• No results found

Planavdelningens yttrande 2015-06-10 skall beaktas

Länsstyrelsens yttrande 2015-05-20 skall beaktas.

Bakgrund

Ansökan avser nybyggnad av enbostadshus samt avstyckning.

Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område, samt utanför sammanhållen bebyggelse.

Den planerade tomten gränsar till områden med fornminne och nyckelbiotoper (ca 40 – 50 meter).

Området är beläget vid Vismen, där strandskydd på 100 m råder, men tomten är placerad utanför (längre än 100 meter från strandlinjen).

Den planerade nybyggnationen är placerad inom område med skyddad natur - kulturmark, hage, skogsbete.

_______________________________________________________________________________

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2015-06-11

/forts § 1187/

Enligt översiktsplanen i Falkenbergs kommun (ÖP), gränsar den planerade tomten till LIS område, men ligger inte inom detta.

Den planerade byggnad, som ansökan avser, och planerade tomten ska placeras ca 70-80 meter från befintlig bebyggd fastighet – Vismhult 1:3.

Kända sakägare har underrättats men inte invänt mot förslaget.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har beretts tillfälle att yttra sig över den planerade åtgärden och har ingen erinran mot förslaget under förutsättning, att tillstånd för enskild avloppsanläggning söks i god innan arbetet med anläggningen påbörjas.

Länsstyrelsen i Hallands län har beretts tillfälle att yttra sig över den planerade åtgärden och har inkommit med sypunkter mot förslaget.

Planavdelningen hade beretts tillfälle att yttra sig över den planerade åtgärden och inkom med följande: ”planehetens bedömning är att förhandsbesked inte bör meddelas. Om förhandsbesked ändå lämnas bör sökanden uppmanas att samråda med Skogsstyrelsen innan bygglov meddelas.

Om förhandsbesked lämnas bör tomten inte avstyckas så att den hamnar inom strandskyddat område”.

Enligt Boverkets regler, i plan- och bygglagen står bland annat att markområden ska användas för det som området är mest lämpat för. Det finns många saker att ta hänsyn till vid bedömningen, till exempel ska det passa med en byggnad på platsen med tanke på landskapet och den bebyggelse som redan finns i närheten. Det ska också vara lämpligt avstånd till naturområden, fornminnen,

anläggningar, vägar samt ledningar i marken och luften. Det måste också gå att göra en väg fram till huset om det inte redan finns. Det måste också gå att ordna eget vatten och avlopp.

Enligt bygglovssenhetens bedömning uppfylls de ovannämnda krav, beträffande bl.a. närhet till befintlig bebyggelse, avstånd till naturområde och fornminne i den aktuella ansökan och därför kan förhandbesked tillåtas. Placering och riktning av byggnaderna på tomten ska anpassas efter områdets tradition och byggnaderna ska utformas med särskild hänsyn till omgivningens egenart, som ska beaktas i bygglovsprövningen.

Stadsbyggnadskontoret har i tjänsteskrivelse 2015-06-03 tillstyrkt förslaget __________

_______________________________________________________________________________

Justering

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2015-06-11

§ 1188

Heberg 21:72, tillbyggnad av enbostadshus. Dnr 2015-S0361

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov med liten avvikelse beviljas med stöd av 9 kap 31 b § plan- och bygglagen (PBL).

Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende.

Handläggningsavgift: 4 932 kronor (faktureras separat).

Beslutsmotivering

Åtgärden strider mot aktuell detaljplan och dess bestämmelser samt bedöms, i aktuella delar, uppfylla kraven i PBL kap 2, 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ och 8 kap 1-3, 6, 7, 9-13, 17 och 18 §§.

Åtgärden är förenlig med detaljplanens syfte och innebär en sådan annan användning av mark eller vatten som utgör ett lämpligt komplement till den användning som har bestämts i detalj- planen med stöd av 9 kap. 31 c §PBL samt genomförandetiden för en detaljplan har gått ut.

Vid en samlad bedömning av den avvikande sökta åtgärden och de som tidigare har godtagits enligt 30 § första stycket 1 b, 31 b eller 31 c §, kan anses som en liten avvikelse med stöd av 9 kap. 31 d § PBL.

Aktuell fastighet (tomtindelning) överensstämmer med detaljplanen och dess bestämmelser.

Upplysningar

Bygglovet upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (PBL 9 kap 43 §).

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 § PBL).

Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp (prisbasbelopp 2015 är 44 500 kronor) tas ut.

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Konstruktionssektion

• Verifikation som påvisar att den högsta värmegenomgångskoefficienten för tillbyggnadens omslutande byggnadsdelar.

_______________________________________________________________________________

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2015-06-11

/forts § 1188/

Innan byggnadsdelen får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats enligt 10 kap 4 § PBL.

Bakgrund

Ansökan avser tillbyggnad av enbostadshus med två sovrum och klädkammare. Befintlig huvudbyggnad är på 103,2 m2 i BYA och komplementbyggnaden - 30,47 m2 (totalt 133,67 m2).

Efter den planerade tillbyggnaden blir byggnadsarea för huvudbyggnad 138,69 m2.

Fastigheten är belägen inom detaljplan lagakraftvunnen 1975-04-04. Då detaljplanen saknar bestämmelser om byggnads minsta avstånd till granntomt, gäller enligt tredje stycket i samma stadgande att 39 § i den numera upphävda byggnadsstadgan (1959:612), BS, skall tillämpas som bestämmelse i planen, enligt 17 kap. 4 § första stycket PBL.

Enligt 39 § andra stycket BS får byggnad inte läggas på mindre avstånd från gränsen mot granntomt än 4,5 m. Om det är påkallat av särskilda skäl samt kan ske utan men för granne eller fara för sundhet, brandsäkerhet eller trafiksäkerhet och utan att ett lämpligt bebyggande av området försvåras, får byggnadsnämnden enligt paragrafens tredje stycke medge undantag från nämnda bestämmelse.

Förslaget redovisar avvikelse från gällande detaljplan beträffande:

• Placering av en del av den planerade tillbyggnaden på ”prickad” mark (mark som inte får bebyggas) – ca 20 cm;

• Placering av tillbyggnaden närmare än 4,5 meter till tomgräns (3,8 meter);

• Största tillåtna byggnadsarea (138,69 m2 jämfört med 125 m2, ca 10 % för huvudbyggnaden).

Gatu- och trafikenheten har beretts tillfälle att yttra sig över den planerade åtgärden och har ingen erinran mot det inlämnade förslaget.

Kända sakägare har underrättats men inte invänt mot förslaget.

Vid samlad bedömning av den avvikande sökta åtgärden och de som tidigare har godtagits enligt 30 § första stycket 1 b, 31 b eller 31 c §, kan anses som en liten avvikelse med stöd av 9 kap. 31 d

§ i Plan- och bygglagen (PBL).

Stadsbyggnadskontoret har i tjänsteskrivelse 2015-05-27 tillstyrkt förslaget _________

_______________________________________________________________________________

Justering

Falkenbergs kommun Bygglovsnämnden

2015-06-11

§ 1189