• No results found

3 Planeringsförutsättningar

3.1 Kommunens befolkningsprognos

Botkyrkas befolkning fortsätter att växa, det är framför allt yngre och äldre som blir fler. Under planeringsperioden kommer andelen barn och unga fortsätta växa, dock inte lika snabbt som prognosticerades i

befolkningsprognosen från 2020. Effekter av pandemins svagare inflyttning i relation till utflyttning har gjort att befolkningstillväxten har stannat upp något. På sikt ser vi dock behov av utökade lokaler för verksamheter riktade till barn och unga. Vi ser även ökade behov av möjligheter till förebyggande hälsoarbete, aktiviteter och träningsformer anpassade för kommunens äldre invånare.

Befolkningen kommer öka i hela Botkyrka fram till 2030, men den största befolkningsökningen förväntas ske i Riksten, Tumba och

Hallunda/Norsborg. En ökad efterfrågan på tillgång till kultur- och fritidsverksamhet kan därför förväntas främst i dessa områden under planperioden.

3.2 Efterfrågan från medborgare och verksamheter

I kultur- och fritidsnämndens omvärldsanalys 2022- 2025 uppmärksammas att trenden med självorganiserad idrott fortsätter att växa, och att många själva vill kunna välja när och hur de ska utöva sin aktivitet. Till kommunen märks en stor efterfrågan på bland annat spontanidrottsplatser, utomhusgym och utomhuspadelbanor. Det ökade intresset för friluftsliv och träning i

RAPPORT

naturen ställer också högre krav på bra friluftsanordningar, fler parkeringsplatser och utökad information.

3.3 Nämndens strategi, viljeinriktning och mål

Kultur- och fritidsutbudet ska finnas till för alla botkyrkabor, och nämndens inriktning är att utbudet ska finnas nära och tillgängligt för alla.

I samband med ett utredningsuppdrag under 20191 fick kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att samordna sina framtida lokalbehov gällande bibliotek och medborgarcenter. Syftet var att hitta mer kostnadseffektiva gemensamma lokallösningar.

Detta bör vara inriktningen även för andra lokaler när det är möjligt. Att samlokalisera verksamheter kan ge både ekonomiska och

verksamhetsmässiga fördelar. Man kan också anta att nya personer hittar till verksamheterna då de tillsammans drar en större målgrupp till lokalerna.

Det skulle innebära att Botkyrkaborna på ett bättre sätt skulle ta del av det kommunen kan erbjuda.

Det är inte ekonomiskt försvarbart att initiera en ombyggnation av lokaler enbart i syfte att samlokalisera utifrån nuvarande förutsättningar. Men när nya lokaler byggs bör ställning tas till om en samlokalisering av flera verksamheter är möjlig. I det läget har samlokalisering potential att ge både ekonomiska och verksamhetsmässiga fördelar.

3.4 Lokalernas kapacitet samt tekniska skick och status

Stora delar av kultur- och fritidsförvaltningens lokaler är byggda under 1970-talet, vilket gör att de med tiden blivit slitna, inte uppfyller dagens krav och inte är optimalt anpassade till den verksamhet som de ska fungera för. En upprustning av flertalet lokaler har skett de senaste åren för att uppfylla dagens krav och behov. För några av lokalerna finns fortsatta behov av åtgärder och anpassningar, för en del finns även behov av utökad

1 KS/2020:403

RAPPORT

BOTKYRKA KOMMUN Kultur- och fritidsförvaltningen

Carolin Flod Lokalstrateg

Dnr KFN/2021:00441 2021-10-29

sida 8

kapacitet för att möta det ökade antalet medborgare som nyttjar förvaltningens lokaler och anläggningar.

3.5 Skolans lokalbehov och skolstrukturen i Botkyrka

Delar av kultur- och fritidsverksamheternas lokalbehov är starkt kopplade till skolans lokalbehov. Därför är en kontinuerlig dialog med utbildningsförvaltningen viktigt för att kunna samplanera behoven i tidiga skeden och tillgodose dem på ett resurseffektivt sätt.

