• No results found

Pedagogiskt Centrum - regiongemensamma satsningar på kompetensutveckling för pedagoger och skolledare

Pedagogiskt Centrum (PC) bedriver skolutveckling genom att initiera, utveckla och genomföra kompetensutveckling, ledarskaps- och organisationsutvecklingsprojekt på uppdrag av GRs medlemskommuner. Insatserna bedrivs kommunövergripande såväl som mer djupgående i enskild kommun och verksamhet, vilket medför tydliga fördelar utifrån ett samordnings-, samverkans- och ekonomiskt rationalitetsperspektiv.

PC är en katalysator och resurs inom regionen för att skapa, sprida och tillgängliggöra utvecklingssatsningar, innovation och aktiviteter för regionens elever, lärare, skolledare, samt för andra aktörer på skolans område, vilka syftar till att utveckla och stärka

utbildningslandskapet i regionen. PC har under året mött närmare 36 000 (40 000) deltagare på seminarier, utbildningar och konferenser där flertal av utbildningsinsatserna är processinriktade och sker under en längre period. Totalt har cirka 14 400 (15 000) elever deltagit i olika aktiviteter, varav 11 400 (11 400) på mässan Gymnasiedagarna. Pedagogiskt Centrums målsättning är att vara den självklara samarbetspartnern för alla skolformer när det gäller metodutveckling och samverkan inom området skola-arbetsliv. Inom detta arbete ryms praktikplatsen.se som är en plattform för hantering av

praktikplatser och andra arbetslivskontakter. Webbplatsen hade 188 300 (240 000) besök under året. 2013 har praktikplatsen.se haft samarbete med cirka 5 000(5 800) företag och arbetsplatser och under året har cirka 13 500 (14 000) praktikplatser förmedlats inom grundskola, gymnasieskola, högskola och arbetsmarknadspraktik. Vidare verkar Pedagogiskt Centrum genom Framtidens Ledare som arbetar med chef- och ledarutveckling, med fokus på försörjning, utveckling och marknadsföring av kommunalt ledarskap i regionen. Framtidens Ledare har utbildat över 450 (500) nuvarande och blivande ledare och chefer under året.

Det har genomförts utbildningsinsatser av PC inom alla skolformer, förskola, grundskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, SFI, YH-utbildning samt universitet.

PC har under 2013 drivit 10 (7) EU-finansierade utvecklingsprojekt vilka kortfattat beskrivs här. GR Drop outs syftar till att kompetensutveckla personal för att främja närvaro i skolan och projektet Plug in avser att motverka avbrott på gymnasiet och är ett utvecklingsprojekt som handlar om att ta fram nya metoder. GR SYVO fokuserar på entreprenörskap och samverkan skola-arbetsliv och kompetensutvecklar studie- och yrkesvägledare samt andra intressenter av området både inom skola och arbetsliv. Skolutveckling via entreprenörskap sker även i projektet EE & Wow som är ett europeiskt nätverksprojekt kring frågan. GNU är ett projekt med fokus på gränsöverskridande nordisk undervisning och genom projektet Maths PALs sker matematikutveckling med hjälp av mentorer från Chalmers som stöttar elever i årskurs åtta. MWGR syftar till att kompetensutveckla offentligt anställda i göteborgsregionen inom området utanförskap och välfärd, genom transnationella utbyten och jobbskuggningar. Developing Global Citizens through Anti Bullying Work utvecklar skolors värdegrundsarbete med utgångspunkt i den digitala kommunikation som sker barn och unga emellan och därigenom motverka mobbning. PC deltar som associerad partner i iTEC som är EU:s hittills största forsknings- och utvecklingssatsning om it i skolan.

Andra skolutvecklingsprojekt på PC har fokuserat på kartläggningar,

organisationsutveckling, entreprenörskap, formativ bedömning, digitalt lärande,

matematik, sex- och samlevnadsundervisning, hållbar utveckling, demokratifrågor, och mänskliga rättigheter.

