• No results found

Personal och Ekonomi, Administrativ service

In document GÖTENE KOMMUN (Page 52-55)

vilket främst beror på en återbetalning av medlemsavgifter från SKL (Sveriges kommuner och landsting) samt att den planerade ombyggnationen av medborgarkontor-växel-bibliotek respek-tive uppgradering av hänvisningssystemet har senarelagts till 2010.

Medarbetare Medarbetarstatistik

2009 2008 2007

Årsarbetare (snitt) 28 26 27

Tillsvidareanställda per 31 dec 31 27 29

Antal anställda totalt per 31 dec 34 35 33

– varav heltid (%) 69 71 68

– varav deltid (%) 31 29 32

Total sjukfrånvarotid (%) under året 5,8 7,4 6,7

Antalet årsarbetare har ökat något under 2009. Medborgar-kontoret, som tidigare bemannats med plustjänster, bemannas numera med ordinarie tjänster. Sjukfrånvaron har minskat och uppgår i snitt under 2009 till 5,8 procent, vilket är något högre än kommunens genomsnitt. Under året har ett arbete med stresshantering påbörjats.

Måluppfyllelse

Inom budgetenheten finns två övergripande uppdrag. Uppdra-get för Administrativ service är att vi tillhandahåller kommunal information och service till medborgare, politisk organisation och kommunledning. Uppdraget för Personal och ekonomien-heten är att ge service och stöd inom ekonomi och personalom-rådet till ledning, verksamhet, personal och externa kunder, i syfte att skapa stabilitet, trygghet och utveckling i kommuns verksamhet. Följande aktiviteter har bl.a. genomförts:

l Ärendehanteringen har effektiviserats och till viss del digitaliserats. Kallelser skapas digitalt i Diabas (ärende-hanteringssystem) och fr.o.m. i våras får ksfu enbart hand-lingar digitalt. Även på hemsidan finns nu kallelser och protokoll samt post/ärenden tillgängliga för allmänheten.

l Kommuninvånarna har fått bättre tillgänglighet till Polis och Försäkringskassan via Medborgarkontoret, även skat-teverket och konsumentrådgivare har funnits på plats i Medborgarkontoret.

l Riktlinjer för information har arbetats fram under året och samtidigt gjordes en uppdatering av den grafiska profilen.

Hemsidan har utvecklats och arbete pågår med tillgänglig-hetsanpassningar såsom: översättning till olika språk, upp-läsningsfunktion mm

l Aktiviteter har genomförts så att flera använder PS-själv-service (databaserat löne-inrapporteringssystem med attestfunktion)

l En tydligare och effektivare budgetprocess har tagits fram.

l Ett effektiviseringsprojekt ”Tid för att vinna tid” har genomförts för att minska ev. dubbelarbete.

Viktiga händelser under året

En stor krisledningsövning tillsammans med fyra kommuner har genomförts, där både krisledning och informationsorgani-sationen testades, dessutom har samordning och planering av insatserna kring svininfluensan/-pandemin genomförts.

Planering och genomförande av valet till Europaparlamentet, där bl.a. medborgarkontoret var vallokal för förtidsröstningen.

Utvecklat nytt samverkansavtal tillsammans med fackliga organisationer, samt genomfört utbildning för alla chefer och fackliga ombud i ämnet.

Framtiden

En utredning kring telefonin pågår. Slutrapport kommer under året, vilket kan leda till samarbete mellan Lidköping, Skara och Götene. Tillgängligheten på hemsidan kommer att öka genom teckenspråk, lättläst osv.

Personal och Ekonomi,

Administrativ service

Verksamhetsområde

I budgetenheten ingår bibliotekets verksamhet och kommunens kulturverksamhet med arrangemang och samordning.

I kostnad erna ingår även administrativa poster samt bidrag som utbetalas till studieorganisationer och samlingslokaler.

Ekonomiskt resultat Resultaträkning

(mnkr) 2009 2008 2007

Intäkter 0,7 0,9 1,2

Kostnader -6,1 -5,9 -6,2

– varav personalkostnader -2,6 -2,4 -2,9

Verksamhetens resultat -5,4 -5,0 -5,0

Justerad budget -5,5 -5,4 -5

Över-/underskott 0,1 0,4 0,0

Budgetenhet kultur visar ett överskott på 0,1 mnkr. Av över-skottet avser 33 tkr bidrag till Fullösa bygdegårdsförening vil-ket ska resultatöverföras till 2010 enlig beslut i Kommun-styrelsen. Budgetavvikelsen för övrigt hänförs till lägre kapi-talkostnader för biblioteket som en följd av att den planerade upphandlingen av RFID (Radio FRequensy IDentification) bli-vit uppskjuten.