Utbildningsnämnden genomför just nu en total översyn av skolstrukturen i Botkyrka. Kultur- och fritidsförvaltningen behöver bevaka vilka förändrade lokalbehov detta kan medföra för kultur- och fritidsförvaltningens lokaler.

3.6 Botkyrka växer

kommunen har ett antal pågående detaljplaner, utvecklingsprogram och byggprojekt på gång. I takt med att Botkyrka växer behöver också verksamheterna inom kultur- och fritid utökas.

Förvaltningen har tagit fram en kultur- och fritidsplan för Riksten2 och haft i uppdrag3 att förbereda utveckling av Storvretsparken i samband med verkställandet av strukturplanen4. Båda dessa uppdrag är

rapporterade till nämnd och kommer att påverka lokalbehovet inom samtliga av förvaltningens verksamhetsområden i respektive stadsdel.

3.7 Omvärldsfaktorer

Coronapandemin har haft den positiva effekten att många Botkyrkabor har hittat ut i skog och mark och övrigt friluftsliv. Botkyrka har fantastisk tillgång till storstadsnära naturupplevelser och träningsmöjligheter.

Utmaningen består i att öka kunskapen om och förenkla för Botkyrkaborna att ta del av det stora utbud som närmiljön erbjuder. Naturen kostar inget att

2 KOF/2018:149

3 KOF/2017:209

4 KS/2015:296

RAPPORT

njuta av, och tillgängliga friluftsaktiviteter kan utgöra en viktig resurs för att minska hälsoklyftan mellan olika grupper.

Stillasittandet och brist på fysisk aktivitet ökar i samhället. Pandemin har förstärkt polariseringen i hälsa och fysisk aktivitet där vissa samhällsgrupper har sämre förutsättningar för en god hälsa. Kommunen behöver bemöta de höga ohälsotalen och ökande stillasittandet genom att erbjuda ett anpassat utbud som lockar prioriterade målgrupper till fysisk aktivitet. Baden är ett exempel på en verksamhet som i högre grad än andra idrotts- och

motionsanläggningar når de prioriterade målgrupperna, barnfamiljer med små ekonomiska resurser, seniorer och personer med funktionsnedsättning.

Pandemin har också påskyndat den digitala omställningen. Personer som har svårt att medverka fysiskt har därmed fått utökade möjligheter att delta i kultur- och fritidsverksamhet på nya sätt. Den positionsförflyttning som skett digitalt behöver fortsätta, för att vara till nytta för alla Botkyrkabor.

Även om en del aktiviteter kan omfördelas till digitala kanaler, så kommer lokalbehovet inte att minska. Det kommer alltid att finnas behov av det fysiska mötet. Däremot kan digitaliseringen användas för att komplettera eller kommunicera de fysiska aktiviteterna.

4. Konst och bibliotek

Konst och bibliotek bedriver merparten av sin verksamhet i sex bibliotek och en konsthall.

Biblioteken är, genom låga trösklar, en bredd av tjänster och aktiviteter och centrumnära lokaler tillgängliga för alla. Biblioteken är och ska vara

placerade på platser där människor rör sig i sin vardag i anslutning till exempelvis annan service och handel. Det ger människor goda

förutsättningar att ta del av bibliotekens utbud. Biblioteksverksamheten formas av sin lokala kontext. På så sätt är inget bibliotek det andra helt likt, varje bibliotek är det bästa möjliga för sitt respektive lokalsamhälle.

Samtidigt är bibliotekets verksamhet inte låst till biblioteket som lokal.

Därutöver kan invånarna nå många av bibliotekens tjänster på Bibliotek Botkyrkas webbplats.

Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar också genom Botkyrka konsthall för att konsten är en självklar och viktig del av Botkyrkabornas vardag, både i själva konsthallen och på andra platser i kommunen. Det sker på en rad sätt

RAPPORT

och genom en bred verksamhet som innefattar utställnings- och programverksamhet, konstinköp, internationellt ateljéprogram, konst i bokform, mentorskap för unga, produktion av offentlig konst samt pedagogik.

4.1 Konsthall och konstpedagogisk verksamhet

4.1.1 Lokalbehov för konsthall och