Inom ramen för direkta elevinsatser har 16 (20) FN- och EU-rollspel genomförts samt elevinriktade insatser inom sex och samlevnad, mänskliga rättigheter, demokratifrågor och hållbar utveckling, som har engagerat över 3 000 (3500) elever inom grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning och högskola.

Skolutveckling

Wikimini

PC och Wikimedia Sverige har tillsammans skapat portalen Wikimini Sverige. Som tredje land i världen finns nu ett svenskt onlineuppslagsverk likt Wikipedia, men med

uppslagsverket skrivs och redigeras även barn och unga, med stöd av vuxna. Wikimini lanserades på Mötesplats Skola under hösten av några av de pilotelever som skapade de första 100 artiklarna och titulerar sig därmed som Wikiminauter.

IKT-pedagogens förändrade yrkesroll

En andra omgång av processutbildningen IKT-pedagogens förändrade yrkesroll startades upp under hösten 2013. Den ökade användningen av digitala verktyg i skola och

samhälle har medfört förändrade krav på pedagogen i skolan. Arbetet som IKT-pedagog skiljer sig en hel del ifrån den klassiska lärarrollen. En skicklig IKT-IKT-pedagog behöver ha god insikt i, och kunna tillämpa ett coachande ledarskap samtidigt som denne också behöver ha en bred IKT-didaktisk kompetens, där helheten ur ett 1-16 perspektiv och styrdokumentens röda tråd utgör en bas för arbetet. Det handlar mer om skolutveckling än om IT vilket är utbildningens stora fokus.

WFI – Wikipedia för invandrare

Pedagogiskt Centrum (PC) i samverkan med Wikimedia Sverige har tillsammans med SFI-lärare skapat en modell för hur Wikipedia kan bli en del av SFI-undervisningen. Lärarna har med stöd av PC tagit fram en modell för arbetet. Idén med projektet Wikipedia För Invandrare (WFI) är att SFI-elever som en del av sin undervisning i svenska skriver på Wikipedia om centrala svenska företeelser på sitt eget språk. Genom uppgiften tränar de upp sin förmåga att översätta och lära sig centrala begrepp på vägen. Eleverna lär sig om Sveriges kultur och sprider den kunskapen till sina landsmän. Erfarenheter visar att motivationen ökar när de studerande publicerar sina texter för verkliga mottagare. De upplever att deras tid är mer välanvänd och eleverna får en dokumenterad digital kompetens, samtidigt som de ökar den metakognitiva förmågan då de får en inblick i hur information produceras och konsumeras.

Lilla Edet BFL (bedömning för lärande)

Forskning och beprövad erfarenhet har visat att formativ bedömning ökar elevernas lärande. Under 2013-2015 processtödjer PC rektorer och lärare i kommunen för att få fram en gemensam bedömningskultur för alla Lilla Edets grundskolor. Insatsens syfte är att ge lärarna de verktyg som de i dag behöver i sin professionsutveckling, för att bättre kunna möta de krav styrdokumenten ställer på framgångsrik undervisning. En formativ bedömningsprocess kännetecknas av att målet för undervisningen tydliggörs, att information söks om var eleven befinner sig i förhållande till målet och att återkoppling ges som talar om hur eleven ska komma vidare mot målet. Efter insatsen har alla lärare ökade kunskaper i att arbeta med formativa arbetssätt och bedömning för lärande, vilket främjar måluppfyllelse för eleverna.

Gymnasiedagarna

Gymnasiedagarna är Göteborgsregionens mötesplats inför gymnasievalet och en årligen återkommande mässa som i år genomfördes för fjortonde året i rad. Arrangemanget är en informations- och vägledningsaktivitet, där elever och utbildningsanordnare möts på en gemensam arena. Syftet är att ge besökarna möjlighet att ta del av vilket utbud som finns, inom Göteborgsregionen och till viss del utanför, samt ge utbildningsanordnarna en arena där de har lika förutsättningar för att möta blivande elever. Gymnasiedagarna är en del i det öppna utbildningslandskapet, vilket innebär att det är fri sökning i GRs 13 kommuner. 98 utställare medverkade på årets mässa som besöktes av 20 265 besökare under sina tre dagar.

