• No results found

plAneRIng UtIFRån BARn Och UngAS peRSpektIV

In document Översiktsplan 2014 sigtuna kommun (Page 101-104)

För en bra samhällsplanering är det viktigt att de som bor och verkar inom kommunen får möjlighet att få sina åsikter hörda och har möj-lighet att påverka den planering som påverkar dem.

rättigheter och delaktighet

Översiktsplanen slår fast att det ska finnas möjlig-het för individer och olika grupper att vara delak-tiga i samhället och att barnperspektivet och barns och ungdomars rättigheter och behov ska vara en viktig utgångspunkt i all planering (detta är den del av utvecklingsstrategin En attraktiv och socialt hållbar miljö läs mer om den i kapitel 3).

För att barn ska kunna påverka och göra sina röster hörda krävs att de görs medvetna om vilka rättigheter de har, när det rör samhällsplanering har kommunen ett ansvar att göra barn och unga medveten om detta.

Aktuell kunskap om barns levnadsvillkor ska ligga till grund för beslut och prioriteringar som rör barn. Beslut och åtgärder som rör barn ska följas upp och utvärderas utifrån ett barnrättsperspek-tiv. För att uppfylla detta behöver arbetet med barnperspektiv och dialogarbetet vara ständigt närvarande och prioriteras i arbetet med samhälls-planeringen.

BeByggelse, Barn och unga

Översiktsplanen har ett stort fokus på att förtäta inom befintliga tätorterna och att bygga ihop be-fintliga områden. Det finns även en del områden på landsbygden som redovisas som utredningsom-råden och förändringsomutredningsom-råden. Att förtäta inom tätorterna och bygga i anslutning till befintlig bebyggelse på landsbygden kan ha flera positiva effekter på barn och unga.

När fler bor i ett område finns ett större underlag för vård, förskola och skola men också för kom-mersiell service och fritidsaktiviter oavsett om det handlar om idrott eller kultur. Det bidrar också till att det är lättare att träffa människor med olika bakgrund. Främst är det förtätning inom tätor-terna som kan tänkas bidra till detta men i viss utsträckning även ny byggnation på landsbygden.

Att bygga mycket bidrar till stora förändringar vil-ket påverkar barn och unga både under byggtiden och när områden förändras.

Vid förtätning i tätorter kan vissa områden som finns mellan husen och som kan vara områden för både lek eller bara en plats att kunna umgås på bebyggas. Det är viktigt att både barns och ungas behov av utemiljöer beaktas när områden förtätas.

Att utemiljöer både är ljusa och öppna och skapar känslan av ett rum är viktigt både för lek för min-dre barn och för att en trygg miljö där ungdomar kan umgås på kvällarna.

För att få reda på hur barn och unga använder den fysiska miljön behöver kommunen ta in barns per-spektiv genom att lyssna på barn och unga om hur de använder den fysiska miljön. Detta gäller både lekplatser, parker, naturområden, torg, trafikmil-jöer, i stort sett hela den fysiska miljön.

När nya områden planeras behöver dialog med invånare omfatta dialog med barn och unga. Mö-testider och platser och upplägg på dialogmöten behöver vara utformade så att alla vuxna, barn, unga och gamla, med olika bakgrund, kan ta till sig informationen om vad som ska ske, får möjlig-het att uttrycka sin åsikt och ha möjligmöjlig-het att på-verka planeringen.

Barnperspektiv och Barns perspektiv

Barnperspektiv innebär att konsekvenserna för barn av de beslut som tas uppmärk-samma. När planeringen sker utifrån ett barnperspektiv finns kunskapen om barns behov med i planeringen och påverkar pla-neringen så att inte bara vuxnas perspektiv får styra.

Barns perspektiv nås genom att barn och unga får komma till tals och ges möjlighet att påverka. För att planera utifrån barns perspektiv behöver barn och unga få in-formation som de kan ta till sig och förstå och de ska få möjlighet att komma med sina åsikter på vad som planeras.

traFik, Barn och unga

Bostäder och verksamheter ska i första hand till-komma i nära anslutning till god kollektivtrafik.

Planeringen ska främja kollektivtrafik, gång- och cykelvägar framför bilismen.

I områden med god kollektivtrafik kan barn och ungdomar förflytta sig på egen hand, men det är viktigt att trafikmiljöerna är säkra och trygga. För barn och unga kan bristen på kollektivtrafik inne-bära att de måste avstå från att vara med på aktivi-teter de vill delta i eller umgås med sina kompisar, barn och unga kan inte välja att ta bilen istället för bussen utan måste i så fall förlita sig på vuxna.

Både för att barn och ungdomar ska känna sig trygga när de förflyttar sig och för att vuxna ska kunna känna sig trygga med att barn och unga tar sig fram på egenhand, går, cyklar eller åker kol-lektivt.

På landsbygden och andra platser där det finns få busslinjer och avgångar är det särskilt viktigt att det finns väderskydd och bänk vid busshållplatsen.

Gång- och cykelvägar är också viktigt för att barn och unga ska ha frihet att röra sig i samhället. Det-ta gäller såväl inom tätorterna och på landsbygden.

Vid vissa busshållplatser kan det behövas cykelställ så att det tryggt går att lämna cykeln där om det är en bit till busshållplatsen från ens bostad.

Sigtuna kommuns arbete med att förbättra trafik-säkerheten runt kommunens skolor utgår till stora delar från dialogmöten med de föräldrar och äldre barn som rör sig i trafiken. Det är ett viktigt arbete som ska fortsätta även framöver.

In document Översiktsplan 2014 sigtuna kommun (Page 101-104)

Related documents