• No results found

Platsbesök gjordes på eftermiddagen den 19:e april. Observation gjordes från planområdets norra gräns där den gröna slingan ska etableras. Området var tillgängligt för att besöka, det fanns inga staket eller avspärrningar som hindrade. Där det planerade området för bland annat skola ska byggas pågick förberedelse för markarbete. Platsbesöket gjordes tre månader efter laga kraftvunnen detaljplan, vilket resulterade i att uppstarten av den kommande helomvandlingen av området kunde skådas. De biotopsskyddade alléerna fanns längs med de stora grusplanerna som troligtvis använts som parkeringsplats till besökare för Täby galopp.

Figur 14. I marköverlåtelseavtalet förbinder sig exploatören till hållbarhetsprogrammet.

6.7 Resultatanalys

Projektet ligger i startgroparna för utbyggnad, området kommer inom de närmsta åren omvandlas till en ny stadsdel, Täby Park. Utbyggnaden av Täby Park präglas av ett stort fokus riktat mot en grön och tät bebyggelse. I översiktsplanen finns tydligt uppsatta strategier för att utveckla kommunens gröna värden. I strategierna nämns att Täbyborna ska ha tillgång till parker och natur med gångavstånd från bostaden, förskolan, skolan och arbetsplatsen. Att vistas i naturen främjar livskvaliteten, det är något Täby kommun värnar om. I detaljplanen följs översiktsplanens strategi upp om att det ska vara gångavstånd till parkområden. Även den kommunala visionen om halva Täby grönt återspeglas i planeringen. Översiktsplanen antogs 2010, till den finns en aktualitetsförklaring från 2014. I underlagsrapporten till aktualitetsförklaringen beskrivs ekosystemtjänster och att de ska tillämpas i planeringen där så är möjligt. I detta projekt har det ansetts vara möjligt på flertalet ställen. Bland annat så nämns att den gröna slingan ska bära flera ekosystemtjänster.

I planprogrammet från augusti 2015 beskrivs områdets fyra mål och ledord, ett av de är; park i stad. Detta tyder på att grönstrukturen från början varit en mycket viktig del i planeringen. Stadsdelen kommer bestå av tät kvartersbyggnad, vilket gör grönstrukturen än mer betydelsefull för att få en tilltalande helhet för området, det är gynnsamt för både den ekologisk och sociala hållbarheten. I planprogrammet lyfts den gröna slingan och grannskapsparkerna. De återfinns i såväl plankartan och de tillhörande

Figur 17. Här kommer bostadskvarter växa fram.

programmen. Utöver inriktningen på att få in multifunktionella gröna områden ska de dessutom anläggas med en god gestaltning. Området ska bli vackert och estetiskt tilltalande, vilket även kan beskrivas som en kulturell ekosystemtjänst.

I översiktsplanen beskrivs att alléer skapar karakteristiska miljöer och förtydligar stråk. I planområdet finns fyra stycken alléer, dock i blandat skick, vilket har medfört att kommunen ansökt om att ta bort avsnitt av alléerna. För att återskapa denna karaktärsfulla miljö ska huvudgatan, även kallad boulevarden kantas av träd. Hur träden ska placeras och vilka träd som ska planteras finns vidare beskrivet i kvalitetsprogrammet. Det kommunala huvudmannaskapet medför att all utbyggnad av allmän plats, vilket inkluderar parkområdena är kommunens ansvar. På området där bland annat skola ska möjliggöras har kommunen använt bestämmelser i plankartan för att bevara skyddsvärda tallar.

Planbeskrivningen sammanfattar kvalitetsprogrammets målbild med utbyggnaden av området. I kvalitetsprogrammet finns det mycket utförliga och detaljrika beskrivningar. Programmet går igenom gata för gata och beskriver bland annat avstånd mellan träd, vilken typ av belysning, utformning av entréer, fasadmaterial och färgsättning. I både exploateringsavtalet och marköverlåtelseavtalet har exploatörerna förbundit sig till att följa kvalitetsprogrammet och hållbarhetsprogrammet. Hållbarhetsprogrammet visar tydligt de mål som ska arbetas mot och vilka som är ansvariga. Exempelvis så är både exploatör och kommun ansvariga för att ordna mångfunktionella översvämningsytor som bidrar med ekosystemtjänster. Detta ska bland annat återskapas i den västra grannskapsparken där den nedsänkta gräsytan ska användas till lek som såväl fördröjning av dagvatten. Ett annat mål som beskrivs i hållbarhetsprogrammet är att kommunen ska ansvara för sammanhängande grönstruktur, vilket kännetecknas av hela områdets planering.

Det finns en tydlig sammanhängande planering för att möjliggöra en hållbar grönstruktur i den täta kvartersbebyggelsen. Från översiktsplanenens strategier för gröna värden till underlagsrapportens som tydliggör att ekosystemtjänster ska ta plats i planeringen. Vidare i planprogrammets vision om sammanhängande grönstrukturer och parker för lek och rekreation som återspeglas i de tillhörande programmen som förtydligar och sätter upp mål. I plankartan som är juridiska bindande återfinns stora områden för allmän plats som möjliggör förverkligandet av visionerna. I genomförandeavtalen förbinds exploatörerna att följa de tillhörande programmen som tagits fram för detaljplanen och planprogrammet, därutöver tydliggör kommunen sin höga ambition med att det ska ske löpande uppföljning.

7 Nacka kommun – Detaljplan för Nya gatan,

Stadshusområdet

Nacka kommun är beläget öster om Stockholm. Med en befolkningsmängd uppemot 100 000 är Nacka en av länets största kommuner sett till antalet invånare. Kommunens areal uppgår till ca 12 900 ha [45]. Närheten till såväl stads- som skärgårdsmiljöer och naturområden präglar Nacka som kommun. Kommunikationerna till centrala Stockholm och skärgården är goda och bidrar till kommunens ökade attraktivitet för inflyttning.

Detaljplan för Nya gatan, Stadshusområdet är en del i Nacka kommuns utbyggnadsområde där 14 000 bostäder och 10 000 arbetsplatser skapas i ett nytt blandat tätbebyggt område. Detaljplanen för Nya gatan, Stadshusområdet möjliggör för ca 600 av de 14 000 tänkta bostäderna samt 8 000 kvm verksamhet. Nya gatan består av fyra kvarter och byggs på ett område om ca 3 ha som består av ett kuperat naturområde. Detaljplanen är uppdelad i sju delområden, vilka samtliga har blivit markanvisade av kommunen och kommer bebyggas av fyra byggaktörer.

7.1 Hållbar framtid i Nacka – Översiktsplan för Nacka

Related documents