Årets nyheter var två vattenbarer vid namn ”Anställningsbaren” och ”Snackbaren”. Anställningsbaren var en brygga till det som händer efter gymnasiet. Vad finns det för yrken och branscher? Snackbaren var en neutral yta där personal från Pedagogiskt Centrum arbetade med att fånga in elever på plats för samtal och reflektion. Syftet med denna yta var att alla elever skulle få möjlighet till en vuxenkontakt, bli sedda, och kunna resonera om frågor rörande skola, framtid, farhågor och förväntningar.

Demokratitorg i Västra Götalandsregionen

Demokratitorg är en dialogform som ger förutsättningar för möten och god dialog mellan politiker och gymnasieungdomar i Västra Götalandsregionen (VGR). Genom

Demokratitorgen får ungdomarna tillfälle att framföra sina åsikter direkt till

beslutsfattare, medan politikerna ges möjlighet att öka sin förståelse för ungas situation och behov. Demokratitorgen är ett samarbete mellan VGR och Pedagogiskt Centrum som sträcker sig tillbaka till 2007. Under året har 18 Demokratitorg genomförts runtom i regionen. Några av de ämnen som har diskuterats under året har varit Kollektivtrafik och infrastruktur, Vård och hälsa, Fritid och kultur, Framtid, Jobb och utbildning samt

Inkludering och rättigheter. Fokus för samtalen är de ungas tankar, åsikter och önskemål.

När alla Demokratitorg genomförts gör Pedagogiskt Centrum en sammanställning av de tankar, åsikter och förslag som lyfts av ungdomarna. Sammanställningen presenteras i form av en rapport som delges både regionens politiker och de deltagande skolorna. VGR fångar därefter upp de frågor som lyfts från ungdomarna och för dem vidare till den nämnd och verksamhet som är ansvarig.

FN- och EU-rollspel

Under verksamhetsåret 2013 har GR på uppdrag av skolor inom regionen, men även några utanför, genomfört tre EU-rollspel samt tretton FN-rollspel. Det betyder att cirka 1200 elever har varit aktiva deltagare och agerat diplomater för de länder de

representerat alternativt agerat journalister för att rapportera från förhandlingarna. Deltagare i rollspelen har varit elever från åk 8 i grundskolan upp till åk 3 i gymnasiet.

FörskoleVis

Med Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) som uppdragsgivare har Pedagogiskt Centrum tillsammans Interactive Institute fått i uppdrag att utveckla ett webbaserat verktyg för förskolan där Pedagogiskt Centrum är ansvariga för det pedagogiska

materialet. Målet är att på ett lustfyllt sätt bidra till att öka förståelsen för vad energi är och därmed bidra till energimedvetna barn och pedagoger. Förarbetet har bestått av beteendestudier av barns lekar och pedagogers arbetsmiljö samt workshops med barn, där olika övningar har testats och utvecklats.

Metodhandledningen tillsammans med visualiseringsverktyget beräknas vara klart under början på 2014 för att sedan testas på förskolor under nästa år. Projektet finansieras av Naturskyddsföreningen, Energimyndigheten och Västra Götalandsregionen. Mer

information om projektet hittas på: http://www.forskolevis.se.

Metodmaterial om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

I samarbete med Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra

Götalandsregionen (KSH VGR) har PC tagit fram en lärarhandledning med förhållnings-sätt och övningar samt de två spelen "En glidande skala - ett spel om sex, relationer och ömsesidighet" och "Ligga i eller ligga lågt? - ett spel om njutning, bekräftelse och andra anledningar till att ha sex". Metodmaterialen kan användas för undervisning i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i grundskolans senare år och gymnasiet.

Webbresursen SRHR.se

I samarbete med Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra

Götalandsregionen har Pedagogiskt Centrum lanserat en ny uppdaterad version av srhr.se. Webben är en resurs för personal inom hälso- och sjukvård, skola och SFI för som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Webben innehåller filmer, fakta, metodstöd, statistik, rapporter och omvärldsbevakning inom området. För mer information, besök www.srhr.se.

