• No results found

I följande avsnitt beskrivs polisens lämnande av SMADIT-erbjudandet till den misstänkte rattfylleristen. Inledningsvis redogörs för polisens rutiner vid vistelsen på polishuset, så som tagning av bevisprov, information rörande straff, omhändertagande av bil och bilnycklar samt transport hem efter förhöret.

Efter att informanterna hade blåst positivt i utandningsprovet i samband med polisens stoppande kördes informanten till polisstationen där bevisprovet togs i Evidenzern. I några fall fick informanten ta blodprov; en informant hade till exempel tagit sömnmedel i kombination med alkohol. För ett par informanter hann alkoholhalten sjunka till dess att bevisprovet togs, vilket ledde till att informanterna ifråga inte längre var misstänkta för rattfylleri.

Några av informanterna uppger att de inte fick någon information av polisen angående eventuellt straff. Flera av informanterna hade inte heller vid intervjutillfället fått reda på det slutliga straffet för rattfylleribrottet. En del av informanterna hade dock fått informa- tion från polisen redan vid stoppandet, alternativt på polishuset, om möjliga straff. Det som nämns i detta sammanhang är böter, fängelse och körkortsåterkallelse. På frågan om polisen pratat med dem om möjligheten att ansöka om alkolås (i syfte att få ett körkort villkorat med alkolås och så kunna köra bil istället för att vara utan körkort i ett år eller längre) var det några av informanterna som uppgav att de delgetts information om detta.

I flertalet fall lämnades bilen kvar vid platsen för stoppandet, alternativt flyttades till en mer lämplig plats. Bilnycklarna omhändertogs av polisen och kunde, utifrån informan- ternas berättelser, hämtas inom några dagar.

I flera fall var det en anhörig eller vän som sedan hämtade hem bilen. Eftersom en informant hade kört i tjänsten, med lastat fordon, fick kontakt tas med arbetsgivaren som i sin tur ordnade så att fordonet transporterades vidare.

Efter att bevisprovet tagits hos polisen blev några av informanterna erbjudna skjuts hem av polisen. Några av dessa avböjde, antingen med anledning av närheten till hemmet, eller för att informanten ifråga hade en negativ erfarenhet av polisens bemötande och därför hellre tog sig hem på egen hand.En informant ringde en granne som kom och hämtade honom. Vidare blev en informant hänvisad av polisen att ta kollektivtrafik. Det var en fredagskväll i april månad, vilket innebar att det var mörkt ute. Polisen skjutsade

informanten till den aktuella ortens busstation. Det visade sig att det inte gick någon buss till informantens hemort, men informanten blev ändå lämnad vid busstationen. Till slut fick informanten tag på sin man som kom och hämtade med bil.

5.4.1 Polisen lämnar SMADIT-erbjudande

När informanterna intervjuades om polisens erbjudande om SMADIT har

informanterna många gånger svårt att minnas exakt hur det gick till, till exempel hur informationen presenterades och vid vilket tillfälle. I något fall var informanten allt för alkoholpåverkad. Med ett undantag uppger de intervjuade att det var samma poliser (alternativt i ett fall tulltjänstemän) som stoppade dem och som sedan även lämnade SMADIT-erbjudande, det vill säga erbjöd samtal med

socialtjänst/beroendevård. Av intervjumaterialet att döma var det två poliser som stoppade informanterna och det tycks som att det i flera fall har varit en av dessa två poliser som har fört talan i samband med bevisprovtagning och erbjudandet om SMADIT (i de fall detta givits). En informant kan inte riktigt minnas om de två poliserna som stoppade honom också nämnde SMADIT eller gav honom någon skriftlig information (SMADIT-folder). Däremot minns informanten att han fick denna information muntligt senare, av en annan polis och som också var den som överlämnade bilnyckeln till honom:

I11: Ja, det tror jag nog att dom nämnde. Jag kan inte komma ihåg exakt. När det

kommit upp är det via en annan polis som är betydligt trevligare, som jag varit i kontakt med ett par gånger mest på telefon. Han lämnade ut nycklarna till mig till min bil.

Det framgår inte alltid i intervjuerna hur ingående poliserna beskrivit SMADIT, till exempel vad syftet är med metoden. Helhetsbilden är dock att informationen inte har varit omfattande, vilket följande citat vittnar om:

VTI: Berättade dom [tulltjänstemännen] någonting om vad SMADIT var för någonting? I7: Bara vad det stod som för förkortning.

VTI: Pratade polisen om SMADIT?

I3: De gav mig en broschyr. Jag tror de nämnde det också, men det var så konstiga

bokstäver så jag fäste mig aldrig vid det. Om någon säger till dig ’känner du till SMADIT?’ och du inte alls hört talas om det…

VTI: Jag tänkte om de förklarade för dig vad det var för någonting? I3: Det kommer jag inte ihåg. Det tror jag inte. Det vet jag inte.

En informant minns att han fick en folder, men att polisen inte informerade muntligt om SMADIT. Detta tyckte han själv var underligt, eftersom han var medveten om att polisen ska informera om SMADIT. Han har dock själv en möjlig förklaring till polisens agerande i detta sammanhang, nämligen att polisen förstod att han var så pass motiverad att söka hjälp att det inte behövdes mer muntlig information:

I5: Jag fick en liten broschyr. Jag läste den när jag satt på polisen och väntade. /…/ Jag

är lite förvånad, för jag har hört att dom ska berätta för folk. Det var mest i

sa jag på en gång. Det kändes inte som dom försökte övertala mig i alla fall. /…/ Jag hade bestämt mig, men det är kanske inte alla som har det och då kan det vara bra att man verkligen berättar, för det tycker jag inte att dom gjorde. /…/ Det kanske var det att jag direkt sa ja. Jag var intresserad och visste vad det gällde.

Liksom för informanten ovan berättas i nedanstående citat att det från polisens sida inte tycks ha handlat om någon muntlig information om SMADIT, mer än några ord i

samband med överlämnandet av SMADIT-foldern, den skriftliga informationen. I likhet med citatet ovan skulle detta kunna bero på att polisen på ett tidigt stadium förstått att informanten var angelägen om att få hjälp. I citatet antyds dock att informanten möjligen skulle vilja ha mer stöd från polisens sida:

VTI: Berättade dom [polisen] någonting om SMADIT muntligt? I8: Nej.

VTI: Du fick det bara i handen?

I8: Att jag skulle kunna ta kontakt med en alkoholpoliklinik. /…/ … men polisen det är

inte, man får inte något stöd där eller så. Det kanske man inte ska ha heller jag vet inte det. /…/ Men för mig var det liksom, ’du förresten du kan ta det här och se om det är något för dig’. Det är lite mer så. /…/

VTI: /…/ men dom har inte pratat om SMADIT och det här så mycket. I8: Nej, det gjorde dom inte.

VTI: Var det för att… sa du i ett tidigt skede att du hade kontakt med

[socialtjänst/beroendevård]? Om det var därför, eller?

I8: Ja, det gjorde jag ju. Det gjorde jag och jag gav säkert [kontaktpersonens] namn

också, och att jag hade den kontakten.

Även de personer som fick ett negativt svar på det slutliga bevisprovet, och därmed var fria från misstanke om rattfylleri, erhöll information om SMADIT. En av dem fick informationsmaterial av polisen i samband med förhöret på polishuset. För den andra informanten tycks informationen mer handla om en slump – han fann foldern om SMADIT när han skulle få ut sina bilnyckar, och det var också då som polisen berättade om SMADIT:

I9: Den låg där intill och så satt jag och pratade med någon, och så tyckte dom, ’ta den

här, det kanske är något för dig’.

VTI: Det var inte så att dom propsade på att du skulle? I9: Nej.

Tiden hos polisen varade uppskattningsvis mellan en och fyra timmar. Hur mycket av denna tid som bestod av samtal mellan polis och informant rörande SMADIT går inte att bedöma utifrån intervjumaterialet. I de fall då tiden hos polisen tog upp mot fyra timmar berodde detta på omständigheter som att blodprovstagning på vårdinstitution misslyckades.