• No results found

Inledning

En planbeskrivning ska redovisa planens syfte, dess innebörd och förutsättningar, hur planen ska genomföras samt konsekvenserna av genomförandet. Planbeskrivningen ska endast vara vägledande och är, till skillnad från plankartan, inte juridiskt bindande.

Planbeskrivningen är uppdelad i fyra delar:

 En inledningsdel som beskriver planens syfte, innehåll och sammanfattning av planbeskrivningen.

 Platsens förutsättningar och planförslag. Innehåller en nulägesbeskrivning och planens innehåll samt förtydligande av de planbestämmelser som finns med på plankartan.

 Genomförande. Beskriver de organisatoriska, fastighetsrättsliga, ekonomiska och tekniska åtgärder som behövs för att åstadkomma ett samordnat och ändamålsenligt genomförande av planen.

 Konsekvenser av planens genomförande. Beskriver konsekvenser av ett genomförande av planen och redovisar utfallet av behovsbedömningen.

Planens syfte och huvuddrag

Detaljplanens syfte är möjliggöra kompletterande bostadsbebyggelse inom planområdet.

Huvuddragen är en småskalig trädgårdsstad med tydliga kvartersbildningar; hus orienteras kring privata innergårdar. Planförslaget medger byggrätter för såväl flerbostadshus som radhus. Skalan på bebyggelsen varierar mellan 2 och 4 våningar, med betoning på lägre byggnadshöjder söderut och högre norrut.

För planområdet föreslås en gatustruktur med kvarter som orienteras kring en gemensam ny lokalgata som genomkorsar området och som förbinds med Bålstavägen och Idrottsvägen.

Detaljplanen ska även lämna plats för allmänna mötesplatser. En torgyta planeras i områdets norra del vid den befintliga byggnaden medborgarhuset. Ett grönstråk som idag ingår i nuvarande idrottsytan kommer i detaljplanen att avsättas som parkmark.

Genomförandetid

Genomförandetiden är 10 år från och med den dag detaljplanen vinner laga kraft. Efter genomförandetidens utgång fortsätter detaljplanen att gälla till dess den ändras eller upphävs.

Tidigare ställningstagande

En detaljplan måste förhålla sig till andra planer, policys och ställningstagande. En del riktlinjer visar en övergripande riktning såsom visionen och översiktsplanen medan andra riktar in sig på specifika områden såsom bostadsförsörjningsprogram eller

kulturmiljöprogrammet. Gällande detaljplaner som finns på platsen eller ligger intill planområdet är dokument som också ska beaktas när planläggningen sker.

7 Kommunens vision – Vårt Håbo 2030

Visionen är vägledande för den kommunala verksamheten som har samlat de övergripande riktlinjerna som kommunen har för att hållbart utveckla och vägleda kommunen. Visionen består av fyra inriktningar beskrivna utifrån rubrikerna Håbo – en aktiv part i Mälardalen, Mälarkommunen nära naturen, Bålsta – en levande småstad och ”I hållbara Håbo finns det goda livet”. Den första inriktningen tar fasta på Håbos goda läge i Mälardalen utifrån kommunikationshänseende och en plats med gott utbud av jobb, utbildning och kultur.

Visionen har en ambition om att det år 2030 ska bo 25 000 invånare Håbo kommun.

Planområdet ligger vid Medborgarhuset och dess utbud av kultur och fritidsaktiviter. Området ligger även intill en attraktiv grundskola. Detaljplanen kommer att generera bostäder för att kunna nå den nivå som Håbo kommun siktar mot. Detaljplanen medverkar i den andra ambitionen om en mälarkommun nära naturen. Genom dess anpassning till omgivande grönytor och tillvaratagande av befintlig trädgrönska inom planområdet. Detaljplanens inriktning faller också väl i linje med den tredje ambitionen om en levande småstad. Området förtätas med en blandning av olika byggnadstyper och möjliggör för verksamheter i en del av området. Till hållbarhetsambitionen tillför detaljplanen ett effektivt markutnyttjande om varierad och tät bebyggelse inom relativt kort avstånd till centrum, kollektivtrafik och järnvägsstationen. Planen fastställer även en tydlig strategi för lokalt omhändertagande och rening av dagvatten.