Sex- och samlevnadsundervisning i världsklass (SIV) på Kristinedalskolan

2011 i samarbete med Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra

Götalandsregionen (KSH VGR). Projektets syfte var att utveckla en skolas arbete med sex- och samlevnadsundervisning. Under 2011-2013 har SIV ägt rum på

Kristinedalskolan F-9 i Stenungsund. Under slutet av 2012 och början av 2013 analyserades projektets lärdomar och erfarenheter genom en utvärdering och utformandet av en reproducerbar modell för att arbeta med sex- och

samlevnadsundervisning på andra skolor. Kristinedalskolan fick under hela 2013 fortsatt handledning med särskilt stöd för rektorerna och de förändringsagenter som utsetts bland pedagogerna för att vara drivande i skolans fortsatta arbete.

Sex, unga och skolans roll

För sjätte året i rad arrangeras konferensen Sex, unga och skolans roll, ett samarbete mellan Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen (KSH VGR), Sexuell hälsa/hivprevention Social utveckling i Göteborg Stad (SH/Hivprev GBG) samt PC. Temat var "nya möjligheter tack vare internet och mobilitet" med utgångspunkt att dagens unga är mobila, både som resenärer, migranter och genom de många

kommunikationskanaler som internet erbjuder. Konferensen blev med sina 350 platser fullbokad med personal främst från SFI, skola, ungdomsmottagning och ideella

organisationer.

SRHR-lyftet

SRHR-lyftet är ett webbaserat utvecklingspaket för den skola som på ett strukturerat sätt vill lyfta in sex- och samlevnadsundervisningen i det systematiska kvalitetsarbetet. För att skolan ska få goda resultat krävs det att sex- och samlevnadsundervisningen är hela skolans ansvar. Bland SRHR-lyftets material finns stöd för ett förändringsarbete i form av t.ex. fortbildningsfilmer, informations- och metodmaterial. SRHR-lyftet har utvecklats av Pedagogiskt Centrum i samarbete med Närhälsan Kunskapscentrum för Sexuell hälsa (KSH) vid Västra Götalandsregionen. Materialet grundar sig på erfarenheter från projektet Sex- och samlevnadsundervisning i Världsklass (SIV). Genom SRHR-lyftet är målet att ge andra skolor möjlighet att ta del av erfarenheter, få inspiration och rätt verktyg för att stärka sitt arbete med SRHR i skolan.

SRHR-lyftet går att ta del av här: www.srhr.se

Utbildning i Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för SFI

Pedagogiskt Centrum (PC) och Närhälsan Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen har under 2013 genomfört kompetensutvecklingsinsatser inom Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för tre verksamheter inom Utbildning i svenska för invandrare. Kompetensutvecklingen har utgått från att väva samman ämnesinnehåll i SRHR med ett skolutvecklings- och metodperspektiv.

Lärarhandledning: Mitt val 2014

I maj nästa år är det dags för Europaparlamentsval inom EU. För att ge lärare stöd och verktyg att undervisa om EU-valet på ett intressant och lustfyllt sätt utvecklar

Pedagogiskt Centrum ett nytt läromedel på uppdrag av Ungdomsstyrelsen.

Ungdomsstyrelsen ska under början av nästa år lansera en webbsida, Mitt val 2014, som bland annat är tänkt att fungera som ett pedagogiskt verktyg under till exempel en samhällskunskapslektion. Webbplatsen kommer även att finnas som en applikation för mobiler.

GR Utbildning Multimediastudion - ett nav för filmproduktion

GR Utbildning Multimediastudion har under de senaste åren etablerat sig som en betydelsefull producent av pedagogiska läromedel på film. Med filmen som medel kan värdefulla insikter och erfarenheter dokumenteras och göras tillgängliga för en bred publik. Under 2013 har exempelvis filmer till Universeum, Kungsbacka kommun och Västra Götalandsregionen producerats.

