• No results found

Parkeringsplanen ska bidra till en effektiviserad markanvändning

4. Parkeringsplanen ska bidra till att främja hållbara färdmedel

För respektive mål har åtgärder och mätmetoder pekats ut som kommunen ska genomföra. Åtgärderna har även kompletterats med indikatorer för att följa upp att målen uppfylls.

Attraktiv stadsmiljö

Arbetet med parkering i Sollentuna ska stödja utvecklingen mot en attraktiv stads-miljö. Det innebär att miljön ska upplevas som attraktiv att vistas i för invånare och besökare. Det ska vara enkelt och trivsamt för gående och cyklister att ta del av utbu-det av kommunal service och sociala funktioner som torghandel och uteserveringar.

Stora parkeringsytor ska i största möjliga mån undvikas eftersom det bidrar till tråkiga stadsmiljöer. Med färre bilparkeringsytor ökar även förutsättningarna för en tätare stadsbyggnad med fler bostäder och servicefunktioner. Bilparkeringar ska i första hand anordnas i parkeringsanläggningar på kvartersmark. I centrala områden, exempelvis vid kommunens pendeltågsstationer, ska bilparkeringen helst anläggas i parkeringshus och garage. Ytor i form av grönområden och

stads-gator ska frigöras från bilparkering och istället ge plats för dem som lever, arbetar och vistas i området.

Effektiviserad markanvändning

Sollentuna befinner sig i en process av snabb tillväxt. I takt med att kommunen växer ökar konkurrensen om mark i stationsnära lägen. Ett viktigt mål med par-keringsplanen är därför att effektivisera markanvändningen i Sollentuna. Detta är särskilt viktigt i kommunens centrala delar där konkurrensen om mark har lett till en konflikt mellan förtätning och efterfrågan på parkeringsplatser. Genom att öka omsättningen av parkerade bilar på befintliga parkeringsytor kan effektivite-ten öka. Det frigör attraktiv mark för andra ändamål än bilparkering och innebär att det blir lättare att parkera för dem som verkligen behöver det. En ökad effek-tivisering av parkeringsplatser innebär även att trängseln minskar.

Tillgänglighet och tydlighet

Parkeringsplanen ska bidra till att öka tillgängligheten och tydligheten vad gäller parkering i Sollentuna. Eftersom det tidigare har saknats en samlad bild av parke-ring i kommunen är syftet att klargöra och skapa en större enhetlighet kparke-ring vilka avgifter och regleringar som gäller. Invånare i Sollentuna ska vara väl medvetna om vilka parkeringsregler som gäller och ha tillgång till information om avgifter, tidsreglering, städdagar etc. Det ska även vara enkelt och smidigt att ta sig till närmaste parkeringsplats, både för bilister och cyklister. Parkeringsanläggningar ska vara väl skyltade för att minska onödig söktrafik. Parkeringsplatser som är avsedda för särskilda ändamål ska vara tillgängliga för dem som verkligen behöver dem. Det gäller exempelvis infartsparkeringar och angöringsparkeringar.

Främja hållbara färdmedel

Parkeringsplanen ska främja hållbara färdmedel. Det innebär att parkering ska användas som ett verktyg för att öka andelen gående, cyklister och kollektiv-trafikresenärer i Sollentuna. Genom att ta ut parkeringsavgifter på kommunala parkeringsplatser kan valet av färdmedel påverkas. På lång sikt kan det bidra till att minska andelen bilar i Sollentuna samt styra lokaliseringen av bostäder, ar-betsplatser och infrastruktur. Med färre bilparkeringar ökar även utrymmet för gång, cykel och kollektivtrafik.

Målet om hållbara färdmedel överensstämmer väl med de mål som formuleras i Sollentunas trafikpolicy. Där anges bland annat att parkering ska bidra till att öka framkomligheten och förbättra trafikmiljön för gående, cyklister och kol-lektivtrafikresenärer.

