• No results found

Förslaget till lag om ändring i handelsregisterlagen

13 Författningskommentar

13.6 Förslaget till lag om ändring i handelsregisterlagen

4 §

Handelsregister skall innehålla följande uppgifter om:

Enskild näringsidkare:

1. näringsidkarens firma,

2. näringsidkarens fullständiga namn, personnummer eller, om sådant saknas, av Skatteverket tilldelat registreringsnummer, och postadress,

3. näringsverksamhetens art,

4. det län och den ort där huvudkontoret finns samt kontorets postadress,

5. om näringsidkaren enligt 2 § lagen (1992:160) om utländska filialer m.m. skall ha föreståndare, föreståndarens fullständiga namn, person-nummer och postadress.

Handelsbolag:

1. bolagets organisationsnummer och firma, 2. näringsverksamhetens art,

3. det län och den ort där huvudkontoret finns samt kontorets postadress,

4. bolagsmännens fullständiga namn, personnummer eller organisa-tionsnummer och postadresser,

5. om en stiftelse med egen förvaltning eller en ideell förening är bolagsman, fullständiga namn, personnummer och postadresser för styrelseledamöter och styrelsesuppleanter i stiftelsen eller föreningen,

6. om en stiftelse med anknuten förvaltning är bolagsman, förvaltarens namn, organisationsnummer och postadress samt fullständigt namn, personnummer och postadress för en ställföreträdare för förvaltaren,

7. av vem och hur firman tecknas, när ej firman får tecknas av varje bolagsman ensam,

8. om bolaget utgör kommanditbolag, vilken eller vilka av bolags-männen som är kommanditdelägare och beloppet av varje sådan bolagsmans utfästa insats.

Ideell förening:

1. den firma under vilken föreningen idkar näring,

2. föreningens namn, om det ej sammanfaller med firman, och organisationsnummer,

3. näringsverksamhetens art,

Prop. 2002/03:147

55 4. det län och den ort där föreningens styrelse har sitt säte samt

föreningens postadress,

5. styrelseledamöternas och, där suppleanter utsetts, deras fullständiga namn, personnummer och postadresser,

6. av vem och hur föreningens namn tecknas, om ej namnet tecknas av styrelsen ensam.

(Jfr 4 § i Patent- och registreringsverkets förslag och 4 § i utkastet till lagrådsremiss.)

Paragrafen innehåller bestämmelser om handelsregistrets innehåll.

Ändringarna gäller registrering av enskilda näringsidkare som är bosatta utomlands och därför enligt 2 § andra stycket filiallagen är skyldiga att ha en i Sverige bosatt föreståndare med ansvar för den bedrivna verksam-heten. I så fall skall handelsregistret också innehålla uppgift om föreståndaren. Frågan har behandlats i avsnitt 7.

7 §

En firma skall tydligt skilja sig från andra i handelsregistret förut registrerade och ännu bestående firmor registrerade för samma län.

Detta gäller även om firmorna inte avser verksamhet av samma eller liknande slag.

(Jfr 7 § i Patent- och registreringsverkets förslag och 7 § i utkastet till lagrådsremiss.)

Av paragrafen framgår att en firma måste skilja sig från andra i handelsregistret registrerade och ännu bestående firmor även om firmorna inte avser verksamhet av samma eller liknande slag. Det skydd som en näringsidkare åtnjuter för sin firma är emellertid begränsat till det eller de län som näringsidkaren är registrerad för (se 3 § handels-registerlagen). Lagtexten har justerats för att detta skall komma till tydligare uttryck.

17 §

I följande fall skall registreringsmyndigheten undersöka om en i handels-registret registrerad näringsidkare fortfarande utövar någon verksam-het:

1. näringsidkaren har under de senaste tio åren inte gett in någon anmälan till registret och det kan antas att han har upphört med sin verksamhet, eller

2. näringsidkaren är ett handelsbolag och antalet registrerade bolagsmän är sedan minst ett år mindre än två och någon uppgift om likvidation har inte registrerats.

Undersökningen enligt första stycket skall ske genom att registrerings-myndigheten skickar ett brev till den adress som finns registrerad för näringsidkaren i registret samt genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar.

Om det ännu två månader efter kungörandet i Post- och Inrikes Tidningar inte framgår att verksamheten fortfarande utövas eller att näringsidkaren avser att återuppta den, skall registreringsmyndigheten genast avföra näringsidkaren från registret. I fall som avses i första stycket 2 skall näringsidkaren dock inte avföras från registret, om antalet registrerade bolagsmän åter uppgår till två eller flera eller uppgift om likvidation har registrerats.