Bostadsförsörjningsprogram

Kommunen har antagit ett bostadsförsörjningsprogram (2014-12-15) som anger riktlinjer för bostadsförsörjningen. Tillkommande bostäder genom denna detaljplans genomförande uppfyller en del av dessa riktlinjer, bl.a. ambitionen att bygga nya bostäder inom 400 meter från hållplats för kollektivtrafik, och att förtäta inom befintliga bostadsområden längs med kollektivtrafikstråk.

Översiktsplan/Fördjupad översiktsplan

Detaljplanen stämmer överens med den fördjupade översiktsplanen (FÖP) för Bålsta tätort, antagen av kommunfullmäktige 14 juni 2010. Där redovisas att Björkvallen kan planeras för en tätare bebyggelse som behöver anpassas till omgivningen samt att parkering löses

småskaligt för hela området. Småstadskaraktären ska behållas i samklang med omgivningen.

Service och boende ska kombineras för att skapa trygghet alla timmar på dygnet. I samband med detaljplanering bör studier angående trafikförsörjningen göras.

Ett pågående arbete med en ny översiktsplan görs för Håbo kommun och samrådsförslaget från 2017 pekar ut området där björkvallen ingår. Björkvallen tillhör stadsbyggnadszon 2 och kopplas ihop med ett område som går längs Stockholmsvägen mellan gamla Bålsta och tågstationen. Stockholmsvägen kommer att ha högre bebyggelse vid Bålsta centrum och lägre bebyggelse ju längre bebyggelse närmare gamla Bålsta. Områden längs denna väg ska hålla karaktären av en småstad. Bebygglesen ska vara sammanhållen och vara 2 våningar.

Byggnaderna ska ha en blandning av verksamheter och bostäder och ha varierande utformning.

8 Planprogram

Ett planprogram har inte gjorts i samband med denna detaljplan, vid uppstarten bedömdes det att det fanns tillräckligt underlag för att kunna föra projektet vidare.

Gällande detaljplaner/Förordnanden

Planområdet är sedan tidigare planlagt och omfattas av fyra detaljplaner. Områdets

detaljplaner har möjliggjort en öppen yta med en fotbollsplan samt en större parkering och ett område för samlingslokaler. Omkringliggande platser har bestämmelser som reglerar bostäder och verksamheter.

”Byggnadsplan för Bålsta stationssamhälle (Y2), Håbo kommun, Uppsala län”. Planen fastställdes 1956-01-10 och genomförandetiden har gått ut. Detaljplanen innehåller bl.a.

områden för bostäder och idrottsändamål. Denna plan omfattar fotbollsplanen.

”Byggnadsplan för Västerängen - Norrhagen (Y18), Håbo kommun, Uppsala län”. Planen fastställdes 1974-01-29 och genomförandetiden har gått ut. Även denna plan reglerar områden för bostäder och idrottsändamål. Delar av detaljplanen omfattades tidigare av förordnande enligt 113 § Byggnadslagen. Detaljplan (dpl 230) för Bålsta 2:18 som vann laga kraft 19 oktober 1990 ersatte den del som avsåg 113 §. Förordnande enligt 113 § är därmed utspelad.

Detaljplaner i området och i närliggande områden.

9

”Detaljplan för Västerängsskolan (Dpl 307), Håbo kommun, Uppsala län”. Planen fastställdes 2001-11-20 och genomförandetiden har gått ut. Planen innehåller bl.a. områden för skola, samlingslokal och parkeringar.

”Detaljplan för Bålsta 2:18 (Dpl 230), Håbo kommun, Uppsala län”. Planen fastställdes 1990-10-19. Genomförandetiden har gått ut. Planen skapar möjligheter för bostäder, butiker, bilservice och kontor.

Kommunala beslut i övrigt

Kommunstyrelsen beslutade 2013-10-21 (KS 2013-10-21, § 166) om uppdrag för detaljplan för fastigheten Bålsta 2:69 m.fl., Björkvallen. Eftersom beslutet om planuppdrag togs efter 2 maj 2011 så handläggs planen enligt nya Plan- och bygglagen (PBL 2010:900). Ett ramavtal är upprättat mellan Håbo kommun och Boklok Housing AB som anger principerna för kostnadsansvaret i framtagandet av detaljplanen samt till viss del genomförandet.

10

Related documents