Nulägesbeskrivning

Sollentuna har vuxit fram i etapper. Det innebär att kommunen har en skif-tande karaktär vad gäller bebyggelse, från tätbebyggda kommundelscentrum till glesare villastad. Kommunen är uppdelad i tio kommundelar med olika förut-sättningar för parkering, se karta nedan. I takt med att Sollentuna växer och invånarantalet ökar kommer det att ställas högre krav på ett strategiskt tänk vad gäller parkeringsfrågor. För att kunna ta fram en lämplig och väl anpassad par-keringsplan är det viktigt att beskriva hur parkeringen fungerar i nuläget. I detta avsnitt ges en sammanfattad beskrivning av parkeringssituationen i Sollentuna.

En växande kommun

Sollentuna är en av Sveriges mest snabbväxande kommuner med en befolknings-ökning högre än både i Stockholm och i riket. Under 2014 ökade befolkningen med närmare 1 200 personer, från cirka 68 100 till 69 300 invånare. Det mot-svarar en befolkningstillväxt på 1,7 procent vilket kan jämföras med 1,6 procent i Stockholms län och 1,1 procent i hela riket. Enligt den senaste befolknings-prognosen för Sollentuna beräknas antalet invånare i kommunen fortsätta öka även i fortsättningen. Mellan år 2014 och 2024 beräknas befolkningen öka med omkring 15 000 personer. År 2024 beräknas antalet invånare i kommunen uppgå

till drygt 85 000 personer. Befolkningsmängden väntas öka i samtliga kommun-delar. Störst beräknas ökningen vara i Edsberg och Tureberg som en följd av stora bostadsbyggnadsplaner. Även Helenelund, Häggvik och Vaxmora beräknas få en stor befolkningsökning.

Resvanor i Sollentuna

Med sitt centrala läge i Stockholmsregionen är Sollentuna en kommun med goda kollektivförbindelser. Pendeltågslinjen fungerar som en viktig länk, både mellan kommundelar inom Sollentuna och till övriga kommuner i regionen. Närheten till pendeltåget innebär att möjligheterna att resa med kollektivtrafik är goda. Ma-joriteten av invånarna i Sollentuna bor inom en till två kilometer från närmaste pendeltågsstation och centrumområde. Det är ett avstånd där gång och cykel har stora möjligheter att ersätta bilen. Många Sollentunabor arbetar dessutom inom eller på nära avstånd från kommunen, exempelvis vid Kista Science City, vilket

innebär att de har goda möjligheter att gå, cykla eller åka kollektivt till arbe-tet. Kartan nedan visar avstånd från Sollentunas pendeltågsstationer. Heldragen cirkel har en radie på en kilometer. Streckad cirkel har en radie på två kilometer.

Trots goda kollektivtrafikförbindelser är dock bilinnehavet högt i Sollentuna.

År 2014 var bilinnehavet i kommunen 444 bilar per 1 000 invånare vilket kan jämföras med genomsnittet för Stockholms län där bilinnehavet är 393 bilar per 1 000 invånare.

Våren 2015 genomförde Sollentuna en resevaneundersökning. Undersökningen visar att bilresor motsvarar 56 procent av det totala resandet som Sollentuna-borna gör till och från kommunen. Av övriga resor sker 23 procent med kol-lektivtrafik, 11 procent till fots och 9 procent med cykel. Även när det kommer till kommuninvånarnas resor inom kommunen är bilen det vanligaste färdsättet.

58 procent av alla kommunala resor görs med bil, trots att avstånden ofta är korta. Av övriga kommunala resor görs 17 procent till fots, 16 procent med cykel och 9 procent med kollektivtrafik.

Parkering i Sollentuna

I Sollentuna förekommer en mängd olika parkeringsformer: parkering för boen-de, parkering vid arbetsplatser, infartsparkeringar, besöksparkeringar vid butiker och service, lastplatser, parkering för tunga fordon etc. Det har dock saknats en samlad bild av hur parkeringssituationen ser ut och därmed även hur parkering ska hanteras i kommunen.