Medarbetare Medarbetarstatistik

2009 2008 2007

Årsarbetare (snitt) 8 7 7

Tillsvidareanställda per 31 dec 10 9 8

Antal anställda totalt per 31 dec 11 10 9

– varav heltid (%) 36 30 44

– varav deltid (%) 64 70 56

Total sjukfrånvarotid (%) under året 9,7 3,6 0

Måluppfyllelse

Av kulturprogrammets närmare 50 konserter, föreläsningar, ut-ställningar och föreut-ställningar arrangerades mer än hälften till-sammans med någon medarrangör. Många kulturformer fanns representerade. Sex välbesökta föreställningar var riktade till barn/familj. Flera arrangemang var förlagda runt om i kommu-nen ibland på nya och oväntade platser, exempelvis stenbrottet i Hällekis.

Biblioteket har under året bjudit på ett rikt kulturutbud med bland annat författarbesök, föredrag, litteraturkvällar, utställ-ningar, lovaktiviteter för barn, läsecirkel, korsordscafé mm.

Ett nytt biblioteksdatasystem med flera nya funktioner har införskaffats under året. I det nya systemet ingår en skolbiblio-teksmodul, vilket innebär att alla skolbibliotekens bestånd lig-ger tillgängliga i kommunbibliotekets katalog fr.o.m. hösten 2009. Det nya datasystemet innebär också en utökad service för låntagare som nu kan få aviseringar via e-post. All biblio-tekspersonal har utbildats i det nya biblioteksdatasystemet.

Via kommunens hemsida har nu låntagarna tillgång till en databas gällande fonder och stipendier. I och med detta kan lån-tagaren söka hemifrån och behöver inte som tidigare besöka biblioteket för denna tjänst.

Viktiga händelser under året

Två mycket lyckade arrangemang kunde upplevas i stenbrottet i Hällekis, ”Rytmer och lockrop” med afrikanska rytmer och svensk folkmusik samt ”I eldens sken” med eldskulpturer och konsthantverkutställning.

En upphandling av RFID-teknik påbörjades under året och kommer att slutföras 2010. Den nya tekniken kommer att in-nebära att biblioteket får ett stöldskydd och att vi kan öka till-gängligheten i biblioteket samt att låntagaren via självbetjäning både kan låna och lämna tillbaka böcker på egen hand.

Antal utlån har minskat under året. Orsaken kan vara att bib-lioteket hölls stängt under en vecka pga. byte av datasystem samt att Källby biblioteksfilial lades ned 2009. Trots att antalet utlån har minskat har antalet besökare till biblioteket ökat. De ärenden som besökarna utför har ändrat karaktär. Många söker exempelvis information via internet och bokar då någon av bib-liotekets fyra datorer för detta ändamål.

En ungdomssatsning har gjorts. Fr.o.m. 2009 finns det bl.a.

möjlighet att spela TV-spel på biblioteket.

Biblioteket har under året gjorts mer tilltalande för besökare genom införskaffande av nya bord och stolar.

Nyckeltal

2009 2008 2007

Driftskostnad/invånare 260 244 207

Antal utlån/invånare 4,8 5,2 5,5

Antal utlån totalt 63 135 68 640 71 831

Framtiden

Kulturen kommer att arbeta vidare med att utveckla samarbeten med andra aktörer. Det kommer även att läggas vikt vid att ut-veckla kommunens arbete med kultur för ungdom.

För framtiden finns planer på ökat samarbete mellan med-borgarkontor, växel och bibliotek. Detta kräver vissa fysiska förändringar som mindre ombyggnationer, men även ett nytt arbetssätt. Målet är ökad tillgänglighet för kommuninvånarna.

Ambitionen är att låntagare ska kunna få sina aviseringar från biblioteket även via SMS.

Kultur

Verksamhetsområde

Inom budgetenheten finns Fritid Ungdom (mobila teamet) som ansvarar för fritidsverksamhet för ungdomar i kommunens fyra tätorter. Fritid Ungdom är också ansvariga för ungdomscaféet och fritidsverksamhet för funktionshindrade ungdomar. Inom Budgetenheten finns också Fritid Förening som innefattar kom-munens övriga fritidsfrågor såsom, föreningsstöd, sporthallar, och fritidsanläggningar. Fritid Ungdom finns organiserad inom IFO-förebyggande (Rådgivningscentrum) och Fritid Förening inom Serviceenheten.

Ekonomiskt resultat Resultaträkning

(mnkr) 2009 2008 2007

Resultaträkning (mnkr) 2009 2008 2007

Intäkter 1,0 1,1 1,1

Kostnader -11,0 -11,2 -10,5

– varav personalkostnader -2,8 -3,0 -2,5

Verksamhetens resultat -10,0 -10,0 -9,4

Justerad budget -10,2 -10,4 -9,9

Över-/underskott 0,2 0,4 0,5

Budgetenheten redovisar ett överskott på 0,2 mnkr. Över-skottet beror bland annat på ökade intäkter inom Fritid Ung-dom.

