inte inloggad i portalen blir du ombedd att fylla i ett formulär. Fyll i det och klicka på Registrera. Du är nu registrerad på kursen och kan logga in i portalen. E-postadressen du angav är ditt användarnamn och ditt förnamn är ditt lösenord. Av säkerhetsskäl

rekommenderas du att ändra ditt lösenord så snart du har loggat in.

Du kan ansöka om att gå kursen. Klicka på informationssymbolen efter den kurs du är intresserad av i listan Tillgängliga startdatum. I ett separat fönster som öppnas får du mer detaljerad information om det specifika kurstillfället.

Är du inloggad i portalen så skickar du ett meddelande för att berättat att du vill gå kursen.

Skriv ett meddelande och tryck på Ansök.

Är du inte inloggad i portalen blir du ombedd att fylla i ett formulär. Fyll i det och klicka på Registrera. Du har nu ansökt om att få gå kursen.

Du får tillgång direkt till kursen och registrerar dig först när du vill skriva ut ett certifikat över avklarad kurs. Klicka på symbolen och kursen öppnas upp i ett nytt fönster.

Har kursen ingen informationssymbol ges endast information om kursen och du kan varken anmäla dig eller registrera dig.

In document LUVIT Portal 2.2 Användarmanual (Page 13-0)

Related documents