Regelsystemet för parkering ser olika ut beroende på om det gäller parkering på kvartersmark eller parkering på allmän platsmark. Kvartersmark är mark som är avsedd för bebyggelse eller annat ändamål. Det omfattar all mark som inte är allmän platsmark inom ett planområde. Vanligtvis är det fastighetsägaren som ansvarar för att tillhandahålla parkering inom kvartersmark. Allmän platsmark definieras i plan- och bygglagen som gator, vägar, torg och andra områden som är allmänt tillgängliga och avsedda för gemensamma behov. Där är kommunen an-svarig för parkeringen. Som beskrivits i det inledande kapitlet har parkeringspla-nen avgränsats till att behandla de parkeringsplatser som kommuparkeringspla-nen har rådighet över, dvs. parkering på allmän platsmark samt parkering vid nyexploatering.

Nedan presenteras ett antal parkeringsformer som förekommer i Sollentuna.

DATUMPARKERING

En vanlig reglering som tillämpas i Sollentuna är datumparkering. Datumregeln gäller mellan kl. 02.00 och 15.00 vilket innebär att det under den tiden är förbju-det att parkera på vägsida med jämna adressnummer på dagar med jämna datum och på vägsida med udda adressnummer på dagar med udda datum. Datum-regeln gäller om inte annat anges av skyltningen.

Genom att säkerställa att endast en sida av vägen upptas av parkerade bilar ökar framkomligheten i Sollentuna. Det gör det även enklare för kommunen att genomföra drift- och underhållsarbete. Datumparkering bidrar till att långtids-uppställning av fordon kan undvikas. En nackdel med datumparkering är dock att regleringen kan verka otydlig och svår att förstå. Datumparkering anvisas med områdesmärken som ibland kan ha skyltats långt innan det att bilisten ska par-kera. Det kan också vara svårt att veta vad som gäller på vägar där adressnumren är svåra att urskilja.

I nuläget är det främst villagator som regleras med datumparkering i Sollen-tuna. I mer centrala lägen används vanligen andra regleringar. Datumparkering innebär att de boende i området får möjlighet att parkera på gatan. Det möjliggör också besöksparkering på gatan. På villagator som ligger i anslutning till andra målpunkter, exempelvis arbetsplatser och pendeltågsstationer, kan datumparke-ringen dock innebära att gatan används för andra ändamål än boendeparkering.

Exempelvis arbetsparkering och infartsparkering. Detta är särskilt vanligt om öv-riga parkeringsplatser i området är avgiftsbelagda.

Exempel på en gata i villaområde som ofta används för infartsparkering.

AVGIFTSPARKERING

Vid sidan av datumparkering tillämpas avgiftsparkering på ett antal platser i Sol-lentuna. Avgift tas ut på allmänna parkeringsplatser i centrala Tureberg, Häggvik och i Edsberg. I övrigt är det dock avgiftsfritt i hela kommunen. Kostnaden för att parkera på allmän platsmark med avgiftsparkering varierar mellan olika områ-den i kommunen, se kartan nedan. Avgifterna gäller generellt på vardagar mellan kl. 09.00 och 19.00 vardagar utom dag före söndag och helgdag.

Tidigare utredningar i kommunen visar att antalet avgiftsreglerade parkerings-platser är för få i Sollentuna och att avgiften på flera parkerings-platser är för låg för att det ska vara möjligt att reglera efterfrågan. Syftet med att ta ut parkeringsavgifter är bland annat att skapa en balans mellan tillgång och efterfrågan samt att motverka onödig söktrafik. Det syftet uppfylls inte idag då det är möjligt att parkera både länge och gratis eller mot en låg avgift på majoriteten av kommunens parkerings-platser. Att kommunen erbjuder gratis parkering leder även till att beläggningen blir snedfördelad. Enligt den parkeringsutredning som gjordes av trafik- och fast-ighetskontoret sommaren 2014 är det inte bristen på parkeringsplatser som är det största problemet utan snarare hur de platser som finns används i nuläget. Att de kommunala parkeringsplatserna är avgiftsfria gör att de blir mer attraktiva än de avgiftsbelagda parkeringar som finns i anslutning till bostäder och arbetsplat-ser. Denna problematik är särskilt tydlig på kommunens infartsparkeringar där beläggningen ofta är hög medan närliggande parkeringsytor avsedda för boende eller arbetsplatser ofta står tomma.

