• No results found

Patentové informace představují souhrn záznamů o výsledcích studie, vývojové, popř. jiné tvůrčí činnosti, které byly přihlášeny k zajištění ochrany, nebo jim byla ochrana na základě expertízy poskytnuta. Jde tedy o fondy obsahující:

• popisy a patentové nároky zveřejněných patentových přihlášek,

• popisy a patentové nároky udělených patentů,

• popisy a nároky zapsaných užitných vzorů.

K využití v průběhu výzkumu a vývoje předurčuje patentové informace jejich specifický typ – především jejich následující rysy:

 přinášejí nejnovější informace s předstihem 3 až 5 let,

 zabývající se jedním tématem, nápadem a myšlenkou,

 obsahují zprávy o světovém stavu techniky v oblasti příslušného řešení,

 zachycují směry a tendence vývoje v dané oblasti techniky,

 jsou snadno dosažitelné a dobře vyhledávatelné.

Úkolem při zpracování rešerše je ujasnit si odbornou terminologii pro téma „Nano v míči“, nebo „Nano“ ve sportovních potřebách a zaměřit se na něj i v cizím jazyce.

Hlavním cílem bylo připravit si klíčová slova, jejich synonyma, nadřazené obecnější pojmy i podřazené speciálnější pojmy. K této tématice bylo nutné použít vyhledávání v normách a patentech. Patentová rešerše se zaměřuje na vyhledávání patentů, a to buď ve specializovaných patentových databázích, nebo v oborových databázích, které patenty také obsahují. Je známo, že 70 % technických informací není uvedeno jinde než v patentových databázích. Proto je nutno hledat aktuální informace o tomto oboru a nespoléhat se jen na odborné časopisy. Mezi nejvíce prohledávanými bezplatnými databázemi jsou: ESPACENET Evropského patentového úřadu a PATENTSCOPE Světové organizace duševního vlastnictví. Pro některé druhy rešerší lze využít také databázi Úřadu průmyslového vlastnictví.

4.1.1 „Nano“ v míči

Nano v míči je téma, kterým se doposud žádná firma vyrábějící sportovní míče zřejmě nezabývala. Podnik Gala a.s. sídlící v Prostějově by se s touto problematikou chtěl seznámit a pokusit se vytvořit sportovní míč s použitím nanomateriálů. Pomocí norem a patentů bylo zjištěno, že žádná evropská ani světová firma se nezabývá touto výrobou.

Hledání bylo provedeno pomocí různých klíčových slov, a to např.:

 balloon with nano

 volleyball with nano

 nanomaterial in ball

 nanomaterial in the volleyball ball

 nanomateriál in the football

 nano v míči

 nanomateriál v míči

 balón s nano

 volejbalový míč s nanomateriálem

 nohejbalový míč s nanomateriálem

 nanotrubice v míči

 nanotubes of the ball

Pomocí těchto klíčových slov nebyla nalezena žádná informace o použití nanomateriálů ve volejbalovém či nohejbalovém míči.

4.1.2 Nano ve sportovních potřebách

Slovo „NANO“ je známo dnes již po celém světě. Při hledání na internetových stránkách je velká spousta sportovních potřeb, které mají ve svém názvu označení Nano. Patří sem například golfové míčky, tenisové rakety, golfové rakety, tenisové míče a jiné výrobky týkající se sportu. Velké množství firem vyrábí výrobky pod označením Nano jen z marketingových důvodů. Používají označení „Nano“ bez jakéhokoliv

Obr. 8: sqaush raketa Head Nano [15] Obr. 9: Raketa Wilson Nano Carbon Pro [15]

Zde je uvedena ukázka některých potřeb, jako jsou např. Wilson DX 2 soft. Jedná se o golfové míčky kvality A+, které mají měkké jádro díky technologii Nano Tech.

Tenisový míč Wilson tour davis cup 3ball s trvanlivým jádrem a prodlouženou životností díky technologii Nano Play. Tenisová raketa Head Nano Ti.Tour Red, ke které není žádná informace, proč používá „Nano“ ve výrobě. Squash raketa Head TiO2 nanočástic v kompozitu (obr. 8). Rakety Wilson Nano Carbon Pro (obr. 9) mají revoluční molekulární strukturu z vysoce modulových grafitových vláken a nanočástic krystalů oxidu křemíku. Tato exkluzivní matrice je strategicky umístěna na klíčových místech torzního napětí podél rámu pro maximální pevnost a stabilitu.

Z dosavadních zdrojů je zjištěno, že firmy používají ve výrobě pouze submikronová plniva v polymerní matrici. Submikronové materiály jsou materiály, jejichž nejméně jeden rozměr se pohybuje v rozsahu stovek nanometrů. Proto udávají své výrobky za „Nano“. „Nano“ je zde používáno z fyzikálního a chemického hlediska. Dodávají výrobkům otěruvzdornost, měkkost na omak a ovlivňují barevnost produktu. [10]

4.1.3 Příklady použití „nano“

Využití nanotechnologií a nanomateriálů je velmi rozsáhlé. V současnosti nalézají uplatnění v mnoha oblastech běžného života jako je elektronika (paměťová média, spintronika, bioelektronika, kvantová elektronika), zdravotnictví (umělé klouby, chlopně, náhrada tkání, desinfekční roztoky nové generace, ochranné roušky), strojírenství (supertvrdé povrchy s nízkým třením, samočisticí nepoškrabatelné laky, obráběcí nástroje), stavebnictví (nové izolační materiály, samočistící fasádní nátěry,

katalýza, aerogely), textilní průmysl (nemačkavé, hydrofóbní a nešpinící se tkaniny), elektrotechnický průmysl (vysokokapacitní záznamová média, fotomateriály, palivové články), automobilový průmysl (nesmáčivé povrchy, filtry čelních skel), kosmický průmysl (katalyzátory, odolné povrchy satelitů), vojenský průmysl (nanosenzory, konstrukční prvky raketoplánů), životní prostředí (odstraňování nečistot, biodegradace, značkování potravin). Různé produkty s nanomateriály již dnes můžeme najít v téměř každé oblasti lidské činnosti. Nanomateriály jsou v dnešní době využívány pro zpevňování materiálu a zlepšení jejich užitných vlastností. Upravují povrchy za účelem získání lepší odolnosti proti poškrábání, vlhkost, s důrazem na jejich čistotu, ve zdravotnictví na sterilitu. Také při použití nanomateriálů se zlepšují funkční vlastnosti materiálu v extrémních podmínkách, což je např. ve stavebnictví, letectví, chemickém průmyslu, ale i v běžném životě. [10]

Praktická část

Po prostudování technologie výroby sportovních míčů Gala a.s. se nabízí možnost bez velkého zásahu do technologie implementovat nanomateriály v těchto případech:

Uhlíkové nanotrubice (CNT) v lepidlech pro zvýšení odolnosti kompozitního materiálu při dynamickém namáhání.

Nanovlákenný materiál vložený do návinu míče pro zvýšení odolnosti kompozitního materiálu při dynamickém namáhání.

5 Experiment s využitím nanotrubic a nanovláken

Jelikož nebylo možné získat CNT ve vodné disperzi, byly nejprve připraveny vzorky CNT ve vodě zamíchané pomocí ultrazvuku, a poté přimíchány do lepidel, které společnost Gala a.s. používá. Tyto vzorky CNT byly dále experimentálně přimíchány do výrobního procesu volejbalových a nohejbalových míčů. V této kapitole jsou popsány veškeré látky používané v experimentech s CNT a s nanovlákny. Jedná se o velmi stručný popis těchto látek, jejich vlastností a přípravy.

Related documents