Prop. 2002/03:147

56 (Jfr 17 § i Patent- och registreringsverkets förslag och 17 § i utkastet till

lagrådsremiss.)

I paragrafen finns bestämmelser om att Patent- och registreringsverket på eget initiativ skall avregistrera näringsidkare från handelsregistret, s.k.

gallring. Avregistrering skall ske om det vid en undersökning inte framgår att verksamheten fortfarande utövas eller att näringsidkaren avser att återuppta den. Bestämmelsen har behandlats i avsnitt 9.

I första stycket anges i två punkter när Patent- och registreringsverket skall initiera en gallring. I båda fallen skall detta ske genom att verket undersöker om näringsidkaren utövar någon verksamhet. En sådan undersökning skall, enligt punkten 1, göras om näringsidkaren under de tio senaste åren inte har gett in någon anmälan till registret. Detta överensstämmer med gällande rätt. Enligt punkten 2, som saknar tidigare motsvarighet, skall en undersökning också göras om näringsidkaren är ett handelsbolag och antalet registrerade bolagsmän sedan minst ett år är mindre än två – dvs. om bolaget har en registrerad bolagsman eller helt saknar registrerade bolagsmän. Ytterligare en förutsättning är att någon uppgift om att bolaget har gått i likvidation inte har registrerats. Med

”handelsbolag” avses såväl vanliga handelsbolag som kommanditbolag.

I andra stycket anges hur en undersökning av om bolaget bedriver någon verksamhet skall gå till. Den skall ske genom brev till närings-idkarens registrerade adress och genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar. Vid en undersökning som görs med anledning av att ett handelsbolag har färre än två registrerade bolagsmän, bör Patent- och registreringsverket upplysa bolaget om dess skyldighet att komma in med anmälan om likvidation eller om att bolaget har upphört med sin verksamhet.

Enligt tredje stycket första meningen skall verket avföra närings-idkaren från handelsregistret om det ännu två månader efter de åtgärder som anges i andra stycket inte framgår att verksamheten fortfarande utövas eller att näringsidkaren avser att återuppta den. Detta överensstämmer med hittills gällande rätt. Bestämmelsen i andra meningen saknar däremot tidigare motsvarighet. Den avser den situationen att Patent- och registreringsverket har inlett ett gallringsförfarande enligt första stycket 2. I det fallet skall – oavsett vad verkets undersökning ger vid handen om förekommande eller planerad verksamhet – någon avregistrering inte ske om antalet registrerade bolagsmän åter uppgår till minst två eller om uppgift om likvidation har registrerats. Gallring kan då komma i fråga endast om förhållandena är sådana som avses i första stycket 1. I övrigt får frågan om gallring i de fall som avses i första stycket 2 prövas enligt samma principer som vid gallring i de fall som avses i första stycket 1. Framkommer det att bolaget fortfarande driver verksamhet, trots att det har endast en registrerad bolagsman, skall det alltså inte avregistreras. Hävdar kvarvarande bolagsman att det pågår ett likvidationsförfarande, bör verket erinra honom eller henne om skyldigheten att göra likvidations-anmälan (se 13 §). Om någon likvidationslikvidations-anmälan trots detta inte görs, får verket göra sedvanlig bedömning om handelsbolaget bedriver någon verksamhet riktad mot tredje man. Även åtgärder som utgör en del av avvecklingen av bolagets verksamhet – t.ex. försäljning av lager – kan

Prop. 2002/03:147

57 givetvis i det enskilda fallet utgöra sådan verksamhet som medför att

bolaget tills vidare inte bör avregistreras.

Paragrafen innehåller till skillnad från motsvarande gallringsbestäm-melse för föreningsregistret (11 kap. 18 § föreningslagen) inte någon bestämmelse om att ett bolag som avregistreras skall anses upplöst.

Själva avregistreringen har inte ansetts påverka bolagets rättskapacitet för det fall bolaget inte skulle vara upplöst (jfr Nial, Om handelsbolag och enkla bolag, 3 uppl. s. 252 och Lindskog, Lagen om handelsbolag och enkla bolag En kommentar s. 918).

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

58

Lagförslagen i Patent- och registreringsverkets promemoria

Förslag till lag om ändring i lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1987:667) om ekonomiska föreningar

dels att 11 kap. 1, 4, 6, 7 och 17 §§ skall ha följande lydelse,

dels att det i lagen skall införas fem nya paragrafer, 8 kap. 18 §, 11 kap. 4 a, 5 a och 5 b §§ samt 15 kap. 7 §, av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

8 kap.