De avgiftszoner som gäller är inte heller helt tydliga i nuläget. I området runt Sollentuna Centrum finns tre olika prisnivåer vilket kan skapa en del förvirring.

Vidare är det inte logiskt att det i Häggvik kostar 6 kronor per timme att parkera på anlagda parkeringsplatser medan det är gratis att parkera på infartsparkering-arna i området.

PARKERINGSÖVERVAKNING OCH KOSTNADER FÖR FELPARKERING Trafik- och fastighetskontoret har ansvar för kommunens parkeringsövervakning.

Parkeringsenheten ser till att parkeringsvakter finns ute i kommunen och säker-ställer att kommunens parkeringsplatser används som de ska. Förutom att parke-ringsvakterna kontrollerar parkerade fordon har de även en viktig servicefunktion gentemot kommunens invånare genom att svara på frågor om parkering. De se-naste åren har parkeringsövervakningen i Sollentuna utökats. En viktig anledning till det är att kommunen vill erbjuda sina invånare en ökad service och tillgänglig-het när det kommer till parkering.

Parkeringsavgiften kan betalas kontant, med kort, med sms eller via en appli-kation som laddas ned. Det är även möjligt att ringa in för personlig hjälp med betalningen. De senaste åren har sms-betalning blivit allt vanligare i Sollentuna.

Under 2014 användes tjänsten av cirka 24 500 personer. Under perioden 1 januari till 23 februari 2015 användes tjänsten av närmare 7 200 personer. Det är möjligt att betala via sms på samtliga av kommunens avgiftsbelagda parkeringsplatser.

Det underlättar för bilisterna som inte behöver leta reda på närmaste parkerings-automat. Det innebär även att det går att betala om biljettautomaten skulle vara trasig.

Vad gäller felparkering är det kommunen som bestämmer vilka avgifter som ska tas ut. Den lägsta respektive högsta avgift som får tas ut är enligt lag 75 och 1 000 kronor. Trafikanter som bryter mot någon av parkeringsreglerna inom kommunens gränser åläggs att betala en felparkeringsavgift där storleken på avgiften varierar med typen av överträdelse. I Sollentuna varierar avgiften för felparkering mellan 450 kronor och 800 kronor.

• Felparkeringsavgift: 450 kronor

• Felparkeringsavgift på plats med förbud att parkera fordon: 550 kronor

• Felparkeringsavgift på parkeringsplatser för rörelsehindrade: 800 kronor

• Felparkeringsavgift på plats med förbud att stanna fordon: 800 kronor

TIDSREGLERAD PARKERING

Tidsreglering innebär att det finns en begränsning för hur länge det är tillåtet att stå på en parkeringsplats. Tidsreglering är vanligast vid handel och service vilket gör det möjligt för besökare att parkera en kortare tid utan kostnad för att hinna utföra sina ärenden. Beroende på vilken service som finns i anslutning till en parkeringsplats finns det olika behov av hur många timmar det ska vara till-låtet att parkera där. Det förutsätter dock att markhållaren är medveten om hur parkeringen används och vilka som använder den.

I Sollentuna tillämpas tidsreglering på ett flertal centrala platser. I anslutning till handel är det ofta tillåtet att parkera två timmar för kunder och besökare. Vid verksamheter som har längre besök är det vanligt med fyra timmars fri parkering.

Avgift 6 kr/h Avgift 8 kr/h Avgift 10–15 kr/h

På kommunens infartsparkeringar är det tillåtet att parkera högst 12 timmar i följd. Detta för att säkerställa att bilar inte långtidsparkerar på parkeringsanlägg-ningarna och därmed upptar plats för dem som faktiskt är i behov av att infarts-parkera.

INFARTSPARKERING

I Sollentuna finns fem pendeltågsstationer: Helenelunds station, Sollentuna sta-tion, Häggviks stasta-tion, Norrvikens station och Rotebro station. Vid samtliga stationer utom vid Sollentuna station finns parkeringsanläggningar som kan an-vändas som infartsparkering för kombinationsresor med cykel eller bil och pen-deltåg. Även vid Silverdals kapell finns en infartsparkering i anknytning till buss-hållplatsen med bussar mot Sergels torg och Karolinska sjukhuset.