Medarbetare Medarbetarstatistik

2009 2008 2007

Årsarbetare (snitt) 7 6 5

Tillsvidareanställda per 31 dec 8 6 5

Antal anställda totalt per 31 dec 8 6 8

– varav heltid (%) 38 44 50

– varav deltid (%) 62 56 50

Måluppfyllelse

Samverkan med föreningar och organisationer har fortsatt att utvecklas. Flera olika gruppaktiviteter har påbörjats under året, t.ex. ”Yngre möter äldre”. Samarbete med studieförbundet Sen-sus angående musik och teater har inletts.

Götene Ungdomsråd är under omvandling och under hösten 2009 genomfördes en dialogdag med ungdomar och politiker med hjälp av Ungdomsstyrelsen. Arbetet med skolans elevvård har utvecklats.

I samverkan med flera aktörer, bland annat ungdomsmottag-ningen och Elimkyrkan har flera tjej- och killgrupper startats under året, bland annat en riktad till flickor med invandrarbak-grund.

Samverkan med föreningslivet har blivit mer etablerat under året. Tre större föreningsmöten har arrangerats i samverkan med SISU- idrottsutbildarna. Ett antal nya föreningar har star-tats under året eller är på väg att starta.

Förenings- och fritidsteamet har fortsatt sitt arbete under året. Förenings- och friskvårdsdagen har t.ex. arrangerats för andra året i rad. Ett 30-tal föreningar visade upp sig i Brännas-kogen denna dag.

Viktiga händelser under året

Ny höjd taxa gällande hyror i idrottshallarna trädde i kraft 1 juli 2009. Taxan utformades efter en omvärldsanalys av grannkom-munernas taxesystem.

Blanketterna för bidragsansökningar har utvecklats och gjorts tillgängliga för föreningarna via hemsidan.

Ökad tillgänglighet för föreningar och allmänhet då bok-ningar av idrottslokaler från och med hösten kan göras direkt via Götenes hemsida.

Fritid Ungdom fick Folkhälsopriset för arbetet med att skapa möten över generationsgränserna.

Helglägerverksamhet startade, i samverkan med IFO och Handikappomsorgen.

Samarbete med handikappidrottsföreningen Viljan i Skara har inletts.

Nyckeltal

2009 2008 2007

Antal besökare på fritidsgårdar 8 770 8 230 7 965

Framtiden

Återinförande av bidrag till fritidskort för ungdomar.

Arbete fortsätter med att hitta nya former för kommunens ungdomsråd. Projektmedel har beviljats från regionen.

I framtidsprojektet ingår ett uppdrag att utreda kultur, fritid och kulturskola som skall innebära en effektivare verksamhet och en minskad kostnad.

Budgetenhet:

Fritid

Hönsäters hamn, Hällekis.

Verksamhetsområde

Under enheten redovisas administrativa kostnader för kommun-direktör och sektorschefer samt övriga verksamheter som är knutna till dessa. Dessutom ingår medel för arbetsmarknads-nämnd, Medeltidens Värld och Framtidsprojektet.

Ekonomiskt resultat Resultaträkning

(mnkr) 2009 2008 2007

Intäkter 0,0 1,6 5,8

Kostnader -23,4 -10,8 -16,5

– varav personalkostnader -5,4 -4,9 -5,5

Verksamhetens resultat -23,4 -9,2 -10,7

Justerad budget -9,1 -8,7 -13,7

Över-/underskott -14,3 -0,5 3,0

Arbetsmarknadsnämnden, Framtidsprojektet och Mål 2 har inte använt hela sin del av anslaget. Medeltidens Värld har er-hållit driftsbidrag på 13,0 mnkr under året, vilket är orsaken till det stora underskottet. Götene Industrier AB har erhållit 4 mnkr i driftbidrag under 2009.

Medarbetare Medarbetarstatistik

2009 2008 2007

Årsarbetare (snitt) 9 5 7

Tillsvidareanställda per 31 dec 9 5 7

Antal anställda totalt per 31 dec 9 5 7

– varav heltid (%) 100 100 100

– varav deltid (%) 0 0 0

Total sjukfrånvarotid (%) under året 0,1 0 0

Måluppfyllelse

Inga specifika mål är framtagna för budgetenheten på grund av dess mycket diversifierade karaktär.

Viktiga händelser under året

Ett nytt styrdokument är framtaget för kommunens bolag. Nya riktlinjer gällande upphandling är beslutade. Utvärdering av tekniska organisationen och miljötillsynsavtal har redovisats.

En kvalitetskoordinator på 50 procent har anställts för att stödja genomförandet av ”Ledningssystem för kvalitet” vilket Kom-munfullmäktige beslutade i juni.

Framtiden

Inga förändrade lagkrav är aviserade för de områden som bud-getenheten arbetar med. Behovet av information, näringslivs-utveckling, strategier för inflyttning, marknadsföring och kvalitetsutveckling kommer att bestå och i vissa fall öka.

Budgetenhet:

In document GÖTENE KOMMUN (Page 52-55)

Related documents