• No results found

Enkät 1-13 MONTESSORIPEDAGOGIK

1. ”När barnet är i behov av så mycket vuxenstöd att det inte fungerar i barngruppen”

2. ”Barn som har behov av särskilt stöd i vardagen”

3. ”Ett barn som behöver extra stöd för att utvecklas och klara sin vardag”

4. ”Ett barn som behöver extra stöttning i sin vardag”

5. ”Barn som behöver extra stöd för att klara av vardagen”

6. ”Barn som behöver hjälp”

7. ”När det inte fungerar att barnet är i en vanlig barngrupp”

8. ”Ett barn som inte på ett naturligt sätt kan vara i gruppen, som har ett behov som kräver extra resurser. T. ex överaktiva, allergier, fysiskt handikapp etc.”

9. När barnet kräver så mycket vuxenstöd så att det inte fungerar i barngruppen”

10. Barn som kräver mer än personalen i ordinarie arbetsgrupp kan ge”

11. –

12. ”Rätten till att få vara olika är viktig, men om ett barn hindras i sin egna utveckling pga. till exempel talsvårigheter är det ett barn i behov av särskilt stöd, anser jag”

13. ”När ett barn inte visar sitt intresse eller är mycket utanför den övriga barngruppen.

Visa tydlig försening i tal, motorik och social kompetens”

Enkät 14-29 TRADITIONELL FÖRSKOLEPEDAGOGIK

14. ”Tal- och språksvårigheter, motoriska svårigheter, sociala svårigheter, känslomässiga svårigheter, kognitiva svårigheter, kulturella svårigheter. Det kan vara över en lång eller kortare tid”

15. –

16. ”Allt behöver inte vara synligt, oftast är det inte det heller. Barn som inte hänger med andra barn, inte söker sig till andra barn, inte har sociala spelregler. Oftast är det självklart!”

17. ”Det kan variera alltifrån sociala problem, utvecklingsmässiga (behöver hjälp i sin utveckling, kanske blir mer tydligt i skolan), motoriska, språkliga, osynliga eller synliga handikapp. Barn med koncentrationssvårigheter, häftiga utbrott som kan resultera i att barn kan bli aggressiva. De behöver extra hjälp med sitt humör”

18. ”Ett barn som har svårt att klara av vardagen och dess rutiner utan kontinuerligt stöd från pedagogen. Som t ex har svårt att leka, svårt att styra sina impulser,

koncentrationssvårigheter, den sociala kontakten med andra barn”

19. – 20. –

21. ”Det kan vara ett barn som under en viss tid behöver lite extra stöd av någon vuxen, behöver inte alltid vara barn med diagnos. Kan vara något pers. kan arbeta med i arbetslaget. Det är inte alltid man behöver ta in en pers. som resurs i barngruppen, det

kan handla om att lägga om arbetsmetoden och strukturera upp arbetet så att det gagnar barnet i behov av särskilt stöd”

22. – 23. – 24. –

25. ”Barn som kräver en egen personal av någon anledning”

26. –

27. ”Barn med koncentrationssvårigheter, funktionshinder”

28. –

29. ”Barnet har svårt att vara med de andra barnen. Svårt att leka och förstår inga

leksignaler. Förstör hela tiden för gruppen. Lyssnar inte på personalen. Går hela tiden sina egna vägar”

Enkät 30-39 REGGIO EMILIA INSPIRERADE FÖRSKOLOR 30. –

31. ”Ett barn som behöver extra stöd för att klara av vår dagliga verksamhet”

32. –

33. ”Barn som i perioder mer el. mindre alltid behöver extra stöd. Bokstavsbarn. Ett enskilt barn kan en kortare tid behöva särskilt stöd och uppmuntran om de t ex igenom en skilsmässa”

34. ”Bokstavsbarn”

35. ”Det finns många olika grader av särskilt stöd. De barn som på något sätt har svårt att fungera i en vardagstillvaro och kan ha svårt att tillgodogöra sig stimuli från

omgivningen”

36. ”Det är svårt att definiera, för att alla barn/människor är individer och behöver olika stöd för att utv. Och det ingår i vårt uppdrag att skapa miljöer och sammanhang som passar de barnen som ingår i gruppen. Det är också en del av vår vardag och gränsen är svår att dra. Det sägs att åtgärdsprogrammen skall upprättas när verksamheten får ordnas/rättas/ändras efter ett särskilt barn, men det gör vi ju hela tiden. Verksamheten utgår ju efter barnen och vi försöker rätta den efter dem hela tiden. Detta är ju min grundtanke men ändå är det ju så att barn ibland utmärker sig lite extra t ex behöver extra struktur och tydlighet kring sig för att inte bli oroligt (det kanske inte innebär extra personalstyrka men att alla tänker extra kring detta), eller ett barn som är mycket

”impvisstyrt” bits, knuffar, förflyttar sig från ställe till ställe – ett sådant barn kan ju behöva en vuxen breve sig för att inte skada de andra barnen och för att få hjälp att hitta ett sammanhang. Detta känns som bara babbel, men hoppas att det ger er nåt i alla fall”

37. Jag anser att alla barn har sina speciella behov och behöver särskilt stöd för att utvecklas optimalt, utifrån sina egna förutsättningar. Det är därför vi har individuella utvecklingsplaner. Men de barn jag tror att ni menar är de barn som är i behov av extra resurser, när vår ”vanliga” verksamhet inte längre räcker till. Jag skulle vilja säga att dessa barn behöver särskilt stöd när inte vardagen fungerar. De kanske inte klarar av vardagen varken psykiskt eller fysiskt. Jag tror att många barn skulle klara sig bättre

om barngrupperna var mindre, större personaltäthet och med relevant

kompetensutbildning för personalen. Ibland kanske barnet behöver extra resurs, ibland barngruppen eller arbetslaget. Man behöver kontinuerligt se över den inre och yttre miljön så att den passar den aktuella barngruppens behov. Även personalens arbetssätt och rutiner behöver ses över”

38. Utåtagerande barn. Innåtvända barn. Funktionshindrade barn. Handikappade barn.

Barn med grava språkstörningar.

39. -

Högskolan Väst

Institutionen för individ och samhälle 461 86 Trollhättan

Tel 0520-22 30 00 Fax 0520-22 30 99 www.hv.se

Related documents