Vidare har även Multimediastudion under året exempelvis ansvarat för

filmdokumentation till det ESF-finansierade projektet SamTidigt. Projektet syftar till att förbättra samarbetet mellan skola och socialtjänst i sju av Göteborgsregionens

medlemskommuner. Filmdokumentation har ägt rum vid de transnationella utbytena som skett inom projektet med Skottland, Danmark och Tyskland. Utöver detta har

konferenser och utbildningstillfällen dokumenterats. Multimediastudion erbjuder att dokumentera och visualisera projekt, nya pedagogiska angreppssätt och nya

arbetsmetoder. Exempel på filmuppdrag är dokumentation av projekt, läromedel för skolan, informations- och reklamfilmer för GRs samarbetsprojekt, intervjureportage, filmdokumentärer och filmning av konferenser. Filmerna kan visas på webben, i mobilen eller ges ut på dvd.

Familjedaghemskonferens

Familjedaghemskonferensen firade i år 15 års jubileum. Drygt 380 dagbarnvårdare deltog och fick under dagen lyssna på föreläsningar om kommunikation, förändring, mål och motivation, hur barn lär genom lek samt exempel på hur man kan forma arbetet med naturvetenskap och teknik på familjedaghemmet. Dagen avslutades med Jul på Liseberg.

Hem- och konsumentkunskapskonferens

Under en heldag träffades 100 lärare i hem- och konsumentkunskap för att få inspiration och fördjupa sig i sitt ämne. Konferensen belyste bland annat hur man ger elever nycklar till att förstå kunskapskraven, hur man ska tolka värdeorden i ämnesplaner, vilka

förmågor som är särskilt viktiga samt hur spel och digitala läromedel kan användas för att levandegöra undervisningen och motivera eleverna.

Cyberbullying-konferens

I maj 2014 kommer en internationell forskningskonferens om nätmobbning

(cyberbullying) att arrangeras i Göteborg. PC, Göteborgs stad, Göteborgs universitet, stiftelsen Friends och International Bullying Prevention Association (IBPA) står bakom konferensen. Målgruppen för konferensen är forskare och yrkesverksamma inom skola. Under 2013 har planering och marknadsföring av konferensen genomförts. För mer information, besök www.cyberbullying.se.

Konferens förskoleklass

PC anordnade under våren 2013 en konferens för förskoleklass med fokus på

läsutveckling. Utgångspunkten var språkstimulans samt förutsättningar och strategier för läsutveckling. Vidare innehöll konferensen även ett fokus på barns välmående i en digital tidsålder. Målgruppen var personal inom förskoleklass i hela Göteborgsregionen

Processutbildning för specialpedagoger

PC har vid flertalet tillfällen genomfört processutbildningar för specialpedagoger runt om i regionen, under 2013 i Lerums kommun. Utbildningens fokus ligger på teoretisk och praktisk kompetens kring hur digitala verktyg kan användas för såväl elever i behov av särskilt stöd som andra elever samt hur denna kompetens kan förmedlas vidare till övriga pedagoger inom den egna verksamheten. Utgångspunkten är ett inkluderande förhållningssätt där digitala verktyg ses som naturliga lärverktyg som gör undervisningen tillgänglig för alla.

Kartläggning i Färgelanda kommun

Pedagogiskt Centrum fick i uppdrag av Färgelanda kommun att göra en analys av hur skolan i kommunen fungerar. Liknande analyser har PC genomfört i flertalet kommuner. Analysen fokuserade på hur skolans organisation och uppdrag ser ut och fungerar. Vilka pedagogiska metoder används? Hur ser kompetensen ut hos lärarna? Vilket ledarskap präglar kommunen? Hur följer kommunen upp resultaten? Hur ser den pedagogiska miljön ut utifrån olika brukares perspektiv?

Genom intervjuer och processer med olika intressenter i Färgelandas skolor kartlades hur organisationens processer ser ut och därefter presenterades konkreta förslag på hur kommunen kan utveckla sin skola vidare.

Nösnäsgymnasiet - Från tanke till handling

På Nösnäsgymnasiet i Stenungsund leder PC en utvecklingsprocess för att stärka pedagogernas lärande. Lärarna deltar i lärträffar en gång i månaden, vilket skapar förutsättningar för ett aktivt förändringsarbete i undervisningen mellan dessa tillfällen. Genom detta arbete möter man de behov som skolan upplever i det förändrade

utbildningslandskapet. Under 2014 kommer ytterligare gymnasieprogram på Nösnäsgymnasiet delta i denna insats.