18 §

För registrering skall föreningen anmäla vem som utsetts till revisor samt dennes postadress och per-sonnummer. Bestämmelserna i 6 kap. 15 § andra stycket skall härvid tillämpas.

11 kap.

1 § Föreningsstämman kan besluta att föreningen skall träda i lik-vidation.

Ett beslut om likvidation är giltigt endast om samtliga röst-berättigade har förenat sig om beslutet eller detta har fattats på två på varandra följande förenings-stämmor och på den senare stämman biträtts av minst två tredjedelar av de röstande. Längre gående villkor för att beslutet skall bli giltigt får föreskrivas i stadgarna. Likvidationen inträder omedelbart eller den senare dag som föreningsstämman beslutar.

Ett beslut om likvidation kan dock alltid fattas med enkel majoritet, om det gäller ett beslut enligt 19 § andra stycket eller om det föreligger grund för tvångs-likvidation enligt 3 eller 4 §. Vid

Föreningsstämman kan besluta att föreningen skall träda i lik-vidation.

Ett beslut om likvidation är giltigt endast om samtliga röst-berättigade har förenat sig om beslutet eller detta har fattats på två på varandra följande förenings-stämmor och på den senare stämman biträtts av minst två tredjedelar av de röstande. Längre gående villkor för att beslutet skall bli giltigt får föreskrivas i stadgarna. Likvidationen inträder omedelbart eller den senare dag som föreningsstämman beslutar.

Ett beslut om likvidation kan dock alltid fattas med enkel majoritet, om det gäller ett beslut enligt 19 § andra stycket eller om det föreligger grund för tvångs-likvidation enligt 3, 4 eller 4 a §.

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

59 lika röstetal utgörs stämmans

beslut av den mening som ord-föranden biträder. Ett beslut om likvidation enligt detta stycke har omedelbar verkan.

Vid lika röstetal utgörs stämmans beslut av den mening som ord-föranden biträder. Ett beslut om likvidation enligt detta stycke har omedelbar verkan.

4 § Rätten skall förordna att för-eningen skall träda i likvidation, om

1. likvidationsskyldighet före-ligger enligt stadgarna,

2. föreningen efter en konkurs som avslutats med överskott inte inom föreskriven tid har fattat beslut om likvidation enligt 19 §,

3. föreningen saknar till registret anmäld behörig styrelse eller verkställande direktör som skall finnas enligt denna lag, eller

4. föreningens verksamhet drivs på ett sätt som uppenbarligen inte motsvarar de förutsättningar under vilka registrering har skett.

Beslut om likvidation skall dock inte meddelas, om det styrks att likvidationsgrunden har upphört under ärendets handläggning i första instans.

Frågor om likvidation enligt första stycket prövas på anmälan av registreringsmyndigheten eller, i fall som avses i 1–3, på ansökan av styrelsen, styrelseledamot, verk-ställande direktören, förenings-medlem eller innehavare av förlagsandel. I de fall som avses i första stycket 2 eller 3 prövas frågan även på ansökan av borge-när eller av annan vars rätt kan vara beroende av att det finns nå-gon som kan företräda föreningen.

Rätten förordnar att föreningen skall träda i likvidation, om

1. likvidationsskyldighet före-ligger enligt stadgarna,

2. föreningens verksamhet drivs på ett sätt som uppenbarligen inte motsvarar de förutsättningar under vilka registrering har skett.

Beslut om likvidation meddelas dock inte, om det visas att likvidationsgrunden har upphört under ärendets handläggning i tingsrätten.

Fråga om likvidation enligt första stycket prövas på anmälan av registreringsmyndigheten eller, i fall som avses i 1, på ansökan av styrelsen, styrelseledamot, verk-ställande direktören, förenings-medlem eller innehavare av förlagsandel.

4 a §

Registreringsmyndigheten för-ordnar att föreningen skall träda i likvidation, om

1. föreningen är i konkurs som avslutas med överskott och för-eningsstämman inte inom före-skriven tid fattat beslut om

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

60 likvidation enligt 19 §, eller

2. föreningen inte på föreskrivet sätt till registret har anmält sådan behörig styrelse eller verkställande direktör som skall finnas enligt denna lag.

Beslut om likvidation meddelas dock inte, om likvidationsgrunden upphört under ärendets hand-läggning hos registreringsmyndig-heten.

Fråga om likvidation enligt första stycket tas upp av regi-streringsmyndigheten självmant eller på ansökan av styrelsen, sty-relseledamot, verkställande direk-tören, föreningsmedlem, inne-havare av förlagsandel, borgenär eller annan vars rätt kan vara beroende av att det finns någon som kan företräda föreningen.