Infartsparkeringar är en viktig del i resekedjan. Det är också ett sätt för kom-munen att främja ett mer hållbart resande. Även om majoritenen av de boende i Sollentuna har nära till en pendeltågsstation finns det de som bor på längre avstånd och som är i behov av att kunna byta färdmedel och parkera i anslutning till pendeltåget. Det har hittills saknats ett samlat grepp för hur infartsparkeringar ska hanteras i kommunen och hur de bör vara reglerade. Trots att det finns parke-ringsmöjligheter vid de flesta kommunala pendeltågsstationer är inte alla uttalade infartsparkeringar. Förutom de anlagda parkeringsytorna som finns i anslutning till stationerna används ofta villagatorna i närområdet för datumparkering. Kom-munens infartsparkeringar är i nuläget avgiftsfria men är reglerade med en tids-begränsning på 12 timmar. I Häggvik och Helenelund har även Sollentunahem infartsparkeringar där det kostar 10 kr per dag att parkera.

Tidigare utredningar visar att infartsparkeringarna i kommunen inte används helt som det är tänkt i nuläget. De avgiftsfria platserna har visat sig vara populära bland de boende i närheten eftersom det där är möjligt att parkera gratis. För att undvika att infartsparkeringarna används för boendeparkering är det viktigt att de regleras på ett sätt som gynnar kollektivtrafikresenärer.

Dagens infartsparkeringar i Sollentuna är dessutom ytkrävande och hamnar ofta i målkonflikt med efterfrågan om att bygga mer stationsnära bostäder, ar-betsplatser och handel. Enligt Sollentunas översiktsplan bör markparkeringar undvikas i kommunens centrala lägen. Behovet av infartsparkering bör istället lösas genom samnyttjande av parkeringsplatser i befintliga eller nya parkerings-anläggningar, trots att det ofta är mer kostsamt. Att bygga centrala stadskärnor är något relativt nytt för Sollentuna. Detta ställer krav på en prioritering av hur marken bör användas och förutsätter att bilen underordnas och inte får maxime-rat utrymme för parkering.

CYKELPARKERING

Sollentuna har tagit fram en ny cykelplan. Där anges att cykelparkeringar ska finnas tillgängligt vid alla viktiga målpunkter i kommunen, t.ex. kollektivtrafik-hållplatser, arbetsplatser, skolor, fritidsanläggningar, butiker och service. Parke-ringarna ska placeras nära målpunkten, närmare än motsvarande bilparkering, och förses med god belysning och ramlåsning. I cykelplanen anges att cykelpar-keringar är särskilt viktiga vid Sollentunas pendeltågsstationer. Cykelparkering-arna vid kommunens pendeltågsstationer ska förses med tak, belysning, ramlås-ning och pump.

Idag finns väderskyddade cykelparkeringar vid samtliga pendeltågsstationer i Sollentuna. Det finns även cykelpumpar vid samtliga pendeltågsstationer. I övrigt varierar tillgången till cykelparkeringsplatser.

Sollentuna saknar fasta parkeringsnormer för hur många cykelparkeringar som ska anläggas i samband med nybyggnation. Byggherren har krav på sig att i bygglovs-handlingarna redovisa för hur man tänker sig lösa cykelparkeringen. Detta dis-kuteras sedan med bygglovsenheten till dess att man når en överenskommelse.

Förutom antalet cykelparkeringar diskuteras även standard och lokalisering av cykelparkeringarna. En riktlinje är att någon form av väderskydd bör finnas och att cykelparkeringarna ska vara placerade på ett sätt som gör att det är enkelt för de boende att komma åt sina cyklar.

Väderskyddad cykelparkering i anslutning till Häggviks pendeltågsstation.

BOENDEPARKERING

Parkering för boende ska i första hand lösas inom den egna fastigheten. Att an-ordna parkering på fastighetsmark ligger vanligtvis på fastighetsägarens ansvar.

