• No results found

3 Empirisk del

3.5 Resultatredovisning och analys

3.5.5 Pedagogiska åtgärder och samarbete med föräldrar

Klasslärarna som vi intervjuade har lite olika tillvägagångssätt när de märker att en elev har eller eventuellt kommer att få lässvårigheter. Åtta stycken kopplar in eller diskuterar med specialpedagog/speciallärare och då oftast någon gång under det första skolåret. Andra kontakter som informanterna nämnde är föräldrar, andra kollegor eller talpedagog.

Kopplar in specialläraren. Diskuterar mycket, bollar mycket med specialläraren… …Nu i ettan gör hon så att hon ofta försöker hjälpa till här…

Förutom att diskutera med andra personer så nämnde två av pedagogerna också andra åtgärder så som att anpassa materialet, extra läsning och extra läxor eller så försöker de hjälpa så mycket som möjligt själva.

Jag anpassar materialet och anpassar vad jag gör med eleverna…

Jag ger också extra läxor till de elever som jag märker har eller kommer att få svårigheter.

En av respondenterna arbetar både som specialpedagog och klasslärare och vidtar inga speciella åtgärder i ettan utan arbetar mest med elever i trean i sin roll som specialpedagog. En annan av pedagogerna vidtar inte heller speciella åtgärder i ettan utan kopplar in specialläraren i skolår två.

Två lärare arbetar på samma skola och har ingen specialpedagog anställd. De kontaktar en psykolog som går via skolläkaren. Vid något tillfälle hade de haft kontakt med specialpedagog, detta var då i förskoleklassen.

Det som är bra att genom skolläkaren vi har, så har hon en psykolog som är bra… …så då kan vi anlita henne.

En av informanterna uppgav att hon tycker att hon inte haft någon elev som inte lärt sig att läsa. En anledning till detta tror hon beror på arbetssättet och sättet att tänka på.

Jag kan inte säga att jag har haft någon som inte har knäckt koden, men sen är det ju i vilken takt det kommer vidare…

…lär sej läsa utifrån skrivandet, det gör att jag tycker att alla här är läsare…

Samma informant har enbart sporadisk kontakt med specialpedagogen och då gäller det inte bara läsningen utan barn som hon är tveksam om och barn som är allmänt svaga.

Och ber jag specialpedagogen om hjälp, så är det med barn som är, som man är tveksam på var dom har sin begåvning, så att säga. Då är det ju inte bara läsningen utan då är det ju rent allmänt i mycket.

Alla tretton respondenterna skriver och gör åtgärdsprogram i någon form. Klasslärarna sade att de gör åtgärdsprogram när de upplever att eleverna har det riktigt svårt, vid större problem eller på alla barn i behov av extra stöd. Några poängterade också att åtgärdsprogrammen är något som de är ålagda att göra.

Åtgärdsprogram upprättas på dom eleverna som har svårigheter. Det måste man ju.

Hos åtta av informanterna är specialpedagogen/specialläraren delaktiga i arbetet med åtgärdsprogram och i nio av intervjuerna nämndes också föräldrarna som en självklar samarbetspartner när det gäller upprättandet av åtgärdsprogram.

När det gäller individuella utvecklingsplaner gör informanterna på olika sätt. Sex klasslärare svarade att de har det på alla sina elever. En klasslärare skall börja med individuella utvecklingsplaner inför kommande utvecklingssamtal och en respondent som är Montessoriutbildad, menade att varje elev arbetar efter en individuell planering.

Och alla barn har ju en individuell planering…

…vi har inte något av alla de material om individuella utvecklingsplaner som finns att köpa idag, utan vi kör vårt eget, så att säga.

De resterande fem informanterna nämnde inte individuella utvecklingsplaner alls.

Samtliga klasslärare har ett samarbete med föräldrarna och ansåg att föräldrarnas delaktighet är viktig. Endast två av informanterna uppgav att det kan uppstå vissa svårigheter i samarbetet och i dessa fall rör det sig om familjer från annan kultur.

…finns ju inte i deras kultur att dom ska komma till skolan.

Vissa föräldrar får man bara inse att det kommer aldrig att hända något… …kallar till möten och vi skriver lappar…

…pratar om det varje gång man träffar dom…

Som tidigare nämnts har de flesta respondenterna föräldrarna med i upprättandet av åtgärdsprogram, och har då också en mer regelbunden kontakt. Vid svårigheter kontaktas föräldrarna på ett tidigt stadium. Övrigt samarbete sker på olika sätt. Exempel som klasslärarna gav var att de lånar ut material eller ger uppgifter som eleverna kan arbeta med hemma. De ger också extra läsläxa och lästräning som ska utföras i hemmet, samt diskuterar med föräldrarna om vad de mer kan göra hemma.

Jag försöker få dom att bli medvetna om vad det är de kan göra. Jag erbjuder spel och annat material som de kan låna hem att arbeta med.

…ge tips och råd på vad de själva kan göra…

…att ge dom konkreta uppgifter som har med vardagslivet hemma att göra. Be dom hjälpa till att läsa på saker och ting och kanske läsa på receptet…

Analys och kommentarer: När det gäller tillvägagångssättet så kopplar åtta av klasslärarna

in specialpedagog/speciallärare redan under första skolåret om det finns misstankar om svårigheter. De flesta informanter ansåg också att hjälpen skall ges till eleverna så tidigt som möjligt. Det ansågs också som självklart att information om svårigheterna skall ges till föräldrarna på ett tidigt stadium. Extra läsning och extra läsläxor är också en åtgärd som sätts in.

Alla respondenter, utom en, menade att de träffat på elever som inte lärt eller haft svårt för att lära sig läsa. Informanten som inte gjort det tror att det är hennes arbetssätt som hjälpt eleverna tillrätta i sin läsinlärning.

Samtliga tretton klasslärare upprättar åtgärdsprogram i någon form. Hos åtta av informanterna är specialpedagog/speciallärare direkt delaktig i arbetet med åtgärdsprogram. Fem av dem vi intervjuade nämnde inget om att de har individuella utvecklingsplaner på sina elever. En skall börja med dem och en annan kallade det för individuell planering. Sex stycken sade att det finns för samtliga elever.

Alla informanter har ett samarbete med föräldrarna. Elva av respondenterna ansåg sig ha ett ganska gott samarbete. Två stycken tyckte sig ha lite större problem eftersom de har en del invandrarelever i sina klasser och har svårare för att nå deras föräldrar.

Nio av de tretton intervjuade klasslärarna uppgav att föräldrarna är delaktiga i upprättandet av åtgärdsprogram, annars består samarbetet mest av läsläxor, utvecklingssamtal, regelbundna kontakter och lästräning hemma.

Att göra föräldrarna delaktiga på ett tidigt stadium och fortsätta att ha goda kontakter ansågs som både viktigt och självklart för respondenterna.

3.5.6 Den specialpedagogiska organisationen och specialpedagogernas roll i det dagliga