5 a §

I ärende enligt 4 a § skall regi-streringsmyndigheten förelägga föreningen samt de föreningsmed-lemmar och borgenärer som vill yttra sig i ärendet att komma in med skriftligt yttrande eller efterfrågade handlingar till myn-digheten inom viss tid. Före-läggandet skall delges föreningen, om det kan ske på annat sätt än enligt 15–17 §§ delgivningslagen (1970:428). Föreläggandet skall genom registreringsmyndighetens försorg kungöras i Post- och Inrikes Tidningar minst två och högst fyra månader före utgången av den utsatta tiden.

5 b §

När en ansökan om likvidation eller om utseende av likvidator har kommit in till rätten skall detta genast anmälas till registrerings-myndigheten. Rätten skall också anmäla beslut om likvidation och förordnande av likvidator till registreringsmyndigheten.

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

61 6 §

Har sökanden haft kostnader för delgivning eller kungörelse samt för expeditioner i ärende enligt 3 eller 4 §, skall kostnaderna betalas av föreningens medel, om för-eningen förpliktas träda i lik-vidation eller om rätten i annat fall finner det skäligt. När anmälan har gjorts av registreringsmyndigheten, skall dessa kostnader betalas av föreningen eller, om föreningen saknar tillgångar, av staten.

Har sökanden haft kostnader för delgivning eller kungörelse samt för expeditioner i ärende enligt 3, 4 eller 4 a §, skall ersättning för detta lämnas av föreningens medel, om föreningen förpliktas träda i likvidation eller rätten eller, i fall som avses i 4 a §, registrerings-myndigheten annars finner det skäligt.

7 § När föreningsstämman har fattat beslut om likvidation skall detta genom stämmans försorg genast anmälas till rätten. Denna skall därefter utan dröjsmål utse en eller flera likvidatorer. En domstol som fattar beslut att föreningen skall träda i likvidation skall samtidigt utse en eller flera likvidatorer.

Likvidatorerna träder i styrelsens och verkställande direktörs ställe och har i uppgift att genomföra likvidationen.

Om en förening som har trätt i likvidation saknar till registret an-mäld behörig likvidator, skall rätten förordna en eller flera likvidatorer efter anmälan av registreringsmyndigheten eller an-sökan av föreningsmedlem, borge-när eller annan vars rätt kan vara beroende av att det finns någon som kan företräda föreningen.

Likvidatorerna skall genast för registrering anmäla beslut om likvidation och förordnande av likvidator.

Bestämmelserna i denna lag om styrelse och styrelseledamöter tillämpas på likvidatorerna, i den mån inte annat följer av detta kapitel.

När föreningsstämman har fattat beslut om likvidation skall detta genom stämmans försorg genast anmälas till registreringsmyndig-heten och denna skall därefter genast utse en eller flera likvidatorer. När en domstol eller registreringsmyndigheten beslutar att föreningen skall träda i likvidation, skall en eller flera likvidatorer samtidigt utses. Likvi-dator träder i styrelsens och verk-ställande direktörs ställe och har i uppgift att genomföra likvida-tionen.

Saknar förening, som trätt i likvidation, till registret anmäld behörig likvidator, skall registre-ringsmyndigheten förordna en eller flera likvidatorer.

Beslut om likvidation och om förordnande av likvidator skall registreras.

Bestämmelserna i denna lag om styrelse och styrelseledamöter tillämpas på likvidatorerna, i den mån inte annat följer av detta kapitel. Bestämmelserna i 6 kap. 4 andra stycket gäller inte lik-vidatorerna.

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

62 Ett uppdrag att vara revisor

upphör inte genom att föreningen träder i likvidation. Bestämmel-serna i 8 kap. tillämpas under likvidationen. Revisionsberättelsen skall innehålla ett uttalande huru-vida enligt revisorernas mening likvidationen onödigt fördröjs.

Ett uppdrag att vara revisor upphör inte genom att föreningen träder i likvidation. Bestämmel-serna i 8 kap. tillämpas under likvidationen. Revisionsberättelsen skall innehålla ett uttalande huru-vida enligt revisorernas mening likvidationen onödigt fördröjs.

17 § Om en förening har trätt i likvidation på grund av förenings-stämmans beslut, kan stämman sedan revisorerna avgett yttrande besluta att likvidationen skall upp-höra och föreningens verksamhet återupptas. Ett sådant beslut får dock inte fattas, om det finns anledning till likvidation på grund av denna lag eller stadgarna eller om utskiftning har ägt rum.