Fair Sex: Nätverket

Under 2013 har Pedagogiskt Centrum i samarbete med den idéella föreningen RealStars tagit fram ett webbaserat spel om trafficking, sexhandel och mänskliga rättigheter. Nätverket riktar sig till elever i gymnasiet och förutom själva spelet finns även en handledning som stöd för lärare som använder spelet i undervisningen.

Produktionen har tagit hjälp av ämnesexperter på områden såsom trafficking, sexuell hälsa och sexualbrottslagstiftning, samt referensgrupper bestående av ungdomar och lärare. Under hösten testades spelet i två olika skolor och mottog starkt positiv respons både från elever och lärare. Spelets handling beskriver två berättelser. Fair Sex:

Nätverket finansierades av Allmänna Arvsfonden och spelet kan spelas på: www.realstars.eu/fairsex-natverket

GR Speldatabas

Pedagogiskt Centrums speldatabas grul.se har fått ett ansiktslyft och heter numer GR Speldatabas. Speldatabasen har fått en rad nya spel varav flera digitala och fler uppdateringar av gamla spel planeras under vintern 2013-2014. Speldatabasen är GR Utbildnings främsta verktyg för att sprida och tillgängliggöra de metoder och spel som tas fram inom verksamheten. Allt innehåll är kostnadsfritt att använda och ladda ner och databasen är tillgänglig för lärare i hela världen. Speldatabasen hittas på:

www.grspeldatabas.se

Mötesplats Skola

2013 arrangerades Mötesplats Skola för fjärde året i rad på Svenska Mässan. Under två dagar samlades 6039 deltagare på en av Sveriges största mötesplatser för personal inom utbildningslandskapet. Deltagarna hade möjlighet att besöka cirka 80 seminarier och konferenser, delta i olika aktiviteter och möten arrangerade av medlemskommunerna samt besöka en utställning. Målgruppen är från förskola till vuxenutbildning och syftet med mötesplatsen är att främja och möjliggöra idé-, kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring skolutveckling.

Framtidens Ledare

Ny som chef

Tre ledarutvecklingsprogram för sammanlagt 60 personer genomfördes inom ramen för ”Ny som chef” under året. Programmet syftar bland annat till att ge deltagarna en god grund för sitt ledarskap och har som delmål att deltagarna ska känna sig säkra och trivas i chefsrollen. Slutmålet är ökad produktivitet genom ett utvecklande och hållbart

ledarskap. Programmet fokuserar på utveckling av det personliga ledarskapet men tar också upp hur kommuner kan styras och ledas, rollfördelning mellan politiker och tjänstemän, mål och målstyrning, förändringsarbete och konflikthantering.

Program för ledarutveckling inom Utbildningsförvaltningen, Göteborgs Stad

Hälften av förvaltningens chefer utanför den direkt pedagogiska verksamheten har genomgått ett utvecklingsprogram. Övriga genomgår motsvarande satsning under 2014.

Gruppen har under 10 heldagar arbetat med sin personliga utveckling som ledare i syfte att öka trivsel och effektivitet mellan deltagarna och i de grupper de leder. Målet är att genom ökad produktivitet skapa en ännu bättre service på respektive skola och därmed för den enskilde eleven.

Deltagarna har även genomfört och fått återkoppling på personliga profilanalyser, i syfte att öka förståelsen för sitt eget och andras beteenden och därigenom i högre grad kunna tillvarata olikheter. Målet är att genom denna ökade förståelse öka produktiviteten i varje möte med andra personer i allmänhet och i de grupper man leder i synnerhet.

Traineeprogrammet ”Framtidens samhällsbyggare”

Tillsammans med CMB och Chalmers har GR utvecklat ett program för traineer inom sektorn för samhällsbyggare. Syftet är att deltagarna ska få större förståelse för hela