Vid enbostadshus kan parkering i de allra flesta fall ordnas på den egna tomten. I de fall där de boende har mer än en bil utnyttjas ofta datumparkeringen på gatan utanför. Detta ligger dock utanför kommunens ansvar då parkeringsplatser på ga-tumark är tillgängliga för allmänheten och inte kan reserveras för privatpersoner.

I Sollentuna har det kommunala bostadsbolaget Sollentunahem ansvar för ett stort antal parkeringar i anslutning till deras fastigheter. Parkeringsplatser finns att tillgå i garage eller på markparkeringar i anslutning till bostaden. Sollentunahem tar ut avgifter för sina parkeringsplatser, både för förhyrda boendeparkeringar och för allmänna markparkeringar. Eftersom parkeringsplatserna är avgiftsbelagda är det många boende i Sollentunahem som väljer att stå på kommunens parkerings-platser där det är gratis. Det gör att Sollentunahems parkeringsytor är underut-nyttjade medan kommunens parkeringsplatser är överbelagda. Det innebär också att det bildas onödig söktrafik då boende väljer att köra runt för att leta efter en gratis parkeringsplats. Här krävs en bättre samordning mellan Sollentunahem och Sollentuna kommun.

BESÖKSPARKERING

I likhet med boendeparkering är besöksparkering något som vanligtvis löses inom den egna fastigheten. Vid planering av nya bostäder ingår det att ta hänsyn till de besök som de boende väntas få. I Sollentuna finns inte någon fast norm för hur många besöksparkeringar som ska anläggas i samband med nybyggnation.

Vanligtvis räknar man med att 0,1 till 0,2 platser läggs till på den parkeringsnorm som tagits fram i diskussion mellan byggherrar och bygglovshandläggare på kom-munen. I områden där det råder datumparkering är det vanligt att besökarna parkerar på gatan utanför bostaden.

ARBETSPARKERING

Arbetsparkering är de anställdas parkering av den egna bilen i anslutning till ar-betsplatsen. En kommun kan endast styra över kommunala parkeringsplatser.

Många arbetsgivare erbjuder dock sin personal kostnadsfri eller subventionerad parkering i nära anslutning till arbetsplatsen. Tillgången på parkeringsplats vid arbetet har enligt flera undersökningar visat sig ha stor betydelse för färdmedels-val hos de anställda. Även om arbetsplatsparkering är förmånsbeskattad är den fortfarande ett starkt incitament till att använda bilen. Arbetsparkering är be-kvämt och enkelt och minskar avståndet mellan parkeringen och arbetet.

I likhet med boendeparkering ska parkeringsbehovet för arbetsplatser lösas på kvartersmark. I Sollentuna finns ingen klar bild över hur många arbetsgivare som erbjuder sina anställda en parkeringsplats. Inventeringar har dock visat att det finns parkeringsytor i anslutning till företag som inte utnyttjas effektivt. Det be-tyder att utbudet är för stort eller att anställda väljer att parkera på andra platser med lägre avgift. Trots att kommunen inte har rådighet över arbetsparkeringen är det viktigt att det finns en förståelse för hur tillgång till parkering vid arbetet bidrar till det större resmönstret i kommunen.

ANGÖRINGSPARKERING

Nyttotrafik och transporter till och från verksamheter utgör en viktig del av trans-portsystemet. För att trafiken ska fungera på ett bra sätt är det viktigt att distri-butionstrafiken kan komma nära sina målpunkter. I Sollentuna finns ett antal lastplatser som är till för att underlätta för godstrafikens leveranser. Om antalet lastplatser motsvarar behovet är dock svårt att svara på i nuläget eftersom det

Nyttotrafik och transporter till och från verksamheter utgör en viktig del av trans-portsystemet. För att trafiken ska fungera på ett bra sätt är det viktigt att distri-butionstrafiken kan komma nära sina målpunkter. I Sollentuna finns ett antal lastplatser som är till för att underlätta för godstrafikens leveranser. Om antalet lastplatser motsvarar behovet är dock svårt att svara på i nuläget eftersom det

Related documents