När beslut enligt första stycket fattas, skall en styrelse samtidigt väljas.

Föreningsstämmans beslut om likvidationens upphörande och val av styrelse skall likvidatorerna genast anmäla för registrering.

Beslutet får inte verkställas förrän registrering har skett.

Om ett likvidationsbeslut som avses i l, 3 eller 4 § har blivit upphävt genom en dom eller ett beslut av domstol som har vunnit laga kraft, skall likvidatorerna genast anmäla detta för registrering samt kalla till föreningsstämma för val av styrelse.

När likvidationen har upphört enligt denna paragraf, skall 14 § tillämpas.

Om en förening har trätt i likvidation på grund av förenings-stämmans beslut, kan stämman sedan revisorerna avgett yttrande besluta att likvidationen skall upp-höra och föreningens verksamhet återupptas. Ett sådant beslut får dock inte fattas, om det finns anledning till likvidation på grund av denna lag eller stadgarna eller om utskiftning har ägt rum.

När beslut enligt första stycket fattas, skall en styrelse samtidigt väljas.

Föreningsstämmans beslut om likvidationens upphörande och val av styrelse skall likvidatorerna genast anmäla för registrering.

Beslutet får inte verkställas förrän registrering har skett.

Om ett likvidationsbeslut som avses i l, 3, 4 eller 4 a § har blivit upphävt genom en dom eller ett beslut av domstol som har vunnit laga kraft, skall likvidatorerna genast anmäla detta för registrering samt kalla till föreningsstämma för val av styrelse.

När likvidationen har upphört enligt denna paragraf, skall 14 § tillämpas.

15 kap.

7 §

Beslut av registreringsmyndig-heten i ärende enligt 11 kap. 4 a eller 7 § överklagas till tingsrätten i den ort där föreningens styrelse har sitt säte. Skrivelsen med överklagandet skall inges till

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

63 registreringsmyndigheten inom tre

veckor från dagen för beslutet.

Vid överklaganden av regi-streringsmyndighetens beslut i ärenden enligt 11 kap. 4 a eller 7 § gäller lagen (1996:242) om dom-stolsärenden.

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

64

Förslag till lag om ändring i bostadsrättslagen (1991:614)

Härigenom föreskrivs i fråga om bostadsrättslagen (1991:614)

dels att i 4 kap. 2 och 8 §§ samt 5 kap. 2 och 5 §§ ordet "länsstyrelsen"

skall bytas ut mot "Patent- och registreringsverket",

dels att det i lagen skall införas en ny paragraf, 9 kap. 29 a §, av följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

9 kap.

29 a §

En bostadsrättsförening som bildats i enlighet med lagen (1982:352) om rätt till fastighets-förvärv för ombildning till bostads-rätt skall, om föreningen har upphört med sin verksamhet och inte har trätt i likvidation eller försatts i konkurs, upplösas genom att avföras ur föreningsregistret, om samtliga föreningsmedlemmar och styrelseledamöter begär det hos Patent- och registreringsver-ket. Om en sådan begäran fram-ställs skall registreringsmyndig-heten genast kungöra detta i Post- och Inrikes Tidningar. Regi-streringsmyndigheten får avföra föreningen ur registret tidigast en månad efter det att ett sådant kungörande har skett. En uppgift om att föreningen har avförts ur registret skall inte kungöras.

När bostadsrättsföreningen av-förts ur registret svarar förenings-medlemmar och, styrelseledamöter solidariskt för föreningens för-pliktelser. Föreningens tillgångar övergår till föreningsmedlemmar-na. Föreningsmedlemmarna inträ-der i föreningens ställe som part i de avtal som föreningen slutit med tredje man. I den mån föreningen enligt lag eller annan författning har varit skyldigt att vidta åtgärd eller lämna uppgift skall detta i stället fullgöras av styrelsen.

Om det uppkommer behov av

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

65 någon likvidationsåtgärd sedan

föreningen har avförts ur registret, skall 11 kap. 16 § lagen om eko-nomiska föreningar tillämpas.

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

66

Förslag till lag om ändring i lagen (1975:417) om sambruksföreningar

Härigenom föreskrivs att i 16 och 19 §§ lagen (1975:417) om sambruksföreningar ordet "länsstyrelsen" i olika böjningsformer skall bytas ut mot "Patent- och registreringsverket" i motsvarande form.

Prop. 2002/03:147 Bilaga 1

67

Förslag till lag om ändring i lagen (1992:160) om utländska filialer m.m.

Härigenom föreskrivs att 25 § lagen (1993:160) skall ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse